Page 3 of 3 FirstFirst 123
Results 101 to 135 of 135

Thread: jeftini tjedni meniji s receptima za podgrijavanje???

  1. #101
    borka's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    671

    Default

    Ne ide u vrtić.
    E sada ste mi dale misliti, možda mu stvarno nudim premalo mesa.
    Svaki put kada napravim meso on je oduševljen.
    Evo jučer navečer je tražio meso, na kraju je večerao špek, prvi put u životu, tako ga je slasno pojeo.

    No, sada sam već skrenula s teme

  2. #102
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    negdje sam procitala (ne pitaj gdje jer nemam pojma) da klincima treba proteina jer su oni nuzni za rast (oni inace grade stanice). vjerojatno zato klinci cesto zabriju na meso.
    izvor proteina ne mora uvijek biti meso, tu je sir, jaja, riba, mahunarke (u kombinaciji sa cjelovitim zitaricama), gljive, tofu, tempeh....

    peterlin, ako volite gljive, probaj zapecenu palentu sa gljivama, recept je od ugarkovicke. uz to zelena salata. e to bih mogla jesti svaki dan.

  3. #103
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    joj, ne gljive za klince. pisala sam opcenito za izvor proteina..

  4. #104
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by zhang View Post
    joj, ne gljive za klince. pisala sam opcenito za izvor proteina..
    Znam, znam... Jedemo mi gljive, ali više kao začin, baš tako kako se radi palenta s gljivama. Juha od gljiva za klince je zapravo juha od krumpira s dodatkom 1-2 šampinjona. Pizzu mogu jesti s gljivama. Ali moji su već veliki. Do škole im nisam davala gljive.

  5. #105
    Lucas's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    village...long village
    Posts
    1,638

    Default

    Quote Originally Posted by zhang View Post
    joj, ne gljive za klince. pisala sam opcenito za izvor proteina..
    zakaj ne gljive za klince? kad ih smiju počet jest?

    on topic

    mi volimo zapečeni krumpir s ječmenom kašom - (ako ostane pd večere, bude za drugi dan)
    sve mjere su odokativne
    skuham krumpir u ljusci i kad je kuhan, ogulim ga i narežem na kriške u vatrostalnu i malo povegetam
    na to stavim skuhanu ječmenu kašu
    prelijem sa crvenim umakom (zaprška zalijana paradajz sosom)
    opet stavim red krumpira, povegetam, prelijem sa sosom i zapečem u roli...
    prilog -zelena salata...
    a ponekad ide i koja šnicla na naglo uz to...

  6. #106
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Teško su probavljive, pa potroše više energije organizma nego što doprinesu. Bilo je dosta pisanja o tome, neki dižu granicu čak do 12. godine... Ja sam dala djeci da jedu šampinjone kad je stariji krenuo u školu, a mlađi imao 6 godina. Ne pretjerujemo.

  7. #107
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    na tu sam informaciju naisla na forumu, nisam dalje istrazivala...bilo je neko objasnjenje koje mi se cinilo logicno, mislim ovo sto je Peterlin napisala, da su tesko probavljive...

  8. #108
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    Quote Originally Posted by zhang View Post
    na tu sam informaciju naisla na forumu, nisam dalje istrazivala...bilo je neko objasnjenje koje mi se cinilo logicno, mislim ovo sto je Peterlin napisala, da su tesko probavljive...
    ...i da dječji organizam započinje s proizvodnjom enzima potrebnog za probavljanje gljiva tek negdje oko dvanaeste godine. Moja cura ima 7,5 godina i katkad pojede koji šampinjon. Slažem se s Peterlin, ne pretjerujemo, to se ionako na našem jelovniku nađe vrlo rijetko.

  9. #109
    ivica_k's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Posts
    1,835

    Default

    Quote Originally Posted by zhang View Post
    ako volite gljive, probaj zapecenu palentu sa gljivama, recept je od ugarkovicke. uz to zelena salata. e to bih mogla jesti svaki dan.
    sutra bih to pravila za ručak, možeš li mi molim te pojasniti ono slatko vrhnje što se receptu spominje je zapravo vrhnje za kuhanje, a ne slatko vrhnje za kolače?!

  10. #110
    borka's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    671

    Default

    Quote Originally Posted by ivica_k View Post
    sutra bih to pravila za ručak, možeš li mi molim te pojasniti ono slatko vrhnje što se receptu spominje je zapravo vrhnje za kuhanje, a ne slatko vrhnje za kolače?!
    Evo javit ću se ja, slatko vrhnje nije samo za kolače.

    Ako se brineš da je slatko-nije, ako ga miješaš mikserom zgusnut će se i dobit ćeš šlag/slatko vrhnje, ali ga isto tako možeš koristiti kod kuhanja i meni je puno bolje i ukusnije nego vrhnje za kuhanje.

    Ja sam totalno izbacila vrhnje za kuhanje i upotrebljavam slatko vrhnje i odlično je, probaj.

  11. #111
    ivica_k's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Posts
    1,835

    Default

    wow, stvarno nisam znala za to...probam danas!

  12. #112
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    evo, borka je odgovorila to ti je ono koje se prodaje u casicama. ako imas negdje u blizini plac sa veronikinim (mini mljekara) proizvodima, uzmi njihovo. meni je odlicno, a pretpostavljam da nema knzervansa jer ima rok trajanja tjedan dana...

  13. #113
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    da, ja isto vise ne koristim vrhnje za kuhanje, vec samo slatko..

  14. #114

    Join Date
    Jan 2009
    Posts
    3,461

    Default

    samo se javljam da mi se zabilježi tema, da ju se sjetim češće otvoriti

  15. #115

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    ZADAR
    Posts
    1,828

    Default

    Vrhnje za kuhanje je ustvari slatko vrhnje ali s manjim postotkom masti.
    Slatko vrhnje ta kolače ima 30 % mm , a ono za kuhanje ima 20 % mm.
    Eto u čemu je razlika.

  16. #116
    borka's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    671

    Default

    Quote Originally Posted by dalmatinka View Post
    Vrhnje za kuhanje je ustvari slatko vrhnje ali s manjim postotkom masti.
    Slatko vrhnje ta kolače ima 30 % mm , a ono za kuhanje ima 20 % mm.
    Eto u čemu je razlika.

    Mene je od vrhnja za kuhanje uvijek lagano bolio želudac, kao da sam osjećala težinu i to je jedan od razloga zašto ga ne koristim.

    Slatko vrhnje mi čak ima i drugačiji okus i strukturu kada ga koristim za kuhanje i od njega nikad ne osjećam težinu u želucu

  17. #117
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    Quote Originally Posted by zhang View Post
    evo, borka je odgovorila to ti je ono koje se prodaje u casicama. ako imas negdje u blizini plac sa veronikinim (mini mljekara) proizvodima, uzmi njihovo. meni je odlicno, a pretpostavljam da nema knzervansa jer ima rok trajanja tjedan dana...
    a zato je finije

  18. #118

    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    2,557

    Default

    I ja koristim samo slatko vrhnje..ali nekak sumnjam da bi od vrhnja za kuhanje mogla miksanjem dobiti šlag? Mislim na dalmatinkinu verziju...a i okus je potpuno drugačiji...
    Last edited by annie84; 28.10.2010 at 22:51.

  19. #119
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    Quote Originally Posted by zhang View Post
    a zato je finije
    ja sam malo smotana, htjela sam kvotati ono sto je dalmatinka napisala da je slatko vrhnje masnije...
    ovako je ispalo malo glupavo...a kaj se moze, ponekad i takvi moramo ispasti

  20. #120

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    ZADAR
    Posts
    1,828

    Default

    pa ne bi dobila šlag jer nije dovoljno masno...
    ako vam se slatko vrhnje za šlag neće umuti , to znači da mu fali masnoće
    ali , u vrhnju za kuhanje osim vrhnja ima i škroba , guar gume ili štoveć ( zgušnjivači ) i u pokojem konzervansa.

  21. #121

    Join Date
    Feb 2010
    Location
    zapad
    Posts
    1,076

    Default

    molim vas, ima li tko kakav zanimljiv recept s mahunama?

  22. #122

    Join Date
    May 2008
    Posts
    849

    Default

    meni je fino sloziti fete kuhane sunke u vatrostalnu, prodinstane zute mahune na maslinovom sa zacinima koje zelis naslagati na to i preliti mjesavinom kiselog vrhnja i jajeta..na vrh poslazem ploskice mozzarelle i zapecem

  23. #123
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    absmalcane mahune: skuhas mahune i uvaljas ih u prezle preprzene na maslacu ili ulju...
    mozes ih skuhati, preliti vrhnjem (ili vrhnjem i prezlama) i zapeci u pecnici...
    mahune na salatu

  24. #124
    mirjana's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    997

    Default

    podižem i bilježim se na temu

  25. #125
    astral's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    sunčani otok
    Posts
    984

    Default

    podižem i bilježim se na temu
    x

  26. #126
    Berlin's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    uz more
    Posts
    784

    Default

    I ja.

  27. #127

    Join Date
    Jan 2006
    Location
    split
    Posts
    576

    Default

    Evo recepta "za sutra":
    Leća sa špagetima:
    Na masinovom ulju stavljam redom:
    - kapula (crveni luk) na fetice
    - nariban selen korjen,
    - nariban peršin korjen,
    - naribana mrkva,
    - naribana malo poriluka, (pola jednog)
    - češnjak na komadiće,
    - može kobasica na fetice ili slanina na sitno ili pršut na sitno ili se ubaci cijela kobasica ili svinjski vrat
    Zapravo kupim u Lidla ono pakovanje za juhu i pola svega šta je unutra mi je mjera z 4 osobe
    Sve poklopim i dinstam cca 15 min. na lagano.
    Kad se malo izdinsta stavim pelate na sitno ili zalijem rajčicom iz tetrapaka.
    Na to stavim leću ( cca 1 šalica za kavu srednje veličine za 4 osobe) koju sa strane malo prokuham i podlivam sa malo vode.
    Od začina stavim lovor list, sol, papar, malo crvene papirke, još petrsimula
    Nakon 45 min ili 15 min. od početak kuhanja stavim manistru (deblju) i kuham još 10 minuta.
    Neka leća se skuha brže ( obično smeđastija) neka sporije (zelenkastija).
    Kuham na laganoj vatri i dolivam vodom koju skuham sa strane.

  28. #128

    Join Date
    Jan 2006
    Location
    split
    Posts
    576

    Default

    Evo recepta "za sutra":<BR>Leća sa špagetima:<BR>Na masinovom ulju stavljam redom:<BR>- kapula (crveni luk) na fetice<BR>- nariban selen korjen,<BR>- nariban peršin korjen,<BR>- naribana mrkva,<BR>- naribana malo poriluka, (pola jednog)<BR>- češnjak na komadiće,<BR>- može kobasica na fetice ili&nbsp; slanina na sitno ili pršut na sitno ili se ubaci cijela kobasica ili svinjski vrat <BR>Zapravo kupim&nbsp; u Lidla ono pakovanje za juhu i pola svega šta je unutra mi je mjera z 4 osobe<BR>Sve poklopim i dinstam cca 15 min. na lagano.<BR>Kad se malo izdinsta stavim pelate na sitno ili zalijem rajčicom iz tetrapaka.<BR>Na to stavim leću ( cca 1 šalica za kavu srednje veličine za 4 osobe) koju sa strane malo prokuham i podlivam sa malo vode.<BR>Od začina stavim lovor list, sol, papar, malo crvene papirke, još petrsimula<BR>Nakon 45 min ili 15 min. od početak kuhanja stavim manistru (deblju) &nbsp;i kuham još 10 minuta.<BR>Neka leća se skuha brže ( obično smeđastija) neka sporije (zelenkastija).<BR>Kuham na laganoj vatri i dolivam vodom koju skuham sa strane.<BR>

  29. #129

    Join Date
    Jan 2006
    Location
    split
    Posts
    576

    Default

    Evo još jednog jeftinog recepta:
    Na maslinovom ulju stavim kapulu (crveni luk) i papriku na tanke fetice - poklopim i izdinstam.
    Nakon 15 minuta dodam pelate iz konzerve i malo rajčica iz tetrapaka.
    Dodam češnjak, sol, peršin, papar.
    Gotovo za 30 minuta.
    Može se jest sutra, a tjesetninu skuham isto dan ranije ili rižu pa to ubacim u umak.
    Uz to pripremim pohana prsa na tanko tako da ih sutradan samo ispečem. Dovoljno je 5 minuta sa jedne strane i 5 minuta sa druge.
    Ručak gotov u 10 minuta.
    Dok se peče pripremim salatu i to je to.

  30. #130

    Join Date
    Jan 2006
    Location
    split
    Posts
    576

    Default

    Ima i verzija da se tijekom dinstanja odmah ubaci piletina na komadiće pa dinsta sve skupa.
    Tako da sutra dan samo treba podgrijat.

  31. #131
    mala-vila's Avatar
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    zgb
    Posts
    1,235

    Default

    odlične ste!

  32. #132
    zizi's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    266

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    Juha od gljiva za klince je zapravo juha od krumpira s dodatkom 1-2 šampinjona.
    ovo me zanima....može u detalje?

  33. #133
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    Da Peterlin nije digla temu, ja bih skroz zaboravila na ovu palentu s gljivama..
    A bas imam neke u frizideru...

  34. #134

    Join Date
    Sep 2019
    Posts
    60

    Default

    Smrznuti oslic bez glave (1kg 19,99kn kupljeno na akciji, inace 29,99) skuham sa paketicem grincajga i krumpirom u finu riblju juhu. Kad se skuha juhu procijedim a oslic odvojim s kosti, ide stvarno lako, skinem kozu, poslozim red na pola skuhanog krumpira, red oslica, malo kuhane mrkve i tako u krug. Zalijem maslinovim uljem i pecem nekih 25min.
    Jeftino, fino i zdravo
    Juhe bude i za 2 dana, a moze se i dio smrznuti kao temeljac.

  35. #135
    Jurana's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Šibenik
    Posts
    5,226

    Default

    Ta se musaka može složiti i s filetima ribe, što olakšava posao, ali onda nemate juhu.
    U ovom slučaju ne treba ništa kuhati prije pečenja.

Page 3 of 3 FirstFirst 123

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •