Upravo sam, nakon što je R pojeo već pola jogurta, u njemu našla ´nešto´ okruglog oblika s bijelim rubom, a u sredini je plijesan. Podsjeća me na hansaplast, ali nisam sigurna da je to.
Pomalo me hvata panika. Što da napravim?
Upravo sam, nakon što je R pojeo već pola jogurta, u njemu našla ´nešto´ okruglog oblika s bijelim rubom, a u sredini je plijesan. Podsjeća me na hansaplast, ali nisam sigurna da je to.
Pomalo me hvata panika. Što da napravim?
nazovi proizvođača i reklamiraj
to je plijesan , ništa drugo
iako izgleda malo gumenasto....
ako nije pojeo ništa od toga gumenastoga , nema frke....
pogledaj jel poklopac možda bio probušen ?
Meni se jučer ista stvar dogodila. Dala sam malenoj samo jednu žličicu i to vidila. Plijesan, tako je i smrdilo.
Ništa se nije dogodilo, ja bacila jogurt. Rok trajanja mu je još 20 dana![]()
reklamiraj, iako mislim da mu se neće ništa dogoditi (možda malo trčkavice u najgorem slučaju :/ )... koliko sam shvatila od upućenijih od mene (ja sam pomalo neupućena, pa moj odgovor ne treba shvatiti kao amen) plijesan ima kancerogeno djelovanje, ali s kumulativnim efektom, dakle ako je pojeo jedan pljesnivi jogurt ne bi trebalo biti ništa, ali može imati negativan efekt ako jede pljesnivu hranu često.
plijesni proizvode toksine na tocno odredjenim temperaturama, najcesce oko 30 stupnjeva C. toksini nemaju kumulativan ucinak, nego su u odredjenoj kolicini skodljivi odmah. neki toksini (srecom rijetki) su vrlo otrovni i u jako malim kolicinama. najpoznatiji i najjaci otrov je upravo aflatoksin, proizvod jedne vrste plijesni. toksini se ispustaju i u medij u kojem plijesan raste, znaci da kao ga npr. skinete s pekmeza, jos uvijek toksina moze biti i u pekmezu.
osim toksina opasne su i spore, koje lete zrakom. ako se u vecoj kolicini udahnu, mogu poceti rasti u plucima.
same po sebi, ako nisu rasle na nekim kriticnim temperaturama, plijesni nisu puno opasnije od obicnih gljiva koje jedemo. namirnice su obicno skladistene na temperaturama preniskim da bi plijesan mogla proizvoditi toksine.
ja se osobno na svaki spomen plijesni najezim, ne jedem ni pljesnive sireve.
malo off, ali korisne info:
kumulativno kancerogeno djelovanje imaju tvari kojim se hrana tretira (pesticidi, herbicidi...) i neki aditivi (razni E-ovi).
danas gotovo da i nema hrane bez njih. zato se treba jesti sto raznolikije, kako se ne bi stalno jedna te ista tvar akumulirala u tijelu i kasnije izazvala probleme.
Mislim da se nije jogurt uplijesnio nego je unutra bio komadić nekog stranog tijela koje se uplijesnilo.
Rok trajanja nije istekao, poklopac nije bio probušen.
Srećom, nije mu ništa bilo, ali sam se prepala od pomisli da je to npr. krvavi hansaplast i sad ako ta osoba ima neku bolest koja se može prenjeti krvlju, može li se on tako zaraziti?
Ipak 99% sam sigurna da nije hansaplast.
:shock: aaaaaaaaaaaaaaaa krvavi hanzaplast :bljak: pa kakve je boje? Da li izgleda kao hanzaplast?
Vmama, baš dobro da se javio netko upućeniji od meneda te pitam, jer me to inače zanima, ti pljesnivi sirevi, kakva je to vrsta plijesni i zašto se zove plemenita plijesan?
Je li to voćni jogurt ili obični?!
U voćne stavljaju katastrofa voće, tretirano svim i svačim.... možda do jednog dijela voća nije došlo dovoljno kemije pa se zato stvorila plijesan?!
J jede isključivo običan čvrsti jogurt u koji umješam svježe voće.... bitno manje kemije!!!
krvavi hanzaplast bi vjerojatno prepoznala, ne vjerujem da bi se toliko promijenio u jogurtu da ne mozes biti sigurna je li to to. cini mi se da je trajnost jogurta mjesec, dva, nemoguce da se hanzaplast u to vrijeme toliko raspadne.
najvjerojatnije je da je bila plijesan, ona u tekucini raste u obliku poput loptica, nesto kao vrlo zamrseno klupko, a moze bit i ljepljivo. totalno drugacije od onoga sto npr. vidimo na zidu.
zato ne brini za krv.
plemenita plijesan nije po nicemu posebno plemenita, osim po tome sto ju ljudi jedu. ljudima je jos davno bilo steta bacati pljesnivi sir, pa su ga jeli. i tako otkrili da neke plijesni daju posebnu aromu, nekima se taj okus svidio, pa su pronasli nacin da naprave sir upravo s tim plijesnima koje su im se svidjele. to je u nekim krajevima dio tradicije.
Ma i R rijetko jede voćne jogurte. Ovaj je kao ´za djecu bez komadića voća´...
Mislim da na kraju nije bio hansaplast, ali je sličilo na onaj bijeli okrugli. Rub je bio bijel, a unutra plijesnivi krug.
Sad samo možemo nagađat što je, ali srećom nije mu ništa bilo.
Ja sam upravo pojela jogurt, i to 500 ml, od Vindije, i kad sam vec bila pri kraju, primjetila sam po čašici crne krastice, i na dnu crne točkice, isto valjda od tih krastica,, rok trajanja je još 20 dana,,
pa ne mogu vjerovati, sta je to?
Znala sam da nesmijem čitatiFuj!
Ja jedem većinom samo obični jogurt pa tako i klinci. Narežem unutra voće i eto voćnog jogurta!
Jučer je moj sin tražio voćni jogurt i ja sam ga istresla u zdjelicu( a to nam inače nije praksa,obično ga jede iz čašice)i dobro da jesam jer je na dnu bila plijesan,veličine nokta.Bljak!Da je jeo iz čašice,pojeo bi cijeli jogurt i tek na kraju bi to vidli.Ili možda ne bi!Užas!Rok trajanja je bio u redu.
pa sad me već hvata panika, moji jedu jogurte svaki dan i sad više nisam pametna dal da ih ukinem?
U kojim ste jogurtima nalazili ovakve gadarije?
ma uzas je to,,, ja u Vindijinom 'z bregov, onaj zeleni s 2.8% mm.
Više nikad to ne jedem,, ko da su 'ovanca unutra.. fujjj
Pa klinci i u vrticu dobiju jogurt iz casice i to nitko ne kontrolira!!
ja i mm imamo farmu muznih krava i proizvedeno mljeko predajemo vindiji. koje mi rigorozne uvjete imamo za kvalitetu i higijenu to je ludnica i pomalo mi je bilo čudno da takva s... mogu biti u njihovim jogurtima mislila sam da se to nalazi u onom jeftinim i malim kad ja juče kupila kiselo vrhnje zbregov plavo i za večeru otvorila a ono sama pljesan smrdi fuj!!! žalosno je to kak nama malo plate za mljeko a po kojoj ga cjeni prodaju pa da barem valj neg fuj..........kika.gabrijela prvotno napisa
![]()
![]()
![]()
![]()
A cuj, sorry, al meni je upravo to prvo palo na pamet!tajchi73 prvotno napisa