Citiraj Jill prvotno napisa
Što se mene tiče, čini mi se da ne bih odustala nikad... ali imam taj prokleti miom, koji je sad već blizu 5cm (i ko zna koliko će još rasti posle svih ovih estrogena) a sa tim miomom niko više neće da me primi u postupak. U svemu je najgore to što su lekari različitog mišljenja. Imam 3 različita mišljenja troje vrhunskih doktora, specijalista za miome i za IVF: 1. mišljenje je ako bi se miom operisao morala bi otići i cela materica, 2. mišljenje je da se ne sme operisati jer će to jako teško biti za moje godine i samo će ubrzati ulazak u menopauzu (drugim rečima, gospođo o kakvoj vi trudnoći pričate, a osim toga embrion baš da je hteo mogao se zakačiti i na prednjem zidu materice) i treće mišljenje IVF-ovca - nema šanse da zatrudnite s ovim miomom, on se može ukloniti jedino klasičnom operacijom, laparoskopski više ne može. A ja se na kraju svega pitam, a šta ako miom nije onaj glavni problem, i kako upšte moja materica posle operacije može da primi neki plod... Čini mi se da sam u klinču... želim i dalje da se borim, ali uopšte ne vidim izlaz... sorry na opširnosti, ali samo kad bi neko imao da mi kaže GDE JE TAČNO PROBLEM... ma kad bismo sve mi makar samo to znale :?
Da... gdje je točno problem... sve se to pitamo...

Pretpostavljam da je u pravu ovaj doktor koji kaže da bi se embrij, da je "htio", primio tamo gdje mu miom ne bi smetao, međutim... bi li mogao opstati uz taj miom, za koji mjesec...?

Ne znam sjećaš li se, ali ja sam imala miomektomiju i moj miom je odstranjem laparotomijom. Mogu samo reći HvalaBogu, maternica je funkcionalna, barem mi je tako rečeno nakon histeroskopije. Doktor je rekao da, što se nje tiče, bez obzira na to što je rezana i "krpana", nema prepreka za trudnoću... a i on je meni dan pred operaciju najavio da će najvjerojatnije doći do rupture i da se moram pripremiti za to da ću ostati bez maternice. Manju šansu je davao mogućnosti da je "zakrpaju" ali da ne bude funkcionalna (tj. da ne smijem zatrudnijeti), a ovo kako je sada su mi najavljivali da ima šanse ravne čudu...

E, sad... bih li već imala bebu da nisam operirana, tko to od nas može znati... i ja se ponekad pitam, a opet, meni nije ni preostajalo drugo nego taj miom maknuti, svi doktori (četiri mišljenja, sva četiri složna ) su smatrali da s njime u trudnoću ne bih smjela ići. Ako se dobro sjećam, postojala je mogućnost da bi u trudnoći mogao još narasti, a i da bi mogao ugroziti razvoj bebe (bio je jako dobro prokrvljen).

Zašto doktor No. 1. smatra da bi morao napraviti histerektomiju?
Zašto doktor No. 2. smatra da bi uklanjanje mioma ubrzalo menopauzu?
Je li neki od doktora rekao da bi ga mogao maknuti laparoskopski? Naime, ovo pitam jer ako bi se odlučila na uklanjanje, bitno je uštedjeti nama tako dragocijeno vrijeme na oporavku... Doduše, morala bi računati na to da neko vrijeme svejedno ne bi smjela pokušavati. Meni je bilo najstrože zabranjeno 8 mjeseci, ali ja sam rezana više od pedlja.

Ne znam što reći... situacija nije nimalo jednostavna. Što god odlučiš, znaš da smo uz tebe...