Pokazuje rezultate 1 do 16 od 16

Tema: SMART i autosjedalice

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno SMART i autosjedalice

Upravo smo kupili SMRT fot two sa ISOFIX-om pa me zanima dali se dijete od 5 godina(sitnije grade) moze voziti u njemu i koju autosjedalicu da koristimo-ako moze?

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

u RH zakonski ne može: po Zakonu o sigurnosti prometa na cestama koji je na snazi od 17. lipnja 2008. djeca do 12 godina starosti smiju se voziti u vozilu isključivo pravilno vezana u odgovarajućoj autosjedalici na zadnejm sjedalu - iznimka su jedino djeca do 2 godine starosti koja se smiju prevoziti na mjestu suvozača, ali samo ako su u autosjedalici postavljenoj suprotno od smjera vožnje te ako to mjesto ima isključene zračne jastuke (vidi članak 163. dotičnog zakona)

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ko što ančica kaže, ni pod razno, i šta su uopće stavljali isofix na suvozačko mjesto? :/

Barbi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Krumpi, misliš kao što Juroslav kaže.

Julija, tako mi je drago vidjeti da se netko iz Makarske raspituje o autosjedalicama , kad sam tamo uvijek me srce boli kad vidim kako se mnoga djeca voze.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

a hahah,
    ančica ima ovaj avatar isto, koji automatizam
    sorry, jure

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa
    ko što ančica kaže, ni pod razno, i šta su uopće stavljali isofix na suvozačko mjesto? :/
    U nekim europskim zemljama dozvoljeno je djecu u AS voziti na suvozačkom mjestu. No, mislim da Zakon ipak nije precizno definirao slučajeve vozila koja nemaju zadnja sjedala. Naime, nigdje nije rečeno da se djeca ne smiju voziti u vozilima koja imaju samo prednja sjedala. Rekla bi da je to propust zakonodavca. Jer, ne radi se samo o Smartu, ima i drugih vozila, npr. manjih dostavnih koja nemaju zadnja sjedala.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ali u zakonu piše baš na stražnjem sjedalu :/
    5) Vozač motornog vozila može prevoziti dijete starije od 5, a mlađe od 12 godina samo na stražnjim sjedalima, a dijete mora sjediti na posebnom postolju prilagođenom njegovoj visini tako da se može vezati sigurnosnim pojasom na tri točke vezivanja

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Anci prvotno napisa
    5) Vozač motornog vozila može prevoziti dijete starije od 5, a mlađe od 12 godina samo na stražnjim sjedalima, a dijete mora sjediti na posebnom postolju prilagođenom njegovoj visini tako da se može vezati sigurnosnim pojasom na tri točke vezivanja
    A ako nema stražnjeg sjedala - onda je to sjedalo ujedno i prednje i stražnje, zar ne?

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa
    A ako nema stražnjeg sjedala - onda je to sjedalo ujedno i prednje i stražnje, zar ne?
    Onda se djeca ne smiju prevoziti u tom vozilu, jer se ne mogu pravilno i sigurno vezati niti voziti.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Logično bi bilo, ali mislim da je to izvrtanje onog što se htjelo reći.
    U Zakonu je spomenuto zadnje sjedalo zato što je sigurnije za prijevoz od prednjeg.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

e sad, ako piše stražnje, znači da se pretpostavlja da ima i prednje
    znači ne može u onom koje ima 2 u 1 stražnje i prednje

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Amalthea prvotno napisa
    Logično bi bilo, ali mislim da je to izvrtanje onog što se htjelo reći.
    U Zakonu je spomenuto zadnje sjedalo zato što je sigurnije za prijevoz od prednjeg.
    A čuj, ja to vidim kao mogućnost da se tumači na oba načina. A čim Zakon ostavlja prostor za različita tumačenja, nije dobro. Činjenica je da nije rečeno šta sa autima koji imaju samo jedan red sjedala.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

e sad, ako piše stražnje, znači da se pretpostavlja da ima i prednje
    znači ne može u onom koje ima 2 u 1 stražnje i prednje
    Čim se pretpostavlja, piši kući propalo.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa
    Činjenica je da nije rečeno šta sa autima koji imaju samo jedan red sjedala.
    A, čuj... nije eksplicitno rečeno ni što s autima koji imaju 3 reda sjedala, zar ne?

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj Barbi prvotno napisa
    Krumpi, misliš kao što Juroslav kaže.

Julija, tako mi je drago vidjeti da se netko iz Makarske raspituje o autosjedalicama , kad sam tamo uvijek me srce boli kad vidim kako se mnoga djeca voze.
    Da ,slazem se u potpunosti sa tobom ovdje kao da ljudi prevoze krompire u autu a ne vlastitu dijecu!

Hvala vam na odgovorima jer i meni je bilo normalno da se dijete ne prevozi na prvom sijedalu a onda mi je opet bilo jako nelogicno zasto auto ima isofix ako nemogu prevoziti dijete u sjedalici u njemu. [/quote]

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Dobila sam danas službeno tumačenje o ovom pitanju: dakle, djeca od 2-12 godina se ipak ne smiju prevoziti u dvosjedima, dostavnim vozilima, kamionima i sličnim vozilima koja nemaju drugi red sjedala.

Drugi je par rukava što se, nažalost, malo tko osvrće na to.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •