Pokazuje rezultate 1 do 20 od 20

Tema: Low responderi

thaia28 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno Low responderi

problem je sljedeći:

Moj FSH je 6,8, svi hormoni uredni, ciklusi 28-30 dana, imam 29 godina.
    Prošla sam dva stimulirana postupka (prvi s Menoprima - 23 komada, drugi decapeptyl + gonali - 20 komada) i rezultat oba su bili prazni folikuli (nekakvih 4-5 folikula na punkciji). Očito je da spadam u onaj mali postotak žena koje loše reagiraju na stimulaciju.
    Zanima me znate li zašto dolazi do ovakve loše reakcije na stimulaciju i koje su mi uopće mogućnosti na raspolaganju?
    Do transfera sam došla jednom iz prirodnjaka i jednom iz kombinacije klomifen + gonal (3 stanice), no u ovoj kombinaciji napomena je biologa bila da su stanice lošije kvalitete.
    Zanimaju me vaša iskustva.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Thaia, mozda je u toj situaciji bolje ici na tzv. male stimulacije (gonal ili menopur + femara/klomifen), a vidim da si u takvoj situaciji ipak dobila tri stanice, mozda se tako poslozilo da su taj put bile lose tj. mozda sljed. put budu dobre. Uglavnom, ako se opet odlucis na ful stimulaciju, mozda bi mogla probati bez supresije (bez Suprefacta ili Decapeptyla) (iako je i to individualno, ja lose odreagirala i u tom slucaju).
    Prirodnjaci su ti isto OK opcija u meduvremenu.

Inace, sigurno ce ti se rikikiki javiti, ona je tatamata na ovom podrucju.

Ja ti zelim jednu mirisljivu bebicu sto skorije...

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

thaia28, iako ti nemam što pametno dodati, želim ti sreću idući put. Mlada si i na vrijeme ste krenuli. Meni se isto čini par prirodnjaka s laganom stimulacijom dobra za tebe. Ako rikikiki ne skuži tvoj posto piši joj na pp.

i tebi i rikikiki jedan

lberc avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Thaia i meni su jednom bile loše stanice,ali ovaj put nisu,znači da ni kod tebe ne mora biti da budu svaki put loše.

tikica_69 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Nisam ni ja bog zna kako reagirala u prvom stimuliranom....negdje krajem svibnja, pocetkom lipnja idem u drugi, pa cemo vidjeti da li smo samo bili lose srece (6 prezrelih JS) ili spadam u ovu kategoriju koja slabo reagira jer do sada sam samo u prirodnim imala zaista kvalitetne JS (mada ni to precesto) :/

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ja sam isto loše reagirala na stimulaciju sa supresijom (jedan jedini folikul i oplođena js). Obrazloženje MPO-ovca je mala rezerva jajnih stanica pa se priroda pobrinula da ih ne ispucam prije vremena. Preporuka tog MPO-ovca je prirodnjaci s klomifenima, dok drugi misli da bi trebalo ići u stimulaciju ali bez supresije. Mislim da ću se odlučiti za ovo prvo.
    thaia28, sretno, za što god da se odlučiš!

thaia28 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

našla sam na nekoj stranici na netu da je preporuka i kod low respondera dugi protokol s kontracepcijom prije, zatim supresija od 21dc i onda čisti fsh od početka ciklusa. Čini mi se da tako rade i u Mariboru.
    Recimo, nisam znala ni da fsh u idelanim granicma (ispod 9) isto tako ne mora značiti da je rezerva jajnih stanica ok. Planiram mjerenje antralnih da eventualno potvrdim ili eliminiram ovu mogućnost.

orline avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

thaia28, evo t jedan link gdje ima puno cura sa slicnim problemom, mislim da tamo pisu i neki protokoli, tj iskustva.
    http://kutak.forumotion.com/povisen-fsh-f51/

rikikiki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Thaia28, žao mi je da je opet loše završilo.
    Ovaj link od orline je odličan i na tom forumu ima puno cura sa sličnim iskustvom ... prouči malo. Ajde napiši kompletne rezultate hormonske slike (s ref.vrijednostima) .... koliko si puta radila hormone?

Ja sam POF pa se više kužim u protokole vezane ne to, ali mislim da i Low responderi bolje reagiraju na te protokole nego na standardne ... tu se prvenstveno radi o izbjegavanju supresije koja previše umiri (u slučaju POF čak i umrtvi) jajnike, pa se umjesto supresije koriste cetrotide koje se uzimaju pred kraj stimulacije. Pitaj svog dr. o tome!
    Nadam se da ćemo se uskoro i vidjeti na nekoj kavici pa ćemo malo detaljnije prodiskutirati!

thaia28 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

orline, hvala za link, stvarno je pun korisnih informacija

rikikiki, hormoni su mi stari točno godinu dana
    TSH 1,6
    E2 128 (raspon laba 98-592)
    PRL 388 (64-395)
    FSH 6,8
    LH 5,0

planiram napraviti Inhibin B i AMH, samo me zanima koji dan ciklusa je najbolje?

koliko sam shvatila, za low respondere nije baš preporučljiva supresija? ide se na kratki protokol, sa kontracepcijom prethodni ciklus?
    u mom prvom stimuliranom nisam primala supresiju i rezultat je isto bio 4 prazna folikula i u 1 jedna artretična stanica :/ ovaj stimulirani sa supresijom - isto. Doduše, u obje stimulacije jedan mi jajnik kasnio 4 dana za drugim, krenu folikuli ali su na dan punkcije nedovoljno veliki :/ Definitivno ću sve još prokomentirati sa svojim MPO, ali bi voljela čim bolje shvatiti cijelu problematiku situacije.

jedva čekam kavicu, obećavam da te neću jako upiliti s pitanjima

rikikiki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

The lack of a large number of adequately designed
    prospective randomized trials and inconsistency in inclusion
    criteria makes it extremely difficult to conclusively
    demonstrate an advantage of a single protocol for all poor
    responders. Evidence would suggest that minimizing
    GnRHa doses would be advantageous. The use of GnRHant
    in this patient population has not been demonstrated to be
    consistently beneficial although the use of adjuvant
    estrogen priming may be of help.
    Ovdje se recimo govori da je kod low respondera učinkovitiji GnRH agonist (što je supresija prije stimulacije) u malim dozama, a ne vidi se neka povećana korist od GnRH antagonista (što su cetrotide). Čak kaže da je postutak trudnoća uz korištenje ovih drugih bila manja. Hm ... tko bi ga znao :/ :?
    Preporučaju predpripremu estrogenom ... kod nas nije uobičajeno, a vani je (i u Beogradu ... zato se uključi na onaj linkani forum pa pitaj cure što uzimaju i u kojim količinama).

Gdje ćeš raditi Inhibin B? ... za AMH znam da rade u Breyeru i košta 600 Kn a uskoro će se moći vaditi i u Vinogradskoj na uputnicu ... ali za Inhibin B nisam čula da se kod nas može raditi. Ja sam oba radila u Bg.

Gore navedeni rezultati su ti super ... samo daj provjeri još jednom prolaktin ... čini mi se visok (mada je u ref) ... možda u tom grmu leži zec?!

thaia28 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj rikikiki prvotno napisa
    Preporučaju predpripremu estrogenom ... kod nas nije uobičajeno, a vani je (i u Beogradu ... zato se uključi na onaj linkani forum pa pitaj cure što uzimaju i u kojim količinama).
    ovo sam isto pronašla na netu - da se u ciklusu prije, zajedno s kontracepcijom, uzima estradiol kroz par dana. Nisam čula da se kod nas negdje to radi, ali vrijedi istražiti.

koji dan ciklusa se rade AMH i INHIBIN? isto treći?

orline avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Inhibin B se radi 3.dc, a za AMH bi trebalo biti svejedno, mada se na kraju ustalilo da se vadi isto treci dan, tako je meni preporuceno.

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

evo jos jednog low respondera moram priznat da sam u bedu. nakon 22 decapeptyla (startala sam na 20dc), 24 gonala i 2 menopura jos uvijek sam na 5 folikula koji se micu milimetar na dan....

u inseminacijskim ciklusima sam na klomifenu imala po 4-5 u startu, do kraja bi dogurale 2-3, na femari sam imala na kraju 4 folikula....

danas mi je dr. rekao "srednja zalost" na uzv-u te da sam ja jedan od low respondera....

ima li sanse da ovih 5-6 bude kvalitetno ili u low respondera budu nekvalitetni folikuli?

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Dodirko avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Pinky Po ovome što pišeš čini mi se da ti nisi low responder već da loše reagiraš na danu terapiju. Druga terapija bi sigurno dala drugačije rezultate.

Koliki su ti ciklusi?

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

dodirko moj bas si me razveselila

ciklusi su mi skolski, 28 dana, po 4-5 dana trajanja....

Dodirko avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Nadam se da nećete istraživati koja ti je terapija bolja već da će ovaj postupak biti dobitni.

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Dodirko prvotno napisa
    Nadam se da nećete istraživati koja ti je terapija bolja već da će ovaj postupak biti dobitni.
    hvala

Sanja79 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Curke, danas sam (u nekom razgovoru i kasnije surfajuci) naisla na jedan interesantan lijek koji se, navodno, daje poor responderima na stimulaciju. On je kombinacija FSH i LH i zove se Pergoveris. Nemojte me napasti ako ste vec pricale o tome (u pretrazniku nije bilo pronadjenih tema o tome). Znam da ga je tesko naci i da ga dr-i u HR i SLO ne daju...
    Proguglajte malo- novi je lijek i znam da je jako skup.
    Eto, nadam se da nisam ispala Kolumbo, i da ce barem nekom pomoci.

Ovo je link proizvodjaca:
    http://www.merckserono.net/en/therap...ergoveris.html

A ovo s jednog foruma:
    http://www.fertilityzone.co.uk/threa...0ff02c9ccb799e

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •