Pokazuje rezultate 1 do 26 od 26

Tema: Karlovački školarci svoj vandalizam objavili na netu

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Karlovački školarci svoj vandalizam objavili na netu

11. 04. 2009. | 17:47

Palili traktore, uništavali tuđu imovinu, tukli se u školi
    Karlovački školarci svoj vandalizam objavili na netu
    Autor Marin Bakić

Foto: Youtube

KARLOVAC – Uništavanje tuđe imovine i nasilje nad školskim kolegama, djelo je učenika viših razreda Osnovne škole Mahično u Karlovcu. Svoje su djelovanje upravo ovaj tjedan objavili na poznatom internetskom portalu za razmjenu video sadržaja www.youtube.com.

Ne ističu se
    Radi se o uratcima dugačkih najviše do dvije minute, a postavljenih na međumrežje pod pseudonimom DRsvisko tijekom ovoga tjedna. Kroz 25 isječaka može se posvjedočiti pokušaju zapaljenja traktora, uništavanju stabala u šumi, blokadi puteva tim istim trupcima, uništavanju strujnog transformatora, a čak su došli i na ideju bacanja otvorenog šestara na publiku na nogometnom stadionu Kantrida u Rijeci, od čega su, srećom, odustali.

Odustali nisu, pak, od izrade opasnog molotovljevog koktela. Međutim, razboritošću, valjda, neupotrebljenog protiv nečijeg tjelesnog integriteta ili nečije imovine. Ravnateljica OŠ Mahično Đurđa Starešinčić, upoznata je sa sadržajem video isječaka objavljenih na internetu te prepoznaje svoje učenike.

– Iznenađena sam. Te se osobe u školi ne ističu po ičemu sličnome – kaže ravnateljica.

Ono što upada u oči jest velika količina agresivnosti prisutna u pučkoškolcima na školskim praznicima.

– Izloženi su najrazličitijim agresivnim sadržajima putem medija. U cijelom su tom kontekstu oštećeni oni koji trpe nasilje, kao i oni koji ga provode. Ima, dakako, i onih koji sve to promatraju, a ne reagiraju – nastavlja Starešinčić.

YosephK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

ovaj problem ima nekoliko razina na koje treba istovremeno utjecati, ali ne moze se bez medjusobnog uvazavanja i postivanja na relaciji roditelj-dijete-nastavnik

1. previse slobodnog vremena, a ne znaju sto raditi i kako kreativno i korisno iskoristiti slobodno vrijeme....preko praznika, ali i opcenito se cesto susrece neki "mrtvi hod" u kojemu klinci nemaju sto raditi

2. neosluskivanje djecjih potreba.....sto je ustvari povezano s ovim gore

3. prestura edukacija o drustveno (ne)prihvatljivom ponasanju.....sto je svakako nesto sto prvenstveno dolazi od kuce, ali i iz skole

4. nekontroliranje djecjih aktivnosti na internetu

5. stara problematika - mobiteli

zapravo, sve ovo iznad se veze jedno na drugo i ne moze jedno bez drugoga.

primjera radi, vezano pogotovo za ovo zadnje.....nedavno sam na roditeljskom sastanku zamolio roditelje da ne daju djeci nositi mobitele u skolu. vise je razloga. poceli su nas snimati pod satom, na hodnicima....te snimke zavrse na youtube, na facebook....sa degutantnim komentarima i sl.....ne samo nase slike (da ne bi netko sada mislio da smatram da su samo nastavnici ugrozeni)....vec i slike drugih ucenika..... tako je nedavno na facebooku otvorena grupa sa jednom ucenicom nase skole sa pozivom da ce se tog-i-tog datuma sacekati ta "glupa streberica i pretuci je!". zatim se cesto zna dogoditi da ucenici slusaju muziku pod satom (pogotovo cure, jer kontaju da se od duge kose nece vidjeti zica od slusalice).

na zalost, roditelji su poprilicno negativno reagirali na moju molbu da im ne daju mobitele nositi u skolu. objasnio sam im: ukoliko se nesto vasem djetetu dogodi, nazvat cemo vas sa skolskog telefona. ukoliko se nesto vama dogodi, mozete nazvati na skolski telefon. uostalom, kako je to funkcioniralo prije dok mobiteli nisu postojali... ok je za klince koji zive daleko, ali klinci koji zive 5 min od skole.... :/ i onda je bio jedan posve idiotski komentar: a sto ako 10 djece odjednom slomije nogu...kako cete onda zvati tih 10 roditelja sa jednog telefona? i onda se cudimo sto klinci rade to sto rade...

+ jos jedan stari problem: dijete kaze kuci "nisam ja, on je" i roditelji tome bezuvjetno vjeruju bez ikakve potrebe da ispitaju to malo i mozda djeci objasne da bez obzira jesu li to oni napravili ili ne da to nije lijepo i da neke regule moraju postojati. ili "ako on smije imati mob, zasto ja ne smijem", pa se roditelj smiluje. to je krivi pristup. ne kazem da svi rade tko. ali iz mog iskustva, nazalost, dosta njih tako radi...

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno Re: Karlovački školarci svoj vandalizam objavili na netu

Citiraj Mukica prvotno napisa
    [a čak su došli i na ideju bacanja otvorenog šestara na publiku na nogometnom stadionu Kantrida u Rijeci, od čega su, srećom, odustali.

[/quote]

:shock:
    juraj je u školi dobio besplatne karte za utakmicu, majko moja koja ideja, ne mogu doći sebi da to nekome može pasti na pamet.

po meni je bolje da mediji uopće tako nešto niti ne prenose, neka kazne te počinitelje i nek se o tome šuti. ovako samo šire te bolesne ideje dalje. :/

Maya&Leon avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

đizis
    stvarno :shock:
    kuda ovo sve ide...?
    što se zbiva sa tom djecom i od kuda im tako bolesne ideje?
    gdje je nestao autoritet?
    možda je nestao zbog svih onih roditelja koji će radije provesti 45 minuta uvjeravajući nastavnika da je ta kulja sasvim neopravdana i neka ju smjesta prepravi u pozitivnu ocjenu (iako bolno svjesni da im dijete nije proveli niti 15 minuta za udžbenikom) dok im se cereči iza leđa nastavniku u brk....
    karikiram naravno, ali polazište ovakvih problema je kuća i kućni (ne)odgoj
    iako su svojedobno ovdje rudanicu pribili na križ zbog jednog teksta o majčinstvu, i iako smatram da je prebrutalna - žena je u osnovi dotakla u samu srž problema
    ... pa pribijte i mene na križ

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Slazem se s Yosephom.
    Neka djeca i mladi ne znaju kako iskoristiti svoje slobodno vrijeme.
    Nekad su se djeca znala igrati,
    vjerujem da ima još djece koja znaju Crnu kraljicu 123, lastiš, školicu i sl.
    No, sve ih je manje.
    Gledam tu djecu u kvartu, imaju loptu, golove, livadu do beskraja.
    I što rade? Nabijaju loptu na tobogan. Ili klinac 15 godina skače po penjalici i toboganu kako bi slomio dasku.
    Njima mobitel ne služi da bi se javio doma, njima računalo ne služi da bi našao kakvu info koja će mu koristiti u školi.
    Imaju sve uvjete, ali ih ne znaju pravilno iskoristiti. Zašto? Jer im nema tko pokazati, jer i nitko ne usmjerava i ne određuje granicu normalonog i prihvatljivog ponašanja.

Prije nešto više od mjesec dana u centru Karlovca uništeno je dječje igralište, i to takvim bijesom da su metalne šipke ljuljačke savili nekoliko puta oko stupova, a zbog stakla i smeća bilo je opasno pusitti dijete na igralište.
    Ljuljačke su popravljenje, ali što to vrijedi kad gledam danas kako razbijena boca pive leži u travi pored.
    Nitko nije ništa poduzeo. Krivci nisu otkriveni, nitko nije kažnjen.
    vikend nakon incidenta policija je patrolirala, naravno da je sve ostalo na tome i da više to ne rade.
    Sad samo čekamo kad će ponovo u napad.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj YosephK prvotno napisa
    na zalost, roditelji su poprilicno negativno reagirali na moju molbu da im ne daju mobitele nositi u skolu.
    slažem se s roditeljima. učenike treba poučiti kako i kada je primjereno koristiti mobitele, a ne ih zabranjivati. to mi spada pod razinu 2. neosluškivanje dječjih potreba

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

dobro, pa nije bas sva krivnja na roditeljima i djeci, iako je i tu naravno ima. a za sta da uce ta djeca? kakav motiv imaju da se obrazuju? da budu npr. profesori s placom s kojom jedva zive? cim pogledamo malo kakve vrijednosti vladaju u drustvu, da jedan neobrazovani nogometas ima visestruko vecu placu od jednog kirurga, neke stvari postaju jasnije. cijelo ovo drustvo je iskrivljeno, a djeca (s gomilom informacija vise nego prije) samo slijede tu kataklizmicnu krivulju.

YosephK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj no@ prvotno napisa
    na zalost, roditelji su poprilicno negativno reagirali na moju molbu da im ne daju mobitele nositi u skolu.
    slažem se s roditeljima. učenike treba poučiti kako i kada je primjereno koristiti mobitele, a ne ih zabranjivati. to mi spada pod razinu 2. neosluškivanje dječjih potreba
    da, ali s obzirom da vecina ucenika na ono sto im nastavnik govori vrti ocima i misli si "kad ce kreten prestati", onda ne vidim druge da im se zabrani mobitel uopce imati u skoli. da se razumijemo, imam ga i ja, ali je uredno iskljucen i spremljen u kabinetu. razlika je sto ja znam sto smijem, a sto ne i to postujem, a oni isto to znaju, ali uopce ne postuju. pa prema tome se ne moze reci da ih nitko nije poucio kako i kada je primjereno koristiti mobitel...

YosephK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj no@ prvotno napisa
    nadopuna: to spada pod tocku 3: edukaciju o drustveno (ne)prihvatljivom ponasanju koje ipak vecinski dolazi iz kucnog odgoja.

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Potpisujem YosephK i ja bih lijepo te učenike zajedničkim snagama od strane škole i roditelja kaznila. I to na način da poprave napravljenu štetu - svu! Uključujući i traktor i sadnju drveća i brigu za njih - ako treba u lancima

Mikka, stoji to što si rekla, ali npr. u cijelom svijetu nogometaši zarađuju bolje ne samo kod nas. Problem je odgoja, ma ne bih ja rekla ni odgoja, a ti kirurzi koje spominješ preko plavih koverti lijepo zarade (sigurno ima i onih koji ne zarađuju tako sa strane). I opet se vratimo na odgoj, vrijednosti, sustav i društvo. A ko je društvo? Mi... i eto nas u začaranom krugu.

I ovo što su učenici radili me neodoljivo podsjeća na JackAS!

YosephK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj Maslačkica prvotno napisa
    I to na način da poprave napravljenu štetu - svu! Uključujući i traktor i sadnju drveća i brigu za njih - ako treba u lancima
    pazi sta pricas, kad sam jednom napisao na forumu da sam ucenicima dao metlu da ociste ono sto su namjerno uneredili su me napali da nije posao ucenika da ciste, nego nastavnika da paze da to ne rade (pod zasluzenim odmorom). ovako ce se opet javiti neki dusebriznici koji ce reci da nije dijete krivo sto je razbilo traktor, bacilo sestar na nekog ili polomilo stablo (i time obezvrijedili trud nekog tko se brizno brinuo za to).

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Maslačkica prvotno napisa
    I to na način da poprave napravljenu štetu - svu! Uključujući i traktor i sadnju drveća i brigu za njih - ako treba u lancima
    pazi sta pricas, kad sam jednom napisao na forumu da sam ucenicima dao metlu da ociste ono sto su namjerno uneredili su me napali da nije posao ucenika da ciste, nego nastavnika da paze da to ne rade (pod zasluzenim odmorom). ovako ce se opet javiti neki dusebriznici koji ce reci da nije dijete krivo sto je razbilo traktor, bacilo sestar na nekog ili polomilo stablo (i time obezvrijedili trud nekog tko se brizno brinuo za to).
    Ma nek me bace lavovima!
    Na ovom forumu se jako naglašava odgoj djeteta u shvaćanju posljedice, da nije za prosutu čašu kazna 5 min. timeouta ili prodika nego da dijete pokupi sadržaj čaše uz pomoć mame, tj. mama da krpu. I tu pričamo o djetetu od 3 godine npr.
    Mislim da se takvi roditelji neće sigurno buniti ako im dijete razvali klupu da je samo istesa, tj. ja ne bi.
    Roditelji koji jako štite svoju djecu i smatraju ih zlatnim i bogom danim na ovom svijetu bez shvaćanja posljedica mislim da bi vrlo lako mogli imati problem.

Ja se sjećam kada sam ja išla u školu, već je tada postojala emancipacija i očekivanja granica od strane nastavnika i to od mene same tako npr. nisam očekivala da nastavnik viče na mene da cijela škola trešti, jer nisam mislila da ima na to pravo, ili kada me profesorica za kosu povukla jer sam bježala sa nastave, pa sam se suprostavila - ma ja bila spremna i na fizički okršaj.... ali boga mi se niko nije smio pobuniti kada su nam dane četke i detrdženti da izribamo zidove na koje smo se sprejom potpisali. Iako smo se bunili i govorili, međusobno, da je to posao čistačice morali smo ribati dok nam se btw cijela škola smijala.
    I isto tako imali smo akciju odljepljivanja žvaka i ribanja stolova ukoliko bi otkrili ko je ostavio svoj "znak" na stolu.

I opet to nije spriječilo jednu moju prijateljicu i jednog prijatelja da ukradu dnevnik i spale u wc-u stranice, a sve zbog ocjena. Premješteni su bili u naš razred - kao i većina "delikvenata", pa smo bili najbolji, a najdelikventniji razred, jer je većina premještenika bila zahvalna našoj profesorici što ih je primila, jer ih cijela škola nije htjela i željela izbaciti, a mi isto tako iz ljubavi prema našim zločestim prijateljima. Ovo je samo primjer osnovne škole - u srednjoj sam se naglo opametila.

Uglavnom, hoću reći da trebaju snositi posljedice, ali ne pod cijenu izopčenja iz društva nego da razumiju šta je napravljeno i nekako da se utvrdi djelomični razlog i usmjeravanje - iako je meni trebalo sigurno još 5 godina da skontam zašto se ne uništava imovina

I da, angažman roditelja, dogovor sa nastavnikom, psihologom i njihov zajednički POZITIVNI utjecaj na dijete mislim da je jako bitan.

E jesam razvezalaaaaa...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Da, da... baš grdo, a ima toga sve više!

I ja sam se nedavno našla u situaciji da ću uskoro morati naći način kako da svoju djecu zaštitim od fizičkih nasrtaja vršnjaka (i malo starijih) u školi koja je inače ok. Nije to stalno, ali događa se povremeno... za vrijeme velikog odmora dođe stariji učenik i fizički pridavi mog sina-prvašića! :shock: Zašto bi moja djeca koja su pristojna trebala biti žrtve? Što da im kažem? Da okrenu i drugi obraz??? Taman posla!

Sjedim u VR i slušam primjedbe drugih roditelja, čija pristojna djeca također ispaštaju zbog ispada pojedine agresivne i neukrotive djece. Učitelji su isto frustrirani i nervozni jer nemaju baš previše mogućnosti da ih ukrote (a o suradnji roditelja da i ne govorimo - toga nema).

I što nam je činiti? Nemam pojma! Smeta me ( i spremam se dići galamu oko toga) što moja djeca čiste pod u wc-u iako nisu oni prolili vodu i napravili smeće. Čiste ona djeca KOJA ĆE POSLUŠATI kad im se kaže da treba obrisati. Pouka? Tko je tu lud? Moj mlađi sin rekao je da ih odnedavno s igrališta ne puštaju na wc :shock: jer se tada ne može utvrditi tko prolijeva vodu i radi nered. Pa što da radi? Zapišava stabla?

Povremeno znam svratiti u školu u nastavnoj smjeni (jutarnjoj) i sablaznila sam se kakva je graja, galama i totalni nedostatak discipline i uvažavanja tuđih potreba za vrijeme velikog odmora. Ne znam, ne znam... I sve bolje razumijem roditelje koji upisuju djecu u privatne škole. Samo, to nije rješenje... a ima tih "sitnih" stvari još puno. Iako smo općenito zadovoljni školom, kako djeca rastu (i učitelji nužno manje paze na njih) raste razina agresivnosti i bezobrazluka onih učenika koji tome naginju, a ostali su ili žrtve, ili se također okrenu agresiji jer je to jedini način da opstanu u takvoj sredini.

Imate li kakav pametan prijedlog? ŠTo nam je činiti?

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sjećam se da smo mi nakon zvona trčali u razred da nas nastavnici ne bi našli na hodniku.
    Zašto?
    Jer je zadržavanje na hodniku nakon zvona protivno kućnom redu škole.

Danas bi klinac nastavniku rekao da on ima pravo biti na hodniku i da je nastavnikovo inzistiranje na odlazak učenika u razred nakon zvona kršenje osnovnih ljudskih prava na slobodu

Klinci se danas stalno pozivaju na prava.
    Imam pravo tu biti, rečenica je koju ćete često čuti od djece i mladih.

Ma nemaš, srce!
    Tvoja obaveza je biti u razredu nakon zvona i amen!
    Odgajamo buduće radnike, odgovorne ljude.
    Tako će jednog dana reći šefu ili direktoru.

YosephK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj Matilda prvotno napisa
    ja sam svoje vec naucio "ako ne zelis izvrsavati obaveze, onda nemas ni prava". i to im ja amen. ne mogu uzeti ono sto mi pase, a ostatak odbaciti.

Maya&Leon avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Sjećam se da smo mi nakon zvona trčali u razred da nas nastavnici ne bi našli na hodniku.
    Zašto?

Danas bi klinac nastavniku rekao da on ima pravo biti na hodniku i da je nastavnikovo inzistiranje na odlazak učenika u razred nakon zvona kršenje osnovnih ljudskih prava na slobodu

Ma nemaš, srce!
    X ko kuća!
    ... i nikada, baš nikada mi nije palo na pamet dočekati profesora čak niti na vratima (a pričam o srednjoj školi), čim smo ga vidjeli da kreće iz zbornice jurili smo u razred

YosephK

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ma nemaš, srce!
    Da, tak je to.... Potpis pod ovo.

Ali, aliiiiii.... što s djecom roditelja koji tako ne misle? Koji uče djecu da imaju prava, ali su propustili reći da imaju i obveze, kao i da te dvije stvari nisu odvojive...

Sustav vrijednosti nam se jaaako promijenio od vremena kad smo mi išli u školu. Društvo i okruženje se promijenilo. Zapravo je svejedno da li je to na bolje ili na gore (ima svega) - činjenica je da živimo u okruženju gdje je nasilje u školama i među školarcima česta pojava, a nema efikasnih metoda da se to riješi, barem koliko ja znam.

Djeca koja će jednom odbrusiti šefu ili direktoru neće dugo zadržati posao. I to je u redu... Ali do toga je dugačak put. Osnovno obrazovanje je zakonska obveza. Mislim reći - teško možemo izbjeći susrete s agresivcima u osnovnoj školi. Nadam se (koliko to god grozno zvučalo) da srednje neće uskoro postati obveza... ili bar ne prije nego se za to steknu uvjeti. Jer kakva je svrha prisiljavanja nekoga da ide u školu ako ondje NE ŽELI učiti i ometa one koji to žele, a i one koji ih pokušavaju nečemu naučiti?

Đačkih nestašluka je bilo i bude - to je normalno. ALi za to bi trebale postojati sankcije (ne samo za djecu, nego i za roditelje, ili upravo za roditelje) pa bi možda bilo bolje... Uh, bojim se da ne odem offt.

Natrag na temu - zanima me kako je završila karlovačka priča, da li je netko pozvan na razgovor, tko je kažnjen i kako.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Zašto?
    s obzirom da su svi krenuli potpisivati ovo - zanima me jel to znači da u to vrijeme nije bilo nasilja i agresije po školama (ili barem u znatno manjoj mjeri)?!

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zanima me jel to znači da u to vrijeme nije bilo nasilja i agresije po školama (ili barem u znatno manjoj mjeri)?!

bilo je agresije... ja se sjećam profesora engleskog, koji je znao zafikarit debelu pljusku onima koji su radili nered... i nereda na satu nije bilo... sjedilo se i u magarećoj klupi. i išlo u ćošak. nešto ljudi baš nisu bili oduševljeni metodama, pa su odustajali od gluposti...

van sata - imali smo par "dežurnih" za problematično ponašanje, no niti slično ovom danas... i kad sam se u osmom razredu s jednim od njih potukla - zbrisao je (iako 2 godine stariji, skoro dvije glave višlji od mene!). a mene su profesori zgrabili i debelo "oprali"... kak se "fina" cura može tući :? al me taj više nije dirao...

baciti stolicu kroz prozor (kao u kikičinom razredu) - bilo je nezamislivo... ne znam koje sankcije bi takav netko dobio (vjerojatno i batine doma).

u srednjoj - nije nam padalo na pamet... gledali smo kroz prozor gimnazijalce kako markaju - no mi se nismo usudili. najveći domet "protesta" bio je ući usred sata, i reći "bila sam kod direktora na razgovoru"... jer direktor je uvijek imao otvorena vrata za učenike, i moglo se doći kad god smo nešto trebali...

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nekada se nisi družio s klincima koji su bili problematični ili koji su imali kolce, danas su oni uzori, frajeri i frajerice.
    I ja želim biti faca, prihvaćen u društvu pa ću imat 5 jedinica, blajbat svaki sat, ismijavati profesore, pit, pušit i tuć se svaki vikend.
    jer tako se osjećaju moćni
    jer im je samopouzdanje nisko
    jer im doma fali ljubavi

Luminitsa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Današnja djeca = lički medvjedi, ne po količini dlaka, nego po zaštićenosti.

A kvragu, i ovi što boce razbijaju su nečija djeca, gdje su ti ljudi i što rade? Jest, krivo je društvo, ali se društvo sastoji od ljudi koji su isto nekada bili djeca i koje je netko odgajao, pa gdje je pošlo po krivu?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Luminitsa prvotno napisa
    Današnja djeca = lički medvjedi, ne po količini dlaka, nego po zaštićenosti.

A kvragu, i ovi što boce razbijaju su nečija djeca, gdje su ti ljudi i što rade? Jest, krivo je društvo, ali se društvo sastoji od ljudi koji su isto nekada bili djeca i koje je netko odgajao, pa gdje je pošlo po krivu?
    Ma sve je to točno... Agresivna i neodgojena djeca su zaštićena. Ali mene zanima da se škola/učitelj/nastavnik POBRINE ZA MINIMUM SIGURNOSTI za moju udjecu koja nisu takva. Koja dnevno dolaze doma s masnicama (i gore), potrganim stvarima, bez stvari i s traumama... Što učiniti u takvom slučaju (a nerijetko "lički međedi" imaju papire). Mhm, ima i moj sin papir o deficitu pažnje, iako bez hiperaktivnosti, a taj mu nije pomogao ni sekunde jer dijete nije problematično. Baš razmišljam što učiniti jer i mlađe dijete (sada prvašić) susreće se s takvim problemima i djeca nerijetko dolaze doma doslovce u šoku.

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Joj Peterlin užas!
    Sada sam se sjetila na tvoje pitanje "šta profesori rade" onih slučajeva gdje su profesori bili strogi s djecom i ocjenama npr. pa su dobili metak od jednog takvog djeteta.
    Mislim... crna hronika je puna takvih stvari. Amerika je bila "pokretač" dječije rafalne pucačine po školama od djece koja su bila maltretirana od nasilne djece. Sada je to prešlo u Njemačku i ko zna gdje još.

Najgore mi je ovo što je YosephK napisao vezano za forum i reakciju ljudi - nebitno da li su roditelji ili ne na njegovo da se dijete pobrine za svoj nered. Dok se to ne riješi nema nam napretka.

Mene bi uvijek bilo strah npr. riješavati takvu vrstu problema u školi sa roditeljima problematičnih, jer se onda dosta često ti problematični okome na dijete + i druga djeca ga prozivaju cinkarošem, hvatanjem za maminu suknju itd.
    A KOJI JE ONDA PRAVI PUT?
    Čini mi se da je ovo jedini ispravni skoro ili kako je Sorciere prijetila vrtićkoj djevojčici tako da vi školarcima zaprijetite - ne znam drugo.

Možda da se obratiš direktno nekom profesoru ili psihologu i da vidiš šta oni preporučuju, pa onda krenuti u akciju?

Nažalost, stvarno ne vjerujem u ovakvim situacijama da dijete treba okrenuti drugi obraz, jer za napadača ti obrazii su beskonačni.

Ja sam generacija predratnih osnovaca gdje je bilo u svakom slučaju da moraš pokazati zube inače zadirkivanja ne prestaju, ali OVO DANAS mi je strašno!

Lički medvjedi su zaštićeni od svojih roditelja, a drugi ih se boje i nema kazni - i to mi je sve užas!

Ma moram nešto ispričati - imam prijateljicu čija curica ima 3 godine. Igrala se pred ulazom i počupala je neko zasađeno cvijeće - zasadila ih je teta koja živi u ulazu. Kada je ova ih počupala teta je rekla da se cvijeće zasadi ponovo, tj. majka i dijete, na što je majka djeteta izderala se na ženu da otkud njoj pravo reći to za njeno dijete - šta ona i dijete imaju to saditi???
    Moje mišljenje je da je mogla iskoristiti priliku i baš na lijep način pokazati djetetu na koji način da ispravi štetu (koju nije namjerno baš napravila - nije znala, mala je...) i zasadi cvijeće, a da se bere ono po livadama. Izabrala je drugi put... koji će se sigurno nastaviti i u školskim danima.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ma tako i radim... Mi smo u biti zadovoljni školom i učiteljicama, pisala sam već o tome. Problem su bili (još u vrtiću, a i sada) NEKI roditelji i njihova djeca protiv kojih škola kao institucija nema nikakvog sredstva ni sankcija. Mi se s tim srećemo kad su naša djeca ozlijeđena, a učitelji s tim žive svakodnevno. Nije im lako, kako god čovjek okrene... A teško je reći i da su to problemi za CZSS jer u biti nisu, to je nedostatak kućnog odgoja. Teško je tu povući granice... što je "običan bezobrazluk" a što nasilje. Uostalom, zašto bi moja djeca (i mnoga druga pristojna djeca) trebala trpjeti nasilje manjine?

Nažalost, imamo malo načina da se izborimo protiv rastuće agresivnosti, ne u školi nego u društvu... Moj mlađi sin počeo je uzvraćati udarce (još u vrtiću) i što da ja sad kažem? Kako da odgajam svoje dijete koje je od muke našlo način da se obrani? Razgovaram s njim da to nije lijepo, da se ne smije itd. ali nekako mi je sve to :/ ...

Da ne širim priču dalje (zašto su djeca takva, zašto su njihovi roditelji nezadovljni i čime sve... nabrajanju ne bi bilo kraja) za sada samo gledam i pažljivo pratim što i kako se zbiva. Ne mogu se žaliti na učitelje jer oni ne samo da su u istom sosu nego su dublje u tom istom loncu, a brine me kamo sve to vodi. I nisam jedina.

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Razumijem te, ja nemam djecu, pa me to već brine.

Mislim da je i to nasilje potaknuto i tim nasilnim igricama...
    Ima ona jedna igrica u kojoj igrač prestavlja čovjeka i onda lupa palicom po autima, izvuče vozača iz auta i onda ga našuta, uzme mu auto itd. I ako dijete to igra, a ne postoji onaj nježni feedback i razmjena osjećaja u kući i osjećaj empatije - eto problema.
    Meni je i sama igrica problem, ali eto, već ako se "mora" onda je ova varijanta najgora.

Razgovaram s njim da to nije lijepo, da se ne smije itd. ali nekako mi je sve to ...
    Ja sam stvarno mišljenja da se djeca trebaju učiti da ne napadaju prvi, da nije rješenje u udarcima i nasilju, ali ih treba učiti ako ih neko napadne da imaju pravo, pa čak i "obavezu" da se brane, fizički.

Učitelji, nastavnici i profesori... ja vjerujem da se oni boje i da im nije svejedno, bojala bih se i ja. Vjerujem isto tako da nemaju nikakve ovlasti i da je sada, već spomenuto, "pravo djeteta" malo prevršilo svaku mjeru.

Znam da si aktivna na roditeljskom/obrazovnom planu i imaš puno više informacija nego ja npr. pa me zanima da li se zna otprilike koliki je taj porast nasilja i porast patnje djece u školi - radi neprihvaćenosti, zadirkivanja, neimanja patika odgovarajuće marke, fizičkog maltretiranja, krađe novaca za užine itd.?
    I na koji način se pristupa maltretiranoj djeci, tj. da li imaju neku psihološku pomoć?

Luminitsa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

[quote="Peterlin"]
    Citiraj Luminitsa prvotno napisa
    Ali mene zanima da se škola/učitelj/nastavnik POBRINE ZA MINIMUM SIGURNOSTI za moju udjecu koja nisu takva.
    Razumijem, i sama sam u osnovnoj školi često bila meta nasilnika. Jednostavno, učitelja nigdje nije bilo. To je bilo onda, a sada se vjerojatno i sami boje, u prvom redu nasilne djece, a u drugom počesto istih takvih roditelja koji a prvi znak nevolje dolaze u školu i prijeti. Sjećam se kada nam je u 7. razredu na sat engleskog upao jedan tata koji je htio istući nastavnicu jer je njegovom sinu zaključila jedinicu. Nažalost, sve je više takvih ljudi, tome je kumovao i rat i sve dobro poznate društvene prilike, a stručnjaka je premalo da pomognu svima.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •