Pokazuje rezultate 1 do 11 od 11

Tema: Ruzmarin

Osoblje foruma Mimah avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno Ruzmarin

Iako se cesto upotrebljava kao zacin u jelima, ruzmarin se ne jede, tj. stetan je. Zna li itko ako je to tocno?

Hvala!

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ma ne moze se bas reci da je stetan, ima tu nesto drugo...

Ruzmarin je prirodni laksativ, pa ako ga se pojede, moras dobro oko sebe gledati gdje je kakav wc...

Ovak - ruzmarin se stavlja GRANCICA npr. uz janjetinu, u patku, u utrobu ribe i sl. kao i lovor (ista stvar - ako pojedes lovorov list, bit ce trke do zahoda - te biljke su pune etericnih ulja...).

Grancicu ruzmarina se jednostavno ostavi sa strane, ona je "odradila" svoje kad je jelu dala fini miris i taman toliko etericnog ulja da bude lakse probavljivo, ali da nam ne poremeti probavu.

Ja grancicu ruzmarina (svjezu, zelenu) ubacim u 0,5 litrenu bocu vinskog octa i pustim par tjedana da odstoji. Probajte! Fenomenalno je...

kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Peterlin- za što sve koristiš taj ocat ?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj kalimero prvotno napisa
    Za salate svih vrsta (da ne stavljam svaki put balsamico koji ima slada/šećera), ali nazamjenjiv je i za pac za divljač (godinama nisam radila ali to je fakat odlično).

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno Re: Ruzmarin

Citiraj Mimah prvotno napisa
    Iako se cesto upotrebljava kao zacin u jelima, ruzmarin se ne jede, tj. stetan je. Zna li itko ako je to tocno?

Hvala!
    Ono što ja znam je da prevelike količine i česta upotreba ružmarina može uzrokovati nadražaj bubrega, trovanje i proljev, dok kod uzimanja normalnih količina ne treba se bojati štetnih posljedica.
    Eterično ulje ružmarina nadražuje bubrege, želudac i crijeva, te nije ua unutarnju primjenu. Trudnicama se ne preporuča upotreba ružmarina jer može uzrokovati pobačaj.

S druge strane, ružmarin ima daleko veća ljekovita (antiseptična i antibakterijska) svojstva ako se primjenjuje u normalnim količinama.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Zaboravila sam jedan receptić, pa tko voli nek izvoli...neće požaliti

Štapići od sira s ružmarinom

300 g ribanog sira (gouda i sl.)
    100 g maslaca
    2 jaja
    300 g zobenih pahuljica
    2 žlice usitnjenih svježih listova ružmarina (u nedostatku svježih ja sam stavljala i osušeni)
    sol

U otopljeni maslac umiješati sir, jaja, zobene pahuljice i malo soli. mješavinu rasporediti na nauljeni i pobrašnjen lim (otprilike 1,5 - 2 cm debljine) i peći 30-40 minuta na 180 stupnjeva. Kad se ohladi narezati na štapiće i uživati u okusu!

kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

kalimero (napisa):

Za salate svih vrsta (da ne stavljam svaki put balsamico koji ima slada/šećera), ali nazamjenjiv je i za pac za divljač (godinama nisam radila ali to je fakat odlično).
    Ja za salate u jabučni ocat ubacim majčine dušice , nisam probala sa ružmarinom. Koristim i balsamico, ne smeta mi taj okus slatkog. Čak mi se čini ukusnijim taj ocat kad se u njega doda malo šećera.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj kalimero prvotno napisa
    kalimero (napisa):

Ja za salate u jabučni ocat ubacim majčine dušice , nisam probala sa ružmarinom. Koristim i balsamico, ne smeta mi taj okus slatkog. Čak mi se čini ukusnijim taj ocat kad se u njega doda malo šećera.
    Ne smeta okus. Smeta šećer (mojoj mami, recimo, a nije ona jedini dijabetičar... ).

kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

OK. Iz zdravstvenih razloga, ne dodavati šećer je nešto drugo.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

hm...nisam to znala :/
    ja znam ponekad staviti nasjeckani ružmarin na picu, ili zamješati u tijesto za picu ili lepinje, a znam da se negdje može naći i kupovnih grisina ili krekera s komadićima ružmarina.
    Meni je okus mrak, a problema sa stolicom ili bubrezima nakon konzumacije nisam primjetila... ne znam kolika bi bila prevelika količina?

kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ti se začini mogu staviti i u maslinovo ili neko drugo ulje koje se koristi, isto je okus OK

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •