Pokazuje rezultate 1 do 11 od 11

Tema: Šparoge

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno Šparoge

Budući da mi pretražnik nije ništa ponudio, otvaram temu da čujem kako drugi šparogoljupci spremaju ovu hvale vrijednu biljčicu.

Svaka ideja je dobrodošla!

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

ja ovako - radim juhicu od šparoga i fritaju + lešo krumpir

prvo ih natrgam na komadiće, pa do tamo do kamo lako pucaju to mi je za fritaju, a oni tvrđi djelovi idu za juhu.
    U malo vode prokuham kratko ove dijelove za fritaju, nakon toga ih izvadim (vodu čuvam), POMJEŠAM S jajcima, bacim na msalinovo ulje i pofrigam. uz to jedemo lešu krumpir.
    a u onu vodu od prije ubacim tvrđe djelove, dodam još vode ako treba i kuham dok ne omekša. Onda izmiksam (tko ne voli gorko, možda ih je bolje izvaditi) pa dodam vrhnje za kuhanje, začina po inspiraciji. Napravim obično i noklice od griza unutra. mljaccc

nenaa avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Hmmmmmmmmm mljac. Obožavam ih brati, a još više jesti.

Dakle prvo natrgati na konmadiće dok pucaju, nikako nožem jer ne osjetite kad su žilave.
    Onda u cjedilo pa pranje. Tko ne voli intenzivan gorkasti okus šparoga može ih prokuhati, ja obožavam pa mi ne smeta.
    1. E onda žličica maslinovog ili maslaca na tavu, pa popirjati i podlivati vodom dok ne omekšaju, pred kraj omekšavanja može i pola deca bij. vina. Zatim dodati smućkana jaja i završiti kao kajganu. Može se dodati komadiće pršuta ili pancete, ali još u fazi dinstanja šparoga.

2.Sve kao i prije, ali u isto vrijeme kad bacite šparoge na ulje staviti i rižu integralnu. Najbolje onu indijsku divlju već malo kuhanu, jer nikako da se skuha. I isto sistemom podlivanja skuhati do kraja.

3. ubaciti se komadiće može i u maneštru pa kuhati dok se ne skuha ostalo povrće, ali šparoge ubaciti posljednih 20 min.

4. salata: izabrati odmah nakon branja one najveće mesnate (ja ih zovem kapitalci). Izlomiti na komade duge 4-5 cm, prokuhati tek toliko da nisu sirovi, odlično je skuhati ih na pari, imate li lonac za to, i onda procjediti i pustiti da se hlade. Postupak začinjavanja klasičan. Jedino ulje po želji maslinovo,obično, bučino...

5. pašta: narezati da sitno malo mladog luka i 2 režnjića češnjaka, to popirjati da pozlati i dodati sitno izlomljene šparoge (sa početka priče). Pirjati i dinstati dok ne omekša i na kraju dodati mlo vrhnja. To preliti preko kuhane pašte.

Najvažnije je da ih se naberete i na čupate ko sivonja. Tako ja u kombinezon, kapu i beri dok ne sadneš s nogu. I onda sve izlomiti i u jedan najlon onako rahlo bez prokuhavanja i u škrinju. I imate ih cijelu godinu.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

skuham, procijedim, ubacim hrpetinu češnjaka, posolim i zalijem s malo rastopljenog maslaca

neki dan smo mm i ja očistili oko 4 kg i stavili u škrinju. je da nam je stražnji trap odrvenio, ali bar ću ih jest kad mi god padnu na pamet.

dunja&vita:-))) avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Moj proljetni rižoto:
    Na maslinovom ulju izdinstam mladi luk (bijele dijelove), na to ubacim integralne riže, nekih 5 minuta prije nego je riža gotova, natrgam unutra šparoge i zelene dijelove mladog luka, a minutu prije kraja ubacim svježeg peršina, mažurana, majčine dušice i vlasca.
    Meni je to nešto savršeno, radila sam neki dan, mislim da ću sutra opet.

Obožavam proljeće, sve ovo mlado povrće, prvo voće...čista idila...ah, skranula sam s teme

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Meni su najdraže na najelementarniji način bez puno "kerefeka", a to znači s tvrdo kuhanim jajima i maslinovim uljem...

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

u svašta mi idu...
    recimo u paštu ili rižoto s kratko kuhanim povrćem.
    Prvo kuhate paštu ili rižu u puno vode.
    Uzmete različito povrće, sjeckate ga na štapiće, fetice, male komadiće. Poželjno da oblici budu različiti.
    Kad je pašta gotova, procijedite i vruću vodu sačuvate i ponovo na ploču, pojačajte vatru tako da zakuha. U to ubacujete povrće kojem paše kuhanje (mrkva, karfiol, tikvice, korabice) i prokuhate samo 2 minute tako da ostane hrskavo.
    Ostalo povrće kojem paše dinstanje - šparoge, luk, patliđani, paprike - dinstate na maslinovom ulju, možete dodavati još malo vode od iste one pašte.
    Kad je gotovo, na dinstano povrće bacite ono kuhano i paštu ili rižu, dodajte još malo maslinovog ulja i začine po želji.

Jako brzo gotovo, i lijepo izgleda na stolu.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

:D Koliko dobroh ideja....sigurno će nešto od ovoga danas biti na tanjuru.

Citiraj Sun prvotno napisa
    a oni tvrđi djelovi idu za juhu.
    U malo vode prokuham kratko ove dijelove za fritaju, nakon toga ih izvadim (vodu čuvam), ....a u onu vodu od prije ubacim tvrđe djelove, dodam još vode ako treba i kuham dok ne omekša. Onda izmiksam (tko ne voli gorko, možda ih je bolje izvaditi) pa dodam vrhnje za kuhanje, začina po inspiraciji. Napravim obično i noklice od griza unutra. mljaccc
    E što mi je žao da sam bacila te tvrde dijelove , no sad kad više ne živim u neznanju, prvom prilikom ću isprobati. Tnx!

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

ja sam za uskrsni vikend nabrala sparoga toliko da smo ih dijelili...a obozavam ih papati. Nadam se da se i bebačima u buši sviđa.. :D

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

a najbolji od klasičnih recepata za šparoge s paštom je:
    popeći i prodinstati šparoge i malo pršuta, dodati razmućena jaja, možda malo svježeg sira ili vrhnja, začine - preporučam kadulju i majčinu dušicu, i što vam još paše uz navedeno, na kraju umješati kuhanu paštu prije nego se jaja ohlade i posuti naribanim sirom.

Lu avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

ja sam danas napravila prefinu juhu:
    prodinstala sam jedan mali poriluk, jedan korijen persina i dva cesnja cesnjaka. nalila vode da prekrije, prokuhala i ubacila jedan tetrapak zobenog vrhnja. kad je prokuhalo posolila, naribala malo muskatnog orascica i malo papra i dodala vode od blansiranih sparoga do zeljene gustoce tj rijetkoce. kad je to bilo gotovo ubacila sjeckane blansirane sparoge.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •