Zar će me u slučaju da se ja pred njima ne izjasnim tko je otac moje bebe centar tužiti ???
Zar će me u slučaju da se ja pred njima ne izjasnim tko je otac moje bebe centar tužiti ???
Prano na saznanje vlastitog podrijetla
U tekstu ti je objašnjeno, preporučujem da ga pročitaš, ali uglavnom zaključak je: "Iz svega gore navedenog proizlazi da Vas se ne može prisiliti na upis priznanja očinstva.Kao Ured kojem je jedini i glavni zadatak zaštita prava i dobrobiti djece preporučamo Vam i apeliramo na Vas kao odgovornog roditelja da razmislite da li je u interesu Vašeg djeteta da mu ne dozvolite da raste i živi i uz oca, da se s njim druži i da osjeti njegovu ljubav.Smatramo da biste i djetetu i njegovom ocu, bez obzira na trenutne okolnosti, trebali pružiti tu priliku."
I vezano za tužbu: "Ako se očinstvo nije utvrdilo priznanjem, Centar će o tome Vas obavijestiti i upoznati Vas sa zakonskim odredbama o utvrđivanju očinstva sudskom odlukom.
Međutim i muškarac koji sebe smatra ocem djeteta ima mogućnost vođenja spora o svojem očinstvu ako nije dobio prethodno pristanak odnosno suglasnost majke djeteta. Rok za podizanje tužbe je godinu dana od primitka obavijesti da nije pribavljen pristanak odnosno suglasnost, a najkasnije do navršene osamnaeste godine života djeteta."
[/quote]