tinaka, nisam niti ja baš profesionalac androlog, ali ću pokušati nešto objasniti, nadam se da će me netko ispraviti ako sam krivo shvatila. Naime, postoje dva slična problema agregacija i aglutinacija. U oba slučaja se radi o lokalnom povećanju gustoće, odnosno nekakvim klasterima na mezoskopskoj skali. Općenito, klasteri se obično rade oko nečega, u ovom su slučaju to nekakva antitijela, stanice ili nešto drugo "strano". Obično se aglutinacijom smatra međusobno sljepljivanje spermija oko antitijela, s tim da su oni uglavnom pokretni, a udio tih "stranih" centara malen. U slučaju agregacije, veći je broj tih centara (npr. antitijela), a spermiji su obično mrtvi. Mali agregati su normalna pojava, ali ako se radi o više stotina spermija u agregatu, onda to postaje abnormalnom pojavom. Pri aglutinaciji se obično rade pravilnije strukture tipa spajaju se glava-glava (h-h) ili rep-rep (t-t) ili srednji dio tijela-srednji dio tijela (mp-mp). Mješovite kombinacije su rjeđe. Ako je više od 10-15% slijepljenih spermija, pokretljivost se procjenjuje samo na osnovi slobodnih spermija.