Stranica 4 od 6 PrviPrvi ... 23456 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 151 do 200 od 273

Tema: Sirova hrana

  1. #151
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Citiraj BusyBee prvotno napisa
    Dali koristite zelenje samo svjeze ubrano ili vam stoji u fridzu? Koliko dugo smije stajati?
    U frizideru mi stoji visak, ali se trudim brati svjeze. Najbolje bi bilo odmah u kuhinji nasaditi par tegli celera, persina, portulaka, pa samo ubacivati...

    Probajte staviti sumsko voce u sok. Predobro je. Ja povremeno ubacim i smrznuto ako nemam svjezeg.

  2. #152
    oriel avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Lokacija
    grad gdje spavaju anđeli
    Postovi
    237

    Početno

    Ja povremeno ubacim i smrznuto ako nemam svjezeg.
    Smrznuto...
    Baš razmišljam, što zimi kada nema zelenja u toj mjeri kao sada, a i izbor voća je ograničen.
    U škrinji već imam nešto voća ( marelica, kupina, ribizla .. ), a biti će toga još pa mislim, može li se iskoristiti i za sokove?
    I smrznuti zelenje za crne dane?

  3. #153
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Kako sam ja u Dalmaciji, onda ne brinem tu brigu, jer ovdje stvarno ima zelenja stalno.

  4. #154
    anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006
    Postovi
    2,336

    Početno

    Citiraj marta prvotno napisa
    ...smokve. Ako ih ne bih prije prozdrla.
    upravo se to dogodilo

  5. #155
    RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Postovi
    5,601

    Početno

    Ja i zaleđeno ubacim, i to sad preko ljeta isto, bude super...

  6. #156
    Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Terra Magica
    Postovi
    7,214

    Početno

    Jos pitanja (ne stizem procitati knjigu)...
    .. peteljke od lisnatih dijelova.. bacate ili koristite?
    Ja kad cistim blitvu, obavezno bacam onaj bijeli dio.. ali, je li iskoristiv za sok?

  7. #157
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Ja ubacujem sve sto je dovoljno mekano da se skasi. To u praksi znaic da stabljuike blitve mogu, ali recimo stabljike tušca iliti portulaka ne mogu cijele jer su prezilave. Daklem procijeni ovisno o situaciji.

  8. #158
    LIMA avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    Slavonija
    Postovi
    997

    Početno

    Ja odbacujem bijele dijelove blitve, čisto iz navike jer kad ju pravim na lešo od tih bijelih dijelova mi zubi budu onako, kao da je skinuta caklina s njih.

    Jučer je bio specijalitet kuće: blitva s dinjom , "popili" smo cijelu veliku dinju.
    Danas lišće mrkve s jabukom i bananama.

    Uz to, odbacujem žilave dijelove jer sam doživjela da zeleni kašasti sok može biti opasan po zdravlje , prekjučer sam miksala lišće cikle, a kako ono ima one žilave dijelove koji mi se znaju malo zapetljati u noževe štapnog miksera, ja sam, onako još pospana jer je bilo jutro, prstom išla očistiti to, a drugom rukom držala mikser i slučajno stisnula dugme dok mi je prst bio unutra. (Zaradila sam 3 fajn zarezotine na prstu).
    Pouka: Miksanje zelenih kašastih sokova može biti krvav posao!

  9. #159
    anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006
    Postovi
    2,336

    Početno

    LIMA ti si skašila prst, a ja mikser
    imala sam neki starinski, star je ko ja i pospana nisam dobro zavrtila navoj pa je sav mehanizam za vrtnju otišao u paramparčad.
    kako mi sa štapnim ne ispada sok onako fin kao s mikserom u pauzi sam do plaće. zato fruštukujem lubenice i dinje, lako se žvaču

  10. #160
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Blendera je bilo u Lidlu po cca. 200kn, 500W.

  11. #161
    seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Postovi
    7,511

    Početno

    cure ako bi mogle staviti onako par kombinacija tu na net, bila bih jako zahvalna.
    naime ne stignem sada ni traziti, ni kupovati knjigu, a ni citati.

    pred neki dan sam strpala sto sam nasla u frizideru, a od zelenog neku kombinaciju koju ovdje nadem u bio ducanu - zelena mjesancija: listovi cikle, spinata, senfa, jos necega sto neznam prevesti na hrvatski i par cvjetica isto necega.
    e sad ukus je bio hm, hm.
    medutim me napuhalo, mozda i zato sto sam to pila kasno popdne, mislim da je bolje ujutro.

    inace ovdje sad ima divnih malina i borovnica, bresaka, dinja....

    pa ako imate neku finu kombinaciju, podjelite recept.

  12. #162
    seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Postovi
    7,511

    Početno

    zaboravih napisati, ocito treba "pametno" kombinirati sastojke.

  13. #163
    Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    4,219

    Početno

    pridruzujem se seninoj zamolbi. jako me zanima ovo miksanje zelenog povrca, ali nemam blagu ideju sto bi s cim pasalo.

  14. #164
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Postoji cijeli topic o zelenim sokovima. Uz zelenjavu je vazno dodati limunov sok jer on ubije travnati okus. Onda se doda vocka i voda. I treba piti nataste. Npr. breskva, 1/2 banane, časa vode, sok od pola limuna, saka spinata. Bitno je da ima vise voća nego lisca jer je onda bolji okus. Ako je kiselo dodajte meda.

  15. #165
    MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    10,389

    Početno

    voće: listovi = 2:1

    ja sve baziram na banani, ona ubija gorčinu
    i sok od naranče za slatkoću

    i to je to, nema neke velike mudrosti

  16. #166
    oriel avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Lokacija
    grad gdje spavaju anđeli
    Postovi
    237

    Početno

    1. šaka blitve, 2 dcl vode, banana, 2 manje jabuke
    2. svežanj lišća mrkve, 2 dcl vode, banana, lubenica
    3. šaka lišća cikle, 2 dcl vode, 2 velike kruške - ovo mi je bilo jako fino, ali nije mi baš nešto za probavu
    4. svežanj lišća mrkve, 2 dcl vode, šaka crvenog grožđa
    5. šaka lišća cikle, 2 dcl vode, 2 velike breskve, 1 manja jabuka

    Kad promiksam po potrebi dodam još malo vode.
    Ovo je ono što sam do sada isprobala.

  17. #167
    enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Lokacija
    Midsomer
    Postovi
    2,848

    Početno

    Citiraj Felix prvotno napisa
    pridruzujem se seninoj zamolbi. jako me zanima ovo miksanje zelenog povrca, ali nemam blagu ideju sto bi s cim pasalo.
    Ovo ti je iz Victorijine knjige:

    zeleni kašasti sokovi
    Divlji banango sirove obitelji
    Dobro izmiksajte:
    2 šalice lobode (trpuca,
    mišjakinje ili drugog korova)
    1 bananu
    1 mango
    2 šalice vode
    Daje: 1 litru kašastog soka
    Puding od borovnica
    Dobro izmiksajte:
    1 peteljku celera
    2 šalice svježih borovnica
    1 bananu
    2 šalice vode
    Daje: 1 litru kašastog soka
    Valyin najdraži
    Dobro izmiksajte:
    8 listova rimske salate
    5 šalica lubenice
    1 šalicu vode
    Daje: 1 litru kašastog soka
    Zelena dobronamjernost
    Dobro izmiksajte:
    6 do 8 listova rimske salate
    1 šalicu crnog grožđa
    1 srednju naranču
    1 bananu
    2 šalice vode
    Daje: 1 litru kašastog soka
    Slatko i kiselo
    Dobro izmiksajte:
    6 do 8 listova crvene salate
    4 marelice
    1 bananu
    Vi šalice borovnica
    2 šalice vode
    Daje: 1 litru kašastog soka
    Svježina
    Dobro izmiksajte:
    6 do 8 listova rimske salate
    % srednje velike dinje
    2 šalice vode
    Daje: 1 litru kašastog soka
    aloa
    Dobro izmiksajte:
    1 šalicu jabučnog soka
    1 bananu
    1 mango
    1 mali komad aloe
    5 listova kelja
    2 šalice vode
    Daje: 1 litru kašastog soka
    Puding od manga i peršina
    Dobro izmiksajte:
    2 velika manga (oguljena)
    1 svežanj peršina
    2 šalice vode
    Daje: 1 litru kašastog soka
    Ljetna poslastica
    Dobro izmiksajte:
    6 bresaka (bez sjemenke)
    2 šake listova špinata
    2 šalice vode
    Daje: 1 litru kašastog soka
    Korov za klince
    Dobro izmiksajte:
    4 manga (oguljena)
    1 šaku lobode (ili drugog
    korova, poput koprive,
    tušnja, itd.)
    2 šalice vode
    Daje: 1 litru slatkog gustbg
    (poput pudinga) kašastog

    aloa
    Dobro izmiksajte:
    1 šalicu jabučnog soka
    1 bananu
    1 mango
    1 mali komad aloe
    5 listova kelja
    2 šalice vode
    Daje: 1 litru kašastog soka
    Puding od manga i peršina
    Dobro izmiksajte:
    2 velika manga (oguljena)
    1 svežanj peršina
    2 šalice vode
    Daje: 1 litru kašastog soka
    Ljetna poslastica
    Dobro izmiksajte:
    6 bresaka (bez sjemenke)
    2 šake listova špinata
    2 šalice vode
    Daje: 1 litru kašastog soka
    Korov za klince
    Dobro izmiksajte:
    4 manga (oguljena)
    1 šaku lobode (ili drugog
    korova, poput koprive,
    tušnja, itd.)
    2 šalice vode
    Daje: 1 litru slatkog gustbg
    (poput pudinga) kašastog

  18. #168
    seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Postovi
    7,511

    Početno

    puno hvala svima

  19. #169
    Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    4,219

    Početno

    hvala

    imam victorijinu knjigu, ali maltene svaki recept sadrzi nesto sto nemam (mango, lobodu, rimsku salatu(?), alou, itd.) pa me vise zanimaju recepti sa sastojcima do kojih je lako doci.

  20. #170
    Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    zagreb zapad
    Postovi
    21,652

    Početno

    Citiraj Felix prvotno napisa
    hvala

    imam victorijinu knjigu, ali maltene svaki recept sadrzi nesto sto nemam (mango, lobodu, rimsku salatu(?), alou, itd.) pa me vise zanimaju recepti sa sastojcima do kojih je lako doci.
    Ma ne opterećuj se sa tim.Ja recepte nikad nisam vidjela.a sokiće pijem mjesec dana svakodnevno.
    Kod mene to funkcionira tako da odem i kupim ono što mi dobro izgleda.
    Najčešće blitvu,korabicu ili mrkvu(sa listom) ,kelj ako je mlad...
    Od voća sa bananom ne možeš pogrješiti,a ostalo stavim prema situaciji kod kuće,pogotovao sad kad je sezona kruške,jabuke ,breskve...
    Nemoj na početku stavljati puno zelenja(moj neki omjer je 4 velika lista blitve i mala banana+ voda po želji) i puno je bolje kad je voće potpuno zrelo.

  21. #171
    LIMA avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    Slavonija
    Postovi
    997

    Početno

    Ja isto kombiniram po svom. Ja ne stavljam limun, fino mi je i bez njega , pogotovo ga ne stavljam ako stavljam bananu.
    Kada sam počela miksati imala sam želju da stalno sve kombiniram i miješam ali sada radim radije svaki dan nešto drugo s manje sastojaka, nego stalno sve.
    Ipak, držim se nekih stvari koje sam našla na forumu sirova hrana.
    O ispravnom kombiniranju sirovih namirnica iz knjige: ŽELIŠ BITI ZDRAV? ZABORAVI KUHANJE, Helmut Wandmaker & objašnjenje slika s početka teme:

    BJELANČEVINE
    Orašasti plodovi (orasi, bademi, lješnjaci)
    Sjemenke (suncokretove, bučine, sezamove)
    Mahunarke (grah, grašak, soja)

    ŠKROB
    Žitarice
    Krumpir
    Škrobno povrće (mrkva, tikvica, artičoke i sl)

    LIŠĆE
    Zeleno lisnato povrće

    SLATKI PLODOVI
    Banana
    Smokve
    Datulje
    Suho voće

    KISELI PLODOVI
    Agrumi
    Ananas
    Rajčica
    Kiselkaste šljive/ trešnje

    POLUKISELI PLODOVI
    Jabuke
    Kruške
    Breskve
    Marelice
    Grožđe
    Mango
    Papaja
    Slate šljive/ trešnje

    POSEBNA SKUPINA
    Avokado
    Lubenica, dinja


    LOŠE KOMBINACIJE

    bjelančevine + škrob
    slatki plodovi + kiseli plodovi
    slatki plodovi + avokado


    DOBRE KOMBINACIJE

    bjelančevine + lišće
    škrob + lišće
    slatki plodovi + polukiseli plodovi
    polukiseli plodovi + kiseli plodovi
    avokado + lišće
    avokado + kiseli i polukiseli plodovi


    Sve namirnice se mogu miješati s namirnicama unutar skupine (npr. naranča s limunom, orah s bademom i sl) i sa zelenim lišćem. Lubenice (dinje i sl) se preporuča jesti samostalno (zbog visokog udjela vode brzo prolaze kroz želudac).
    Naravno, ovoga se držim samo kada je riječ o zelenim kašastim sokovima, ostala prehrana je "something completely different"

  22. #172

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    3,187

    Početno

    Ja sam oduševljena ovom filozofijom.
    Dakako, ne vjerujem bih da bih ikada mogla prijeći skroz na sirovu hranu, ali mislim da je i konzumacija samo ovih kašastih zelenih sokova izvanredan doprinos zdravlju.

    Upravo sam smiksala i popila svoj prvi zeleni kašasti sok:
    2 domaće breskve
    1 jabuka
    1/2 banane
    3 lista kelja

    mikslala u onom el. mikseru, ne blenderu, nego onom većem, ali mi je bilo prezrnato pa sam stavila još par sekundi u blender i dodala žlicu sirupa od agave i sad je jaaako fino

  23. #173

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    3,187

    Početno

    E da, nabavila sam obje Victorijine knjige i sad se bacam na proučavanje :D

  24. #174

    Datum pristupanja
    Jul 2009
    Postovi
    48

    Početno

    Kod mene isto limun ne prolazi, ali zato banana "ubije" sve travnaste okuse.
    Kombiniram najcesce blitvu, radic, rastiku, lisce mrkve, spinat sa breskvom/bananom/jabukom/grožđem.
    Ovo sve imam u basti, pa to i kombiniram.
    Ciklu jedem na kiselo, zelenu rajcicu isto.

  25. #175
    LIMA avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    Slavonija
    Postovi
    997

    Početno

    Branka, čestitam na prvom kašastom soku
    Ja isto ne bih mogla prijeći na skroz svježe, ne toliko zbog sebe koliko zbog MM-a (nekuhanje ručka bi mi bio motiv, a zdravlje tek bonus ).

    Meni taj travnati okus uopće ne smeta ali ja sam jedna od onih što pojedu dekoracije, pa čak i list salate u kojem se posluži tartar umak .

    Ne znam je li se ovo kome dogodilo ali kada smo išli kod mojih prolazili smo kroz sela i na promatranje zelenila na trenutak mi je krenula slina na usta :shock: , nešto kao Silvestar kad gleda Tweetyja

  26. #176

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    3,187

    Početno

    Hvala, LIMA
    ajme, super mi je ovo sa slinom

    Nego, što je s tim lišćem celera? napravim ja večeras sok od kivija, banane i celera. Dakle, MM je u najgoroj fazi alergije na ambroziju i nakon što je popio par gutljala soka, dotrčao je po vode, gotovo daveći se koliko ga je peklo u grlu. A mene je peckalo sve oko usta. jel se on kao i kopriva mora pofuriti ili kaj?

  27. #177
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Treba pripaziti na količinu

  28. #178
    MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    10,389

    Početno

    Citiraj LIMA prvotno napisa

    Ne znam je li se ovo kome dogodilo ali kada smo išli kod mojih prolazili smo kroz sela i na promatranje zelenila na trenutak mi je krenula slina na usta :shock: , nešto kao Silvestar kad gleda Tweetyja
    to ti je jedna 'nuspojava' zelenih sokova
    tijelo shvati šta je odličan izvor nutrijenata pa počne mjenjati upute tvojem okusu
    ja sam jela samoniklo jestivo bilje , počela sam probavati same listove da vidim njihov čisti okus , čak sam probala i svježu šparogu

  29. #179
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    ... a to je navodno dobro za libido pa ...

  30. #180

    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    9,939

    Početno

    upadam , al inema veze, hitno je....


    cijeli čet se moram drndat u busu i dio petka


    trebaju mi prijedlozi sirove hrane koje bih ponijela sa sobom, de ne krepam od gladi ... eurosmeće po pumpama ne dolazi u obzir, isto tako ni homemade snedvići od mesine

  31. #181
    enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Lokacija
    Midsomer
    Postovi
    2,848

    Početno

    Citiraj maria71 prvotno napisa
    upadam , al inema veze, hitno je....


    cijeli čet se moram drndat u busu i dio petka


    trebaju mi prijedlozi sirove hrane koje bih ponijela sa sobom, de ne krepam od gladi ... eurosmeće po pumpama ne dolazi u obzir, isto tako ni homemade snedvići od mesine
    Napravi salatu od svježe cikle, to bi ti moglo biti dosta osvježavajuće. Naribaš, začiniš i strpaš u staklenku (plastici ne vjerujem, mogao bi ti sok iscuriti). Kad pojedeš, staklenku baciš. Mrkvu očistiš, osušiš i dobro zamotaš u prozirnu foliju - 24 sata sigurno može ostati svježe. A možeš i sve strpati u onu malu frižider torbu. Kad ju isprazniš, stisneš ju i strpaš u kofer.

  32. #182

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    3,187

    Početno

    Kako ublažiti ljut okus koji potječe od klica rotkvice?
    Stavila sam u sok kupine, bananu, ananas i te klice i dobila litru prekrasnog ljubičastog soka, ali malo preljutog. Žao mi ga baciti, ali znam da ga moji baš neće prohvatiti. I meni je preljut

  33. #183
    Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    zagreb zapad
    Postovi
    21,652

    Početno

    Citiraj branka1 prvotno napisa
    Kako ublažiti ljut okus koji potječe od klica rotkvice?
    Stavila sam u sok kupine, bananu, ananas i te klice i dobila litru prekrasnog ljubičastog soka, ali malo preljutog. Žao mi ga baciti, ali znam da ga moji baš neće prohvatiti. I meni je preljut
    ubaci još koju bananu. Češnjak navodno ubija gorčinu(isprobala sa radićem,ali za ljutinu nisam sigurna) tako da ne garantiram.

  34. #184
    LIMA avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    Slavonija
    Postovi
    997

    Početno

    Citiraj MGrubi prvotno napisa
    Citiraj LIMA prvotno napisa

    Ne znam je li se ovo kome dogodilo ali kada smo išli kod mojih prolazili smo kroz sela i na promatranje zelenila na trenutak mi je krenula slina na usta :shock: , nešto kao Silvestar kad gleda Tweetyja
    to ti je jedna 'nuspojava' zelenih sokova
    tijelo shvati šta je odličan izvor nutrijenata pa počne mjenjati upute tvojem okusu
    ja sam jela samoniklo jestivo bilje , počela sam probavati same listove da vidim njihov čisti okus , čak sam probala i svježu šparogu
    Znači mogu se nadati da ću uskoro prospekte s prirodnim ljepotama početi gledati kao kuharice

    Citiraj Davor prvotno napisa
    ... a to je navodno dobro za libido pa ...
    Šutim na ovo... ne smijem ureć


    Citiraj maria71 prvotno napisa
    upadam , al inema veze, hitno je....


    cijeli čet se moram drndat u busu i dio petka


    trebaju mi prijedlozi sirove hrane koje bih ponijela sa sobom, de ne krepam od gladi ... eurosmeće po pumpama ne dolazi u obzir, isto tako ni homemade snedvići od mesine
    Umjesto grickalica recimo kupi u DM-u sjemenke suncokreta (to su mi postale najomiljenije grickalice), pakovanje od 650 g - ako budeš čapkala jednu po jednu imaš što zobat do Španjolske!

    - Može li se "predozirati" zelenim sokovima? Vidim branka stavila 3 lista kelja, a ovo je moja mjera:
    3 velike jabuke, 3 velike kruške i 5 bresaka + jučer 15 velikih listova blitve, a danas 30 listova cikle. Bude oko 2 l gustiša i to MM i ja preko dana razrjeđujemo i popijemo.

  35. #185
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Može. Dosta ovog svakodnevnog povrća obiluje oksalatima i na duže staze ti se smješkaju kamenci.

  36. #186
    MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    10,389

    Početno

    ne slažem se
    kamenci su povezani sa bjelnačevinama i kalcijem

    špinat sadrži oksalate , ali i kalcij koji ih veže, kad ga zmiksaš pokidaš sva vlakna i na 'slobodu' pustiš kalcij da se veže uz oksalat

    pošto je prehrana primata bazirana na zelenim listovima bilo bi za očekivat da će ih poubijat kamenci
    ali nisu , zar ne?

    i cikla ima oksalate
    oni su sve-prisutni, a problem mogu biti samo ljudima koji su već imali kamence

    kod blitve ili špinata malo veći problem su nitriti, zato je bolje bacati njihove stabljike i koristiti samo list

  37. #187
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Čula sam da je ova knjiga jako dobra- Samoniklo jestivo bilje
    http://www.superknjizara.hr/index.ph...d_knjiga=17155

  38. #188
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Ma je, osobito novo izdanje, ali je OGROMNA i nema teorije vucarat ju okolo sa sobom. Unutra je enciklopedijski opisano svo bilje koje se (makar uz kojekakve peripetije) može pojesti i potom ostati na životu, što je puuuno više bilja nego što će netko "normalan" ikada poželjeti ubrati.

  39. #189
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Nisam čula za knjižicu koja je tanacka a ujedno da ima ono bilje koje nas uglavnom okružuje. Ja zato berem nekolicinu tih biljčica, koje su mi na dohvat ruke i koje poznam.

  40. #190

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Postovi
    3,461

    Početno

    Jeste li ustrajali u tim sokovima, baš me zanima.
    Ja sam bila posustala dok sam bila kod roditelja (iako imaju obilje voća i povrća) jer su me vječno živcirali s pitanjima, i oni, i tko god bi došao od rodbine - šta je to, pa kakav bućkuriš...I još mamima kuhinja uz to, non-stop kolači...prvo sam odbijala, a onda navalila...
    Dobila sam odmah i plaću za svoju nedosljednost -ponovo želučane probleme.
    No, došla sam doma i opet se vratila mikseru i stanje se pomalo popravlja.
    Zaboravila sam reći da mi i beba ima bolju probavu dok ja to pijem (dojim ju).
    Kako vaši sokići i energija, ima li ustrajnih?

  41. #191
    DiLala avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008
    Lokacija
    osunčani dvorac
    Postovi
    1,049

    Početno

    evo i ja se javljam, cijelo proljeće i ljeto sam mixala - doslovce sve zeleno - maslačak, trputac, raštika, peršin, mrkva, cikla, brokula, mišjakovina..... nešto sam sigurno i zaboravila... a sad nema ništa više - osim nešto malo zelenila u dućanu (špinat, blitva, peršin, brokula) i sad sam u nedoumici - jel da to mixam ili ne s obzirom da to nije svježe i netretirano ko iz mog vrta??? Nemam ni volje mixat kad tu sirotinju u dućanu vidim
    jel vi to kupujete pa mixate?

  42. #192
    Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,984

    Početno

    miksala sam ljetos zelenje vecinom iz maminog vrta, ali ponekad i ono s trznice (pitala jednom mm-a prodavacica jel mu lisce mrkve treba za zeceve, a on ozbiljno "je, je, za zecicu" ). ove godine nisam koristila nista od samoniklog bilja, ali iduce cu svakako i to uvesti :D

    sad vec neko vrijeme nisam miksala, sto zbog manjka zelenja, sto zbog toga sto nekako ne stizem :/

    inace, meni je sve sto sam bila smiksavala bilo jako ukusno (i mm je uglavnom bio zadovoljan, a djeca bi tu i tamo samo probala po gutljaj-dva..). kao sto je netko vec spominjao, i meni se gotovo redovito dogadalo da jedno sat-dva nakon pijenja imam osjecaj da ce mi zeludac sam sebe probaviti ako pod hitno ne pojedem nesto "konkretno". razmisljala sam da to mozda ima veze s poticanjem lucenja zelucane kiseline.

  43. #193
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    S obzirom da sam u Dalmaciji i da nam je vrt puun zelenja, salate nekoliko vrsta, spinata, blitve, matovilca, rikole, celera, persina i korova - ja miksam i dalje.

  44. #194

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Postovi
    3,461

    Početno

    Citiraj Kanga prvotno napisa
    -dva..). kao sto je netko vec spominjao, i meni se gotovo redovito dogadalo da jedno sat-dva nakon pijenja imam osjecaj da ce mi zeludac sam sebe probaviti ako pod hitno ne pojedem nesto "konkretno". razmisljala sam da to mozda ima veze s poticanjem lucenja zelucane kiseline.
    Ima, meni zato i je toliko korisno jer mi želudac inače slabo probavlja.
    A što se tiče ove bijede od povrća u dućanima, kupujem i to jer nemam što drugo, ali se istovremeno pitam kolika je uopće korist.

  45. #195

    Datum pristupanja
    Jan 2008
    Lokacija
    Zadar
    Postovi
    1,143

    Početno

    Ja racunam da je ipak bolje jesti špricano povrće, nego kekse i gotove umake za tjesteninu.

  46. #196
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Veća nego isto to u ukiseljenom obliku

  47. #197
    DiLala avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008
    Lokacija
    osunčani dvorac
    Postovi
    1,049

    Početno

    Citiraj ivanas prvotno napisa
    Ja racunam da je ipak bolje jesti špricano povrće, nego kekse i gotove umake za tjesteninu.
    to si dobro rekla

  48. #198
    Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Vinkovci/Bec
    Postovi
    953

    Početno

    probala sam napraviti jedan zeleni sokic (salata i naranca) i bilo je - onak' :/

    zanimljiv mi je taj cijeli koncept raw-fooda i ima mi smisla, barem u mojoj glavi. ali mi je to nekako tesko provedivo u praksi, ili ne? i naletila sam na par zanimljivih informacija koji su totalno kontra vladajuceg info-poola, pa sam sva potresena u svojim temeljima i uvjerenjima. i mogu reci da to bas i nije ugodan osjecaj, pogotovo zbog moje djece.... no dobro. dakle...

    ...ima li tko sasvim "sirov" ovdje medu nama i kako mu/joj je bilo i kako je sada? postoji li zaista onaj "preokret"?
    ...koliko toga sirovog covjek mora pojest da bi bio sit i zdrav i da dobije sve nutrijente?
    ...zar sirovojelcima zaista ne nedostaje nista? mislim od proteina do vitamina
    ...sta kazete na ovu tabelu? http://www.rawschool.com/bestrawfoods.htm
    ...ima li smisla postati djelomicni sirovojelac ili svaki je svaki ne-sirov zalogaj u biti los?

    hvala

  49. #199

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    3,187

    Početno

    samo ću se osvrnuti na ovaj tvoj zeleni sokić...moram priznati da ni meni baš ne zvuči prefino naranča i salata . ali možda da za početak probaš sa ananasom, bananom i keljom npr? Jako je fino i dovoljno slatko za početak

  50. #200
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Obzirom da neka hrana, recimo mahunarke, nema apsolutno nikakvog smisla sirova, mislim da je održavanje balansa dobar "srednji put". U tom smislu sirovo sve što je OK jesti sirovo, a dobro skuhano ono što ne ide sirovo. Najbedastije je napola skuhati bilo koju hranu - teško se probavlja, a 0 vitamina i enzima.

Stranica 4 od 6 PrviPrvi ... 23456 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •