Pokazuje rezultate 1 do 34 od 34

Tema: Vezivanje bebe gazom tijekom spavanja

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno Vezivanje bebe gazom tijekom spavanja

Zanima me Vaše mišljenje o slijedećem:
    Moja sestrična ima curicu od 2 mjeseca. Po savjetu patronažne sestre, svaki puta prije nego što malena zaspi vežu je gazom (ruke polože uz tijelo te ju cijelu zamotaju prilično čvrsto). Što mislite o tome? Ja svoje dvoje nikad nisam vezala, niti mi je to palo napamet. Čini mi se da to možda ima smisla prvih par dana po porodu, ali više od dva mjeseca?
    Kad idu u šetnju, na bebino lice stave gazu, tako da joj ni nosić ne viri. Meni je to prilično neobično. Ne bih joj htjela zvocati, ali mi je to nekako prečudno.
    Što mislite?

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

:shock:

nek mijenja patronažnu. hitno. eto, to mislim.

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ovo je toliko apsurdno da je i pomalo smiješno

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

prvi puta čujem.
    ustvari, čula sam da takvo vezivanje pomaže kod smanjivanja kolika, ali ne znam jel djeluje :/

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

meni je ovo prestrašno za čitati, pa to je bilo in kada je moja nona bila beba :shock:.

ako joj bilo što savjetuješ budi oprezna i spremna da možda neće prihvatiti savjet.

Freja avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Citiraj Val prvotno napisa
    prvi puta čujem.
    ustvari, čula sam da takvo vezivanje pomaže kod smanjivanja kolika, ali ne znam jel djeluje :/
    I ja sam ovo negdje čula. Tj. da bebe vole biti čvrsto omotane (u dekice!) jer ih to podsjeća na boravak u maminu trbuhu, ali nisam čula za ovakvo vezivanje gazom.

Ali čemu služi gaza preko lica??? Meni je to :shock:

Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa

nek mijenja patronažnu. hitno. eto, to mislim.
    X

Suzizana avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nek mama proba spavati tako zavezana.
    žalosno da još uvijek ima takvih savjeta.

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

To je bilo moderno prije 30-40 godina. Sveki mi je to pričala, postojale su posebne trake koje su se kupovale u te svrhe. Mislim da ona još negdje čuva te trake od svoje djece. To se tako tad "moralo" raditi. Patronažne su provjeravale, a doktori naređivali da bebe spavaju tako umotane ko mumije.
    Razlog - "da dijete ima ravne noge" :? :shock:
    Ona je ubrzo odustala, jer nije stizala oprati i opeglati te trake, ai i bebama je bilo vruće tako umotanim.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ja bih joj rekla neka sebe tako zaveže čvrsto pa neka spava tako cijelu noć.
    Užas!

M&A avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno Re: Vezivanje bebe gazom tijekom spavanja

Citiraj Tina72 prvotno napisa
    Što mislite?
    Da je to tvojoj sestricni prvo dijete,pa nasjeda na kojekakve savjete.
    Pozovi je da nam se pridruzi na forum

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ima i ovdje nešto o toj temi
    http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php?t=74442
    Nama je pomagalo.

Gaza, dekica.... u što ćete umotati ovisi o elatičnosti materijala, bitno je da dijete nije sputano u pokretima, već da ima dovoljno lufta da se može malko gibat.

A gaza preko lica.. :? prvi put čujem.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Mihovila su u rodilištu omatali u pelenu i takvog ga stavljali u jastuk i svih devet dana mu nism vidjela rukice. Kada smo došli kući i obukli ga u normalnu robicu, dečko se preporodio, tako da nisam baš sigurna da bebe vole biti vezane.

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

meni su bebu u rodilištu jedan dan donijeli vezanu u pelenu, umrla sam od straha zašto su to odjednom napravili - a onda mi je sestra rekla da jednostavno nekad nemaju dovoljno bodića

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

U to da bebe vole biti zamotane sam se i sama uvjerila kad je M. bio tek rođen, ali ne shvaćam da beba bude stalno vezana. Ok prije spavanja, navečer, da se smiri ili kad već treba ali ne cijelo vrijeme. Meni je grozno kad mi sveki priča kako je šogora vezala od glave do pete sa tim trakama i to nekoliko mjeseci. Mislili su da će tako imati ravniju kičmu

Gdje ima za kupiti ta knjiga koja se spominje?

Tatsha avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

baš sam nedavno slušala na tv-u o kukićima bebinima i širokom povijanju, dr smatra da je potrebno jedino ako se tako beba povezuje (to je kao tradicionalno kod nas), a u tom položaju su kukovi u izrazito nepovoljnom položaju, pa je stoga široki povoj potreban

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

kaj se ne zove to povijanje swaddling?

a za gazu preko lica, da joj nije muz majkl dzekson ?

Tatsha avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

za gazu su mene pitali susjede kad sam u 1.mj malonog vodila u 1. šetnju- to je da ne udiše- oštar zrak kao- iako je meni gore da udiše dlake iz gaze

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

meni swaddling i povijanje gazom preko cijelog tijela bas i nije isto.
    uopce ne vidim cemu umotavati dijete ako ne trazi (znaci zadovoljno je i mirno, nema naznaka kolika ili nekakvih smetnji).

izmedju ostalog, ja sam shvatila i primjenjivala swaddling kao nesto privremeno, znaci dok se kolike ne smire i dijete ne zaspe, pa ga se izvadi iz dekice i slobodno spusti na krevet tj. da spava slobodno. kao i iz marame.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Za umotavanje znam ono što je već rečeno u prijašnjim postovima.
    A što se gaze tiče, moja ujna je stavljala svojoj djeci gazu na lice kad su spavali (prije 20-tak god). Kaže da tako ljepše, duže i mirnije spavaju. Ja probala sa svojom djecom i nije uspjelo.
    I onda kad razmislim, vjerovatno taj običaj vuče korijene iz nekih vremena kad su kuće bile pune muha, kad su bebe nošene na njivu da bi radilo. Tada su te gazice vjerovatno imale ulogu da zaštite dijete od muha i od sunca. Praktična namjena im je nestala s vremenom a običaj se zadržao.

Shireen avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ja sam svog B kada bi imao kolike znala što čvršće umotati u dekicu ili pelenu, prema uputama iz knjige "Najsretnija beba u kvartu" i moram priznati da bi ga to umirilo. Preko noći to NIKADA nisam niti ne bih radila, odnosno nikada ga ne bih puštala zamotanog da spava.
    A gaza preko lica - prestrašno! Moj je maleni jednom u snu slučajno sam sebi prebacio gazu preko lica pa ga je jadnog uhvatila panika kad se probudio...
    Patronažnu bi možda trebalo ubaciti u neki vremeplov da se "vrati" u sadašnjost!

baps avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Što mislim? :shock: Strašno!!!

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Što mislite?
    meni je to :shock: Pa zašto to rade? JEsi pitala?

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

nemam riječi...

Leeeaaa avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Di živi tvoja sestrična :shock:

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Pula.
    No, ni jedna mama iz Pule koju sam pitala, a bilo ih je prije pisanja na forumu, nije dobila takav savjet

dutka_lutka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Citiraj Tina72 prvotno napisa
    Zanima me Vaše mišljenje o slijedećem:
    Moja sestrična ima curicu od 2 mjeseca. Po savjetu patronažne sestre, svaki puta prije nego što malena zaspi vežu je gazom (ruke polože uz tijelo te ju cijelu zamotaju prilično čvrsto). Što mislite o tome? Ja svoje dvoje nikad nisam vezala, niti mi je to palo napamet. Čini mi se da to možda ima smisla prvih par dana po porodu, ali više od dva mjeseca?
    Kad idu u šetnju, na bebino lice stave gazu, tako da joj ni nosić ne viri. Meni je to prilično neobično. Ne bih joj htjela zvocati, ali mi je to nekako prečudno.
    Što mislite?
    Čuj, na tvom mjestu bih joj savjetovala da za mišljenje o tome pita svog pedijatra, a prilično sam sigurna da taj takve procedure neće pohvaliti!......
    Možeš prije toga pitati i svoju pedijatricu, pa njen odgovor prenijeti sestrični, kao savjet stručne osobe.

Od poznanika sa sela u blizini Zagreba čula sam da su oni tako radili, doduše prije 50 godina. Malene do 3 mjeseca su zamatali u jastuk za bebe, a moralo je biti čvrsto, dalje nisam pitala je li bilo i gaze itd.
    No, djeca motorički nisu tako brzo napredovala kao danas. Hoću reći, može se desiti da to uspori motorički razvoj malene.

Gaza na licu - to je meni savjetovala moja mama, ali po zimi - siječanj, veljača. Naravno, nisam je poslušala - grozno mi je to i zamisliti.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Ovu sliku sam imala prilike vidjeti šetajući Pulom prije otprilike 2 godine.Mama vozi bebu u AS naprednjem sicu i plahta preko sjedalice ,a ljeto.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Ajme, tako zavezana djeca su mi ostala kao noćna mora.
    Kada je Babi bila mjesec dana stara bila je hospitalizirana zbog iščašenja kukića. U cijeloj sobi bilo je 8 krevetića i u svakom krevetiću jedno svezano dijete.
    Inače su sva dječica bila tamo na istezanju, tako da su im nogice bile vezane sa trakicama i kukići su se istezali vlasitom težinom djeteta. Već to je dovoljno težak prizor za gledati, a onda su još svi bili čvrsto povezani pelenama ( i rukice uz tijelo ).
    Prvi put kad sam vidjela da to rade mom djetetu, u šoku sam mislila da je to dio terapije. Kad sam skužila da je to za 24 sata dnevno, prvo sam tražila objašnjenje. Objašnjenje je da su tako djeca puno smirenija.
    Odbila sam takvo vezanje, ali kako sam bila jedina mama tamo moje dijete je bilo odvezano, dok su sva ostala dječica bila vezana.
    Još dan danas mi je ta slika pred očima i nekako me nitko ne može uvjeriti da je to bilo dobro za tu djecu

Datum pristupanja
    Jun 2008

Citiraj dutka_lutka prvotno napisa
    Od poznanika sa sela u blizini Zagreba čula sam da su oni tako radili, doduše prije 50 godina. Malene do 3 mjeseca su zamatali u jastuk za bebe, a moralo je biti čvrsto, dalje nisam pitala je li bilo i gaze itd.
    No, djeca motorički nisu tako brzo napredovala kao danas. Hoću reći, može se desiti da to uspori motorički razvoj malene.
    Ako su vezana 24 sata, naravno da hoće. To je vjerojatno ona star ideja "ravnanja kičme" kad nije bilo bitno koja je tkanina u pitanju dok god su djeca potpuno nepokretna Nije isto kao i čvrsto povijanje u elastičnu tkaninu u kojoj je dijete povremeno i ne na duže vrijeme.

Citiraj pepa23 prvotno napisa
    Ovu sliku sam imala prilike vidjeti šetajući Pulom prije otprilike 2 godine.Mama vozi bebu u AS naprednjem sicu i plahta preko sjedalice ,a ljeto.
    Možda da joj radi sjenu? Baš plahta? :? Ja sam Luciji par puta u šetnji morala preko kolica prebacit gazu jer bi joj inače sunce išlo ravno u facicu, ali to nije bilo preko cijelog otvora, mora dijete imat i zraka.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

znam da se neka djeca brže uspavaju s dekicom preko lica, moja nećaka se recimo sama s manje od godinu dana zavlači pod dekicu, cucla palac i hvata za medvjedića kad hoće spavati. Znam još jednu curicu čija mama je rekla da neće spavati bez gaze preko lica. No čitala sam i preporuke da se to ne radi, ako zbog rizika od SIDS-a. Možda gazica nije tolika opasnost, od dekice me već više strah. Ali moja to ne bi nikad prihvatila. Gaza ili marama preko sjedalice ili kolica, ne direktno preko djeteta nego tako da visi i radi sjenu, nam je pomagala u ljetnim danima.

Ovo sve ostalo sam čula u raznim varijantama... nadam se da patronažna nije mislila na vezanje djeteta u obliku mumije, nego samo umatanje radi smirivanja. Ako to djetetu odgovara i ako ga smiruje, dobro. Ako ne, tražiti će valjda drugo rješenje. Ne vidim zapravo veliki problem ako se ne forsira i ako dijete nije neprestano vezano na način da mu se ograničava kretanje.

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Mog malenog su u rodilištu zamotavali u pelene,samo mu je lice virilo,ali meni to nije bilo strašno jer sam ga tako lakše dojila. Kući to nisam nastavila raditi,ali isto znam da je to bila praksa nekad prije i to ne zamatanje u pelene,nego u povoje tj. široke trake. Moja svekrva i mama bi uvijek inzistirale da djecu čvrsto umotam u dekicu i stalno bi ih nešto ušuškavale,bez obzira što je ovaj stariji rođen u kolovozu.
    Svoju sestričnu možeš posavjetovati,ali ako je ona odlučila tako i smatra da njenom djetetu to paše,onda neka joj bude...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •