Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 56

Tema: Moj mali je bolji od tvog

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno Moj mali je bolji od tvog

Na godišnjem smo u MMovom rodnom gradu. Svaki dan u parku se skupe mame s bebama i druže se. Neke poznam samo iz viđenja, neke uopće ne znam, jedna do njih je žena od vjenčanog kuma (dakle bliske smo).
    Primjetila sam da je većina njih vrlo natjecateljski raspoložena kad su u pitanju njihova djeca. To ide do te mjere da djeluju gotovo agresivno. Npr, pitaju je li mojoj Luciji izašao koji zubić? Nije još, odgovaram. Još nije, iščuđava se jedna, moj X je u toj dobi već imao dva! A kako je sitna, jel jede?, pita druga (njen klinac je duplo mlađi od Lucije ali izgleda kao da ju je progutao za doručak - buckaste bebe su ok ali ovo je zaista pretjerano debelo dijete). Jede fino, nemamo problema s cicanjem, kažem ja. Slijedi kolektivno zgražanje kako smo tek sad uveli kašice, pa njihovi su već od 3 mjeseca na sokićima, kašicama.... Zato ti je tako mršava, dobacuje druga.

Zanimljivo mi je kako čak i kuma, koja je inače normalna, pristojna žena, povampiri među njima.
    Njena mala traži jesti svaka 4 sata. Moja, 4 mjeseca starija, svaka 2,3. Kad se u gore navedenom društvu povede razgovor o tome, ona kaže kako je njeno mlijeko dobro pa ne mora non stop vaditi cicu nego je mirna satima. Zna moj stav o pijenju piva za "poboljšanje kakvoće mlijeka" ali ovdje komentira kako je za tu situaciju zaslužno i pivo koje "ne može štetiti, to su idiotarije, pa čak ga i doktori znaju preporučiti".

A zašto je moja mala samo u toj marami (u slingu)? Jer urla u kolicima, kažem ja, sad već pomalo potišteno jer njihovi sretno sjede u kolicima bez obzira na dob a ja, nemajka, svoju mučim jer em što joj ne dam da sjedi, em što ju gužvam u toj krpi. Pa pusti ju nek urla, naučit će se!

Par puta sam naletila na taj čopor i otad samo prođem kroz park, pozdravim ih i produžim dalje. MMu se kod kuće izjadam a on mi dodijeli medalju što se nisam dala isprovocirati.
    Kako se vi nosite s takvim mamama? Shvatila sam da njih uopće ne zanima kako napreduje moje dijete. Sva ta pitanja služe samo tome da one mogu reći kako njihovo dijete to i to već može, zna, želi....(a vrlo često se radi o stvarima koje djeca te dobi ne bi smjela još raditi).
    Trudim se biti pristojna, ne pametujem im ali vuku me za jezik samo tako i bojim se da ću jedan dan puknuti i reći "gle glupačo, ne možeš bebi od tri mjeseca davati kašicu, nemoj ju forsat da sjedi, mlijeko ne može biti slabo, alkohol se izlučuje u mlijeko, beba ti je predebela a ne napredna...." Da na svom radnom mjestu (odgojiteljica u vrtiću) primjenjujem samo pola odgojnih metoda koje te mame provode i preporučaju, vrtići bi bili ozloglašeni poput KP domova i vjerojatno nitko pri zdravoj pameti ne bi svoje dijete tamo slao

morala sam se izjadati, oprostite ako tema nije konstruktivna ali možda se još tko ispuše ovdje pa mu bude lakše

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

bojim se da ću jedan dan puknuti i reći "gle glupačo, ne možeš bebi od tri mjeseca davati kašicu, nemoj ju forsat da sjedi, mlijeko ne može biti slabo, alkohol se izlučuje u mlijeko
    meni uopće nije problem sve to reći i uvijek i kažem.
    ako netko meni može prigovarati i petljati se u moju brigu o mom djetetu, onda imam i ja pravo reći svoje mišljenje o njihovoj brizi i odgoju

jedino ne kažem "gle glupačo"

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa čuj, reci im, ali bez upotrebe riječi 'glupačo'

- ja mislim da ne treba davati kašice do 6 mjeseci, a takva je i većina preporuka

- ja ne želim da mi dijete urla, srce mi puca, zar tebi nije teško kad ti dijete plače? Volim kad mi je blizu, a vidim da to i djetetu godi.

itd.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

i ja isto tako odgovaram: Svjetska zdravstvena organizacij blabla
    posljedice prerane dohrane blabla..

ne nerviram se.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Ne kužim zašto se uzrujavaš.
    Na bedastoće odbrusiš da ne laprda gluposti koje ne stoje i ignoriraš ju (iako bitna napomena - ja sam jedina mama u parku koja stoji sa strane).

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno Re: Moj mali je bolji od tvog

Citiraj Mrvna prvotno napisa
    Kako se vi nosite s takvim mamama? [/size]
    jedan od nacina je kao sto si vec rekla da pozdravis i prodes dalje.

takode jedan od nacina je da ih pokusas razumjeti. ovo ozbiljno govorim. (mada iz vlastitog iskustva znam da je to vrlooo, vrlo tesko kad imas malu bebu)
    te da iz sebe izbacis i najmanji poriv da se pridruzis tom "natjecanju". sto je isto jako tesko.
    dakle ukratko, da promjenis u sebi nacin kojim reagiras na njihovo kako kazes "agresivno natjecanje".
    sretno!

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

upravo iz tog razloga nismo išli u parkove kad je bio mali.
    svaki dan smo imali u nogama kilometara i kilometara šetnje, ili odlazaka kod prijatelja, ali jednostavno mi se nije dalo raspravljati s nekim oko onoga što ja smatram ispravnim i kako odgajam svoje dijete.

khaa avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

u mom mjestu na moru, dijete od 2.5 g tata vozi bez kacige na motoru ili u autu pored as jer ide samo 500m. nije jedini.
    mi hodamo sa majicom" AS uvijek i bez iznimke".
    lokalni pijanac nudi djeci pivu - njemu sam rekla da mene i moje dijete zaobilazi u širokom luku.
    sve to gleda mali prometni policajac, također mještanin, ne može ništa - valjda bi ga samljeli.
    većina ih se hvali kako su njihova djeca na dukatovim proizvodima od 6. mjeseca, padali su u nesvjest kad su vidjeli maramu.
    odustala sam od prosvjetljivanja, iz toga ovdje može proizaći jedino konflikt. govorim jedino kad me netko pita za mišljenje, a to su rijetki petki.
    podružim se jednom tjedno sa svima na glavnom trgiću (zbog P), ali više od toga mi je previše. radije ga odvedem u šetnju ili na kupanje, ionako je premali za neku ozbiljniju interakciju.
    a parkiće mrzim i u zagrebu.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ne druži se s njima i fertik

melange avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa
    najbolje je ovako početi odgovor

(doduše, riskiraš odgovor: ali moja baba/pedijatar/susjeda tvrdi.., al hej..)

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj melange prvotno napisa
    Citiraj krumpiric prvotno napisa
    najbolje je ovako početi odgovor

(doduše, riskiraš odgovor: ali moja baba/pedijatar/susjeda tvrdi.., al hej..)
    Moj univerzalni odgovor je: zato jer su najnovija istraživanja pokazala,.... bla, bla,... Nisi pročitala?
    Obično je tu kraj diskusije.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno Re: Moj mali je bolji od tvog

. Shvatila sam da njih uopće ne zanima kako napreduje moje dijete. ]
    a koga zanima?

malo se zezam, al to je vecinom tako, vecina ljudi kad te nesto pita o tvom djetetu je da bi imala prilike pricati o svom, ili ti pametovati kako to oni ne rade tako nego onako, sto je naravno bolje od tvoga. dozivjela masu puta.

. morala sam se izjadati, oprostite ako tema nije konstruktivna ali možda se još tko ispuše ovdje pa mu bude lakše
    e pa zamisli sad da je tim zenama taj sastanak u parku nesto ko tebi ova tema. nije ok da su tebe nasle, al cinjenica je da je njih vise i moras se ti njima prilagodit ako hoces mirnu koegzistenciju. to da se ti nisi dala isprovocirati nije istina, jer jesi, i to debelo. sori, ako ti bjezis iz parka i izbjegavas ljude, jos doma kukas svaki put muzu, ne govori da si hladna u vezi cijele price.

Kako se vi nosite s takvim mamama?
    ovisi sto zelim s njima. ako se zelim ponekad i podruziti da mi prode vrijeme onda se ponekad pravim blesava, da neke komentare nisam cula, na neke odgovorim s argumentima, evenutalno dodam da se meni tako cini bolje, da tako lakse funkcioniram, na neke se zgrazam s njima, u stilu 'ma ni ti doktori ne znaju sto bi rekli, u svakoj knjizi drugacije pise' itd...
    skrenem temu na teren na kojem znam da cemo se sloziti ili na nesto neutralno ako se rasprava zahukta i pocnem previse braniti svoj stav

ako mi nije uopce stalo da s njima popricam, onda se drzim po strani i ne ulazim u razgovor

nemam iluzija da cu nekoga preodgojiti, svjesna sam da je ono sto ja radim za danasnje vrijeme teska alternativa. i toga da su razgovori u parku ko razgovori o vremenu, da prode vrijeme

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Ne uzrujavati se ....
    Reci što misliš , pristojno.
    Ako ne promijeniš ništa, promijeni svoju lokaciju...
    Uzrujavati se oko tuđe djece je besmisleno.
    Ne mogu spasiti svu djecu svijeta, ne mogu spasiti sve napuštene pse...
    Mogu mijenjati sebe i svoje dijete dok mi to ona sama dozvoljava.

BP avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

ma tko ih šiša- njima je dosadno i ocito nemaju neke konstruktivnije teme za razgovor gdje se ne namece svoje misljenje nego dijeli...a da im preporucis forum ?

Svea avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno Mrvna, svaka čast!

Mrvna,

Razumijem tu problematiku i sama sam se s tim sretala u prvim mjesecima T. života. Ono što nas najviše boli kod toga je zapravo količina kritike koju nam upute na našu adresu, a da vjerojatno nisu ni svjesne da to čine.

I moja T. je vječito bila premršava (i još uvijek je, stalno to slušam)... i nije hodala na vrijeme... (jedino je dobivala pohvale za zubeke koji su veliki i vječito štrče van jer se stalno smije).

Obzirom da sam prvi put mama i da na mnoge stvari nisam bila pripremljena, najviše mi je vezano za ovaj problem pomogao jedan Searsov savjet: zaobilazite kritičare vaših metoda

Moje mišljenje je da je to zapravo najvažnije u počecima, kad si i sam još malo izgubljen, dezorijentiran, umoran, nenaspavan i samo ti trebaju babe u parku da te krenu kljucat... a ti daješ sve od sebe... prakticiraš povezujuće roditeljstvo koje je izvrsno, ali nekad i beskrajno zamorno... jer znaš da je to ulaganje u najbolje dionice na svijetu... i.... ŠTO ŽELIŠ? Zapravo želiš da ti netko kaže: SVAKA ČAST!... a ne da se tvoji postupci bagateliziraju, ako se i ne sprda s njima.

I zato razumijem da te izbace iz takta - i da se imaš potrebu požaliti mužu. I to je sve skupa OK.

Isto tako mi je jasno i da se bez obzira na sve navedeno imaš potrebe i podružiti sa njima - jer... ne znam kako je drugim majkama, ali ja sam osobno izuzetno društvena i nakon dana i dana samotnih šetnji kad sam počela pričati sa tetama na kiosku... e onda sam shvatila da je valjda i vrijeme da nađem društvo.

Super je što vidim da me sada bilo kakvi komentari te vrste ni najmanje niti uzbuđuju, niti smetaju - jer vidim da se ulaganje u moju najvrijedniju dionicu vraća tolikom brzinom da mi je sve ostalo zapravo i nebitno.

A na što mislim kada govorim o vraćanju? Sretno, neovisno, prpošno, spretno, brbljavo, neustrašivo dijete koje piči po parku kao da je šefica svijeta. Ajme što volim tu šeficu!!!!!

Uh, i skoro sam zaboravila reći ono zbog čega sam se zapravo pisala ovaj post: Mrvna, radiš najbolji mogući posao na svijetu! Svaka ti čast!

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ignoriraj ih! Ti znaš da svojem djetetu pružaš najbolje, a babe nek se frigaju!
    Ako te baš stvarno totalno izlude, skreši im nešto, pa nek si misle! Najbolje su mi te čija djeca od godinu dana računaju razlomke i slična čudesa.

Barbi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moj univerzalni odgovor je: zato jer su najnovija istraživanja pokazala,.... bla, bla,... Nisi pročitala?
    Ja sam na ovu tvrdnju obično dobivala odgovor - ma, svake godine se preporuke mijenjaju, doktori sami ne znaju šta bi i kako bi, zato ću ja sve onako kako su moja baba, strina, teta, svi smo ispali šesni.

On topic, vidjet ćeš, što ti dijete/ djeca budu stariji to ćeš lakše uključivati ignore mode i posvetiti se tome da učiš svoje dijete a ne druge roditelje onome što smatraš ispravnim.
    Meni je najsvježiji primjer ovih dana onaj s plaže - klinci uvijek ogladne na plaži i svaki dan nosimo narezane jabuke, breskve, mrkvu, grožđe, uz to one male slance - prstiće ako im voće ne bude dosta.
    Svi ostali oko nas za snack na plaži nose smokiće. Ovdje nisu više bebe u pitanju već poveća djeca pa su i pakiranja već jumbo flipsi. Nisam mogla vjerovati, kao da je to neko pravilo, ni štapića, ni sendviča, ničega osim flipsa i eventualno napolitanki. :shock:

No briga me, moji klinci to ne jedu, slasno pojedu voće i slance i meni je to dovoljno. Uživam kad ih gledam.

spring avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Barbi prvotno napisa
    Ja sam na ovu tvrdnju obično dobivala odgovor - ma, svake godine se preporuke mijenjaju, doktori sami ne znaju šta bi i kako bi, zato ću ja sve onako kako su moja baba, strina, teta, svi smo ispali šesni.

On topic, vidjet ćeš, što ti dijete/ djeca budu stariji to ćeš lakše uključivati ignore mode i posvetiti se tome da učiš svoje dijete a ne druge roditelje onome što smatraš ispravnim.
    Meni je najsvježiji primjer ovih dana onaj s plaže - klinci uvijek ogladne na plaži i svaki dan nosimo narezane jabuke, breskve, mrkvu, grožđe, uz to one male slance - prstiće ako im voće ne bude dosta.
    Svi ostali oko nas za snack na plaži nose smokiće. Ovdje nisu više bebe u pitanju već poveća djeca pa su i pakiranja već jumbo flipsi. Nisam mogla vjerovati, kao da je to neko pravilo, ni štapića, ni sendviča, ničega osim flipsa i eventualno napolitanki. :shock:

No briga me, moji klinci to ne jedu, slasno pojedu voće i slance i meni je to dovoljno. Uživam kad ih gledam.
    U jednoj davno pokrenutoj temi komentirala sam taj nesretni smokić. Mi ga ne jedemo, ali nažalost moj M. ga je nedavno prvi puta probao na jednom rođendanu (17.mj.) Muka mi je bilo,ali nisam htjela ništa reći. TO je smeće stvarno sveprisutno. A što se tiče ovog agresivno-natjecateljskog stava,doista sam ga sretala svuda. A od toga mi je gore samo kada svjedočim kako se roditelji agresivno i živčano izderavaju na svoju djecu (i u parkićima,i na rođendanima). E to mi je preprežalosno I djeca su mali ljudi-i nitko im se ne bi trebao tako obraćati.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Oko smokija se koplja lome na svakoj trećoj "odgojnoj" temi

spring avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

znam,znam ispričavam se na off topicu

anin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Za "utjehu" takvo ponašanje ne prolazi....Sad je oko kašica i zubića, pa će biti oko vrtića, aktivnosti, škole, prosjeka....ne staje ni tad...i dan danas se slatko nasmijem kad mi mama prepričava razgovore sa nekim svojim poznanicima koji kad otvore usta počnu o svojoj djeci i njihovoj izvrsnosti i tako dok ih ne zatvore...a djeca prešla tridesetu...pa kad uzmu zraka nastave ep pričom o izvrsnosti njihovih unuka i kako takvih na svijetu nema i ako pjevaju i plešu i neznam ti ja što...kao da to ne rade sva djeca...i kao da svakom svoje dijete nije naj...Neki ljudi (dosta njih), jednostavno imaju potrebu hranit sebe na drugima, a te sve usporedbe "tvoja je mršava a moj idealan" im služe kao duhovna hrana...na taj ti način govore kako su oni bolji od tebe...oni trebaju tu potvrdu svoje vrijednosti iz vana i na takav način...A to sve ne znači da ti to moraš/trebaš/želiš tolerirati...Ja takve ne podnosim..Ima i to svoju lošu stranu, jer kako više biram društvo to manje društva imam..Ali to klafranje o djeci pri kojem se ista uspoređuju i procjenjuju mi je ...Odgovori im...pristojno i s mjerom...objasni da ne djelite iste sustave vrijednosti i da ono što se njima čini vrijednim (npr.kašice u dobi od 3 mjeseca) tebi je apsolutno nevrijedno...a ak ti se to sve ne da zaobilazi ih..

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ubijte me ali ja ne kužim zakaj netko ide s djetetom od par mjeseci u park i onda se druži s ljudima čijem društvo im ne paše.

Mi smo počeli odlaziti u parkić kad je mala počela hodati i bila zainteresirana za ljuljačke i tobogan, to je i svrha takvih parkića za djecu. Kad nije hodala bile smo u šetnji jer je uvijek voljela biti u pokretu i nije mi padalo na pamet da s njom negdje sjedim i razglabam s nekim babama u parku, eventualno bih se našla s frendicom i njenom bebom.

I sad kad smo u parku ja samo gledam kaj ona radi, ako se igra s drugim djetetom, usput razmijenim par riječi s mamom/tatom/bakom od djeteta. Ne vidim potrebe da s ljudima koje jedva poznajem raspravljam o tome kaj mi dijete jede, osim na forumu.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Sirius Black prvotno napisa
    Ubijte me ali ja ne kužim zakaj netko ide s djetetom od par mjeseci u park i onda se druži s ljudima čijem društvo im ne paše.

Mi smo počeli odlaziti u parkić kad je mala počela hodati i bila zainteresirana za ljuljačke i tobogan, to je i svrha takvih parkića za djecu. Kad nije hodala bile smo u šetnji jer je uvijek voljela biti u pokretu i nije mi padalo na pamet da s njom negdje sjedim i razglabam s nekim babama u parku, eventualno bih se našla s frendicom i njenom bebom.

I sad kad smo u parku ja samo gledam kaj ona radi, ako se igra s drugim djetetom, usput razmijenim par riječi s mamom/tatom/bakom od djeteta. Ne vidim potrebe da s ljudima koje jedva poznajem raspravljam o tome kaj mi dijete jede, osim na forumu.
    Otela si mi tekst iz usta. X
    S time da ja u principu ne razmijenim niti par riječi s roditeljima u parku, a moja metoda "Najnovijih istraživanja" je za "savjete dobronamjernih prijateljica i rodbine".

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

najbolja metoda je -odjebaus miki maus, za sve koji vam idu na jetra...

čemu se sekirati kad ih nećete promijeniti, zar ne ?

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

takve babe bih zbilja izbjegavala, premda mi je jasno da je čovjeku, pogotovo ženi na porodiljnom, bitno da ponekad s nekim progovori. Ne znam što da savjetujem. Ja sam nekad pokušala odgovoriti, ali sam uvijek bila nadglasana, i ne vjerujem da mi je itko ikad povjerovao, pa makar spominjala WHO ili najnovija istraživanja.

Ja imam drugi problem, panično me strah da će netko krivo shvatiti da se hvalim djetetom, jer znam kako su roditelji osjetljivi na takve stvari, pa uvijek uspoređujem moju u negativnom smislu (o, već govori tolike riječi, moja je počela pol godine kasnije...). Jedino se skidanjem pelena pohvalim

Mrvna, ako imaš mogućnosti ja bih takvo druženje zamjenila kavicom s nekom normalnom prijateljcom (pretpostavljam da je dijete još premalo da mu nužno treba parkić?)

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

oduvijek sam mrzila takve priče i pitanja kao da sam na ispitivanju ....

... zašto isklučivo dojim .. pa kad ću mu dati soka ili čaja jer je sigurno žedan ..pa daj mu kašicu jer je sigurno gladan...ostavi ga u kindrbetu da se isplaće pa će sigurno zaspati...

a najbolji komentar mi je bio da ću mu od nošenja u marami iskrivit kralježnicu jer to je mućenje za dijete ... a moj mali nikad sretniji nego u marami meni na prsima... u kolicima nije htio ni minute provesti ...,

tako da smo nas dvoje uglavnom imali solo šetnje .. i mogu reći da su mi ti prvi mjeseci bili najljepši .. nitko mi nije trebao ..

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ja ti se postavim onako:
    "Briga mene kaj ti misliš, ja se s tim ne slažem"
    I kažem kako radim i to kažem tako da dam do znanja da je to sto posoto ispravno i sva ponosna na to što radim i ne dam uopće prostora da me netko popljuje zbog mog načina.
    Ali sve to onako kroz fini razgovor.
    Ne daj se uzrujavati. Ako su one uzrujale tebe, "uzrujaj" i ti njih.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Samo da se nadovežem...
    I ja sam jedna od onih koja je najčešće sama u parku.
    Imam par cura koje znam i s kojima popričam i to je to. Nisam u čoporima i ne volim to.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj rinče prvotno napisa
    a najbolji komentar mi je bio da ću mu od nošenja u marami iskrivit kralježnicu jer to je mućenje za dijete ... a moj mali nikad sretniji nego u marami meni na prsima... u kolicima nije htio ni minute provesti ...,..
    Vidiš meni je čudno kak se mame koje nose dijete u marami uvijek zgražaju nad takvim komentarima. Ja svoju bebu nisam htjela nositi u marami kad je bila mala jer stvarno nisam sigurna da li je štetno za kralježnicu ili ne, jednostavno sam imala takav osjećaj i nije mi se sviđalo kad sam vidjela neke bebe u tom položaju. Pročitala sam dosta i još uvijek mi nije uvjerljivo. Tak da se uopće ne čudim ako netko tak komentira ako vidi bebu sa svinutim leđima, s glavom zagnjurenom u maramu, pogotovo sad na 35 stupnjeva

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Komentare u parkiću ili na ulici je jako teško izbjeći u malome mjestu. Prvih godinu dana nisam išla sa Erikom u parkić, jedan jedini koji imamo i dane smo provodili samo u kilometarskim šetnjama ali sam svejedno se naslušala milijuna komantara i raznih gluposti. Najčešće su bile oko oblačenja, ako je vani vruće jesi li ga pretopo obukla, ako je vani hladno, da mu nije hladno jer sam ga prelagano obukla i tako u nedogled.
    A da se nakon takvih dana provedenih u samoći u šetnji, u samoći u kući zaželiš društva, to je istina. E onda sam u tim situacijama znala popit kavu sa mamama u parkiću i slušat njihove bedastoće čak se s nekima i zgražat i onda sretna kući sa svojim maleckim jer znam kad svoje metode usporedim sa njihovim sam supermama. Meni su one bile lijek za dušu

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa
    najbolja metoda je -odjebaus miki maus, za sve koji vam idu na jetra...

Dobra metoda!!!

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

ako sam dobro shvatila riječ je o manjem mjestu gdej možda moraš proći kroz jedini park da dođeš do nekih drugih mjesta
    osim toga, postavljačica je rekla da ljetuje u mjestu njm, što će reći da je kao došljakinja atraktivna tema, a kao ona koja dijete nosi u marami super atraktivna
    naravno da te mame propituju u stvari svoj način odgoja i u priči gdje je bitnije biti/imati veće i jače odmah si u pušioni

sličnu sam pričiu imala kad sam dobila savjet da djetetu za noć skuham gris - em ne dajem biejlo brašno,em dajem formulu bez škroba -žena s kojom sam razgovarala skoro prekrenula s očima
    željela bi s okolinom zbog muža i muževih zadržati dobar odnos.kad kreneš -svjetska zdr -to je ok u gradu , gdje i ja sam hodam po parkićima i u stvari mi j eb aš dobro, ali u manjoj sredini to malo teže pali a da se ne zamjeriš
    možda da si zacrtaš da ćeš se ti vratiti ,a one nek se i dalje zabavljaju s pivama i ostalim

MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Mrvna, u potpunosti te razumijem -mene je najvise nervirala agresivnost osoba koje dijele takve "savjete" i famozno kolutanje ocima.

Mene je prodavacica u samposluzi doslovno napala da sto L ne jede cokoladu a ima cak ( :? ) 11 mjeseci njen je jeo sa 6 i nije mu nista grrrrrrrr. Ne moram reci da zaobilazim tu sampolsugu u sirokom luku - jer sam umorna od objasnjavanja sto su preporuke WHO-a, da to sto bebi nije sad nista ne znaci da joj se u odrasloj dobi nece pojaviti alergije ako se sad neadekvatno hrani isl...

sto se slinga tice i tu su nas neki u cudu gledali da kako "dijete nosim u krpi"- do ljudi koji su bili odusevljeni ...Romi su mi bili najdrazi oni su me znali zastaviti i ptiati npr "sestrrrooo, gdje ces ti po ovom snijegu sa bebom"

necu svom djetetu uskratiti uzitak odlaska u park- zaobilazim kruzoke u sirokom luku ( vrsnjaci moje Lulu u pravilu grickaju smokice u praku a mi to ne jedemo ...pa da izbjegnemo ne toliko objasnjavanja koliko situaciju u kojoj ce joj neko ponuditi smokic a mama "vjestica" nece dozvoliti da ga uzme) pa u parku soliramo.
    Oduzila sam htjela sam ti reci samo da te razumijem i da mi je tako drago da znam da ima i takvih odgajateljica makar od nas bile jakoo jakoo daleko

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ajme, kak se vama nekima uopće da objašnjavati?
    Ma ja bi joj rekla "Zato što ja tako kažem i kvit". Ma uopće me se ne tiče ni who, ni ovi ni oni. Ja sam tako odlučila!!
    Kaj nju uopće kaj briga? Još joj jedino možeš reći da je nepristojan što te uopće napada jer tko je ona uopće da ti se upliće u tvoje odluke?

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj ana.m prvotno napisa
    Ajme, kak se vama nekima uopće da objašnjavati?
    Ma ja bi joj rekla "Zato što ja tako kažem i kvit". Ma uopće me se ne tiče ni who, ni ovi ni oni. Ja sam tako odlučila!!
    Kaj nju uopće kaj briga? Još joj jedino možeš reći da je nepristojan što te uopće napada jer tko je ona uopće da ti se upliće u tvoje odluke?
    c

x

makar se ja stvarno ne sjecam da mi je neko ovako u razgovoru nepoznat poceo ili :shock: . obicno kad bi rekla da nije jos nesto jeo ljudi kazu super, to je dobro, za dojenje isto, za maramu su obicno komentari bili super, pocela sam nositi papirice s uputama gdje se moze kupiti
    a to kaj bu mi baba na placu rekla da kaj nije prestisnut u tome me previse ne zabrinjava. jedino sto mi ide na zivce u vezi nosenja je da ce ljudi koji na maramo negativno reagiraju obicno sasvim normalno reagirati na one obicne nosiljke, ko baby bjorn.

potpisujem i SB, ni mi nismo do prve godine isli u parkice, samo u velike parkove za setnju. i tak se ja jednog prelijepog i toplog novembarskog dana secem, a zene koje ureduju park mi vicu s 20 metara udaljenosti da koliko je dijete staro, i da kaj mu nije zima
    skuzila sam da su me s bebom ljudi najcesce salijetali s pitanjima koliko je beba stara e da bi mi mogli pocet davat savjete
    pa sam onda pocela na sva pitanja u prolazu odgovarat sa 'I dont speek xy'

prvih godinu dana mi je bilo uzasno naporno, u setnji mi je bilo najvaznije da dijete spava i da se ja malo odmorim, a najmanje su mi trebala ta pretakanja iz supljeg u prazno s nepoznatim ljudima. al s prijateljicama se se jako voljela nac (odmah bi im uvalila malo bebu ), i s curama na forumu na kruzoku s mamama dorianovih vrsnjaka, to mi je puno znacilo, al opet samo na rodinom forumu, i uzasno mi je zao sto toga vise nema

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj rinče prvotno napisa
    a najbolji komentar mi je bio da ću mu od nošenja u marami iskrivit kralježnicu jer to je mućenje za dijete ... a moj mali nikad sretniji nego u marami meni na prsima... u kolicima nije htio ni minute provesti ...,..
    Vidiš meni je čudno kak se mame koje nose dijete u marami uvijek zgražaju nad takvim komentarima. Ja svoju bebu nisam htjela nositi u marami kad je bila mala jer stvarno nisam sigurna da li je štetno za kralježnicu ili ne, jednostavno sam imala takav osjećaj i nije mi se sviđalo kad sam vidjela neke bebe u tom položaju. Pročitala sam dosta i još uvijek mi nije uvjerljivo. Tak da se uopće ne čudim ako netko tak komentira ako vidi bebu sa svinutim leđima, s glavom zagnjurenom u maramu, pogotovo sad na 35 stupnjeva
    je, najbolje da bum ju nosila u rukama--jer urla u kolicima--a drugom rukom gurala kolica, a starijeg bum valjda nogom hvatala.

mene mame ionako izbjegavaju--iz aviona im je jasno da sam radikal (nosimo se, dojimo, ne nosimo pelene), a to im valjda ne pase, bar se tako meni cini, mozda sam u zabludi

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

U vezi komentara...

Ja stvarno ne kužim. Previše sam blesava.
    Na plaži ljudi si uzmu svašta za pravo. Kao da činjenica da sam u bade-kostimu i da mi se vidi špek daje nekome pravo mi soliti pamet.

Od više slučajeva izdvam sljedeći događaj. Svoju curicu od dvije i pol puštam da bude što samostalnija. ne vičem: Pazi, pašćeš. (Bez brige znam pravopis, ali taj povik tako zvuči). Tako ona trčkara par metara ispred mene. Jedna baba se nađe pozvana komentirati, doslovno: Pa kako to pazite dijete. Pašće vam...Bla bla truć truć. U početku informacije nisu stizale do mog mozga kako joj uopće to pada na pamet mi govoriti. Onda sam joj samo rekla: Šta se to Vas tiče? :?

Da potpišem Mariu: Odjebaus, Miki Maus

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Citiraj mikka prvotno napisa
    mene mame ionako izbjegavaju--iz aviona im je jasno da sam radikal (nosimo se, dojimo, ne nosimo pelene), a to im valjda ne pase
    x

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Joj daaaaa, obožavam te! Ugušit će se, past će i ne znam ja kaj će sve još.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Ana i mamino zlato prvotno napisa
    Jedna baba se nađe pozvana komentirati, doslovno: Pa kako to pazite dijete. Pašće vam...Bla bla truć truć. U početku informacije nisu stizale do mog mozga kako joj uopće to pada na pamet mi govoriti. Onda sam joj samo rekla: Šta se to Vas tiče? :?

Ja sam bila u parkiću kad je tak trčkarala curica od cca. 15 mj. a baka se zapričala sa susjedom i okrenula leđa maloj. Ja nisam skidala pogled s male jer sam vidla da ju niko ne pazi i u jednom trenutku je curica potrčala prema cesti, i ok bili smo dosta daleko cca. 20-30 metara, a ja sam povikala: gospođo, dete vam je pobeglo i onda se okrenula i valjda si je mislila da nisam normalna. Samo je odmahnula rukom i rekla: "Pa nikam ona ne bu otišla. " I pogled u stilu "a kaj to tebe briga?"

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

UNa plaži ljudi si uzmu svašta za pravo. Kao da činjenica da sam u bade-kostimu i da mi se vidi špek daje nekome pravo mi soliti pamet.

ja osobno izbjegavam skupove moj-je-najbolji
    to me nervira

i plaže su relativno puste kamo idemo, jer me nakon napornog radnog dana nerviraju gužve, pa odemo na jezero u mir i tišinu, kupanac pa doma

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

malo ste preosjetljive za moj ukus

meni to ne smeta, pogotovo kad mi neka starija osoba da neki savjet dobronamjerno..savjet jest doduše malo out of fashion, al šta baka zna da su druge stvari sad u modi

a što se tiče natjecanja više/jače/brže, trenutni šampion je simpatična gospoja koju sam nedavno upoznala - kaže da je njena mala rano prohodala, već sa sedam mjeseci...ja se smijuljila u nevjerici, al valjda žena bolje zna što njeno dijete može

uostalom, meni je prva liga s ženama u parku, ako nisu baš alapače, totalno se predoziram u pričama o djeci

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Kao što je netko već primjetio, radi se o malom mjestu. Nema tu previše prostora, u tri tjedna obiđeš svaki ćošak a kroz park moraš proć, htio ili ne.

Nisam se dala isprovocirati (jer da jesam, vjerojatno bi im uzvratila istom mjerom) i nisam svaki put "kukala mužu" (samo prvi ) - on me zapravo i upozorio da će me vjerojatno tako nešto dočekati.

Poanta je u sljedećem: već godinu dana živimo u malom mjestu (u koje smo došli iz Zg) i tu nemam neku ekipu baš zato jer nisam mama koja ispija kavu u kafiću/visi u parkiću/ima svoj punkt.
    Upravo zato sam se beskrajno veselila tom čoporu mama koje se svaki dan nađu tamo i užasno su me razočarale. Meni nedostaje društvo, a ne djetetu tobogan

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Kao što je netko već primjetio, radi se o malom mjestu. Nema tu previše prostora, u tri tjedna obiđeš svaki ćošak a kroz park moraš proć, htio ili ne.

Nisam se dala isprovocirati (jer da jesam, vjerojatno bi im uzvratila istom mjerom) i nisam svaki put "kukala mužu" (samo prvi ) - on me zapravo i upozorio da će me vjerojatno tako nešto dočekati.

Poanta je u sljedećem: već godinu dana živimo u malom mjestu (u koje smo došli iz Zg) i tu nemam neku ekipu baš zato jer nisam mama koja ispija kavu u kafiću/visi u parkiću/ima svoj punkt.
    Upravo zato sam se beskrajno veselila tom čoporu mama koje se svaki dan nađu tamo i užasno su me razočarale. Meni nedostaje društvo, a ne djetetu tobogan
    to je drugi par rukavica što moraš imati posla s alapačama, ali to ti je ionako parkovno vrijeme, nisu ti to frendice..neku temu valjda možete načeti a da te ne iživciraju tih sat-dva

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj sofke prvotno napisa

a što se tiče natjecanja više/jače/brže, trenutni šampion je simpatična gospoja koju sam nedavno upoznala - kaže da je njena mala rano prohodala, već sa sedam mjeseci...ja se smijuljila u nevjerici, al valjda žena bolje zna što njeno dijete može
    ja u takvim situacijama ne znam šta bih odgovorila
    šutim...
    bila sam točno u situaciji takve pohvale
    moja mala je imala oko 15mj, hodala oprezno, pridržavala se na skale itd... (nikad nije bila u hodalici i sl.)
    curica 2 mj mlađa od nje je hodala alo mama ju je još pridržavala
    i pohvali mi se njezina mama: pa moja 'hoda' još od 7 mj

yea wright, a ja sam glavom i bradom Branka Vlašić
    moš si mislit
    takve očite laži (osim ako ne smatra hodanjem letanje u hodalici) me nerviraju
    dođe mi da joj kažem šta mislim o čistoj fizičkoj mogućnosti 7 mj bebe da hoda samostalno na 2 noge
    no, šutim... nisam na forumu, ne želim ulaziti u daljnje petljanije sa MM-ov rodbinom

kad nađem sebi slične: juupiii, ti su 24/7 pozvani kod nas

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Jedna baba se nađe pozvana komentirati, doslovno: Pa kako to pazite dijete. Pašće vam...Bla bla truć truć. U početku informacije nisu stizale do mog mozga kako joj uopće to pada na pamet mi govoriti. Onda sam joj samo rekla: Šta se to Vas tiče? :?

Ja sam bila u parkiću kad je tak trčkarala curica od cca. 15 mj. a baka se zapričala sa susjedom i okrenula leđa maloj. Ja nisam skidala pogled s male jer sam vidla da ju niko ne pazi i u jednom trenutku je curica potrčala prema cesti, i ok bili smo dosta daleko cca. 20-30 metara, a ja sam povikala: gospođo, dete vam je pobeglo i onda se okrenula i valjda si je mislila da nisam normalna. Samo je odmahnula rukom i rekla: "Pa nikam ona ne bu otišla. " I pogled u stilu "a kaj to tebe briga?"
    Kad me već citiraš, jesi li vidjela ovo
    Tako ona trčkara par metara ispred mene.
    Nisam se zapričala sa susjedom, nisam okrenula leđa maloj. Pazila sam je, ali je nisam zavezala nego je pustila da hoda sama. Primjer koji ti navodiš nema nikakve veze sa mnom.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Sorry, nisam mislila da ima veze s tobom, nego me samo podsjetilo na ovaj moj slučaj gdje se nije radilo o pametovanju nego o brizi za dijete. Da nisam držala moju malu na ljuljački potrčala bih za curicom, ali baka je reagirala u stilu ko da ja nisam normalna jer je ona sigurna da joj ništa neće biti.
    Ti si sigurna da je tvoje dijete sigurno i vjerujem da ju paziš, ali možda nekoj babi (poput mene ) sa strane u tom trenutku to tak ne izgleda.
    I nije mi jasno kaj je tak loše ako se djetetu govori "pazi". Trudim se da ne govorim to previše i onda mi se dogodi da se vješa na ogradicu od vrtića s vanjske strane i zabacuje glavu unatrag (a s nogama je u mreži), popuste joj ruke i ja ju ulovim u zraku da ne bubne na leđa i glavu. U tom slučaju od sad vičem nek siđe i ne radi gluposti jer bi mogla pasti.

Kavin avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ja ne objašnjavam nikome do kog mi nije stalo i ko mi je prolazan u životu i tako se i ponaša i misli da je bogom dan, a svojim frendicama naravno da kažem, ali lijepo pristojno, kao čitala sam... ili znaš da sam čula da... ili moje iskusvo je da...

Mislim kaj da ja objašnjavam frendici/poznanici koja svojoj curici od sedam mjeseci daje čevap na kolektivnom rođendanu i hvali se kak mala lijepo jede

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Ma sve pet.
    Ja jednostavno ne volim uzvik: Pazi, pašćeš.
    Moja teorija je da je to kontraproduktivno.
    Dijete je znatiželjni mali mačić koji istražuje.
    Ne želim ju sputavati svojim strahom kad se ona sama ne boji.
    Rađe stojim uz nju, nevidljiva podrška. Puštam je da se penje na visoke tobogane, hoda sama - iznimka je cesta i tu nema rasprave i ona to zna. Da ruku bez problema. Ali pobogu, zašto da ne trči po plaži.
    Steče samopouzdanje i fizičku spretnost - stvarno je ko mačić. Kad ne može, dođe k meni i kaže: mama dođi.

Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno Re: Mrvna, svaka čast!

Citiraj Svea prvotno napisa
    Mrvna,

Razumijem tu problematiku i sama sam se s tim sretala u prvim mjesecima T. života. Ono što nas najviše boli kod toga je zapravo količina kritike koju nam upute na našu adresu, a da vjerojatno nisu ni svjesne da to čine.

I moja T. je vječito bila premršava (i još uvijek je, stalno to slušam)... i nije hodala na vrijeme... (jedino je dobivala pohvale za zubeke koji su veliki i vječito štrče van jer se stalno smije).

Obzirom da sam prvi put mama i da na mnoge stvari nisam bila pripremljena, najviše mi je vezano za ovaj problem pomogao jedan Searsov savjet: zaobilazite kritičare vaših metoda

Moje mišljenje je da je to zapravo najvažnije u počecima, kad si i sam još malo izgubljen, dezorijentiran, umoran, nenaspavan i samo ti trebaju babe u parku da te krenu kljucat... a ti daješ sve od sebe... prakticiraš povezujuće roditeljstvo koje je izvrsno, ali nekad i beskrajno zamorno... jer znaš da je to ulaganje u najbolje dionice na svijetu... i.... ŠTO ŽELIŠ? Zapravo želiš da ti netko kaže: SVAKA ČAST!... a ne da se tvoji postupci bagateliziraju, ako se i ne sprda s njima.

I zato razumijem da te izbace iz takta - i da se imaš potrebu požaliti mužu. I to je sve skupa OK.

Isto tako mi je jasno i da se bez obzira na sve navedeno imaš potrebe i podružiti sa njima - jer... ne znam kako je drugim majkama, ali ja sam osobno izuzetno društvena i nakon dana i dana samotnih šetnji kad sam počela pričati sa tetama na kiosku... e onda sam shvatila da je valjda i vrijeme da nađem društvo.

Super je što vidim da me sada bilo kakvi komentari te vrste ni najmanje niti uzbuđuju, niti smetaju - jer vidim da se ulaganje u moju najvrijedniju dionicu vraća tolikom brzinom da mi je sve ostalo zapravo i nebitno.

A na što mislim kada govorim o vraćanju? Sretno, neovisno, prpošno, spretno, brbljavo, neustrašivo dijete koje piči po parku kao da je šefica svijeta. Ajme što volim tu šeficu!!!!!

Uh, i skoro sam zaboravila reći ono zbog čega sam se zapravo pisala ovaj post: Mrvna, radiš najbolji mogući posao na svijetu! Svaka ti čast!
    Potpis. Kao i na komentar da je odgoj vecine nas ovde 'teska alternativa" onome sto se da videti po parkovima i unaokolo. Ne pravdam se, ne ocekujem da razumeju. Ne nerviram se sto namah nemam odgovor na svaki drzak komentar...i opet cu citirati svog omiljenog sugradjanina: "A ja crtam svoje krugove i prastam stare dugove, da mozda se varam, al' sto da se staram o tom..."

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •