-
Evo, ja jučer iskoristila ostatke šunke i ubacila u poriluk.
Grah, pašta fažol, ričet (s grahom ili bez), leća, mahune.... sve to ide od danas na sutra, a ne košta puno. Može se ubaciti komad špeka, ali i ne mora.
Naša klasika (jer klinci obožavaju) je proljetno varivo - grašak, mrkva i noklice.
Od danas za danas - krumpir čušpajz iliti ćoravi gulaš.
Ja volim ribu riječnu, pa se spremam napraviti fiš za vikend (imam u ledu najmanje 2 vrste, ako uračunam pastrvu bude i 3 - taman za fiš...).
Mljeveno meso na saft oplemeniti s 2-3 šampinjona (danas za danas) ili nekim drugim povrćem (u subotu sam tako napravila đuveč - unutra utrpala sve ostatke povrća tipa paprika, patlidžan, paradajz iz tube...+mljeveno meso). To stoji od dana do dana, pa se uz ručak skuha riža ili krumpir na kocke u slanoj vodi.
Pileća krilca "na dalmatinski" (prodinstati na luku i crvenoj paprici, zaliti sa pola čaše vode + 2 žlice prošeka i dodati najmanju konzervu graška ili 2-3 žlice smrznutog). Uz to skuhati palentu. Mljac!
Tjestenine u svim pojavnim oblicima... Ja ih znam skuhati dan ranije, a onda za ručak gratinirati ili napraviti karbonaru (to je začas gotovo) ili šalšu na sve moguće načine. Može se napraviti i umak s tunjevinom...
Od priloga od danas do sutra redovito i bez greške preživljavaju tradicionalne kaše (prosena kaša dinstana na luku, hajdinska kaša na luku sa mljevenim mesom ili bez njega... )
Zelje/blitva/kelj + krumpir + mrkva na lešo (u ekspres loncu to je gotovo za nekoliko minuta). Začiniti maslinovim uljem i mljac!
Moja djeca obožavaju (a ja ne preferiram, ali tu i tamo dozvolim) salate od hrenovki ili ekstravuršta - u salatu ide luk (može mladi), po želji drugo povrće sezonsko (rotkvice, list-dva zelene salate, konzerva graha, slatki kukuruz, paradajz na kockice, crne masline....) Dodati bučino ili maslinovo ulje, balsamico i sol, začiniti po želji vlascem, bosiljkom, mentom, zelenim peršinom itd. Kuhano meso iz juhe isto se može napraviti tak na salatu u svim mogućim kombinacijama. Nešto zdravija varijanta je salata od tvrdo kuhanih jaja.
Večere - umjesto palačinki popečci od tikvica/patišona i sl. (tijesto slično kao za palačinke, doda se jaje, sol i brašna koliko treba da se žlicom formiraju popečci - voditi računa da tikvica "pušta vodu" kad je posoljena). Slatka varijanta - ista stvar s ribanim jabukama i cimetom + jedan jedini vanilin šećer na 2 jabuke (cimet ili klinčić "zavara" osjetila pa ne treba puno sladiti).
Moja djeca idu 2xtjedno na gimnastički trening i taj dan za večeru mora biti neka topla krem-juha (npr. od brokule sa zobenim pahuljicama). Nema tu nikakve velike filozofije - skuha se brokula ili karfiol u slanoj vodi da se raspadne, razdrobi viljuškom, ubaci se jušna žlica zobenih pahuljica sitnih i 3 žlice vrhnja za kuhanje. Ide to i sa zaprškom, tko voli... Umjesto zobenih pahuljica može se ubaciti kockice preprženog kruha itd.
Kad je mm sam s djecom, prži im jaja s vlascem ili prži koktel hrenovke na tavi. Ponekad si kupe tijesto za pizzu i od njega naprave mala peciva punjena sirom i začinskim biljem. Kad sam ja doma, zamijesim sama pa se isto iživljavaju puneći to svim i svačim (mogu i slatke varijante).
Dobar tek!
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma