Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 60

Tema: razvod 'divljeg braka'?

zebra avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno razvod 'divljeg braka'?

evo sam se i ja pogubila, molim pomoć
    nakon 12 godina veze, ja odustajem. pojelo me...možda bih i pustila da se rasteže dok ne prolupam, jer on bez mene za sada nema ni krova, a kamoli fržidera. No, sad već i ja vidim da ne mogu biti normalan čovjek i roditelj u ovakvim uvijetima. ne želim se zaplitati u detalje, nego vas molim pomoć s tehnikalijama.
    *mi jesmo na istoj adresi (iako on ne živi s nama već 6mj)
    *viđa sina, i tu je kolko može biti sve ok. sve bitne odluke prepušta meni, kao i ranije, a hoće ga pričuvati kad god treba i dolazi često
    *on nije zaposlen
    *kad se mali rodio otišli smo zajedno u ....(kamo se ono ide :? ) potpisali da je dijete naše

on će se odjaviti, ali što još treba učiniti da bi imali čiste račune, da skrbništvo bude samo moja briga. znam da ne trebam podnositi molbe za razvod, ali sigurno negdje za neku izjavu moramo nekom bilježniku neke novce dati?

zaista se užasavam cijele ove situacije! vi koji ste prošli ili još uvijek prolazite kroz svoje mučne priče znate koliko je to sve teško. sva sam izgubljena a papirologije, birokracije i socijalnih radnika se užasavam i kad nisam ovako zgubljena pa bi mi svaka pomoć dobro došla

.kala. avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

ovako, dijete pripada tebi. ne trebate nigdje to posebno potvrđivati osim u slučaju da on na to ne pristaje. onda idete na sud i sud donosi odluku tko će skrbiti o djetetu.

u principu, s obzirom na izvanbračnu zajednicu vi ništa ne morate rješavati preko institucija, niti potpisivati već se o svemu možete dogovoriti. i ako se može dogovoriti - odlično za svih. a dogovorit bi se trebali o alimentaciji i njegovim posjetama. oko toga se ljudi obično kolju kad je razvod u pitanju.

hrabro i sretno!
    nadam se da će te se uspjeti dogovorit oko ključnih stvari. u krajnjoj liniji, to je i za dijete najbolje.
    ukoliko "zaškripi" moj topli savjet je da se javite obiteljskom centru - www.ocgz.hr

.kala. avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

e da, bilo bi dobro da se nekako može dokaziti koliko on i kada uplacuje alimetaciju. doduše, ovo bi njemu bilo od veće koristi tako da ga ti jednog dana ne možeš tužiti da nije ništa davao. zaposleni to obično srede kod poslodavca i odmah im se skida s plaće, a s obzirom da je tvoj bivši nezaposlen valjalo bi to nekako drugačije urediti. no ova info je ionako njemu više od koristi nego tebi...

e da...ni ta ista adresa vam nije nikakva prepreka.... mislim, vi ne trebate ni socijalne radnike, ni papirologiju ukoliko se možete dogovoriti. malo je takvih (većina se ne bi ni rastajala da se oko ičega mogla dogovorit...al ok )

sretno

JaMajka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj .kala. prvotno napisa
    ovako, dijete pripada tebi. ne trebate nigdje to posebno potvrđivati osim u slučaju da on na to ne pristaje. onda idete na sud i sud donosi odluku tko će skrbiti o djetetu.
    Dijete ne pripada majci. O djetetu ravnopravno brinu oba roditelja. A kako može 'pripasti' majci, jednako tako, ako ga otac npr. ne želi vratiti, bez papira pripada njemu.

O djetetu može skrbiti majka ako su se roditelji tako dogovorili, ali ako ikada bude trebalo dokazivati da majka živi sama s djetetom (npr. upis u vrtić) onda je potreban i taj 'papir' za koji je potrebno ići na sud i tražiti povjeru djeteta.

.kala. avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj JaMajka prvotno napisa

Dijete ne pripada majci. O djetetu ravnopravno brinu oba roditelja.

joj obožavam ovo citiranje iz Zakona....posebno kad nema veze s temom...pa dobro jel žena rekla da je bivši prepustio brigu oko djeteta njoj? jel to znači da onda dijete "pripada" majci? ajd sad mi reci kako pojam "pripadanja" u kontekstu prava ima drugačije značenje....

vrtić?
    a što će joj s vrtićem?
    kao da djeca iz jednoroditeljskih imaju ikakve prednosti? možda na nekom papiru i imaju, al u praksi - nula bodova. i da se zbog toga velikog ništa vucara po sudu?

Banned
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

joj obožavam ovo citiranje iz Zakona....posebno kad nema veze s temom...pa dobro jel žena rekla da je bivši prepustio brigu oko djeteta njoj? jel to znači da onda dijete "pripada" majci? ajd sad mi reci kako pojam "pripadanja" u kontekstu prava ima drugačije značenje....
    a ja neopisivo "obožavam" kad se kaže kako dijete PRIPADA majci!!! Pa ti ko da govoriš o tegli fikusa, a ne o živom biću plodu dvoje ljudi, koje i dalje ima potrebu za sigurnošću oba roditelja bez obzira što živi kod majke!

NARAVNO da NE pripada majci, niti je majka vlasnica djeteta 1/1!!! Odakle ti opće takva primisao vlasničke podjele djeteta? to što se složio da je majka skrbnik djetetu i iz čiste praktičnosti prepustio joj s povjerenjem kao i do sad odluke oko djeteta, ne znači da se on djeteta ODREKAO u korist majke, otresao fino ruke i ajmo brale sad s dečkima na pivu - jedna briga manje!

Za čist račun i dugu ljubav, ipak preporučam taj usmeni dogovor oko skrbništva i zvanično potvrditi isto tako kao i službeno regulirati vrijeme druženja djeteta s tatom. I ja sam se gnušao socijalnih službi i sudova, al ako među vama postoji suradnja i sporazumni dogovor, ta formalnost nebi trebala biti niti komplicirana, niti neugodna.

Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Mislim da se izvanbračne zajednice nakon 2 godine zajedničkog života izjednačuju sa bračnom zajednicom. Samo trebate svjedok ekoji će potvrditi vaš tijek zajednice,a onda ako ne možete sporazumno riješiti stvari idete tužbama na sud.
    Vjerovatno ćete imati 2 suđenja,jedno za skrbništvo i alimentaciju,jedno za podjelu imovine.
    I,da...soc.radnike nećete moći izbjeći.
    Možda bi bilo dobro javiti se udruzi koja se bavi problemima samohranih roditelja

JaMajka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Oh kala, vrlo si samouvjerena. Ni sama ne znaš što pišeš
    I vrlo površno shvaćaš problematiku rastavljenih/razdvojenih roditelja.

zebra avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Citiraj Tata! prvotno napisa
    NARAVNO da NE pripada majci, niti je majka vlasnica djeteta 1/1!!! Odakle ti opće takva primisao vlasničke podjele djeteta? to što se složio da je majka skrbnik djetetu i iz čiste praktičnosti prepustio joj s povjerenjem kao i do sad odluke oko djeteta, ne znači da se on djeteta ODREKAO u korist majke, otresao fino ruke i ajmo brale sad s dečkima na pivu - jedna briga manje!
    jes, tako je. ako itko ikome pripada, onda smo mi zvjerkovi, a ne on naš
    jedan od razloga našeg rasapa je njegova nemogućnost preuzimanja bilo kakve odgovornosti. često sam se osjećala kao samohrana majke s dvoje djece, a stariji stoji na cca12god. kako je do toga došlo, ne pitajte, više ni sama ne znam.
    suđenja ne bi trebalo biti, nema tu podjele imovine, zajedno nismo ništa stekli. samo smo si dijete napravili, a odgoj on prepušta meni. nema ni alimentacije, jer sam do sad ja njega uzdržavala, a više neću.
    ako imam neki papir za mahat s njim, vrtić mi je jeftiniji za 100kn, to je jedina olakšica za koju znam. ali kamo, kuda po taj papir? to je moje pitanje.
    obiteljski centar mi se čini ok, ali nije ono što tražim, trebam vodiča kroz birokraciju :? da se javim czss? malo me frka onih oštrokonđastih baba iz urbanih legendi (to ja tako kažem, ali svi znamo da nas ponekad dočekaju neljubezni, nestručni, nezainteresirani ljudi - ja za to nemam snage)
    ne želim si još više komplicirat život obilaženjem nekakvih smutljivih državnih službenika koji imaju obavezu gurat nos u moje privatne stvari, upitrat prstom u mene jer, eto još jednog idijota koji nam čini posla :/
    a mislim da bi bilo pametno imat papir na kome piše da sam ja odgovorna za svoje dijete, da ja odlučujem di će i kako će. ali ako to podrazumijeva sudove, natezanja, daće ili probleme (zbog alimantacije) za mog bivšeg...onda bih radije ostavila stvari kako jesu
    uf, sto čuda...sve mutno a mislila sam, jednostavnije je ne prtljat se u brakove. sad ispada da bi se lakše snašli sa sporazumnim. hvala svima

Banned
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

da, dobro zboriš... al ma šta ti je tih 100kn sad kad si se rješila uzdržavanja BNM (obožavam ove skraćenice UBM, TNBM i sl. nemam pojma kaj kome znače al se uredno koriste, pa eto i mene u trendu, trebalo bi legendu tih akronima složit negdje), još si na kraju i u velkom plusu!

Banned
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

I vrlo površno shvaćaš problematiku rastavljenih/razdvojenih roditelja.
    eh, kamo sreće da je to usamljen slučaj ovdje!

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Ne morate ici nikuda ako se dogovorite, dakle ako on skrbi o djetetu i dalje tj. placa alimentaciju.
    Oko iznosa se sami dogovorite, to sto je on nezaposlen ne oslobadja ga obveze uzdrzavanja djeteta.

Ako ste ostali u dobrim odnosima i ako se sami mozete dogovoriti - super.
    Jedino sto bi trebali definitivno napraviti je da se on odjavi s vase zajednocke adrese, to je ujedno i dokaz o prekidu vanbracne zajednice.

U slucaju da se ne mozete dogovoriti oko alimentacije onda se pokrece sudska parnica, centar za soc. skrb bi imenovao posebnog skrbnika koji bi na sudu zastupao interese djeteta i sve bi se obavilo u jednom rocistu.
    Sud bi odredio visinu alimentacije i definirao vidjenja oca s djetetom.

zebra avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

da, dobro zboriš... al ma šta ti je tih 100kn sad kad si se rješila uzdržavanja BNM (obožavam ove skraćenice UBM, TNBM i sl. nemam pojma kaj kome znače al se uredno koriste, pa eto i mene u trendu, trebalo bi legendu tih akronima složit negdje), još si na kraju i u velkom plusu!
    8) je, zapravo si štedim rastavom.

još jednom ponavljam: nikakve alimentacije nema, ne mogu tražiti takvo nešto od čovjeka koji tek mora naučiti kako da se sam za sebe brine. kad počne zarađivati, onda ćemo o tome, sumnjam da neće htjeti pripomoći. nek si prvo dovede život u red. sad jedva sebe prehranjuje, ja imam dosta dugova koji me sustižu i kreditić, ali nas2 nismo gladni i računi su nam plaćeni. ne kupujemo gluposti kadgod pa ćemo se izvući iz duga. more ćemo si priuštit nekako. još ove 2 godine do škole ne brinem, a dalje ćemo vidjeti...

Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Citiraj zebra prvotno napisa

još jednom ponavljam: nikakve alimentacije nema, ne mogu tražiti takvo nešto od čovjeka koji tek mora naučiti kako da se sam za sebe brine. kad počne zarađivati, onda ćemo o tome, sumnjam da neće htjeti pripomoći. nek si prvo dovede život u red. sad jedva sebe prehranjuje, ja imam dosta dugova koji me sustižu i kreditić, ali nas2 nismo gladni i računi su nam plaćeni. ne kupujemo gluposti kadgod pa ćemo se izvući iz duga. more ćemo si priuštit nekako. još ove 2 godine do škole ne brinem, a dalje ćemo vidjeti...
    vrlo lako se može dogoditi da on ni tada ne plaća alimentaciju.
    Onda na kraju ipak morate na sud.
    Ne zaboravi da su to novci koji pripadaju djetetu,ne tebi.
    Ako nema posao,nek se zaposli.

zebra avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Citiraj fm prvotno napisa
    Ako nema posao,nek se zaposli.

jedno od najčešćih pitanja u zadnjih 5godina: a zakaj si on ne nađe neki posao :?

JaMajka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Da, najbolje ti se je najprije obratiti u CZSS prema mjestu prebivališta. Oni će te dalje uputiti.
    Ako ste ti i otac sve dogovorili i među vama nema spora, onda će i postupak na sudu biti brz i jednostavan.
    I postupak povjere djeteta ti je odvojen od postupka za uzdržavanje.

Za sve to doduše imaš vremena, to se može i naknadno podnijeti, pa ti sama vidi. Pri svakom ozbiljnijem postupku (vrtić, škola, izrada putovnice i sl.) velika je vjerojatnost da će te tražiti rješenje o povjeri.

.kala. avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

obiteljski centar mi se čini ok, ali nije ono što tražim, trebam vodiča kroz birokraciju :? da se javim czss?
    u OC imaju pravnu službu i oni vas u sve mogu uputiti.
    i kao što rekoh, ako se oko svega možete dogovoriti, onda vam ne treba nikakvo potezanje po sudu

Banned
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

još jednom ponavljam: nikakve alimentacije nema, ne mogu tražiti takvo nešto od čovjeka koji tek mora naučiti kako da se sam za sebe brine. kad počne zarađivati, onda ćemo o tome, sumnjam da neće htjeti pripomoći. nek si prvo dovede život u red. sad jedva sebe prehranjuje
    a bože slučaja, pa jel bar radio kad ste se upoznali??? dobro kužim da se svakom desi nesreća ili splet okolnosti da ostane bez posla, pogotovo danas, al 5 god. ne radit, a po svemu sudeći mlad čovjek... ne kužim baš!

a ja se još pitao kak to da za tih 12 god niste niš stvorili skupa?!

mislim, svaka čast na tvojoj toleranciji i gotovo skrbničkoj razumnosti prema njemu i njegovoj situaciji, ti si definitivno samohrana majka od glave do pete i još se onak muški dobro s tim nosiš, bez puno patetike, bez pljuvačine po njemu, pa još se stigneš i vedrog duha pošalit na svoj račun! dobro ti to haklaš ženo!

nek te sreća prati i mirno more - nije to nimalo lako!

.kala. avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

toliko pjene zbog jedne krive riječi?

i da....površno shvaćam problematiku razvoda jer joj dajem praktični savjet da se ne vucaraju po sudu (što ne moraju jer su živjeli uizvanbračnoj zajednici) ako se oko svega mogu dogovoriti?
    i onda kažem "pripada" (slijedom toga što je žena spomenula da će se ona brinut o djetetu) i onda ovako napadate - dijete, vlasničke podjele....užas...

btw, Tata i JaMama, što vi uopće znate koliko tko, što i kada prolazi? i koliko je tko uvućen u neku problematiku.

tu dođeš s najboljom namjerom a na kraju spušiš zbog jednog krivog pojma....koji čak nije bio zlonamjeran niti s namjerom degradiranja...i onda te dočekaju na nož i rigaju vatru ...ma krasno...

Banned
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

a šta ćeš, ovo je mjesto osjetljive retorike i istančanog senzibiliteta ljudi prema roditeljstvu i djeci i treba pripazit što se i kako govori, pogotovo kad tri puta čvrsto ideš opravdavat i uvjeravat nas u ispravnost svoje tvrdnje "pripada", to definitivno nije onda slučajnost!

Uostalom pokušaj objasnit svim napaćenim "IVF parovima" retoriku ove gospodične iz linka o čuvanju friždera i igranju bogova, a možda je htjela reć baš nešto sasvim dobro, samo se vidiš krajnje "nespretno" izrazila! hm... :/

http://bigblog.tportal.hr/hss?BlogCa...ate=22.10.2007

sonata avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Zebra-samo sam ti htjela reci-ako jednoga dana tvoj bivsi bude placao alimentaciju-jednostavno si moze i otvoriti tekuci nalog kojim tebi svaki mjesec uplacuje odredjeni iznos. I tako ce postojati dokaz o njegovoj uplati a tebi ce svaki mjesec na dogovoreni datum sjedati novci. No koliko vidim, imas precih stvari za rjesavati. Ali cisto da znas. Ovako uplacuje MM svojoj bivsoj zeni i sve odlicno funkcionira.

.kala. avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

a šta ćeš, ovo je mjesto osjetljive retorike i istančanog senzibiliteta ljudi prema roditeljstvu i djeci i treba pripazit što se i kako govori, pogotovo kad tri puta čvrsto ideš opravdavat i uvjeravat nas u ispravnost svoje tvrdnje "pripada", to definitivno nije onda slučajnost!
    nije ovo takvo mjesto, već su pojedinci takvi.
    ovakvo pretjerivanje je jasno kao dan posljedica nečeg drugog.
    nadam se samo da ti je sad lakše kad si istresao na meni.

i još jednom - nemaš pojma što tko i kojim intezitetom prolazi zato ne privataj ovo mjesto kao da u najmanju ruku imaš čarobnu kuglu u kojoj vidiš nečiji "istančan senzibilitet prema roditeljstvu" ili nedostatak istog.

Banned
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

A čuj, ja bih ipak rekao da samo pojedinci ovdje tretiraju djecu kao svoje vlasništvo i zauzimaju stavove da jedini imaju pravo odlučivati o njihovoj sudbini i u njihovo ime.

Evo ti recimo jednog lijepog odgovora i nadasve korisnog savjeta na moralnu dvojbu djevojke (upravo sa stavom - JA nosim dijete u maternici, dijete je moje vlasništvo), koja nebi javila ocu djeteta da je uopće trudna, želeći ga jednostavno izbrisati iz života djeteta i ne dati mu čak ni šansu da zaživi kao roditelj, pa ni svom djetetu da ima oca. Ja njene porive takve odluke s obzirom na okolnosti i osobni stav prema tom čovjeku čak i mogu shvatiti, pa i njene strahove, ali ne opravdavam odluku, jer je evidentno da ne razmišlja o kompleksnosti roditeljstva i djetetovih potreba, što joj sorciere vrlo lijepo i dočarava, pošteno počevši s priznanjem kako je i sama svojevremeno impulzivno razmišljala slično! Jer jasno je da nismo svi u svim fazama života jednakih širina gledanja, niti životnih iskustava i zato nam plemeniti savjeti onih koji vide više od nas itekako mogu otvoriti oči i odvest na ispravniji put.

Citiraj sorciere prvotno napisa
    i ja sam razmišljala slično kao i ti...
    i što god ti ja sad napisala - ti imaš svoje mišljenje o tome...

no ipak ću ti nešto napisati Grin :

budi otvorena prema svemu što dolazi, budi spremna mijenjati svoje stavove oko nekih stvari, olakšaj djetetu maksimalno - makar tebi bilo teško do neba...

prazna rubrika tebe neće boljeti. ali tvoje dijete u jednom trenutku hoće.
    "zaboravljanje" oca - tebe neće boljeti. ali tvoje dijete će itekako htjeti znati puno toga o njemu.

u trenutku kad biraš između sebe i djeteta - izaberi dijete. nije ni lako ni jednostavno. jer s tim odlukama ćeš morati živjeti. neka budu ispravno donesene, ma kako bile teške.

Nitko nije savršen i svatko griješi, al veličina karaktera osobe je upravo u tome znati sebi priznati grešku, saslušati dobronamjerno reakciju, kritiku, komentar, savjet, promisliti u miru o svome stavu i biti sklon korigrati ga ako uistinu postoje bolja, ispravnija rješenja.

Želim ti samo reći da ja uopće nisam imao potrebu istresat se na tebe niti sam to učinio, već me neizmjerno ubola tvoja doslovno bahata retorika kako su djeca PRIVATNO VLASNIŠTVO MAJKE! to možeš možda prodavat negdje u društvu svojih prijateljica, gdje ti nitko neće oponirat, ali ovdje si doživjela reakciju i radije dobronamjerno prihvati kritiku i razmisli o njoj nego što se i dalje inatiš!

A ti da nisi tako mislila kako si izjavila, bilo bi sasvim pošteno onda ispričat se već nakon prve JaMajka reakcije, kako nisi tako mislila, a nebi se išla još nadmeno ismijavat JaMajci kako je smješno koristit te navodno "Zakonske termine", kad si sigurna da je dijete u stvari ionako ipak majčino! To je tvoj stav i meni smeta da se nameće kao mediokritet i reagirao sam! I primjetila si da nisam jedini odreagirao, a tko zna koliko ih je još prešutilo javit ti se i to reći.

Mene je tvoja izjava STRAHOVITO lecnula, naravno i osobno, jer moje dijete nije vlasništvo majke iako se majka moga djeteta upravo tako ponaša, pa znam koliki je to problem, i kolika muka obilaženja ustanova CZSS-a, Roditeljskih savjetovališta i sudova, da bi joj se to jasno i rastumačilo i dovelo u red!

Ja doista nemam ništa protiv tebe osobno, jer te uistinu ne poznajem, niti imam "čarobnu kuglu" za te svrhe, ali imam itekako puno protiv stava da se "vlasništvo djeteta" ističe pod normalnim! i točka! Pa eto ako smo rasčistili nesuglasicu, ja bih se samo ispričao Zebri na zauzimanju prostora.

.kala. avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

, već me neizmjerno ubola tvoja doslovno bahata retorika kako su djeca PRIVATNO VLASNIŠTVO MAJKE!.
    ovako tata.
    imaš mnogo vremena za izvlačenje stvari iz konteksta.
    tvoji postovi govore mnogo o tebi i tvojim frustracijama.

neću dalje ulaziti u nikakve rasprave s tobom, samo ću ti reći za ovo što sam quatala - sram te bilo! ovako nekome uvaljivati riječi u usta, izvlačiti iz konteksta i ovako napadati. srami se.

ne znaš ništa o meni, ni mom životu, niti kroz što sam prolazila, niti kroz što prolazim i kako, niti kako žongliram u ulozi roditelja, a usuđuješ se na osnovu jednog krivog pojma donositi zaključak kako je moje mišljenje da je dijete privatno vlasništo majke. sram te bilo!

ovako nešto još nigdje ni od koga nisam doživjela.

.kala. avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

jer moje dijete nije vlasništvo majke iako se majka moga djeteta upravo tako ponaša,
    ovo se dalo naslutiti i bez da si napisao.

sad napiši esej o meni kako sam grozna majka koja neda svom djetetu da viđa oca jer je dijete samo njeno (iako nemaš pojma ništa ni o meni, ni o mm, ni djetetu ni našem odnosu i stavovoma o roditeljstvu).

slobodno piši.
    ispuši se.
    tebi je ovaj oblik komunikacije ispušni ventil za sve ono što imaš reći svojoj bivšoj.

užas...na što sam ja naletjela na ovom forumu....

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Tata!, u ovom postu (koji je i prvi replay na post JaMajka jasno je vidljivo sto je .kala. mislila pod rjecju "pripadati", na kraju krajeva stavila je rijec u navodnike.
    Mozes se ljutiti koliko zelis, ali cinjenica je da kada se netko razvodi govori se o tome kome je djete pripalo, to je kao zargon.
    U drustvu kada se prica o tome rijetko se cuje "tko je dobio skrbnistvo", svi govore "kome je dijete pripalo".
    Jesi li sada shvatio o cemu se tu radi?
    Procitaj post od .kala. jos jednom bez predrasuda pa ces vidjeti da nije mislila nista lose, doslovno se krivo izrazila a ti si se na to uhvatio kao cicak.

Zar cemo sada morati paziti na gramatiku i retoriku kada pisemo na forumu da nas tko ne napadne?
    Najbolje da si nabavimo lektora da proceslja postove prije objave

Dijete ne pripada majci. O djetetu ravnopravno brinu oba roditelja.

Banned
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

a bože moj ti baš ništa ne razumiješ... džabe tebi eseji i disertacije... gle možda će ti neko pametniji od mene razložit što su ti JaMajka i Tata! poručili svojim reakcijama, i da se nisu okomili na seciranje tvoje osobnosti, nego neprimjerenu dikciju izražavanja, koja vrijeđa roditeljstvo... ja uglavnom nemam više ni vremena ni volje!

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jesam mama, ali i ja sam izjavu o pripadanju iščitala kao i tata

dijete ne pripada jednom ili drugom roditelju i cijela problematika je poprilično osjetljiva - a istina je da ako i zanemarimo to da zakon propisuje da o djetetu ravnopravno brinu oba roditelja - svatko od nas kao roditelj trebao bi se voditi prvenstveno dobrobiti djeteta.

pustimo i navodnike i razvod braka... a pogotovo to što netko danas nekome "prepušta brigu oko djeteta"

činjenica je da obiteljski zakon ne uređuje samo brak, nego i odnose među roditeljima i djecom. nigdje se ne navodi da roditelji moraju ili ne moraju biti u braku i/ili vanbračnoj zajednici da bi imali roditeljska prava i dužnosti.

dijete ima pravo na život s oba roditelja, a ako to nije moguće (nikoga ne osuđujem, da odmah napomenem - ni kod mene nije bilo moguće ), tada dijete ima pravo viđati oba roditelja, a roditelji imaju obavezu pružati djetetu roditeljsku skrb.

ne može jedan roditelj drugome oteti to pravo, niti se može jedan roditelj odreći tog prava u korist drugoga.

roditeljska skrb može se ograničiti ili oduzeti samo odlukom nadležnog tijela, bez obzira na činjenicu da roditelji nikada nisu bili u braku.

to konkretno znači - živjeli vi skupa ili ne; bili u braku, vanbračnoj zajednici ili razvedeni; ili se vidjeli samo jednu noć u životu - onog trena kad su oba roditelja upisana u rodni list oba roditelja imaju jednaka prava i odgovornosti.
    da malo i ja citiram
    Samo jedan roditelj skrbi o djetetu ako je drugi umro, proglašen umrlim, lišen roditeljske skrbi, lišen potpuno poslovne sposobnosti, djelomice lišen poslovne sposobnosti u odnosu na roditeljsku skrb ili je spriječen
    *napomena - ovdje je spriječenost npr. izdržavanje kazne zatvora, a ne piva s društvom

to što tvoj bivši nije u stanju preuzeti odgovornost za sebe, ne znači samo po sebi da nema odgovornosti za zajedničko dijete.

i svakako savjetujem da i službeno uredite međusoban dogovor. da se ne bi iznenadila jednog dana ....

kod rastave braka u kojem ima maloljetne djece o skrbništvu, susretima, alimentaciji i svemu ostalom odlučuje se u brakorazvodnom postupku.

kada rastave nema, zainteresirane strane mogu ipak pokrenuti izvanparnični postupak u kojem se odlučuje o svim aspektima dobrobiti djeteta. i trebale bi.

Čl. 100.st.1.ObZ-a
    (1)Ako roditelji ne žive u obiteljskoj zajednici, sud će odlučiti s kojim će roditeljem dijete živjeti te odrediti način i vrijeme susreta i druženja djeteta s drugim roditeljem.
    dakle - izvanparnični postupak radi regulacije susreta i druženja, mišljenje czss-a - i donosi se rješenje u kojem piše kako je dijete povjereno tebi na čuvanje i odgoj, uz zajedničku roditeljsku skrb...određuju se susreti s ocem i visina alimentacije.

sretno

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Vidis Tata! da u svojoj zelji da budes u pravu nisi ni vidio da .kala. nije napisala post na koji si napravio replay ili se stvarno odnosio na mene? :/

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Zapravo ako cemo se kaciti na izbor rijeci dijete nije nicije vlasnistvo, niti pripada ocu niti pripada majci a sigurno ne pripada i ocu i majci.
    Ono nije stvar da bi ikome pripadalo.

Koliko je krivo govoriti da dijete pripada jednom od roditelja toliko je krivo govoriti i da pripada oba roditelja.

To je ono sto Tata! ne shvaca i to je ono na sto ja pokusavam ukazati, ali eto "ja nista ne razumijem".

Ako cete barati tocnim izrazima onda "skrbnistvo nad djetetom pripada majci ili ocu" ili je "skrbnistvo zajednicko".

S onim sto je vase tj. ono sto vam pripada mozete raditi sto god zelite, kada su djeca u pitanju nemate tu privilegiju zato nije ni ispravno reci da pripadaju ikome.
    Oni su ziva bica, imaju svoja prava i svoje ja i pripadaju samo sebi, nikom vise.

Da li sada razumijes o cemu govorim?

Osoblje foruma tweety avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

.kala., prevrtanje očima na forumašicu koja ti je svojim postom ukazala da griješiš u terminoglogiji nepristojno je bilo gdje, pa tako i na ovom forumu. Stoga te molim da ne odgovaraš na taj način, te da pokušaš shvatiti da je nekog taj nespretni termin mogao i pogoditi. Tata! ti je na to pokušao ukazati.
    Molim te ne budi teatralna oko toga kako se netko ponaša prema tebi, jer ovdje nitko nije bio bezobrazan osim tebe prema forumašici JaMajka.

Pored toga što je termin kojim si se poslužila netočan i neprimjeren, daješ i krivu informaciju, ali s tolikom sigurnošću da bi netko mogao pomisliti i da je točna.

Draga, Zebra!

Vesna72 ti je sve odlično napisala.

Ovo:
    dakle - izvanparnični postupak radi regulacije susreta i druženja, mišljenje czss-a - i donosi se rješenje u kojem piše kako je dijete povjereno tebi na čuvanje i odgoj, uz zajedničku roditeljsku skrb...određuju se susreti s ocem i visina alimentacije.
    je ono što si dužna pokrenuti.

Kad sam ja to prije 5 godina radila, podnijela sam zahtjev CZSS-u da mi dodijele na skrb i odgoj. Pretpostavljam da sam se i ja tad krivo izrazila i da je točno ovo što je Vesna napisala da se dijete povjerava na čuvanje i odgoj

Dakle, to Rješenje moraš imati.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Marsupilami, također te molim da ne daješ savjete ako u njih nisi sigurna, jer nije istina da nikud ne moraju ići ako su postigli dogovor.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zebra, zaboravila sam ti napisati da ne moraš imati apriori negativan stav prema zaposlenicima CZSS-a.
    Ja sam u nadležnom mi CZSS-u imala baš pozitivna iskustva.
    Negativno je bilo šti im je pravnica stalno bila po bolovanjima pa nas nikako nisu pozivali, ali kad je napokon došlo do kontakta sve je bilo iznad mojih očekivanja.

Banned
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Marsupilami, da se nije tweety sad javila razumnošću i upotrijebila fantastičnu riječ "teatralnost" i omekšala me, odgovorio bih ti puno oštrije, ponavljam oštrije - ne i uvredljivije!

Ponavljam zato jer neke forumašice učestalo imaju potrebu same Tati! ubacivat riječi u usta koje nije izrekao pa čak i one koje su apsolutno izvan njegovih principa i načela življenja, izmišljat stavove u Tatino! ime, nadomještat ih i proširivat nekim svojim fikcijama teatralno u slobodnoj interpretaciji, a sve zato da bi se izazvala teatralnost žrtve svake "sirote" forumašice kojoj se Tata! obrati, jer ju je naravno "radi svoje frustracije i ženomrštva uzeo na pik".

Izrazito me vrijeđa i smeta taj prijetvorni stav, koji se kao takav izrežirani splet izmišljotina servira s tolikom sigurnošću i upornošću da bi netko tko ne učestvuje dovoljno u ovdašnjim diskusijama doista mogao pomisliti i da su točna! Ispričavam se Tweety što sam parafrazirao njene riječi, ali taman su mi baš te falile.

Samo ukratko ću ti reći, na prvi post koji se uzgred uopće nije odnosio na tebe i neznam na osnovu koje to inteligencije i činjenice si mogla tako zaključit, radiš sceniranu pripremu za napad, a u drugom s toliko nebuloza i gluposti razgovaraš sama sa sobom, baš u smislu "trla baba lan" i na kraju potpisuješ s "Da li sada razumijes o cemu govorim?", kao da se s tako smješnim objašnjenjima obraćaš zapravo meni, ne sjećajući se da sam te ijednom riječju opće prozvao na diskusiju ili ikakvu želju izrazio za time! Nije li to uistinu smješno? Meni je toliko to jadno da mi je ispod razine dostojanstva opće izražavat svoje mišljenje i odgovarat - pa bi ti najpametnije sad bilo fino sama sebi i odgovorit na zadnje postavljeno pitanje, tobož upućeno meni, kad si si već priuštila ničim izazvani samodijalog!

Ja stvarno više ne kužim, jel to neki popularni POKRET ovdje, da se svuda uvijek nađe neko pametan samoinicijativno prozvan i uzme si za zadatak opametnjavat Tatu! ??? i to ko za vraga tako smješno i nebulozno na temu o kojoj Tata! ima cijelu disertaciju u glavi, koju, kako Tweety popularno kaže, zna već i pola foruma, da mu je dosadno opće o tome gubit više vrijeme.

I samo bih htio još neke zle jezike odrezat koji tvrde da je Tata! isfrustriran, što baca vrlo negativno svjetlo i vrlo netočno, a na kraju krajeva i prilično diskreditira! Tata je nažalost povrijeđen, to je istina, sa strane svoje roditeljske partnerice, i najviše ga boli što se to nažalost prvenstveno manifestira utjecajem na naše malo dijete koje već sad nepotrebno trpi neke emotivne traume. I još gore, nažalost je to njen trenutno neiskorjenjiv stav.

Ali ta činjenica da imam problem sa svojom BŽ definitivno nije utjecalo na moju percepciju ženskoga roda u cjelini, jer mi je svijest ipak puno šira od brutalnog generaliziranja, trpanja u isti koš i osvetoljubivosti prema svemu što nosi kiklu.

I zaista mi je smješno više slušati neutemeljene izjave da ja svoje "frustracije" liječim na svakoj forumašici gledajući u njima svoju prevtljivu partnericu, i ne dopuštam da mi se pod taj nazivnik podvlači to što rado ukazujem na nepravilnosti u stavovima koji bi, direktno ili indirektno, u konačnici mogli reflektirat loše situacije za djecu. Vrlo sam senzibiliziran za interese i prava djece i to je jedina stvar čije me kršenje može žestoko kao osobu izbacit iz takta, pa ako mi se na tome zamjera, samo izvolite, fala bogu ima me i znam se obraniti!

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Samo ukratko ću ti reći, na prvi post koji se uzgred uopće nije odnosio na tebe i neznam na osnovu koje to inteligencije i činjenice si mogla tako zaključit, radiš sceniranu pripremu za napad, a u drugom s toliko nebuloza i gluposti razgovaraš sama sa sobom, baš u smislu "trla baba lan" i na kraju potpisuješ s "Da li sada razumijes o cemu govorim?", kao da se s tako smješnim objašnjenjima obraćaš zapravo meni, ne sjećajući se da sam te ijednom riječju opće prozvao na diskusiju ili ikakvu želju izrazio za time! Nije li to uistinu smješno?
    Dakle ovo je ostro a ne uvredljivo?

Zalosno je da nakon tolikog staza na forumu ne znas cemu sluzi "Quote" jer ako ne quotas ili ne imenujes forumasa kojem se obraca smatra se da odgovaras osobi ispod koje si pisao.
    Prouci malo netiquette i uci, ne napadaj druge zbog svog neznanja.

Cinjenica je da osim Vesna72 NITKO na ovom topicu nije upotrijebio ispravnu rijec.
    Isto kako je tebi zasmetala interpretacija .kale. tako je i drugome mogla zasmetati tvoj izbor rijeci, ali neeeeee, ti si u pravu...uvijek...

@tweety ispricavam se na krivoj uputi, mislila sam da je tocno

.kala. avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

s obzirom da baš i nemam vremena pisati traktate i secirati svaki pojam do posljednjeg atoma snage, nastojat ću da ovo bude što konciznije.

- u cyber prostranstvu nikad nikog nisam vrijeđala, ni na ovom ni na drugim mjestima i, kao i uvijek, ovdje sam došla s najboljom namjerom. sve se zakuhalo zbog krivog pojma, kojeg sam, ironije li, još u 3. postu takvim okarakterizirala. no to nekima nije bilo dovoljno. valjda sam trebala kleknuti i moliti milost. a taj film neće gledati pojedinci koji na taj način projiciraju svoje vlastite traume.

- JaMama primi ovim putem moju iskrenu ispriku zbog tona (ne smajlića,jer ako je smajlić uvredljiv onda mu možda ni nije mjesto u boxu) u mom drugom postu. s obzirom da ovo upućujem isključivo tebi mogla sam i preko pp, no rasprava se zakuhtala ovdje, pa ti stoga ovdje i upućujem ispriku. (čudni su nekad ishodi ovakvih pisanih rasprava, jer evo moja reakcija je bila takva baš zbog toga što sam osjetila hladnoću, rigidnost u tvom postu...krivi dojam. )

Citiraj tweety prvotno napisa
    ...da pokušaš shvatiti da je nekog taj nespretni termin mogao i pogoditi.
    shvaćam i apsolutno prihvaćam.
    no mene je zaprepastila silina kojom je dotični krenuo na mene dozvolivši si čak i insinuiranje kako podržavam misao da je majka vlasnik djeteta.

možda ne bi bilo loše da u pravila ovog pdf-a uvrstite termine koje smatrate uvredljivima pa da izbjegnete situacije nastale zbog nečijeg nepromišljanjima o "ispravnim" terminima.

Citiraj tweety prvotno napisa
    daješ i krivu informaciju, ali s tolikom sigurnošću da bi netko mogao pomisliti i da je točna.
    možda zato što i jesam bila sigurna?
    vidiš tweety, ovo saznanje je i meni vrlo korisna informacija jer sam pred 2 tjedna i dobila takvu informaciju od pravne službe i soc. radnika. pa, hvala na informaciji

.kala. avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

I zaista mi je smješno više slušati neutemeljene izjave da ja svoje "frustracije" liječim na svakoj forumašici gledajući u njima svoju prevtljivu partnericu, i ne dopuštam da mi se pod taj nazivnik podvlači to što rado ukazujem na nepravilnosti u stavovima koji bi, direktno ili indirektno, u konačnici mogli reflektirat loše situacije za djecu. Vrlo sam senzibiliziran za interese i prava djece i to je jedina stvar čije me kršenje može žestoko kao osobu izbacit iz takta, pa ako mi se na tome zamjera, samo izvolite, fala bogu ima me i znam se obraniti!
    vidiš Tata! ja do ovog topica nisam ni znala za tebe, a pogotovo ne za tvoje koflikte koje si već i prije imao s forumašicama. nemam pojma tko si niti koji su tvoji problemi, no vjeruj mi, ovoliko vatre nigdje nisam još doživjela. i to ne zbog stava, već ne-stava (jer ja i teorija o mama koje su isključivi vlasnici djece ne postojimo ni u ovom ni u paralelnim svemirima)

žao mi je što si prošao to što si prošao i iskreno puna podrška u pozitivnom razrješavanju svega što je, nažalost, nastalo kao posljedica kraha braka, no to ne znači da ne možeš razlučivati o pravim borbama i onima koji niti i nisu borbe već ishod nespretnosti.
    hoću reći, svako ti dobro i štedi snagu i entuzijazam za ona mjesta koja uistinu gore, a ne na onima na kojima samo piše "vatra"

Banned
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

vidiš kala nisam ni ja za tebe znao, ali sam vidio meni apsolutno neprimjerenu retoriku "pripadnosti" djeteta nekome, koju si ti sama nedvojbeno IZRAZILA. Ja neznam jel ti tako misliš ili ne, ili je stvar tvoje nespretnosti izražavanja, ali onda u drugom svom postu ne počneš sa nadmenom arogancijom "meni je smješna ta zakonska terminologija" nego sa isprikom forumašima kako nisi tako mislila nego se samo nespretno izrazila. Tvoj najveći problem je što ti svoju krivnju uistinu nisi uočila, nego si radije iz petnih žila izvlačila i nalazila objašnjenja u svrhu opravdanja i samo se još više zapetljala u g...

Nemoj da te moramo učiti kako se piše na forumima, i ne mora zbog toga svaka začkuljica stajat u FAQ-u Foruma, nego se pristojnošću samih Forumaša formiraju dopustive i nedopustive forme izražavanja. Ti si upotrijebila nedopustivu i mislim da je to i vrapcima na grani već jasno i da ti se sljedeći puta sigurno neće dogoditi takav propust. A takva "vlasnička" retorika nedopustiva je između ostalog i zato da recimo djevojka (koju sam ti spomenuo) koja je s očekivanjima prema savjetu i meritornom mišljenju došla na ovaj Forum, nebi zauzela gotov stav na osnovu takve tvoje izjave, kako ona uistinu ima i apsolutno pravo na takvu svoju odluku, jer je "dijete njeno", nego kako bi ipak stekla neke meritorne zakonske odredbe i moralne vrijednosti prema svom djetetu i ipak dobro razmislila o svom činu.

zebra avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

hvala svima, i na mišljenjima i na informacijama
    a još više na razumijevanju i podršci!

iako razumijem i podržavam čistunstvo pri upotrebi terminologije bilo kojeg predmeta, u ovim prilično neformalnim formama ne bih na tome ustrajala s tolikom žestinom. vidjelo se da je kala upotrijebila krivi pojam, bila je ispravljena. do tog mjesta rasprava ima smisla. kalina reakcija? eh, pa mogli ste ju zanemariti umjesto da se živcirate oko toga. lijepo se vidi da nitko nije ništ loše mislio, samo ste svi hipersenzibilni, a ovdje se većinom ne poznajemo pa narafski da jedni o drugima nemamo kaj suditi.
    ljudi, ajmo si pomagat a ne šizit i bit uvrijeđeni na svako trtljanje. ja ovo vaše prepucavanje ne bih nazvala konfliktom, i iskreno se nadam da nije izazvalo toliko negativnih emocija koliko po postovima izgleda. to je čisti gubitak energije koju ste mogli utrošit na nekaj drugo

@vesna72: hvala na informacijama
    glede odgovornosti, možda i ne znači, kajaznam, ne bih išla generalizirat. ali u našem je slučaju, na moju žalost tako. bila bih sretna da konačno malo i netko drugi donese bilokakvu odluku. al neće i neće...strah od neuspjeha je moja kvazidijagnoza 8)

@tweety: ja ti imam apriorno negativan stav prema svemu što se petlja u moju intimu. od frizerke preko pravnika do zubara. znam, bezveze je, al štaš, neke stvari su već automatizmi. a stravu od papirologije da ne spominjem zato sam i došla tu vas pitat ko malo dijete: 'kaj zbilja moram?' nadala sam da će netko reć da samo odem do bilježnika i dam izjavu. što se babi htilo... u svakom slučaju, hvala! otići ću pa ovamo postat što bude.

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

zebra sretno

JaMajka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

- JaMama primi ovim putem moju iskrenu ispriku zbog tona (ne smajlića,jer ako je smajlić uvredljiv onda mu možda ni nije mjesto u boxu) u mom drugom postu. s obzirom da ovo upućujem isključivo tebi mogla sam i preko pp, no rasprava se zakuhtala ovdje, pa ti stoga ovdje i upućujem ispriku. (čudni su nekad ishodi ovakvih pisanih rasprava, jer evo moja reakcija je bila takva baš zbog toga što sam osjetila hladnoću, rigidnost u tvom postu...krivi dojam. )
    )
    Sve ok, nisi se trebala ispričavati. Ja baš i nisam neka osjetljiva dušica 8) .
    Svejedno, hvala ti, znam da u konačnici nisi mislila ništa loše

zebra avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

ljudi pozdrav!
    evo kako su se razvile stvari:
    na kraju se baš i nismo uspjeli dogovoriti jer sva njegova nastojanja bila su zato da ga 'primim natrag'. kad mu je sjelo da neću isforsirao je dramu iz bezveznog razloga, izvrijeđao me i nestao u suton, od onda ni glasa, nestao...
    ne fali mu dijete :?
    nda, o tome mi se zapravo ne da, nego tek da se otprilike vidi kontekst

da odgovorim na svoje pitanje
    žena u czss je bila od pomoći, ljubazna i stpljiva s mojim nebuloznim pitanjima u rano jutro.
    mora se ići na općinski sud, cijela priča sa skrbništvom i alimentacijom se mora odraditi. moram ga čekat ak' se ko i drugi mulci ne pojavi na prvom ročištu...ne znam tko će ga uhvatit kad nema adrese, ali neću sad o tome razmišljat. čekam ročište
    vama svima hvala
    često vas čitam, ponekad se javim

DaDo avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

draga zebra,,baš sam ti htjela napisati ovo što si i ti napisala u zadnjem postu.
    naime ja sam tek neki dan otišla konačno na CZSS i rekoše mi da moramo na općinski sud, ali mi je pravnica rekla da ukoliko smo se mi dogovorili da se potpisuju isti papiri kao za sporazum, dakle nema ročišta.
    kako ja nisam taj dio priče još odradila, zanima me da li je to moguće.
    nemam namjeru djeliti imovinu na sudu, jer je to prilično skupo, koliko sam shvatila plaća se porez na vrijednost imovine. odvjetnica mi je rekla da mi za prvu ruku može poslužiti i izjava kod bilježnika. naime,naš stan glasi samo na mene..
    javi iskustva.
    drži se...

zebra avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

DaDo, niste bili u braku? Mislim da onda svu imovinu možete dogovorno riješit i samo papir ovjerit kod bilježnika pa strpat u neku ladicu.
    ali to ti ja samo mislim, tako sam zaključila iz svega svog zapitkivanja. Mene to ne kači, jer je sva imovina moja, stan je od moje obitelji, auto je moj. Svu svoju pokretninu je ex odnio. Imovina i 'razvod' su jedna priča, a djeca druga. za djecu bi se trebalo ići na općinski da se riješi kod koga djeca žive, tko kome plaća alimentaciju..itd. to moraju biti odvojene rasprave. raspravu o djeci je bolje provesti, toliko sam shvatila. a sve je puno, puno lakše ak se možete dogovorit. onda vas nitko neće pilit, odradite to na prvom ročištu i mirni ste, dalje stvari opet rješavate sami.

DaDo avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

zebra draga, nismo bili u braku. ma upravo tako, kako je stan na mene i na kredit, on po zakonu ima pravo na pola dosad plaćenih rata..ali kako on ima firmu koja je te zadnje dvije godine ostvarivala dobit ja sam mu rekla da ga neću pitati za to, nek on mene ne pita za taj dio..enivej, on je i inzistirao da stan glasi samo na mene (znao je što radi u pozadini,hehehe...) ali za svaki slučaj tko zna da ne bi neka buduća djeca ili nova žena polagali neka prava na moj teško stečeni stan. tako da ćemo taj dio kod javnog bilježnika..
    a na sud ću otići,isto iz mira u kući da se ne bi potezali danas sutra za rukav tko je što rekao i mislio..znači ipak ima ročišta i ako je sporazumni raskid??

zebra avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

da, nema ti veze kakav je raskid, jeste li bili u braku ili niste i te priče. bitno je samo to da ste pod istim krovom zajedno za zajedničku djecu brinuli al sad više nećete. sud regulira stvari koje može: tvoj potpis vrijedi bez njegovog tamo gdje inače trebaju potpisi oba roditelja (ovome se nadam, nisam dobila 100% potvrdu), njemu nitko ne može zabranit da svoju djecu viđa, a djeca imaju pravo i na njegov novac.
    dalje se dogovarate kako znate i možete, ali ove temelje je preporučljivo obavit na općinskom-točno kako kažeš, za svaki slučaj.

podnese se taj zahtjev u kojem se vidi kaj vi predlažete (izgleda slično ko za sporazumni), onda sud proslijedi czss-u pa vas oni zovu na razgovorče da vide što će sudu preporučit. sud tada određuje ročište na koje bi trebali oboje doći, sud odredi svoje, najčešće po preporuci czss-a
    to je neka teorija...kako se to u stvarnom životu razvija, vidjet ćemo

DaDo avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

hehe..
    javi tko prvi dođe do općinskog i vidi kako stvari zapravo funkcioniraju..

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja bila 8)
    rodni listovi djece ne smiju bit stariji od 6mj, narafski da je moj bio ...idem u pon opet

zebra avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

molim moderatore da izbrišu ovaj i predhodni post, to sam ja zabrljala
    hvala

zebra avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

ja bila 8)
    rodni listovi djece ne smiju bit stariji od 6mj, narafski da je moj bio...idem opet u pon

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •