sinoć sam gledala bilješke sa zadnjeg roditeljskog sastanka koji je bio u prvom mjesecu i na kojem nam je učiteljica objasnila sustav ocjenjivanja koji ona prakticira : 50-60% je 2, 61-80% je 3, 81-90% je 4 i 91-100 % je 5. s tim da svaku ocjenu prati opaska tipa izvrsno bravo, super, jako dobro,... špa sev do možeš ti i bolje. tako da nije ista trojka na 62 i 77 posto i to se djetetu da do znanja.

i to su kriteriji koji vrijede sve četiri godine, u svim obrazovnim predmetima (mat, hrv, pid).
u odgojnim ide drugim principom koji si može dozvoliti jer je njih 16 u razredu, boravak su i ona ima vremena svakog pojedinog upoznati i individualno mu pristupiti.

primjer iz tzk za moje dijete, za drugu ne znam konkretno. T je izrazito sportski orjentiran, ima ogromnu energijub i nekad mi se čini da se rodio s loptom. ali mrzi zagrijavanje, to mu je gubljenje vremena i koliko god je trener prošle godine truda uložio da mu objasni zašto i kako, njemu je i dalje tlaka. učiteljica mu je rekla da on, jedini koji je došao kao "sportaš" ima iz tzk 3. i da to nema veze jer svejedno prolazi s 5, ali da ako hoće više, mora se zagrijavat. i dijete se zagrijava ko veliki.

nije njoj bitno zbog ocjene, ali je zbog tih odgojnih stavki, ali njemu je do ocjene. i ako će ga to motivirat da radi nešto što bi ionako trebao, super, daj mu 3. ma nek prođe s 3.

a što se tiče razgovora o ocjenama, nikad od kad ih dobivaju nije spomenuo niti jednu osim prve niti je ikada s prijatelčjima razgovarao o ocjenama, bar koliko sam čula i koliko mi priča, a priča mi dosta.

i još, ako dijete ima problema u savladavanju gradiva, to se neće riješiti ni dobrim ni lošim ocjenama, već postoje drugi načini, ali to ovdje nije tema.