Results 1 to 20 of 20

Thread: leso meso

  1. #1

    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    804

    Default leso meso

    cesto kuham mesnu juhu, dobro se najedemo ali mesa uglavnom bude viska i ostaje za drugi dan. meni onda bude dosta suho i ne bas ukusno. negdje sam citala vec sta stime radite al nit se sjecam niti mogu naci. sta bi se moglo iduci dan stime napravit? s cime kombinirati? ako imate kakav fini recept pisite!

  2. #2
    Maslačkica's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,720

    Default

    Možda da izdinstaš luk, baciš koje povrće na luk i nakon jednog vremena meso i eto ti ručak?

  3. #3
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Salata! Nekad sam to obozavala... jesti hladno za veceru (sad sam na drugacijem rezimu prehrane, pa visak kuhanog mesa nemamo cesto pri ruci).

    Ako je govedina/junetina/teletina, fina salata napravi se ovako:

    Hladno meso narezati na kockice (loj ukloniti), dodati luk narezan na kockice (ili mladi na kolutice), po zelji tvrdo kuhano jaje narezano na kockice, pa zaciniti (sol, papar, bucino ulje, balsamico ocat, svjezi persinov list kosani...)

    Varijante: Mi volimo u ovo dodati kukuruz secerac ili klice mungo graha (iz konzerve ili iz klijalista, svejedno). MOze i kombinacija sa slatkim graskom.

    Piletina - na salatu s majonezom (ali to u nasoj kuci nije vidjeno vec gooodinama, djeca pojedu kuhanu piletinu bez ostataka).

  4. #4
    Maslačkica's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,720

    Default

    Uuuu salata!
    Sad mi je palo na pamet:
    1. vrhnje+acidofil ili jogurt (da dobije na izdašnosti), meso, svježe kuhani šampinjoni, mladi luk
    2. kuhana mrkva ili svježa rendana, kuhana brokula, meso

    sve mljac!

  5. #5

    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    804

    Default

    mogla bi pasti jedna fina salata danas, taman da iskoristim i koje jaje, imam jos nekoliko

    a radi li neko mozda nesto sa pastom? obozavam pastu

  6. #6
    sis's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Posts
    1,063

    Default

    Slično kao Peterlin, a mogućnosti su bezgranične. Osim rikule, luka, jaja, kukuruza još stavljamo, u ovisnosti što imamo doma, biž/bob/grah/slanić, rotkvice, papriku/pomadoru/kukumar, klice, sir na kockice /izgratani, ohlađenu pastu....
    Obavezno začinimo maslinovim uljem i octom ili balzamicom.

  7. #7

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    ZG,R. Pešćenica
    Posts
    2,190

    Default

    Mene zanima koji komad mesa stavljate u juneću (teleću) juhu?
    Ja meso raspoznajem po tome što na paketu piše za šta je. Ako na nijednom ne piše "za juhu", ja pored brda svakakvih butova, vratova, koljenica odem doma bez mesa .
    A ja bi rado da znam kupit ono šta bude fino, mekano kad se skuha. Help?

  8. #8
    sis's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Posts
    1,063

    Default

    Za juhu kupujem teleću koljenicu, a kad je mališa bio manji, znala sam kupiti i teleća prsa. Nekad dodam i malo puretine ili kokoši radi okusa.

  9. #9

    Join Date
    Oct 2007
    Posts
    131

    Default

    Slobodno to sve s pastom pomiješaj ako to voliš.
    Okus je super iako ja volim varijacije bez.

    Kukurz, rotkvice, grašak, grah, poriluk...gljive...
    Začinim maslinovim uljem i acetom, ili nekad prelijem jogurtom (s njim volim sve).

    Npr. ako je riječ o piletini, odlično dođe prelivena sokom od limuna, mandarine (ili naranče, pa čak i ananasa...za malo egzotike na tanjuru).Naravno, ako voliš takve kombinacije.

    gita,

    ja uzmem juneću kost, i nju prvo kuham, odstranim masnoću jer ne volim masnije juhe. Ne volim onaj osjećaj kao ulja na jeziku. ili juneći but.
    Odaberi mesnicu i sprijatelji se s mesarom
    Tako sam ja u početku jer mi je sve izgledalo isto i nisam znala što i kako rezati, odbaciti...bla bla bla...

  10. #10

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    ZG,R. Pešćenica
    Posts
    2,190

    Default

    Hvala na savjetima, valjda ću konačno uspjeti pojesti to lešo meso (uvjek završi u salati).

  11. #11
    pikula's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    doma
    Posts
    6,546

    Default

    Ja uvijek višak meseka (dio nasjeckam natrag u juhu) odmah očistim od žilica i loja, narežem na kockice, prelijem jabučnim octom i maslinovim uljem i stavim u frižider - tako ostane mekano, a onda netom prije jela dodam luk, kuhani grah + povrće i začine po trenutnom ćeifu, ali i ova basic varijanta je super. Sad u sezoni mladi luk, rotkvice i mladi grah - ludilo.

  12. #12
    pikula's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    doma
    Posts
    6,546

    Default

    Eh, a za lešo meso uz juhu je stari dobri recept, hren umak i kuhani krumpir (možeš ga staviti u juhu kasnije pa da ostane cijeli), uz zelenu salatu - kompletan obrok

  13. #13

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    ZG,R. Pešćenica
    Posts
    2,190

    Default

    Quote Originally Posted by pikula
    Eh, a za lešo meso uz juhu je stari dobri recept, hren umak i kuhani krumpir (možeš ga staviti u juhu kasnije pa da ostane cijeli), uz zelenu salatu - kompletan obrok
    E pa to pokušavam već par mjeseci. S mojim lešo mesom možeš nekom glavu razbit .

  14. #14
    pikula's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    doma
    Posts
    6,546

    Default

    Ni ja nisam uspjela s junetinom dok mi mesar iznad kojeg stanujem nije počeo davati meso za juhicu za moje klince i gle čuda mekano je. Kad kupujem u dućanu od nepoznatih za juhu kupujem ili piceka ili teletinu, ako mislim jesti to meseko - inače je bolje kupiti one zbrčke pa ih mirne duše baciti. Što se tiče kokice ili piceka iz juhe, meni ono bolje ide ovako : očistim kože, kosti itd. i (tamno meso nasjeckam sitno, bijelo samo na kockice), prelijem obilno limunovog soka preko naribane mrkvice dodam malo maslinovog ulja i mrvu currya narežem kisele krastavce na tanke šnitice i sve promješam, ako ima zelene salate (na tanke rezance), ribanog mladog zelja ili rajčice sve je dobro došlo, ali ovo mi je grundrezept. Kod mene doma se jeo kuhani picek sa majonezom, ali meni je ovo bolje, a i imam manje grižnje savijesti.

  15. #15

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    ZG,R. Pešćenica
    Posts
    2,190

    Default

    Znači stvar je u biti u mesaru, a ne u meni . Uf, odma mi je lakše.

  16. #16

    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Najlipši grad na svitu..
    Posts
    635

    Default

    Quote Originally Posted by gita75
    Mene zanima koji komad mesa stavljate u juneću (teleću) juhu?
    Ja meso raspoznajem po tome što na paketu piše za šta je. Ako na nijednom ne piše "za juhu", ja pored brda svakakvih butova, vratova, koljenica odem doma bez mesa .
    A ja bi rado da znam kupit ono šta bude fino, mekano kad se skuha. Help?
    za juhu ja uzimam i najmekše je meso od vrata..ne uzimam prsa ne uzimam kremenadle ...samo vrat

    kuham u ekpres loncu ,nikad nije tvrdo i ostavljam u juhi za drugi dan..
    nikad ne kuham juhu samo za jedan obrok

    što se iskorištavanja samog mesa van juhe tiče, kod nas je običaj skuhat jaja, nasjeckat crveni luk i meso i jaja kaoi luk začiniti klasično kao salatu..
    ja to baš ne volim..

  17. #17
    Maslačkica's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,720

    Default

    Quote Originally Posted by Krampus
    ja to baš ne volim..
    Ali zato imaš rodin forum i super savjete, pa možeš napraviti svoju kombinaciju!

  18. #18
    Forka's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Zagreb, Maksimir
    Posts
    3,756

    Default

    Uz lešo meso (meni) najbolje paše šalša od pomidora (može i od pelata iz konzerve)!
    Druga ne loša varijanta koja može proć' je biž (odnosno dinstani grašak)...

  19. #19

    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Najlipši grad na svitu..
    Posts
    635

    Default

    Quote Originally Posted by Maslačkica
    Quote Originally Posted by Krampus
    ja to baš ne volim..
    Ali zato imaš rodin forum i super savjete, pa možeš napraviti svoju kombinaciju!
    Rode rulz
    Ne, bez zezanja , ja nisam ljubitelj lešo mesa uopće...mada sam kao kontejner i svašta pojedem kad moram uglavnom ga nastojim izbjeći.
    S mojima doma nemam takvih problema terminiraju sve što je jestivo :?

  20. #20

    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    804

    Default

    hvala vam na idejama!

    gita, sto se tice odabira mesa, ni ja nemam pojma, uglavnom imamo domacu teletinu (hvala sveki!), pa mi muz odvoji sto je za juhu, a ako nemam, onda kupujem u mesara susjeda, trazim meso za juhu i vazda da neki lijepi komad

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •