Roza prvotno napisa
Abonjeko, ja mislim da si ti malo fulala bit rukovoditeljskog posla. Nije poanta u tome da selektiraš ljude i dijeliš otkaze, nego da njima rukovodiš i usmjeravaš ih. Nigdje nećeš naći idealne ljude. Svatko ima svoje prednosti i mane. Dobar rukovoditelj izvlači iz čovjeka najbolje a pokušava potisnuti loše stvari. Motivira svoje ljude, empatičan je, trudi se upoznati svoje ljude, stvara atmosferu tima, jasno definira ciljeve, ispravlja greške...gle, skroz mi je bez veze ponavljati stvari koje čuješ na osnovnom tečaju leadershipa. To ti je jedina garancija uspjeha.
Naravno, i rukovoditelji moraju raditi na sebi i svom odnosu prema „podređenima“ (ružnog li izraza, ja bi rekla prema svom timu). Pusti ulizivanje, to ti je najmanji problem ako si rukovoditelj. Kad čujem da netko spominje otkaz radi „ulizivanja“, pitam se ima li ta osoba i dana radnog iskustva na rukovodećem položaju. Čuj, hoćeš i ti imati ovlasti dati otkaz? To su ti u stvarnosti dosta velike stvari i teške odluke. Što ćeš ti reći svom nadređenom, otpustila sam čovjeka jer je ulizica? A on će te pitati: Zlato moje, mogao sam ga otpustiti i ja, a tebe sam zaposlio da s tim čovjekom nešto postigneš. Jesi li razmišljala da bi možda dala otkaz osobi u koju je dosta uloženo i koja radi i neke dobre stvari? Doći na posao s takvim mind set-upom – što misliš postići? Koja je tvoja primarna funkcija na rukovoditeljskom položaju? Detektiranje ulizica? Okreni se pozitivnim stvarima, pokaži „ulizicama“ da se može raditi i drugačije, budi primjer svom timu, itd.
Ili, bolje rečeno, čini mi se da ćeš s takvim mind set-upom biti upravo rukovoditelj kakvog nitko ne želi: niti tvoji podređeni niti tvoji nadređeni.