Pokazuje rezultate 1 do 19 od 19

Tema: Kopriva

dunja&vita:-))) avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno Kopriva

Ajde molim vas nabacite koji receptić sa mladim koprivama, po mogućnosti vegetarijanski.
    Sad je sezona, a ja ne znam kaj da radim s njima.
    Ispričavam se ako slična tema postoji, ja je nisam našla.

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Pitu od kopriva?

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Njami koprive!!!

Ja ti napravim tijesto za štrudlu od T-850 brašna, razvaljam i punim sljedećmom smjesom:

blanširane koprive + na sitno isjeckanom luku ili poriluku kratko prodinstanu ribanu mrkvu + ako imam tofu, ako ne, bez njega.
    Zarolam, ispečem i sve koliko nas ima navalimo Uz to neka salatica (radič, rotkvice...)

Ovakvu štrudlu također znam raditi ili od lišća rotkvica ili srijemoša.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

E da, radila sam i njoke sa koprivama.

Kad je krumpir skoro kuhan, ubacim koprive i kad je kuhano, procijedim i radim sve isto kao i klasične njoke. A onda njih kombiniraš sa čim već želiš.

Možeš puniti palačinke ili canellone:
    blanširanu koprivu pomiješaš sa sirom (ako ne koristiš u prehrani kravlji ili kozji sir stavi tofu), začiniš, puniš, preliješ vrhnjem i zapečeš.

Uf, zazubice mi rastu

zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

ja sam jučer pravila njoke od kopriva: krumpir, batat, kopriva, malo brašna, malo griza, jaje.
    nisam ih mijesila, nego sam ih onako kao žličnjake vadila.
    uz to umak od gljiva sa malo senfa i zobenim vrhnjem. mljac.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Kako kopriva može izgledati da je se smije jesti? I imaju li koprive sada ljubičaste cvjetiće smještene uzduž stabljike između lišća ili sam ja nešto pobrkala?

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

kopriva daje super okus bilo kojem varivu od povrća.

Jednom sam jela palentu s koprivama, fino paše kao dodatak malo kiselog vrhnja. Doma sam uspjela napraviti slično, koprivu sam nasjeckala nožem, dodala u hladnu vodu s palentom, i još malo dok se kuhalo usitnila sa štapnim mikserom. Omjeri nisu previše bitni, koliko naberete, naberete.

BP avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

ja koprive pripremam na identican nacin kao blitvu. koprive moraju biti stvarno mlade (sto su mladje imaju bolji ukus), znaci, na kratko ih prokuham u slanoj vodi i ocijedim. Onda na malo maslinovog ulja stavim mrvicu cesnjaka, bacim gore koprive i dodam kuhani krumpir (moze i bez njega). Uz tako mi jako pase i pokoja kap limuna kad je gotovo.
    To je skroz natural..a moze i sa vrhnjem.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa
    Kako kopriva može izgledati da je se smije jesti? I imaju li koprive sada ljubičaste cvjetiće smještene uzduž stabljike između lišća ili sam ja nešto pobrkala?
    ono što ima ljubičaste cvijetiće je druga vrsta, tzv. mrtva kopriva, ne peče na dodir. Mislim da ti ne bi bilo ništa ako bi je jela, nije otrovna (kao klinci smo skidali te ljubičaste cvijetiće i sisali ih, pa i jeli sirove, slatkasti su odozdo od nektara), ali se jede ova koja peče. Razlikuje se i po obliku listova, prava kopriva ima više špicasto lišće, i sitne dlačice na stapkama i s donje strane lista. Malo se zagledaj i brzo ćeš ih razlikovati. Ima još podvrsta, koliko se sjećam ima i neka kopriva sa žutim cvijetićima, isto ne peče.

Inače sad je pravo vrijeme za koprivu, najbolji su mladi izdanci.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ravioli s koprivom

od brašna, jaja, ulja i malo soli umijesiti tijesto, razvaljati ga na 1 mm debljine i čašom izrezati krugove.
    Koprivu skuhati u osoljenoj vodi, ocijediti i sitno narezati. Pomiješati usitnjenu koprivu, svježi sir i ribani parmezan, začiniti solju, paprom i muškatnim oraščićem. nadjev rasporediti na krugove tijesta, tijesto preklopiti i rubove stisnuti. Pustiti da malo odstoji i raviole skuhati u slanoj vodi i poslužiti.
    Kuhane ih se može preliti vrhnjem, maslacem, sirom ili nekim drugim umakom po želji!

bilbo7 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Samo si morate uzeti škare, deblje rukavice (ne one tanke za domaćinstvo) i brati samo vrhove, po mogućnosti na mjestima gdje nema prometa. U slast!

dunja&vita:-))) avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Hvala, cure, sigurno ćemo isprobat nešto od toga

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Samo da javim da sam danas po 1. put jela pitu od kopriva/žare...mljac!!! Pravljena isto kao zeljanica i bila je sssuppppeeeerr!!!

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

super je kopriva. Dođe slična kao špinat, ali malo bolja po ukusu, čini mi se, i bez pesticida i umjetnih gnojiva. To zbilja svatko može naći i nabrati. Jedino treba imati opremu da vas ne speče dok berete i pripremate. A meni su bile dovoljne i obične kuhinjske rukavice, s tim da sam pazila da ne stisnem jako. Čak sam nekad brala samo s najlonom preko ruke, u nedostatku bolje zaštite.

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Maloprije sam jela razljevak/uzljevak sa koprivama. Jaoooo kako je bio dobar.
    Uglavnom ide: jaje, mladi sir, vrhnje, kopriva i to se pomješa + sol + brašno (2/3 kukuruzno + 1/3 obično) + pp + nauljiti.
    Mljac, mljac!
    Puno bolji nego od špinata ili blitve.

Postala sam fan koprive!

a72 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

probajte koprivu sa rizom, kao rizoto, to je mrak , sitno sjeckana se dodaje kad je riza "na pola" ,skoro pred kraj,super je jelo.

koprive mi uglavnom idu u pitu,ali je super i u kukuruzu,samo se umijesa u tijesto, a moze se dodati u u varivo od povrca i mesa...a sad ih ima na sve strane, mlade, zdrave :D , i jos nesto -mogu se i zamrzavati, pa ko voli...

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

moj tata je lud za koprivom, između ostalog ju suši, pa mrvi, pa taj prah stavlja u juhu, jogurt i sl.
    ja ju volim malo skuhanu, ocijeđenu pa pečenu sa jajima
    a moja mama (obitelj luda za koprivom )radi odlične popečke od nje. ne znam točno kako, ali ju kuhanu, narezanu miješa sa jajima, baršnom, kuhanom pšenicom i već šta joj se nađe u frižideru...

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Kuhala sam krem-juhu od koprive i krumpira, bila je odlična. I prilog s koprivom. Samo, kad sam je prala, našla sam dva crva, neka velika, svijetlozelena, pa me zanima jesu li crvi u koprivi česta pojava? Oprala sam je list po list, blanširala, skuhala, ali su mi ti crvi ipak pokvarili zadovoljstvo uživanja u novom jelu. Možda će me netko tješiti da crvi znače da je kopriva bila zdrava, ali meni se strašno gade pa me zanima vole li crvi koprivu ili je to bila slučajnost?

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Obožavamo koprivu.
    Najčešče je pečem kao štrucu; obarim, isjeckam pa pomješam sa svježim sirom, jajem i malo naribane Gaude, par žlica brašna, i formiram u štrucu, pečem jedno pola ure. Prefino.

Ima i verrzija sa sjemenkama, orasima i bademima. Isto se smučka sjeckana obarena kopriva, jaje, smljeveni orasi, bademi, indijski orašići, sjemenke i ako imate kuhanog kestena (ovisi jeli sezona)...formira se u štrucu i jede topla uz kiselo vrhnje. Yummy.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •