Budući da mi pretražnik nije ništa ponudio, otvaram temu da čujem kako drugi šparogoljupci spremaju ovu hvale vrijednu biljčicu.
Svaka ideja je dobrodošla!![]()
Budući da mi pretražnik nije ništa ponudio, otvaram temu da čujem kako drugi šparogoljupci spremaju ovu hvale vrijednu biljčicu.
Svaka ideja je dobrodošla!![]()
ja ovako - radim juhicu od šparoga i fritaju + lešo krumpir
prvo ih natrgam na komadiće, pa do tamo do kamo lako pucaju to mi je za fritaju, a oni tvrđi djelovi idu za juhu.
U malo vode prokuham kratko ove dijelove za fritaju, nakon toga ih izvadim (vodu čuvam), POMJEŠAM S jajcima, bacim na msalinovo ulje i pofrigam. uz to jedemo lešu krumpir.
a u onu vodu od prije ubacim tvrđe djelove, dodam još vode ako treba i kuham dok ne omekša. Onda izmiksam (tko ne voli gorko, možda ih je bolje izvaditi) pa dodam vrhnje za kuhanje, začina po inspiraciji. Napravim obično i noklice od griza unutra. mljaccc
Hmmmmmmmmm mljac. Obožavam ih brati, a još više jesti.
Dakle prvo natrgati na konmadiće dok pucaju, nikako nožem jer ne osjetite kad su žilave.
Onda u cjedilo pa pranje. Tko ne voli intenzivan gorkasti okus šparoga može ih prokuhati, ja obožavam pa mi ne smeta.
1. E onda žličica maslinovog ili maslaca na tavu, pa popirjati i podlivati vodom dok ne omekšaju, pred kraj omekšavanja može i pola deca bij. vina. Zatim dodati smućkana jaja i završiti kao kajganu. Može se dodati komadiće pršuta ili pancete, ali još u fazi dinstanja šparoga.
2.Sve kao i prije, ali u isto vrijeme kad bacite šparoge na ulje staviti i rižu integralnu. Najbolje onu indijsku divlju već malo kuhanu, jer nikako da se skuha. I isto sistemom podlivanja skuhati do kraja.
3. ubaciti se komadiće može i u maneštru pa kuhati dok se ne skuha ostalo povrće, ali šparoge ubaciti posljednih 20 min.
4. salata: izabrati odmah nakon branja one najveće mesnate (ja ih zovem kapitalci). Izlomiti na komade duge 4-5 cm, prokuhati tek toliko da nisu sirovi, odlično je skuhati ih na pari, imate li lonac za to, i onda procjediti i pustiti da se hlade. Postupak začinjavanja klasičan. Jedino ulje po želji maslinovo,obično, bučino...
5. pašta: narezati da sitno malo mladog luka i 2 režnjića češnjaka, to popirjati da pozlati i dodati sitno izlomljene šparoge (sa početka priče). Pirjati i dinstati dok ne omekša i na kraju dodati mlo vrhnja. To preliti preko kuhane pašte.
Najvažnije je da ih se naberete i na čupate ko sivonja. Tako ja u kombinezon, kapu i beri dok ne sadneš s nogu. I onda sve izlomiti i u jedan najlon onako rahlo bez prokuhavanja i u škrinju. I imate ih cijelu godinu.
skuham, procijedim, ubacim hrpetinu češnjaka, posolim i zalijem s malo rastopljenog maslaca![]()
neki dan smo mm i ja očistili oko 4 kg i stavili u škrinju. je da nam je stražnji trap odrvenio, ali bar ću ih jest kad mi god padnu na pamet.
Moj proljetni rižoto:
Na maslinovom ulju izdinstam mladi luk (bijele dijelove), na to ubacim integralne riže, nekih 5 minuta prije nego je riža gotova, natrgam unutra šparoge i zelene dijelove mladog luka, a minutu prije kraja ubacim svježeg peršina, mažurana, majčine dušice i vlasca.
Meni je to nešto savršeno, radila sam neki dan, mislim da ću sutra opet.
Obožavam proljeće, sve ovo mlado povrće, prvo voće...čista idila...ah, skranula sam s teme![]()
Meni su najdraže na najelementarniji način bez puno "kerefeka", a to znači s tvrdo kuhanim jajima i maslinovim uljem...
u svašta mi idu...
recimo u paštu ili rižoto s kratko kuhanim povrćem.
Prvo kuhate paštu ili rižu u puno vode.
Uzmete različito povrće, sjeckate ga na štapiće, fetice, male komadiće. Poželjno da oblici budu različiti.
Kad je pašta gotova, procijedite i vruću vodu sačuvate i ponovo na ploču, pojačajte vatru tako da zakuha. U to ubacujete povrće kojem paše kuhanje (mrkva, karfiol, tikvice, korabice) i prokuhate samo 2 minute tako da ostane hrskavo.
Ostalo povrće kojem paše dinstanje - šparoge, luk, patliđani, paprike - dinstate na maslinovom ulju, možete dodavati još malo vode od iste one pašte.
Kad je gotovo, na dinstano povrće bacite ono kuhano i paštu ili rižu, dodajte još malo maslinovog ulja i začine po želji.
Jako brzo gotovo, i lijepo izgleda na stolu.
:D Koliko dobroh ideja....sigurno će nešto od ovoga danas biti na tanjuru.
E što mi je žao da sam bacila te tvrde dijeloveSun prvotno napisa
, no sad kad više ne živim u neznanju, prvom prilikom ću isprobati. Tnx!
ja sam za uskrsni vikend nabrala sparoga toliko da smo ih dijelili...a obozavam ih papati. Nadam se da se i bebačima u buši sviđa.. :D
a najbolji od klasičnih recepata za šparoge s paštom je:
popeći i prodinstati šparoge i malo pršuta, dodati razmućena jaja, možda malo svježeg sira ili vrhnja, začine - preporučam kadulju i majčinu dušicu, i što vam još paše uz navedeno, na kraju umješati kuhanu paštu prije nego se jaja ohlade i posuti naribanim sirom.
ja sam danas napravila prefinu juhu:
prodinstala sam jedan mali poriluk, jedan korijen persina i dva cesnja cesnjaka. nalila vode da prekrije, prokuhala i ubacila jedan tetrapak zobenog vrhnja. kad je prokuhalo posolila, naribala malo muskatnog orascica i malo papra i dodala vode od blansiranih sparoga do zeljene gustoce tj rijetkoce. kad je to bilo gotovo ubacila sjeckane blansirane sparoge.