Osim relativno malog problema s oksalatnom kiselinom imaš nešto veći problem sa samim konceptom hranjenja male djece sa salatom: gušenje.
Osim relativno malog problema s oksalatnom kiselinom imaš nešto veći problem sa samim konceptom hranjenja male djece sa salatom: gušenje.
Ok, ta sitnica mi nije pala na pamet. Ipak sam na kraju skuhala 5 min na pari.
ja sam se hranila sokovima ovo ljeto tjedan dana, iskljucivo sokici + jabuke. Tesko je no isplati se, koza, lice, raspolozenje, opcenito fizicko stanje divno. Prava detoksikacija.
U spravljanju sokova dajte masti na volju, meni nije bas pasalo kad sam stavljala previse listova, stoga sam na pocetku radila vise voca i malo listica samo da zazelenim kasu. Sada kad imam vremena si napravim i pijuckam za dorucak/veceru.
Pozdrav sirovo jelcima evo ako može pridružila bih se vama s obzirom da se i sama već neko vrijeme hranim sirovim voćem i povrćem i jako sam zadovoljna .
Na ideju o prehrani na ovaj naćim sam došla posve slučajno točnije nakon što sam upoznala jednu mladu djevojku koja se na isti naćin hranila iz zdravstvenih razloga , naime cura je imama celijakiju . U razgovoru sa njom otkrila sam mnoge blagodati sirove prehrane . S obzirom da i sama imam problema sa metabolizmon / metabolićki sindrom/ i da mi do sada niti jedna dijeta nije pomogla odlučila sam probati tu fenomenalnu sirovu prehranu . Ta dijevojka mi je preporučila da na you tubu pogledam nekoliko filmića o ženi koj je uz pomoć sirove prehrane izgubila težinu riješila sve svoje nagomilane zdravstvene probleme i saad je sretna . Pogledala sam sve filmiće a uz to i pročitala knjigu o sirovoj prehrani . Sve me to još više motivralo da ustrajem u takvom naćinu prehrane , naravno nikako bez nadzora moje endokrinologice .
Eto iza mene su nekoliko mijeseci takvog režima prehrane no uz to što konzumiram sirovo voće i povrće ubacila sam žitarice jedan obrok .
Nedavno sam upoznala divnu ženu koja se također posvetila sirovoj prehrani i jako me motivira da ne odustanem . Moram biti iskrena da jedvo ćekam ponovni suster sa endokrinologicom da vidimo kakvo je moje cijelopupno endokrinološko stanje.
citami ne kuzim zasto raditi sokove?
zasto samo ne jesti?
ne kuzim zasto uzeti lisnato povrce i napraviti od njega sok umjesto staviti ga u zdjelu i zaciniti limunom. i maslinovim?
btw. od malena vise volim sirovo nego kuhano povrce i kod nas je sasvim normalno da se korabica, cvjetaca, kupus, spinat...jedu sirovi. dosta toga ni ne volim kuhano. poput mrkve i korjena persina.
nisu upoznali mene
ok, to ima smisla.![]()
Ne samo to. Ima cijela teorija o tome kako nam je žvakajući aparat zakržljao, da u probavni trakt unosimo nedovoljno sažvakanu hranu koja onda dodatno i nepotrebno opterećuje probavu i donosi u konačnici u krv prevelike komadiće hrane, tralalala. Uglavnom, miksanjem se jednim udarcem ubiju dvije muhe, pojede se (popije) veća količina zelenja, lišća (ne misli se tu na korjenasto povrće već lisnato i trave), koje inače ne možeš baš pasti ko krava, zatim voća, a sve je super dobro usitnjeno.
Da, i onda ti na kraju price V. Boutenko preporuci da si kupis (ima u Australiji za narucit!) neku spravicu koju zvaces, jer sokove nisi prozvakala, a treba i zube odrzavat zvakanjem.
![]()
bas tako
nena, ja bas mislim i na tu "travu" zelenjavu.
i pojedem ju u obroku zaista, zaista puno. najvecu zdjelu iz ikeeonako, umjesto kokica uz film. dugo traje, al bar ne otvaram cips
![]()
Posljednje uređivanje od leonisa : 11.04.2012. at 10:53
Ne obazirem se ja na tu teoriju, nema mi previše logike , a vjerujem niti nekog znanstvenog temelja (osim toga mi i tako nismo preživaći, da bi morali cijeli dan samo zelenjavu žvakati). Da bi se moglo unosti više sirove hrane nego se standardno unosi-da, bilo bi poželjno, ali filozofija oko toga mi je malo previše.
Je, je, to je kupila djeci, za desni neka spika. Ma dobro, oni su fanatici, ekipa spava pod vedrim nebom i ima još x uvrnutih običaja, sve je to, vjerujem, vrlo zdravo, samo, da ja uspijem 30 posto stvari za koje mislim da su zdrave ukomponirati u svoj život, bila bih na konju. Ma šta 30, i sa 20 posto primjene zdravih navika bila bih ko bog. Ovako, najčešće čitam i klimam glavom - da, da, vidiš, tako ću i ja, jednom, valjda![]()
na kraju ce ispast da su metode iz ww2 na kojima su odrasli nase bake i djedovi- vezivanje speka na spagu i zvakanje (spaga je tu za slucaj da netko taj komad proguta) bile zapravo jako zdrave :jacanjeceljusti:
Ja cu tako, kad mi djeca odrastu dovoljno da se mogu odselit i ne ostavit adresu.
sirius, mislim da je fora samo u tome, da zvakanjem samo i iskljucivo sirove hrane jednostavno ne slignes unijeti dovoljno hranjivih tvari u organizam, pa taj problem rijesis sokovima.
ja stvarno volim te sokove, ali ih radim iskljucivo kad imam zelenjave u vrtu, a to je upravo pocelo.
i trebam info, jel lisce rotkvica moze u sokove? znam da sam nekad, negdej vidjela recept za varivo od lisca rotkvice, ali mene zanima moze li sirovo.
http://www.zdravakrava.hr/clanak/599...jetnom-salatom
plus isti savjet i iskustvo na fhr![]()
Malo dizem iz mrtvih... dakle dobila sam blender (onaj iz Lidla) i pocela miksat sokove, ponekad samo voce ponekad voce + lisce, i za sada sam prilicno zadovoljna, fino smiksa i bude ukusno, pa se brzo popije.
E sad, imam jedno pitanje... kako vi ubacujete npr. jabuke i kruske? Ja ih po navici uvijek ocistim od kostica i ogulim, pa tek onda ubacim, ne znam je li to uopce potrebno? Na zalost nisu to nikakve eko-vocke nego obicne iz konzuma, tako da mi se nekako cini boljim ne konzumirati pesticide ako ne moram. I sto s grozdjem - da li bude gorko ako se smiksaju kostice?
Lisce sam za sad samo stavljala salatuali probat cu tu poraditi na raznolikosti, tek se uhodavam...
Pridruzujem se ljubiteljima zelenih kasastih sokova, steta sto zivjeh u neznanju do sada...
Sirovojelci, kakav vam je dnevni jelovnik? Ja jos uvijek imam jedan kuhani obrok, ali s tendencijom da dva dana u tjednu bude samo sirovo....