Pokazuje rezultate 1 do 35 od 35

Tema: Poslušati savjet ili ne?

Shireen avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno Poslušati savjet ili ne?

Jučer mi je u posjeti bila patronažna i pitala me da li B još hranim po noći. Odgovorila sam da da - pojede oko 21, pa oko 1-2 i onda oko 6, otprilike svava 4 sata.
    Ona je na to odgovorila da ga više nije potrebno hraniti onaj jedan podoj usred noći (znači oko 1-2) jer da se on zapravo tada budi samo iz navike i traži da ima nešto u ustima. Savjetovala mi je da to hranjenje zamijenim čajićem s mlakom vodom.
    Moram priznati da ne znam trebam li poslušati ovaj savjet ili ne jer moj B nikada ne bi po noći zaplakao da je gladan već se samo malo više meškolji, ja ga uzmem sebi i nahranim, a tada bi zaista puno manje pojeo, odnosno više bi prespavao na ciki nego što bi sisao.
    Neodlučna sam jer meni zaista nije teško uzeti ga k sebi na ciku, šta više - lakše mi je napraviti to nego se dizati iz kreveta raditi čaj, a osobno ne osjećam nikakav preveliki umor zbog tog dojenja usred noći.
    Također me brine kakve bi mi cike došle ujutro nakon jednog preskočenog obroka, mislim da bi počele pucati po šavovima!

Patronažna mi je to savjetovala jer će, kaže, na taj način polako prestati tražiti jesti po noći.

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ne poslušati

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

ja da sam na tvom pjestu poslusala bih svoj instikt doji sve dok mmozes i uzivaj uz svg sincica ako si ti sretna sretan je i on

Mama Medo avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno Re: Poslušati savjet ili ne?

čestitam na bebici i uspješnom dojenju,
    mislim da si već i sama djelomično odgovorila na pitanje...
    Citiraj Shireen prvotno napisa
    meni zaista nije teško uzeti ga k sebi na ciku, šta više - lakše mi je napraviti to nego se dizati iz kreveta raditi čaj, a osobno ne osjećam nikakav preveliki umor zbog tog dojenja usred noći.
    Također me brine kakve bi mi cike došle ujutro nakon jednog preskočenog obroka, mislim da bi počele pucati po šavovima!
    bebi do 6 mjeseci ne trebaju nikakvi čajići, noćni podoji pomažu u održavanju potrebne proizvodnje mlijeka...
    evo pročitaj si i ovo
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=239&Show=1480

slušaj i dalje svoje srce (patronažne kod nas uglavnom nažalost nisu dovoljno educirane o dojenju )

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

NE SLUŠAJ

noćno dojenje je iznimno važno za povečanje količine mljeka
    ako se beba budi znači da je gladna ili žedna

sljedi instikt
    taj "savjet" je nekima uništio dojenje

neće prestati se buditi, nego češ ga naljevati čajem
    moguće posljedice:
    -smanjenje količine mljeka (zbog povečanog razmaka između podoja)
    -loš napredak na težini (čaj je obojena voda, nema kalorija, šečer ionako ne smiješ stavljati jer oduzima tijelu kalcij )
    - i dalje će se buditi po noći

Shireen avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Cure, hvala vam puno na odgovorima.
    Mama Medo, u pravu si - čim sam napisala pitanje i ponovno ga pročitala, znala sam što trebam i dalje raditi, a vaši su mi odgovori samo dodatna potpora.
    Sve će doći u svoje vrijeme, pa tako i čajić i cijelonoćno spavanje.

Za sada meni nema ljepšga kada usred noći pored sebe privinem svoje najveće blago

Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Pravo da ti kažem, kad se moj promeškolji u 1 i kad dobije ono što traži, on prione ko da mu je zadnje. Moje dijete je za sve noćne podoje (sad ih je 2-3) gladno i nije mi nikako jasno kako bih ih izbacila (mada i nemam namjeru u skorije vrijeme).

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

NE SLUŠAJ. djetetu je do 6 mjeseci tvoje mlijeko sve što mu treba. a čaj ne uvodi nikako, bilo bi dobro izbjeći u potpunosti i bočicu, na dudi se talože bakterije koje nagrizaju zubnu caklinu i uzrokuju kvarenje zuba.

kad dijete može čvrsto držat čašu može uz pomoć iz nje i piti, a prije toga - imaš cicu.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

pa što vam još dolaze patronažne sestre? meni je bila dva put nakon što smo došli doma iz rodilišta, i s jednim i s drugim - i to je to. :/

moje je mišljenje da su bebice definitivno premale za nekakva odvikavanja, od cice, boce, dude, spavanja, nespavanja - a naročito ako tebi ne predstavlja problem. zadovoljna ti, zadovoljna beba - kud ćeš ljepše

JaMajka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Cure su ti sve već rekle.
    Ako se dijete budi po noći svakako je puno bolje dojiti nego nalijevati ga čajem. Pa će se tako navući na bocu i problem će biti veći, nikako manji.

Inače ja sam alergična na te čajeve. Uopće mi nije jasna ideja djecu time natakati?!
    Vidim da je jako puno mama sretno kada djetetu uvale bocu s čajem (ne znam što fali vodi???), a i patronažne su mu sklone .

Pa još ne ni čaj nego čajić

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Moram priznati da ne znam trebam li poslušati ovaj savjet ili ne jer moj B nikada ne bi po noći zaplakao da je gladan već se samo malo više meškolji, ja ga uzmem sebi i nahranim, a tada bi zaista puno manje pojeo, odnosno više bi prespavao na ciki nego što bi sisao.
    Ja bih dodala da ipak promisliš o opciji da ga niti dojiš u taj sat, niti mu daješ čaj (čaj najbolje izbaci kao opciju u bilo kojoj varijanti). Nije loše spavati malo duže po noći, ako bebi taj podoj nije nužan. Bebici je već skoro četiri mjeseca, dojenje je očigledno dobro uspostavljeno, i moguće je da mu taj podoj nije potreban. Znam da se ovdje jako cijeni noćni oksitocin, ali eto, ja sam mama dva dečka koji su s 1.5 odnosno 2.5 mjeseca spavala cijelu, ali baš cijelu cjelcatu noć, i isključivo sretno dojili. Proizvodnja mlijeka se jednostavno prilagodila tom ritmu, i osim napetosti par dana, i minimalnog izdajanja do popuštanja napetosti, ništa drugo nije bilo potrebno.
    Dakle, ja bih na tvom mjestu provjerila šta se dogodi kad ga ne dižeš u taj sat. Ako se meškolji par minuta i nakon toga zaspe još koji sat, ja bih ga pustila da spava.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ja je ne bih bila poslusala ni u ludilu. I nije mi zao ni nacicavanja ni bdjenja, nicega!! Bitnije mi je bilo da su mi bebe zadovoljne, umjesto da ih "odvikavam" od ovisnosti.

M&A avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Moj malac jos doji po noci,a ima 10,5 mjeseci.
    I dok god bude trazio,dobit ce.
    Kad sam odluci izbaciti nocni obrok,tada ce biti kraj nocnom nacicavanju

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj M&A prvotno napisa
    Krivo, tada počinje era cijelonoćnog nacicavanja iz navike, zbog blizine cike, maženja...

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Krivo! Kod nas nije bilo nikakve ere nacicavanja iz navike. Sad kad se probude, samo dodu k nama u krevet i spavaju dalje. Sami su odlucili da se vise nece nacicavati po noci.
    Uostalom, ako je dijete zadovoljno danju, nema bas nekog razloga da po noci bez veze trazi cicu.
    Moji su se nacicavali po cijele noci samo kad su im izbijali prvi zubici i kad su bili bolesni.

LIMA avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa
    Citiraj M&A prvotno napisa
    Krivo, tada počinje era cijelonoćnog nacicavanja iz navike, zbog blizine cike, maženja...
    Aha znaaaam, sve znaaaam!
    Rekla sam si - ovaj puta ću drugačije, nakon dojenja po noći ja ću je vraćati u njezin krevetić da se opet ne ponovi ista priča... (...i onda je svizac zamotao čokoladu u omot...)

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

moja dijete od 2,5 godina još povremeno cica po noći.
    kad sam probala to izbaciti, rekao je da mu cica treba jer ju on voli najviše na svijetu

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Potpisujem vertex.
    (osim onog dijela gdje su njena djeca rano počela spavati cijelu noć )

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Samo da nadodam, svi mi imamo razdoblja budnosti tijekom noći. Ujutro ih se obično i ne sjećamo. Ako dijete ima prirodni talent da kad se probudi, malo zvjerka okolo i samo zaspe, mislim da to treba shvatiti kao vrlo sretnu okolnost.

tenshi avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    ja bih samo dodala da mozda mora obaviti nuzdu
    moja se jucer probudila u 4, obavila svoje i dalje mirno spavala, nisam joj ni stigla ponuditi cicu

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj LIMA prvotno napisa
    Rekla sam si - ovaj puta ću drugačije, nakon dojenja po noći ja ću je vraćati u njezin krevetić da se opet ne ponovi ista priča... (...i onda je svizac zamotao čokoladu u omot...)

I ja isto!!!
    Prvu noć sam odustala

Shireen avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Citiraj vertex prvotno napisa
    Ja bih dodala da ipak promisliš o opciji da ga niti dojiš u taj sat, niti mu daješ čaj (čaj najbolje izbaci kao opciju u bilo kojoj varijanti). Nije loše spavati malo duže po noći, ako bebi taj podoj nije nužan. Bebici je već skoro četiri mjeseca, dojenje je očigledno dobro uspostavljeno, i moguće je da mu taj podoj nije potreban. Znam da se ovdje jako cijeni noćni oksitocin, ali eto, ja sam mama dva dečka koji su s 1.5 odnosno 2.5 mjeseca spavala cijelu, ali baš cijelu cjelcatu noć, i isključivo sretno dojili. Proizvodnja mlijeka se jednostavno prilagodila tom ritmu, i osim napetosti par dana, i minimalnog izdajanja do popuštanja napetosti, ništa drugo nije bilo potrebno.
    Vertex, daj mi molim te malo detaljnije opiši, koliko su u komadu tvoji dečki spavali, kada si se izdajala - da li po noći ili prije spavanja. zapravo, pokušaj mi ukratko opisati taj proces kada su dečki počeli spavati cijelu noć.
    Pitam te to zbog toga što i moj B npr. pojede oko 20 sati, tada je presvlačenje i spavanac. Onda se počne meškoljiti tek oko 2 ujutro - nikada mi ne zaplače, već ja sama pretpostavim da je gladan budući je prošlo više od 4 sata otkako je pojeo. Dosta se meškolji (mislim vremenski), i onda ga ja ipak uzmem i nahranim. POjede vrlo malo, a meni su cike tvrde k'o kamen.
    Zato me zanima sve to što si me pitala.

Shireen avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

sve to što si me pitala = sve to što SAM TE pitala

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Ako se dijete samo meškolji, zbilja mu nemaš potrebe nuditi dojku. Pričekaj, možda samo dalje zaspe. Ako ti se dojke prepune, izdoji mrvicu,tek toliko da popusti napetost, tj. nemoj izdajati do kraja.

Moj je urlao čim bi se počeo buditi, i nije bilo šanse da dalje zaspe bed cike.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Vertex, daj mi molim te malo detaljnije opiši, koliko su u komadu tvoji dečki spavali, kada si se izdajala - da li po noći ili prije spavanja. zapravo, pokušaj mi ukratko opisati taj proces kada su dečki počeli spavati cijelu noć.
    Ova dob koju sam navela gore je onda kad su počeli spavati recimo oko 8 sati u komadu. Prije toga je bio jedan period s recimo 5-6 sati u komadu. Nisam imala nekakvo pravilo s izdajanjem, ili bi me probudile prenapete dojke i mokra majica, pa bih otišla mrvicu izdojiti, ili ako se ne bih probudila nego tek s bebom ujutro, odmah bi ga stavila na dojku (a druga se sama izdajala u mlazu ). U nekoliko dana se izregulirala količina mlijeka, s tim da bi ujutro bile zaista jako pune.
    A. je bio stvarno jako mali kad je počeo ovako dugo spavati, međutim, kako je dobijao jako puno na težini (skoro 4 kila u prva dva mjeseca) i osim prvih 10-15 dana nije nikad provodio noć na sisi, nego bi recimo sisao dva ili tri puta tokom noći, zaključili smo da mu je dovoljno svega i uživali u mirnim noćima.
    S A. sam dugo imale prepune prsi mlijeka, jedno 4 mjeseca, a s D. je odmah tog mlijeka bilo nekako taman - malo kad sam imala osjećaj prepunjenosti. Međutim, sa spavanjem po noći je opet jednako dobro funkcioniralo, i mlijeka po danu je bilo koliko je tražio.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Citiraj vertex prvotno napisa
    S A. sam dugo imale prepune prsi mlijeka, jedno 4 mjeseca...
    Ovo mislim nevezano za noćno spavanje, mlijeka je stalno bilo zapravo previše.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

I još da dodam - možda bi trebala biti malo opreznija s izdajanjem od mene. Meni bi se znale stvoriti bolne kvrge, ja bih minimalno izdojila, ili prespavala i oni bi to majstorski izvukli u prvom podoju. Ti ćeš sama vidjet što ti je potrebno, da ne bi došlo do ozbiljnijeg zastoja.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj tenshi prvotno napisa
    ja bih samo dodala da mozda mora obaviti nuzdu
    moja se jucer probudila u 4, obavila svoje i dalje mirno spavala, nisam joj ni stigla ponuditi cicu
    he he, ne trudi se pisati, skoro svi redovno odignoriraju postove o bezpelenastvu

u tu fazu je moj f. dosao s nesto vise od godinu dana (da bi se samo popisao, bez cicanja). mala je prava azdaja, ona nema sanse da se uspava bez cicanja. ako ju pustim, pocne urlati da mislim da ce se kuca srusiti

a zanimljivo je da vise ne pisa po noci, mooozda jednom, ali rijetko. i dalje se budi svakih recimo u najboljem slucaju 2 sata, u najgorem pola sata i trazi sisu. aaa!

Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Ja uopće nisam dojila po noći i nisam hranila djete svaka 3 sata kako se to prije radilo.spavala je cijelu noć,ujutro se probudila u pola 6 i cicala je i nisam imala nikakvo pomanjkanje mlijeka i lijepo je napredovala.

Neroslava avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

....šečer ionako ne smiješ stavljati jer oduzima tijelu kalcij.....
    Kaj to točno znači? Veže se na kalcij koji se onda ne stigne iskoristiti iz prehrane ili kak? Mm stalno ima neke pametne provale vezane uz 'malo šećera' i 'malo soli' , a ja mu ne znam učeno odgovorit .

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

da bi tijelo koristilo šečer, tj. razgradilo ga , mora koristiti kalcij

osim toga, šečer ti stvara ovisnost, a i navlači ti kasniju sklonost slatkišima, a to znači i manje pojedenog voća

Neroslava avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Ok, tak sam si nekak i mislila. Jasne su mi ove stvari koje su same po sebi razumljive (slatkiši, navikavanje, kajaznam, karijes..), ali kad mi on veli da malom ne bu niš ak pojede jednu kašicu u kojoj je sveukupno 5 g šećera ili soli, teško mu je proturječit... Jer od 5g se stvaarne dijete ne bu naviklo na šećer nit bu dobilo karijes. Ali ja onda uglavnom u nedostatku pametnijeg tj. stručnijeg argumenta velim ''NE, zato jer mu ne treba'' 8) .

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

nek on tebi argumentira za sta mu je tocno secer koristan/potreban. ako nade jednu stvar.. skidam kapu

secer je apsolutno nepotreban i potencijalno stetan i ne vidim ni jedan razlog da se dijete navikava na njega (ili sol) ako za to nema potrebe. sto manju naviku koristenja secera i soli stekne, to bolje za njega kasnije u zivotu.

sa md-ove strane je argument za sol bio taj da je bez soli bljutavo , pa sam im ja rekla, naravno da je vama bljutavo kad jedete (pre)zacinjenu hranu vec 30-55 godina. djeci nije tako, njihove papile nisu navikle na zacine, i sto duze tako ostane to bolje.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

da bi tijelo koristilo šečer, tj. razgradilo ga , mora koristiti kalcij
    Ozbiljno?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Kako se šećer ponaša u našem organizmu?
    Naše tijelo zahtijeva energiju da bi živjelo. Energija koja je potrebna našem tijelu dolazi od ugljikohidrata koji sagorijevaju u našem tijelu i iza njih ostaje voda i ugljični dioksid koji se eliminiraju iz tijela.

Jednom kada su u tijelu, ugljikohidrati dolaze u naš krvotok: u slučaju složenih ugljikohidrata (cjelovite žitarice, korjenasto povrće, zaslađivači od žitarica) oni se postupno rastvaraju i postupno ulaze u krvotok i prilikom tog procesa krv ostaje lagano lužnata (što je neophodno da bismo bili zdravi).

Jednostavni šećeri, na drugoj strani, u našu krv ulaze vrlo brzo, krv postaje prekisela (previše šećera u krvi) i takva neravnoteža u našem tijelu pokreće minerale (pogotovo kalcij) iz zuba i kostiju kako bi se riješila ta nastala neravnoteža u tijelu. Stoga, konzumiranje bijelog šećera i rafiniranih proizvoda glavni je uzrok nedostatka kalcija u tijelu

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •