Na godišnjem smo u MMovom rodnom gradu. Svaki dan u parku se skupe mame s bebama i druže se. Neke poznam samo iz viđenja, neke uopće ne znam, jedna do njih je žena od vjenčanog kuma (dakle bliske smo).
Primjetila sam da je većina njih vrlo natjecateljski raspoložena kad su u pitanju njihova djeca. To ide do te mjere da djeluju gotovo agresivno. Npr, pitaju je li mojoj Luciji izašao koji zubić? Nije još, odgovaram. Još nije, iščuđava se jedna, moj X je u toj dobi već imao dva! A kako je sitna, jel jede?, pita druga (njen klinac je duplo mlađi od Lucije ali izgleda kao da ju je progutao za doručak - buckaste bebe su ok ali ovo je zaista pretjerano debelo dijete). Jede fino, nemamo problema s cicanjem, kažem ja. Slijedi kolektivno zgražanje kako smo tek sad uveli kašice, pa njihovi su već od 3 mjeseca na sokićima, kašicama.... Zato ti je tako mršava, dobacuje druga.
Zanimljivo mi je kako čak i kuma, koja je inače normalna, pristojna žena, povampiri među njima.
Njena mala traži jesti svaka 4 sata. Moja, 4 mjeseca starija, svaka 2,3. Kad se u gore navedenom društvu povede razgovor o tome, ona kaže kako je njeno mlijeko dobro pa ne mora non stop vaditi cicu nego je mirna satima. Zna moj stav o pijenju piva za "poboljšanje kakvoće mlijeka" ali ovdje komentira kako je za tu situaciju zaslužno i pivo koje "ne može štetiti, to su idiotarije, pa čak ga i doktori znaju preporučiti".![]()
A zašto je moja mala samo u toj marami (u slingu)? Jer urla u kolicima, kažem ja, sad već pomalo potišteno jer njihovi sretno sjede u kolicima bez obzira na dob a ja, nemajka, svoju mučim jer em što joj ne dam da sjedi, em što ju gužvam u toj krpi. Pa pusti ju nek urla, naučit će se!
Par puta sam naletila na taj čopor i otad samo prođem kroz park, pozdravim ih i produžim dalje. MMu se kod kuće izjadam a on mi dodijeli medalju što se nisam dala isprovocirati.
Kako se vi nosite s takvim mamama? Shvatila sam da njih uopće ne zanima kako napreduje moje dijete. Sva ta pitanja služe samo tome da one mogu reći kako njihovo dijete to i to već može, zna, želi....(a vrlo često se radi o stvarima koje djeca te dobi ne bi smjela još raditi).
Trudim se biti pristojna, ne pametujem im ali vuku me za jezik samo tako i bojim se da ću jedan dan puknuti i reći "gle glupačo, ne možeš bebi od tri mjeseca davati kašicu, nemoj ju forsat da sjedi, mlijeko ne može biti slabo, alkohol se izlučuje u mlijeko, beba ti je predebela a ne napredna...."Da na svom radnom mjestu (odgojiteljica u vrtiću) primjenjujem samo pola odgojnih metoda koje te mame provode i preporučaju, vrtići bi bili ozloglašeni poput KP domova i vjerojatno nitko pri zdravoj pameti ne bi svoje dijete tamo slao
morala sam se izjadati, oprostite ako tema nije konstruktivna ali možda se još tko ispuše ovdje pa mu bude lakše

Da na svom radnom mjestu (odgojiteljica u vrtiću) primjenjujem samo pola odgojnih metoda koje te mame provode i preporučaju, vrtići bi bili ozloglašeni poput KP domova i vjerojatno nitko pri zdravoj pameti ne bi svoje dijete tamo slao 
Odgovori s citatom
...Odgovori im...pristojno i s mjerom...objasni da ne djelite iste sustave vrijednosti i da ono što se njima čini vrijednim (npr.kašice u dobi od 3 mjeseca) tebi je apsolutno nevrijedno...a ak ti se to sve ne da zaobilazi ih..