kupila sam koprivu, svjezu, ide li ona u sok ili ima neka spika?
kupila sam koprivu, svjezu, ide li ona u sok ili ima neka spika?
Počela sam s miksanjem prije tri mjeseca - to mi je prvo što nam ujutro pripremim, MM bez svog zelenog soka ne odlazi na posao, osjeća se super. Istina, sad se malo smanjio izbor zelenja (naručujem od Severa, na raspolaganju mi je trenutno brokula, rikola, matovilac, kelj, lišće celera i peršina, špinat, blitva - zapravo, i nije loše). Moje osobno iskustvo - osjećam se fenomenalno, za mene je to pravo otkriće, a želja za slatkim se totalno smanjila. Jedno pitanje - i moj sinek od 4 i pol svaki dan popije oko 1dcl šejka. Smiju li to i klinci piti ili je bolje da koji dan preskočim? Njemu i MM-u uz to meljem integralni sezam i onda sve pomiješam, a sebi i lan (dojim bebicu, njoj, pretpostavljam, ništa od toga ne bi trebalo štetiti. Ona, naravnoNena-Jabuka prvotno napisa
, ne pije te zelene sokove.) Griješim li u čemu? Svi smo ok, dobro se osjećamo, ali obzirom na to da te sokiće pijemo svaki dan, zanima me mogu li s nečim pretjerati?Sezam ne meljem baš svaki dan.[/i]
A i izbor voća je manji-glavnom jabuke, kivi, nar (to jedino mogu nabaviti domaće), od ostaloga-ponekad banana,kruška, agrumi. Jedva čekam proljeće. Ne samo zbog zelenih sokova.
ja jos nisam nasla zelini shake "za mene"salata bljak, kelj bljak....nisam jos nista drugo probala, jer nemam svjezih domacih ne tretiranih biljaka.
nego, zanima me: koliko takvi zeleni shake-ovi ciste organizam i dali je to pametno poceti dok dojim. da nebi otrovi iz mog organizma zavrsili u mlijeku?
i jos dva linka:
http://foodnsport.com/blog.html
(ima jako dobrih clanaka a na dnu stranice mozete naci FAQ!)
http://www.fredericpatenaude.com/blog/
(isto ima puno dobrih informacija, iako on pise i o drugim stvarima)
freya, mislim da maleni smije piti shakove bez problema i da ne grijesite - mene samo zanima ovo za majcino mlijeko i detox-ucinak.
Tnx, a i mene zanima odgovor na Ivanino pitanje, ako tko zna.Ivana B-G prvotno napisa
Cure, zeleni sokovi su gotovo isto kao da pojedete to sto se izmiksali. Nema tu nikakve detoksikacije, samo dobijete vise vitamina nego kad ne popijete/pojedete to sto smiksate. Znaci ako mozes pojesti tanjur salate i 2 jabuke dok dojis, zasto ne bi mogla popiti keleni sok od 2 jabuke i tanjura salate?
To sam i pretpostavljala, ali prije nikad nisam koristila/jela sirovi list npr. brokule, cikle, kelja, korabice... - pa eto, bolje pitati. Matovilac, rikola i sl. i slično zelenje mi nije upitno kada sam to i prije jela. Hvala na odgovoru.
Xmarta prvotno napisa
tijelo svakodnevno radi detoksikaciju tj. uklanja otrove iz krvi. za to je odgovorna jetra, to je njen posao
dobra nuspojava ovakvog sokića, za mene, je da nisam gladna 2-3 sata
pa umjeto toplog sendviča ili kroasana popijem : banane, mandarine, kiwi, borovnice, kruške, matilovac, blitvu, špinat, kupus...
bez soli
bez dodatnog šečera
bez umjetnih boja i aroma
bez pojačivača okusa
bez margarina
bez životinjske masti
...
trenutno nastojim držati 50% sirovog sa tendecijom za 80%
držima ovakav raspored:
1. dan: d-zeleni sokić, r-skoro montignac, v-voće sa orasima ili salata
2.dan : d-int. kruh sa svježim sirom i pomidorom(salatom) , r-skoro motignac, v-zeleni sokić
i osjećam se super, dapaće prijavljujem -2kg/2tjedna
Opet sam počela piti zelene sokove i uvijek iznova otkrivam kako mi dobro čine organizmu! PMS nisam skoro ni osjetila, a ni želju za slatkim. Ne znam zašto nisam stvarno redovita kad znam da se bolje osjećam dok ih pijem... Jedino što mi ne mogu zamijeniti obrok...previše se puta noću budim zbog dojenja pa ogladnim. Ali, ipak uživam u njima!
Ma ne trebaju oni zamijeniti obrok, neka te to ne brine. Oni trebaju osigurati hrpu zelenog i voca koje inace ne bi pojela.
da ponovim gradimo.![]()
smijem miksati
- zelenu slatu svih vrsta
- blitva
- spinat
- zelenilo od mrkice, repe, cikle, persina (sta jos?)
- kelj
- kupus
sve je to dobro i fino, ali ja jos nisam nasla svoju kombinaciju
počni sa jako malim udjelom, 2-3 lista blitve itd..
kupusi su dosta jaki, ja ih koristim u kombinacijama sa jakim voćem tipa borovnice
Mozes si kupiti vrecicu smrznutog bobicastog voca. Ono daje poseban stih kao dodatak.
Meni je cvekla super za mixanje. Cvekla, banana, jabuka i mrkva je totalni mljac!
Jucer sam smiksala blitvu, rikolu i bananu -. Po prvi put su i J i T popili oko 2-3 dcl "shrek-soka" svaki :D (bi i vise, al' je ponestalo
). Doruckovali su sipak i mrkvu (i nesto palacinki od vecere), mozda im je zato tako dobro sjelo.
Sto se tice tzv. efekta detoksikacije, to se vjerojatno odnosi na poboljsano praznjenje sadrzaja crijeva zbog veceg sadrzaja celuloze. U crijevima se, osim neresorbiranih sastojaka hrane, koji trulenjem razvijaju za tijelo toksicne spojeve, nalaze i otpadne tvari iz jetre koje se u crijevo luce putem zuci. Celuloza na sebe adsorbira neke toksine, a i povecava volumen sadrzaja, cime potice peristaltiku. Dakle, pojacano izlucivanje toksina iz tijela ide iskljucivu putem crijeva, a majcino mlijeko moze samo profitirati od toga.
Prijavljujem prvi zeleni soktotalno ste me navukle na priču o sirovoj hrani. Špinat, nekoliko smrznutih jagoda, banana i limunov sok. Muž nakon grimase kad je ugledao tamno zelenu smjesu u čaši ipak popio onako iz cuga i tražio još malo.
Imam pitanje koje se provlačilo po temi, ali nitko nije baš odgovorio (ili sam ja previdjela ....) da li je u redu smrznuto voće?
Smrznuto voce je u redu u manjim kolicinama i ne redovito, kao i sva druga preradjena hrana.
ja sam pitala za koprivu ali sam si sama odgovorila![]()
bilo je pre-fi-no.
2 banane, jabuka, kopriva, sok 1 limete, malo agava sirupa i menta.![]()
![]()
sad cu prije rucka napraviti s matovilcem, a imam jos koprive ali mi se malo sasusila. ne zanam dal da ju ostavim da se skroz osusi pa za caj ili da ju svejedno stavim u sok? anyone?
aha, dok sam ju pripremala sam morala staviti one rukavice kirurske jer su mi prsti utrnuli![]()
zimi kad je hladno i ako vam se ukus svida je dobro ubaciti malo dumbira u sok.
Jel postoji štogod što ne bi trebalo davati 14- mj bebi? Nešto od tog zelenja?
Danas je npr fino popila malo soka od ananasa, banane, potočarke i alfa-alfa klica
Ja stručnjak nisam, tako da neću pametovati o sastojcima koje smiju uzeti mala djeca, samo znam da sam sokove počela piti kad je mala imala oko šest-sedam mjeseci i sve sam miksala na što sam naišla, njoj stolica, kao i zdravlje općenito -super.branka1 prvotno napisa
Sad ima 14. mjeseci, još doji, a znam joj dati i žlicom onako pjenasto s vrha, njoj se i to sviđa, al dam joj svega par žlica.
mikka, ja bih ti odgovorila da je svježa kopriva prva liga,ali sam mislila da si išla naknadno čitati topic od početka pa da ćeš skužiti koja sve čuda miksamo...![]()
Ja koprivu držim u hladnjaku par dana i koristim dok valja jer ne mogu stalno ići brati.
Sad sam u deficitu sa svježim zelenjem, bojim se da je ono s placa, špricano svim i svačim, gdje vi u Zagrebu kupujete od Severa.
Idete osobno u trgovinu ili naručujete preko weba, telefona, kako to ide?
Postoji odličan trik pomoću kojega možeš doznati je li matovilac uzgojen na čistom, da prostiš, svinjskom dreku: zagrebeš korijen i pošnjofaš nokat. Ako je svinjski B12 - čuje se.mikka prvotno napisa
Poslije mi je još palo napamet...znači ne postoji neka opasnost da im probavni sustav još nije spreman za toliko sirove hrane ili sl?
Mislim, koliko bi ona uopće tog soka mogla popiti, pola dcl?
Možda pitam glupost, ali eto...![]()
zar si netko želi da mu hrana bude gnojena svinjskim drekom? :?Davor prvotno napisa
ti bi rađe s kravljim?trlababalan prvotno napisa
evo bas mi je veceras sever dofurao posiljku. narucila preko weba. sutra ujutro--sok od cikle i jabuke. mali boost za zeljezo, a velik za hemoglobin![]()
kad smo već kod severa, jel još podvaljuju gnjilo ili su se popravili?mikka prvotno napisa
ja nisam ni jednom dobila gnjilo a kupujem kod njih vec dosta dugo :/
Ne, razmišljao sam o običnoj vrtnoj zemlji. U principu nađe se i matovilca bez arome svinjca, ali je na tržištu u manjini.magriz prvotno napisa
Zato je kod mene u vrtu u veciniDavor prvotno napisa
![]()
Obozavam matovilac.
Počela sam piti zelene sokove prije 3 tjedna, super su mi bili, bolje sam se osjećala, nestala mi želja za slatkim, al prije 3 dana počelo mi biti zlo od njih (7.tj trudnoće). Znate li možda kakav smoothie od kojeg bi mi se smanjile mučnine?
dmagi10 - probaj saznat od čega ti je točno zlo u tom soku, meni je uvijek zlo kad stavim kelj (više i ne stavljam) jer ga mašina ne samelje dobro i kad gutam grebu me ti tvrdi komadići kelja po grlu i riga mi se. Ja obavezno stavim bananu i limun (često i samo to a kad ima nešto drugo od voća onda i to stavim) i meni je izvrsno.
Ja te sokove pijem već dugo, unazad 3 mjeseca pokušavam preći na skroz sirovu prehranu i imam problem: do popodne mogu jest i biti disciplinirana da je to za pozavidjet, a onda popodne (ja to povezujem s dolaskom ostatka family koji jedu kuhano i škrob i ostatak koji ja izbjegavm) poludim i jedem sve. I ne radi se o gladi - od gladi ni g, u pitanju je čista proždrljivost. I upropastim tako sve. Tražim savjet. Jedino mi rješenje da oko 15 h izađem iz kuće i vratim se iza ponoći (hahaha). Inače sam totalno svjesna dobrobiti sirove prehrane, pogotovo nakon 4-5 pročitanih knjiga (Boutenko, Wandmaker, Ehret, Hovannessian-Aterhov) te nakon susreta sa sirovojelcima. Inače sam trudna 5 i pol mjeseci i osjećam se super - pogotovo u periodima kad ne pokleknem pred prženim i škrobastim napastima, budem puna energije - nekako sretnija. Dobila sam zasad 8 kg viška, a u prethodnim trudnoćama u ovom periodu sigurno 15-20 kg.
Ima ko savjet ili iskustvo kako ste vi uspjeli pobjediti te napasti? Pitam isključivo 100% Row food-aše.
Victoria Boutenko dolazi u Zagreb - predavnje je u Europskom Domu, Jurišićeva 1, 24.03.2010. od 18-21h.
Govorit će o poslijednjim znanstvenim otkrićima o sirovoj prehrani, kako pomoći djeci da jedu zdravije, kako ostati na sirovoj hrani unatoč iskušenjima i ostale zanimljive teme.
Nadam se da će biti prilike i za pitanja, pa bi bilo dobro pitati koje kombinacije preporuča u trudnoći.
Jel netko bio na tom predavanju V. Boutenko? Ja sam i dalje na sirovom - doduše ne 100%. Jedino sam 100% izbacila variva i škrob (nema tijesta, nema kruha, nema kolača...). Tu i tamo priuštim si svježi sir, mlijeko, pojedem jednom mjesečno komad mesa. Jedem klice, orašaste plodove, zelene sokove i naravno voće. Pazim kako kombiniram hranu. Rezultat - fenomenlan, energije i previše a izgledom sam jako zadovoljna. Preporučujem svakome. ispočetka je teže odolijevati napastima - spas su zaista zeleni sokovi koji doslovce smanje (čak i maknu) želju za slatkim i kavom. No opet ne vrijedi ni suzdržavati se totalno - tu i tamo se počastiti komadom onoga što čovjeka privlači i tako se zadovolji ta napast a opet nije strašno ako je to tu i tamo. S vremenom i nema toliko napasti. Ja bi prije ubila za tanjur tjestenine s umakom (bilo kojim), sad to pripremim bez problema za svoje da i ne probam (i ne idu mi sline).
Ja sam bila i bilo je odlicno! ocekivali smo 150 ljudi a doslo ih je 300!!
Za sve one koji su propustili Vicoriu imam dobru vijest! dolazi nam u posjet još jedan od svjetskih sirovojedskih autoriteta - dr. Craig Sommers - poznati američki nutricionista te doktor prirodne medicine, koji je trenutno na svojoj Europskoj turneji.
Predavanje će se održati u Europskom domu u Zagrebu (Jurišićeva 1/1), a započeti će u 18h.
Neke od tema predavanja:
Utjecaj prehrane na dugovječnost
Znanost u pozadini “žive” hrane
Prevencija raka
“Sigurno” korištenje mobilnih uređaja
Elektromagnetska zračenja
Povezanost uma i tijela
i jos toga
vidimo se!
Hey, vidim da je ovaj topic zamro zadnjih skoro godinu dana, jeste još na sirovim shake-ovima?
Mi smo isto prije par tjedana krenuli s svježim voćno-povrtnim kombinacijama (uglavnom vrtimo bananu, naranču, kivi i zeleno lišće: špinat, blitva, ovih dana ću isprobati lišće mrkve i korabice) i mogu samo reći - mljac. Nakon takvog doručka i večere osjećam se izvrsno... zasad su mi srednja 2 obroka kuhana, 1 na poslu i 1 doma. Ali tko zna, nije mi uopće loša pomisao na potpuno sirovu hranu
Nego, jel mi može netko za preporučiti dobar, ali ne najskuplji blender. Bitno mi je da fino usitni, možda neki s više noževa, ili je snaga i brzina bitnija?
I ja vrebam dobar blender, ali ne za shakeove nego za namaze. Sposobnost drobljenja dolazi od kombinacije snage i veličine noževa (dakle okretnog momenta). Naški: Manji vrč s manjim noževima i s manjom snagom motora ima otprilike jednake šanse kao i veći noževi uz motor veće snage.
Brutalna istina je da jednostavno ne možeš znati koji je dobar samo iz snage motora![]()
Ja sam kroz trudnoću prestala, al sam nakon poroda opet počela. Ujutro jedem Budwig kremu sa zobenim pahuljicama, za ručak neku juhicu (svakakvo povrće smiksano), a poslijepodne i navečer se natačem sokovima. Trenutno, ne mogu jesti meso niti ništ slično mi ne paše. Ne znam kaj se događa!
Vidim da je topic bio intenzivan 2009, i pitam se gdje sam tada bila
i da ste već provarili većinu stvari s kojima sam se ja zadnjih dva mjeseca natezala
Pošto je proljeće, možda je vrijeme za obnavljanje gradiva.
Miksam u blenderu od 500 W koji daje prilično dobre rezultate, osim s lišćem mrkve. Ono bude manje skašeno. (?)
Od voća uglavnom uvijek stavljam jabuku (jer to je zimi bilo najdostupnije), bananu, ananas, kivi je bio odličan dok je posuda od 2 kile koštala 10 kuna, sok naranče je fin, a stavljala sam i mango dok nisam skužila da je prefin za ovako jesti, samo ako je dovoljno zreo
Za peršin sam zaključila da mi daje papren okus (????).
Od smrznutog sam samo stavljala jagode koje sam spremila ljetos, a još imam malo smrznutih smokava, to planiram ovih dana.
Od divljih ne poznajem ništa osim maslačka i koprive, a kad hodam po livadama to mi ne pada na pamet brati jer mislim da su ako ništa drugo - zapišani.
Šta kažete npr. na cvjetove bazge? Bi li to bilo za sokić?
Izdanci heljde, peršina i celera su odlični za izbjegavanje. Posebno heljda. Hoće izazvati ekcemima nalik reakcije na suncu. Fitofototoksični su.
Kupili smo blender u normalnim okvirima cijene, koštao je nešto preko 500 kn, snaga 600 W od Gorenja, ima staklenu posudu i fino usitnjava - OVAKAV. Lišće se sve usitni i ispadne više kao mousse krema, obzirom da mi to volimo jesti s žličicom i jer ne stavljamo vodu, nego samo voće i povrće.
Blendere baš nisam vidjela sa manjim posudama, naš ima još dodatnu posudu koja je manja i koristi se za mljevenje sjemenki i orašastih plodova. Ali taj dio za sjemenke imam i tako pokriven već s mlincem za kavu![]()
Jedno pitanje za Davora. Kupujem u zadnje vrijeme dosta Alnaturinih proizvoda. Npr. sada su izbacili novi proizvod sojin puding od čok i van. Na deklaraciji nigdje ne piše da soja nije gmo. Eto, to me kopka, ne želim jesti gmo, pa pomislih možda Davor nešto zna... Inace mi smo vege i 50% smo na sirovom pa sam tu postavila pitanje...
Soja ti ni inače nije posebno dobra hrana, a ako nije posebno istaknuto non-gmo, onda sigurno ima više od 5% gmo soje. Momentalno (ali ne zadugo) se jedina zaistač non-gmo soja dobiva iz Srbije. Znači Sojavita i slično.
Ali opet - čemu to? Soja je bez veze kao namirnica. Sadrži fitosterole koji su najkraće rečeno loši. Sasvim svejedno radi li se o ženama, muškarcima ili djeci. Sadrži i puno fitinske kiseline koja veže korisne minerale. To nije dobra hrana i gotovo. Pogotovo kad je gmo.
Nabavio sam dobar "spori" sokovnik
Ovih dana krećem u akcije. Razmišljam o bundevi, đumbiru i tako to.
Može li se dati djetetu (11 mj.) sirovi špinat, onako kao salatu, začinjeno maslinovim uljem?