U razredu mog djeteta - prvašića ocjena ima zaista od jedan do pet. Pritom ne mislim na pojedinačne ocjene, koje ulete tu i tamo, već na to da su, kad se pogleda prosjek ocjena, neka djeca "dvojkaši", neka "trojkaši"... Neki se roditelji bune da su oni premali za tako stroge ocjene, da učiteljica od njih previše očekuje, da ih se previše ispituje i ocjenjuje i sl. Činjenica je da svaki tjedan imaju 1 do 2 kontrolna, diktata ili nešto tome slično, i da će, prema tome kako stvari sada stoje, možda 5-6 djece proći s odličnim uspjehom (veliki su razred, 28 ih je, i po nekim procjenama na početku godine, prilično su inteligentna grupa).
Stoga bih voljela čuti kako stvari stoje kod vas, jer mi mame iz drugih škola koje znam kažu da su kod njih više-manje svi odlikaši. Meni je potpuno jasno da sva djeca nisu ista, niti imaju isto znanje, mi sa školom nemamo problema, ali evo dok šiljim bojice za sutra (deset dana nismo imali vremena), baš me zanimaju vaša iskustva. Dakle, koliki postotak prvašića kod vas, na kraju godine prođe s pet?