Evo mene interesiraju vaša iskustva koliko su vam embrija vraćali na dan transfera?
Biolog mi je rekao da ja odlučujem o tome i da je max. 3 !
Evo mene interesiraju vaša iskustva koliko su vam embrija vraćali na dan transfera?
Biolog mi je rekao da ja odlučujem o tome i da je max. 3 !
Bok.
To ti ovisi od klinike do klinike, a naravno i o kvaliteti embrija.
Ja osobno ako su embriji kvalitetni nebi išla na više od 2.
rekao mi je da samo odlučujem naravno da ovisi o njihovoj kvaliteti, ali veće su šanse ako ih je više!
naš stav je max. 2 embrija - naravno, ako su kvalitetni....nadamo se takvom scenariju u svibnju![]()
To ovisi od klinike rekla bih. Na VV zapravo biolog o tome odlučuje, s tim da kad je prvi put obično vraća najviše dvije (ako su baš ono dobre kvalitete) jer se ne zna kako će tijelo izreagirati. Bar je tako bilo u mojem slučaju, kod prvog stimuliranog vraćene dvije, a ostatak zamrznuto. A ako ih je i količinski malo, često su transferi 3. dan, odnosno ne čeka se eventualno peti dan razvoja.
Meni su vratili 2 embrija 5 d dan nakon punkcije.I dr.L i biologica K. su mi rekli da u mojim godinama maximalno vraćaju 2 embrija, a tek nakon eventualno puno godina neuspjeha 3 embrija.
Govorim o kvalitetnim embrijima.Mogu ih vratiti i 5 ako su 3 loša i nemaju šanse, ali mogu pomoći ovim kvalitetnima da se prime
Sbonetic, to ti ovisi o sljedećem:
- prvenstveno godinama žene i s tim povezano kvalitetom embrija (što mlađa žena, to bolji embriji, to ih se manje vraća);
- brojem prethodnih neuspješnih postupaka, pa će u prvom transferu biti manje transferiranih embrija ako su OK (npr. maks 2, a onda poslije i 3);
- politikom klinike, evo nekih primjera: ugrubo - VV oko 3 ako nisu super blastociste tj. embriji 5. dana, Maribor mlađima ako imaju blastociste čak savjetuju samo jednu jer imaju konzervativan pristup a propos blizanačkih trudnoća koje su rizičnije (porod često prije termina, konstitucija žene je bitna - sitnija žena ima manje šanse, ugrubo, iznijet takvu trudnoću do kraja i sl.).
To ti gore znači da će Maribor ili npr. Cito nekoj mladici sa super embrijima savjetovat vraćanje 1 embrija i postupak će bit bingo, dok će nekoj ženi mojih godina (40), npr., u Mariboru relativno bez problema vratit 3 (dok bi to žestko odgovarali neku mlađu ženu i vratili 1-2), na VV-u i do 5 (dok bi mlađoj vratili maksimalno 2-3).
Koliko sam popratila, Poliklinika IVF vraća od 2-3, rijetko 1, uglavnom rjeđe idu na embrije 5. dana od npr. Vuk Vrhovca ili Maribora (što ništa ne znači za uspješnost postupka) i ja bih ti savjetovala da pitaš biologa za savjet (jer je to jedino ispravno - on će ih vidit i najbolje procijenit koji su dobri), a biolozi u pravilu ne idu na to da se rađaju trojke (jer je često to rizična trudnoća po zdravlje bebica da budu iznesene do termina), nego se ide ili na dvojke, ili na idealno jednu bebicu, koja bi i prirodno nastala.
Nekako gledajući tvoje mlade godine, nadam se da ćete imati embrije OK kvalitete i računam da ti ne bi smjeli nikako vratiti više od 2.
Sretno!
I da, "viškovi" embrija se normalno mogu zamrznuti u IVF Poliklinici, to ti je isto važno za eventualno odlučivanje, nisam sigurna zamrzavaju li i embrije 3. dana ili samo blastociste (pitaj ih, vjerujem da će zamrznuti sve dobre), moja Ana je baš smrzlić, tako da ne mora značiti da ti zamrznuti nemaju šanse.
najčešće su mi vraćali dvije ili ev. tri stanice
ovo i ja potpisujem - vidi i moj potpis. A kad se samo sjetim koliko sam bila skeptična baš za FET, priznajem da nisam baš vjerovala da bi mogao biti uspjeh ... na kraju je i dr rekao da je uspjeh upravo u tome jer je tijelo odmoreno, a i psihički moment očekivanja je valjda manji pa i stres s tim.tako da ne mora značiti da ti zamrznuti nemaju šanse.
Meni je dr. V. u Mb savjetovao da vratimo 1 embrij i to 8-stanični (nije bilo blastica, samo 1 8-stanični i 1 4-stanični) dok su se biolozi tome malo čudili; ja sam poslušala dr. V. i evo sad smo u 28. tjednu trudnoće a žgoljo od 4-stanice nas čeka smrznut!
Btw meni je 31 godina.
Evo, da ti opišem i svoj case, ako će ti pomoći - dosad dobre reakcije na stimulaciju (dosta embrija), ali nisu bili neke kvalitete. Prvi IVF 6 stanica, oplođene 3, vraćene 2 - ništa, FET jedne (to ti je frozen embryo transfer - transfer smrznutog zametka), ništa - to je bilo na VV-u. Drugi IVF 13 stanica, mislim 9 embrija oplođenih, prvo vraćena 3 (ništa), pa 4 (mislim da ostali nisu preživjeli odmrzavanje) - ništa. To su sve bili zameci 3. dana. Maribor - tad sam bila valjda 37 godina - 9 stanica, 7 embrija 5. dana, ali nisu bili ti "rokerski", blastociste od 100 stanica, nego su se malo sporije razvijali kao i svim starijim ženama i bili su tzv. morule - zameci od 30-tak stanica. Vraćeno prvo 2 (ništa, tj. beta blago pozitivna), ostalo zamrznuto. Odmrznuto onda to zamrznuto (3 su bila), vraćena 3, uhvatila se 2, jedan bio prazna gestacijska vrećica, tzv. blighted ovum, drugi moja Anči.
Da, ovaj drugi pokušaj isto VV. Mislim da ti je korisno čuti iskustava žena s IVF Poliklinike i to mlađih, mislim da su ti na IVF-u skroz Ok i da trebaš lijepo vjerovat biologu i dr.-u, i nadam se da će bit sve OK i da će ti vratit dva dobra, bilo 3. dana, bilo 5. dana ostalo zamrznut. BTW, cura sa sličnom situacijom a propos spermiograma - Ibili - zatrudnila iz svog 1. IVF-a u IVF Poliklinici, isto je bila nježnih godina kao ti - neka te ta misao vodi!
pričala sam ja s biologom i on je rekao da ja odlučujem koliko ih vračamo, max.3 .....pa su me interesirala vaša iskustva ....ja se nadam da zbog mojih godina i zdravlja da će biti odmah bingo ali moram misliti šta bude ,bude jer se nikad ne zna....evo u četvrtak se moji smrzlići prebacuju iz VV na IVF polikliniku!
meni vratili dvije odlične blastociste
i stigle ptičice![]()
Meni su vratili 5, 1 super, dva dobra, dva loša. Sve je vraćeno 5. dan.
Rezultat negativan!
S obzirom na tvoje godine, ja bih, na tvom mjestu, a s ovim iskustvom, možda rekla ne više od 2. Sretno, ma šta odlučila, ja sam u biti strahovala od blizanačke trudnoće dijelom i zbog problema s kukom.
Čim vraćaju 5, to je nekako signal da nisu baš dobri, inače ne bi vratili 5 (to govorim za VV, di u pravilu jedino kod nas toliko i vraćaju). Znači, sbonetic, relevantno ti je baš iskustvo za IVF Polikliniku jer svaka klinika i svaki biolog imaju svoju neku filozofiju i procjenjuju OK za uvjete svog laba - moraš znati da je njima cilj zdrava bebica, i da se u pravilu trudnoća s trojkama ne cilja, nego se dogodi.marra prvotno napisa
I da, pritom treba imat na umu da je to sve ipak jedan posredni guessing game, tj. igra pogađanja, jer kvalitetu embrija prosuđuju po posrednom kriteriju - kako izgledaju, jesu li pravilnog oblika - i brzini dijeljenja itd. Ipak ne mogu znati točno koji od njih je "genetski" super, da se tako izrazim, pa se i odlični ne implantiraju, a oni koma implantiraju. Na tvome mjestu bih s biologom razgovarala o svojim željama i rizicima, premda to, naravno, nije samoposluga - tj. kako razmišljaš o blizanačkoj, s obzirom na tvoju konstitutciju je li uputno riskirat trojke, je li više naginjete postepenom pristupu vraćanja manje i sl. - i neka ti on sugerira što bi, s obzirom na dobivene embrije, bilo najuputnije, ipak će ih on gledat pod mikroskopom. Ovo smo ti gore opisale neke kriterije za procjenu kako mi laički shvaćamo, i osobne caseove.
Naš prvi pokušaj je bio na IVF poliklinici i biologica je rekla da mi vraća dvije blastice (5.dan) i jedna je bila pogodak.![]()
Meni je to rekla biologica!ina33 prvotno napisa
Koliko znam, na Poliklinici IVF vraćaju max. 3, preferiraju 2.
Meni su prvi put vratili 3 - i imala sam samo 3 (3. dan; 2 su bila jako dobra, a 3. tako loš da nije bio ni za zamrzavanje, pa mi je biologica predlozila da vratimo sva 3, da se ne baci, a navodno znaju stvarati bolje hormonalno okruzje).
Primio se jedan, tj. jedna.![]()
Drugi put sam imala 4 izvrsna, pa su mi vratili 2, a dva stavili u medij za blastociste. Nažalost, nijedan se nije primio, a ovi u mediju prestali su se razvijati.
Treći put situacija je bila kao prvi put - 3 stanice: 2 dobre, 1 loša. Iako mi je biologica preporučila da vratimo samo 2, ja sam inzistirala na 3 i sva tri su se primila (jedan se plod u vrlo ranoj trudnoći spontano oprostio). Sad čekam dva muškića.![]()
Na Poliklinici IVF čekaju s ET stadij blastociste kad se oplodi 6 ili više stanica, što meni nikad nije uspjelo (imam samo jedan jajnik).
Mislim da sada zamrzavaju samo blastociste. Osobno znam mnogo žena kojima je uspjelo baš sa smrzlićima.
Šokirala sam se kad sam čula da na nekim klinikama u RH vraćaju i 5. Dotad sam mislila da je više od 3 protuzakonito, ali nije - samo je uobičajena dobra praksa vraćanja max. 3.
Marra, ma sve 5, samo sam ti htjela objasniti da je situacija sub-optimalna, ajmo to tako reći, kad vraćaju svih 5 iz cuga jer onda znači da ovi drugi nisu baš dobri da bi se odvojeno zamrzavali i s njima pokušavalo, tako sam barem ja to laički shvatila.
Inače, ako sam dobro shvatila, opet se moram ogradit, jer sam ja prilično površan laik, klinike imaju dva pristupa - neki vjeruju da embriji jedni drugima pomažu (ovi lošiji boljima jer luče BHCG pa im pomažu da se nakače, pa zato vraćaju toliko puno a la VV), drugi pak uopće ne operiraju s lošim embrijima nego njih ne zamrzavaju, a onda pak ne vraćaju više od 3 jer je šteta tih dobrih. Svaki pristup je OK jer svaki lab sigurno zna što je za njegove uvjete optimalno za ostvarit zdravu trudnoću, rekla bih, s tim da ni za što nema garancija, of course.
A propos da je nezakonito vraćat više - koliko kužim - nije, jer kad se naš zakon pisao tad nisu sa smrzlićima niti operirali. Vani jest politika vraćanja što manje, idealno jednog - blastociste - a sve za izbjeć' rizike višeplodnih trudnoća. Ali, opet, i to treba kontekstualizirat i vjerovat dr-ovima i biolozima, jer nije isto vratit 5 ženi u 45-toj, ili dva odlična ženi od 23.
Sbonetic, najrelevantnije je za tebe ovo iskustvo od Kapric i od Ibili, koje su bile na IVF Pol. Sretno, bilo bi super kad bi se ponovila Ibilina sretna priča!
I da, marra, please nemoj sad misliti da postoji neki općeniti problem s vašim embrijima, sve je to, dobrim dijelom, pitanje pogođenosti stimulacije, a i sreće, uči se po principu pokušaja-pogreški što pali kod određenog para jer je teško moguće drugačije, a svaki novi IVF je ipak puno lakši kad postoji prethodno iskustvo, pa se mijenja terapija i sl. Može se započeti s nečim što paše većini žena (gonal i sl.), ali onda se vidi za određenu ženu što i kako je najbolje (broj ampula, vrsta stimulacije) plus za par koji je način oplodnje najbolji - IVF, ICSI itd.
O, da... jako su nam slični slučajevi...želim isto Sbonetik sretan kraj prvog postupka.ina33 prvotno napisa
![]()
sbonetic, bez brige, znaju Danko i Sanda što rade![]()
Ide to njima, ja iz prvog pokušaja imam jedno dijete, sad iz trećeg čekam još dvoje. U dobrim si rukama.
Sretno!
Od 2 do 5 ovisno o kvaliteti i ukupnom broju dobivenih. Odluka isključivo na biologu.
Koliko kuzim na VV vracaju vise od 3 ukoliko su lose kvalitete (barem je takva praksa bila 2006-te). S drugim klinikama nemam iskustva. Moj slucaj mozda nije usporediv, jer sam u vrijeme trudnoce imala punih 38 g. Ipak: od 7 oplodjenih JS 4 su bile losije kvalitete, te 2 morule i 1 blastocista. Magistra me pozvala na konzultacije i rece ovako "Bojite li se trojki?". Ja u cudu :? Druga opcija je bila da se jedan od 3 najbolja embrija zamrzne, te porcija podijeli u 2 dijela (svjezu i smrznutu). Tada ne bi zamrzavali ovih preostalih 4. U slucaju da se odlucim za 3 najbolja tada bi smrzli sto ostane od ova 4 losija. Odlucila sam se za svjezu porciju 3 najbolja embrija, te dobila blizance. Nijedan od preostala 4 nije zamrznut. Na moje pitanje kako cu znati imam li smrzlica stize odgovor - sljedeci put pitajte lijecnika je li sto zamrznuto. Ja pitala - dr. L. gledao po papirima - nista ne pise - znaci da nista nije zamrznuto. Iako malo izlazim van zadane teme, htjela bih samo spomenuti da se nijedna od nas niti ne usudi podignuti pitanje protokola/izvjesca o zamrzavanju embrija (sad to izgleda kao interna stvar labosa). Znam sto je razlog tome - ipak pitam se da li se sto tu moze uopce uciniti. I ne mislim da me itko htio prevariti ... i ne razmisljam o novim prinovama u obitelji ... ipak smatram da bi se protokolu zamrzavanja trebalo pridati vise paznje.
Meni su na VV zadnji put vratili 5, 4 dobra i jedan los uz objasnjenje da zbog mojih godina (39), previse injekcija u stimulaciji (58) i prethodnih ET bez pozitivnog rezultata (3) idemo sa svime sto imamo ne bismo li koliko toliko povecali sanse za trudnocu.Nazalost i ovaj put je beta bila negativna.Inace u Petrovoj su mi uvijek vracali po 3 dobra osmostanicna embrija 3. dan ali bez uspjeha.
Samo jednom dva, inace uvijek jedan...kad sam stalno u prirodnjacima![]()
Hvala cure na iskustvima, ja sam spremna na višeplodu trudnoću i jako bi ja i MM to htjeli, mlada sam i mislim da bi mogla normalno to izdržati.
Htijeli bi bar blizance jer ne znamo šta će biti sutra kao moj dragi zbog posljedica svoje bolesti ima danas retrogradnu ejakulaciju i zbog toga što nas je VV jako loše informirao i nije nam napomenuo da moj dragi može više puta dati sjeme pa sada ne raspolažemo s nekom količinom mislim da ću tražiti da mi vrete 3 zametka pa šta bude!
Sbonetic, mislim da OK razmišljaš i želim vam svu sreću da upali iz prve!
ina33 hvala ti na podršci ti si uvijek uz mene, javi se kado dođeš na Krk da vas upoznam i tvoju malu srećicu Anu.
Ovo potpisujem. Ja sam upravo zbog toga direktno išla kod biologice da pitam je li što smrznuto (u vrijeme transfera 3. dan još nije znala daljnji razvoj situacije), na kraju smo dogurali do 4 komada koja su smrznuta na 5. dan. I na pregledu za FET dr me pita pa je li imamo što uopće smrznuto, kad sam došla na 8. dan ciklusa na prvi pregled? U kompu mu nije bilo ništa upisano (nisu očito sistemski povezani), iako je pisalo sitnim slovima jedino u kartonu. Procedura bi možda trebala biti jasna i jednoznačna, radi se o itekako bitnim stvarima...ipak smatram da bi se protokolu zamrzavanja trebalo pridati vise paznje.
Oba puta bilo je u dogovoru sa biologom, s tim da smo se prvi puta dvoumili vratiti 1 ili 2 radi hiperstimulacije.
Oba puta zajednički odlučili MM, ja, naš MPO doktor i biolog, i oba puta vratili 2 blastociste. Puno faktora tu igra, tako da treba sve odvagati, vidjeti i onda donijeti odluku. Najbolje sa stručnjacima i sa dragim...
Oba nam se puta primila jedna...
2 IVF-a, Poliklinika Vili
Sbonetic Sretno!!
meni vratili 3,preporučila biologica. 2 dobra i jednog slabašnog 3 dan nakon e. t. . šanse rekla 40 %,s obzirom na godine(25),prognozirala kao dobre. i bila je u pravu. sada imamou trbuhu, i ja sam si baš uvjerena da je to onaj slabašni,i da je ženskog roda. žilavi borac!
![]()