Stranica 3 od 3 PrviPrvi 123
Pokazuje rezultate 101 do 107 od 107

Tema: Krštenje djeteta nevjenčanih roditelja

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

kum mora imati SVE sakramente, to šta neki svećenici vjeruju na riječ i ne traže potvrdu, ide na savjest kumova i roditelja.
    Meni je to okej, ako želim da dijete bude katolik, da kum bude netko ko to jest. :/

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa
    kum mora imati SVE sakramente, to šta neki svećenici vjeruju na riječ i ne traže potvrdu, ide na savjest kumova i roditelja.
    ovo je točno, jer je naš svećenik tražio od moje kume samo potvrdu o krštenju i ništa drugo. Ja sam ju izabrala jer ne samo da ima sve svete sakramente nego je stvarno vjernik i redovito ide u Crkvu, a to mi je bio imperativ prilikom biranja kume.
    Moram priznati da mi je malo da se ljudi baš kroz sve moraju provući i prevariti u ovoj državi, pa čak i kad se radi o tako ozbiljnoj stvari kao što je krštenje djeteta. Mislim, nisam stvarno vjernik, ali mi je to ružno.
    I još nešto, ja zbilja ne kužim da ljudi jambraju oko crkvenih zakona, čitala sam negdje u novinama kako se neki lik žali da mu crkva ne želi dati razvod braka, a on se eto oženio (ponovno) i ima djecu sa tom drugom i ide u crkvu. Pa :shock: ja jednostavno ne kužim u koju to crkvu ti i takvi ljudi idu kad ne samo da ne znaju crkvene zakone, nego još i gore, svjesno ih krše i onda se protiv toga još i bune kao oni su u pravu. Da li meni netko od prisutnih može objasniti taj i takav mentalni sklop?

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Wow Elin

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj elin prvotno napisa
    I još nešto, ja zbilja ne kužim da ljudi jambraju oko crkvenih zakona, čitala sam negdje u novinama kako se neki lik žali da mu crkva ne želi dati razvod braka, a on se eto oženio (ponovno) i ima djecu sa tom drugom i ide u crkvu. Pa :shock: ja jednostavno ne kužim u koju to crkvu ti i takvi ljudi idu kad ne samo da ne znaju crkvene zakone, nego još i gore, svjesno ih krše i onda se protiv toga još i bune kao oni su u pravu. Da li meni netko od prisutnih može objasniti taj i takav mentalni sklop?
    pa eto ja ne moram u crkvu, i ni ne idem jer se ja i crkva u ponekim stvarima razilazimo, ali se zapitam (i čudim se da se i drugi vjernici ne pitaju) kako to da je za crkvu veći zločin recimo razvod braka ili nedajbože homoseksualna veza, nego proizvodnja oružja, vođenje rata, neetični konzumerizam, narušavanje ravnoteže ekosustava na nivou planeta Zemlje?

Jedini odgovor koji mi pada na pamet je da je puno lakše obilježiti razvedenu majku i njezino vanbračno dijete, a puno opasnije i neisplativije one prave "grešnike".

Ok, Crkva ima svoje zakone, ali treba li im se zbilja toliko slijepo klanjati ili se u Isusove riječi može vjerovati i bez toga?

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa
    Ok, Crkva ima svoje zakone, ali treba li im se zbilja toliko slijepo klanjati ili se u Isusove riječi može vjerovati i bez toga?
    ili ideš u Crkvu i poštuješ zakone Crkve ili u Isusove riječi vjeruješ i držiš ih se bez odlaska u Crkvu. Ne možeš ići u Crkvu i reći da su zakoni institucije u koju ideš i kojoj si se priklonio glupost - što to onda govori o tebi. Ne možeš sjediti na dva stolca, ne možeš biti licemjer i ne možeš raditi što hoćeš i u konačnici ne smatram da je vjera bufet s kojeg pojedeš ono što ti se sviđa, a ostaviš ono što ti se ne sviđa. Ili vjeruješ ili ne, ne možeš samo malo vjerovati.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj elin prvotno napisa
    Citiraj pomikaki prvotno napisa
    ili ideš u Crkvu i poštuješ zakone Crkve ili u Isusove riječi vjeruješ i držiš ih se bez odlaska u Crkvu. Ne možeš ići u Crkvu i reći da su zakoni institucije u koju ideš i kojoj si se priklonio glupost - što to onda govori o tebi. Ne možeš sjediti na dva stolca, ne možeš biti licemjer i ne možeš raditi što hoćeš i u konačnici ne smatram da je vjera bufet s kojeg pojedeš ono što ti se sviđa, a ostaviš ono što ti se ne sviđa. Ili vjeruješ ili ne, ne možeš samo malo vjerovati.
    ma ja sam već par puta rekla da ne idem u crkvu
    ali da me to ne priječi da komentiram neke nedosljednosti u crkvi ubijte me ali ja jednostavno volim raspravljati o religijama

dakle, poanta onog što je Isus govorio bila bi otprilike: ok, dobro je poštivati neke zakone, učiti od tradicije i kulture, ali ne slijepo povoditi se za vjerskim zakonima. Pogledajte malo što vam se od toga svega zbilja čini pametno i čovječno u svakodnevnom životu. I umjesto da se klanjate pred oltarom i držite se dogmi radije budite dobri prema drugima, otvoreni i bez predrasuda bez obzira na vjeru, naciju, status, jer smo svi na kraju jdenaki. Ne možete nikom suditi i nikoga izopćavati.
    Da se ponovo rodi mogao bi isto to reći.

Osoblje foruma tweety avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zatvaram ovu temu, više nema odgovora na istu.
    Dragim forumašicama kojima se lamentira o vjeri, zakonima, pravim i nepravim vjernicima savjetujem da se uključe u rasprave koje već postoje na tu temu.

Stranica 3 od 3 PrviPrvi 123

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •