Cure kao melem ste, toliko je divno čitati vas da sam ja ovaj svoj problem potpuno preselila u virtuelni svet... Shanti, dobro poznajem tvoj slučaj u vezi s miomom i često se vratim na taj topik i ponovo pročitam. On mi uvek iznova da nadu da ta operacija i nije takav bauk.
Koliko sam do sada razumela ginekolozi koji se ne bave MPO-om potpuno drugačije razmišljaju od MPO-ovaca.
Doktorka No.1 se bavi MPO-om rekla mi je da je taj miom trebalo ranije rešavati i da je on sada takav da mu se više ne može ništa (ne znam zašto). Reč je o intramuralnom miomu nešto većem od 4,5cm, kako kažu kompaktnom, jasno ograničenom, što je valjda ok u slučaju operativnog zahvata. Ne znam, možda je ipak videla da je to velika površina zbog koje bi materica dosta trpela.
Doktor No.2 je iskusan ginekolog, subspecijalista za miome koji je prošao "sito i rešeto" u akušerskoj bolnici, ne bavi se MPO-om. Po njemu, miomi se operišu ako moraju, a on sam nagledao se ludačkih slučajeva gde žene sa nekoliko mioma iznose trudnoću, gde se i tokom trudnoće leče i vade miomi, gde je jednoj ženi na porođaju izvadio 13 mioma, itd, itd. Po njemu su problem moje godine, tu je neumoljiv i smatra verovatno da sam izgubljen slučaj čim sa 42,5 tražim da mi operiše miom zbog trudnoće. Sa dozom podsmeha priča o mojoj eventualnoj trudnoći i kao lekar mi savetuje da ne diram miom, dok ne dira on mene. Sad više nisam sigurna da li je rekao da će operacija da mi ubrza menopauzu ili nešto otprilike "ma hajte molim vas, da operišem ženu koja će uskoro u menopauzu, i kojoj miom sam po sebi ne smeta, ma kakve su to ludosti".
Doktor No 3. je veoma priznat MPO-ovac koji je bio ljut na onog ko me poslao s miomom (on mi je radio samo transfer). Kao svaki MPO-ovac ženu želi da dovede do savršenstva pre transfera. Na moje pitanje pa zar ne može embrion makar da se implantira pa ću posle videti da li miom smeta, vrteo je glavom i rekao da ne može, možda, ima i takvih slučajeva ali to je prava retkost. Smatra da je za laparaskopiju verovatno kasno jer je miom preko 4cm, do 4cm se radi lpsc, i da bi verovatno morao klasičan hirurški zahvat.
Svi ostali gin. su rekli da mesta za implantaciju sigurno ima, ali bi problem nastao kasnije. Ok, ali meni nikako da se implantira, užas, "pojedoh" 12 embriona, pa šta je to sa mnom :?
Nešto se uskoro mora razrešiti, u to sam sigurna. :/

Uhhh, ovo je možda više za temu miomi, evo sad i neću više