Pokazuje rezultate 1 do 27 od 27

Tema: zbogom GMO-free RH :(

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno zbogom GMO-free RH :(

http://www.vecernji.hr/newsroom/news...80289/index.do

OSIJEK - Genetski modificirani proizvodi sasvim sigurno su sjeme zla, obmane i sjeme nečega što čovječanstvu ne može donijeti dobro te se ne može uspoređivati s ekološkom proizvodnjom. To bi bilo kao da je Ivan Pavao II. čitao Hitlerove spise pa se išao duhovno obnavljati - ogorčen je danas u Osijeku bio Željko Mavrović, predsjednik Hrvatskoga seljačkog saveza, a zbog dolaska Britanca dr. Jeremyja Sweeta koji je održao radionicu o rukovanju i nadziranju genetski modificiranih kultura, proizvoda i odrađene hrane u osječkom Zavodu za sjemenarstvo i rasadničarstvo.
    Po završetku radionice izdat će se publikacija "Studija o supostojanju obrađivanja kultura u Hrvatskoj", a na radionici je bio i državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Stjepan Mikolčić koji je naglasio kako će postojati pojedina područja u Hrvatskoj gdje se neće moći proizvoditi genetski modificirane kulture te da će ta područja biti zaštićena.
    oblio me hladni znoj
    mi, država sa punim potencijalom za čistu eko proizvodnju ...
    nemam riječi

anchi pp avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Ovo sve kaže:

http://www.jutarnji.hr/vijesti/clana..._gmo,160329.jl

'U našoj Vladi se nalazi krtica'

Radionici je nazočio i umirovljeni sveučilišni profesor genetike i oplemenjivanja bilja Marijan Jošt, koji je stigao tek nakon intervencije saborske zastupnice Marijane Petir, jer prethodno nije pozvan na skup.

- Genetičko inženjerstvo je loša znanost u službi velikog biznisa. U našoj Vladi se nalazi krtica, no ja ne mogu reći tko je to. Što to znači krtica? Multinacionalne kompanije koje imaju ogromnu financijsku moć kupuju ljude, utjecajne političare i znanstvenike i preko njih ulaze u pojedine države i bojim se da se to događa i u Hrvatskoj. Ovakav skup, s ovakvim čovjekom je na žalost ruglo. Naš Zavod za javno zdravstvo tvrdi da u 3000 uzoraka nijedan nije bio pozitivan na GMO, a prije nekoliko godina osječki Zavod je u 30 uzoraka našao 14 pozitivnih, nakon čega je ravnatelj bio smijenjen. To vam sve govori - zaključio je Jošt.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ma dajte nije tak strašno, pa kod nas je još uvijek zabranjeno uzgajati gmo biljke, osim u istraživačke svrhe. E sad šta nam dolazi u prerađenom obliku kao hrana to je već strašno.
    A ovaj naziv radionice je vjerovatno trebao značiti proizvodnju biljaka bez pesticida.
    Meni osobno gmo nije niš strašno, gora mi je kemija raznorazna, ali to sam samo ja.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Sama činjenica da gmo biljka može oprašiti ne-gmo biljku i tako onečisttiti zalihe sjemena za sva vremena dovoljna je za zabrinuti se.
    Svojedobno su bili ovdje američki farmeri koji su upozoravali da su njih gmo-kompanije tužile (i dobile spor) jer su oni navodno bez dozvole (tj. bez kupovine sjemena) uzgajali gmo sorte kukuruza, koje su zaštićene patentima, zato jer se u sjemenu njihovog kukuruza moglo dokazati da ima i gmo-a. A bilo ga je jer se kukuruz oprašuje vjetrom i gmo je oprašio obične kukuruze. Dakle, ne samo da nisu dobili odštetu što kukuruz ne mogu prodati kao ne-gmo, nego su još morali i platiti.
    Dosta za pročitati o gmo biljkama, testiranjima koja jesu odnosno nisu provedena, kako su prezentirana i kako su biljke dobile dozvolu za uzgoj i upotrebu u prehrani ima u knjizi sad da li Sjeme zla ili Sjeme obmane, nešto od toga. Više nego bi čovjek poželio znati.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Nažalost, bilo je samo pitanje dana...

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj gita75 prvotno napisa
    A ovaj naziv radionice je vjerovatno trebao značiti proizvodnju biljaka bez pesticida.
    .
    onda bi se pričalo o organskom uzgoju ili ekološkom biološkom uzgoj
    pravoj budućnosti, plodnoj budućnosti

ako GMO biljka u sebi sadrži enzim/hormon koji blokira njeno sjeme da bude plodno, pravo je pitanje kako će se to odraziti na plodnost čovjeka
    da li nas čeka budućnost bez djece?

-insekti će se brzo prilagoditi novoj biljci, zaštita od njih ne postoji, postoji samo dopuštena šteta i prirodni tjerači i kontroleri (drugi kukci, razne biljke zaštitnice)
    -upotreba pesticida je 2-3 puta veća nego kod klasičnih hibrida

a cilj je samo jedan: profit
    -ljudi će morati kupiti sjeme svake godine, ponovo i ponovo
    -postojeće kulture će se zagaditi peludom GMO-a i biti uništene

osječam se pomalo piromanski

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

http://radicalelement.info/bez-gmo/

A P E L građana RH

Mi, građani Republike Hrvatske, svjesni smo svih opasnosti koje nam prijete upotrebom genetički modificiranih organizama u hrani, stoga od Vas, kao legitimnih predstavnika koje smo izabrali, tražimo da poduzmete sve što je u vašoj moći da zaustavite upotrebu i prodaju genetski modificiranih proizvoda, kako sjemena u poljoprivredi i ostalih genetski modificiranih sredstava za poljoprivredu, tako i artikala u trgovinama koji su i u najmanjem postotku genetički modificirani. Tražimo da sabor donese jasnu zakonsku regulativu koja će zabranjivati upotrebu GMO-a u bilo kojem obliku i agregatnom stanju. Tražimo da se hitno donese zakon koji bi nalagao označavanje sve hrane i proizvoda koji sadrže i najmanje količine GMO-a!

Istraživanja GMO-a koja su napravljena, a koja pokazuju štetnosti takve hrane za životinje čuvaju se daleko od očiju javnosti. Nažalost, ta istraživanja pokazuju veliku pogubnost i štetnost GMO hrane. Do danas nije napravljeno niti jedno relevantno, stručno i nezavisno ispitivanje genetski modificirane hrane i njene štetnosti za čovjeka. Nitko ne zna kakve će posljedice za zdravlje biti nakon 20 ili 30 godina konzumiranja takve hrane! Znanstvenici koji su krenuli u istraživanja grubo su prekinuti u svojim nastojanjima, a nerijetko su bez pravih argumenata javno ismijavani i stavljani na stup srama.

Iznimno nas straši izjava čelnika Mediteranskoga instituta u Splitu da je GMO budućnost, izrečene prilikom njegova posjeta Podravki. Još nas više zabrinjava najava čelnog čovjeka Podravke da će vrlo brzo tehnologija proizvodnje GMO-a dosegnuti zadovoljavajuću razinu za upotrebu u Podravki. Stoga tražimo od Vas, da glasno izgovorite naše stavove u saboru, jer najveći dioničari Podravke upravo su državni fondovi.

Nadalje, korporacija Monsanto, koja već ima podružnicu u RH najveći je svjetski proizvođač i ditributer genetički modificiranog sjemena. Afere i kontroverze koje prate ovu korporaciju dovoljne su za našu zabrinutost i tražimo od Vas da temeljito preispitate i pratite postupke ove korporacije u RH, jer postoje indicije da tvrtka želi poljoprivrednicima distribuirati genetički modificirano sjeme.

Tražimo prenamjenu novoosnovanoga Mediteranskog instituta za proučavanje života u Splitu u Institut za unapređivanje života bez GMO-a! Nažalost, još uvijek nitko ne zna čime će se točno Mediteranski institut baviti. Dovoljne su izjave čelnog čovjeka Instituta: «priroda nema mozga pa je treba dotjerati.» Tko se to igra Boga?

Zadnji događaji vezani uz nedozvoljenu GMO rižu u Europi samo su dodatan razlog da se i Vi, kao ljudi koji ste dobili povjerenje građana, odlučno na svim razinama vlasti suprotstavite pritiscima prljave industrije i kapitala čiji su interesi u suprotnosti s našim interesima, a nadamo se i Vašim.

Naša polja još uvijek nisu zagađena GMO-om, neka takva i ostanu. Hrvatski građani još uvijek imaju šansu jesti domaću, GMO nezagađenu hranu. Jednom kada se uhvatimo u koštac s patentiranim sjemenom više nema povratka. Samo nakon jedne sjetve zemlja ostaje kontaminirana godinama. Stoga tražimo da se založite i maksimalno pomognete hrvatskom seljaku i poljoprivredniku da okrupni uzgoj što zdravije NE GMO hrane, uz što manju upotrebu pesticida i herbicida.

Hrvatska, kao zemlja koja još uvijek ima čisto more i obalu, najljepše otoke na svijetu, zelene gore, pitku vodu i stotine tisuća neobrađene kvalitetne poljoprivredne površine, ne zaslužuje ovo što joj spremaju. To nasljedstvo koje smo dobili od naših starih nikako ne smijemo uništiti zbog pohlepe za novcem, sponzorstvima i provizijama!

Interesi GMO industrije i kapitala koji idu uz nju, a koji sve više dolaze do izražaja i u Hrvatskoj, nisu naši interesi i jedino Vi, naši zajednički predstavnici u saboru i ljudi koji ste dobili naše povjerenje, možete to zaustaviti!

Cilj biotehnoloških korporacija je stvaranje trajne ovisnosti o njihovom patentiranom sjemenu. Hrvatska ima dovoljno kvalitetnog nekontaminiranog sjemena i ne postoje nikakvi razlozi da bi se prelazilo na novo, GMO patentirano i zaštićeno sjeme. Tko može imati autorska prava na život? Čak štoviše, zemlje koje su uvele proizvodnju iz GMO sjemena suočavaju se s lošim prinosima, zagađenjem zemlje i nekvalitetnim proizvodom, ali za njih je prekasno! Njihovi poljoprivrednici trajno su vezani s proizvođačima GMO sjemena, a njihova polja su zatrovana. Ne dozvolite da se to dogodi i nama!

Ne dozvolimo da kraj zdrave pameti i čistog okoliša postanemo robovi biotehnoloških korporacija!

Za Hrvatsku Bez GMO-a! Za Hrvatsku Bez genetički modificirane hrane!

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa

a cilj je samo jedan: profit
    -ljudi će morati kupiti sjeme svake godine, ponovo i ponovo
    A ovo je već sad slučaj s hibridima. Isto se svake godine kupuje novo sjeme, ev. se može posijati drugu godinu, ali to je maximum.

Meni je žao što su nestale stare sorte koje su se nekad uzgajale.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

nisu nestale
    nisu svi hibridi
    postoje udruge koje se bave čuvanjem i uzgojem starih sorti

problem kog GMO je što uništava genetsku strukturu sjemena

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

nisu nestale
    nisu svi hibridi
    postoje udruge koje se bave čuvanjem i uzgojem starih sorti

problem kog GMO je što uništava genetsku strukturu sjemena
    Nisam znala za udruge. Nego kad ja ko običan čovjek hoću kupiti paradajz s okusom. Nema!

Znam što je GMO u detalje. Tu imam slično mišljenje kao kod ljekova, raznih vitaminskih i ostalih dodataka prehrani, cijepljenja, uzgoja organa iz mat. stanica.
    Sve je to super kad bi se iz igre mogla izbaciti lova.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

nije super

nema potrebe za GMO
    nikakve

paradajz sa okusom možeš kupiti isključivo u sezoni paradajza
    nema šanse da kupim pradajz na tržnici sada kad se pradajz tek sadi
    na istom štandu može kupiti sadnice pradajza i kilo paradajza

bezveze

sijala sam , sadila, imam svoje sjeme, bakino sjeme ....

Japanac, Fukuoka već desetlječima uzgaja rižu i raž na svojim poljima, bez oranja, bez pesticida i bez ikakvih otrova
    ne truje zemlju i dobiva prinose u razini sa visokomehaniziranim kemijskim poljima

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Japanac, Fukuoka već desetlječima uzgaja rižu i raž na svojim poljima, bez oranja, bez pesticida i bez ikakvih otrova
    ne truje zemlju i dobiva prinose u razini sa visokomehaniziranim kemijskim poljima
    Joj pa to i mislim. Od čega bi onda živjeli proizvođači pesticida, cjepiva, lijekova...
    Glavno je uvjeriti čovjeka da mu to treba.
    I ova sva kemija koja se danas koristi...
    Pa ne bi bili tu da se nije nemilice trošila kad treba i ne treba, pa sad više nema efekta, pa daj smisli novu kemiju.
    Pišem-brišem. Ne znam što da kažem, para vrti gdje burgija neće i to je žalosno. Na znam kako to izbjeći.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Kuala Lumpur (Malezija) / Brussels (Belgija) - Deset godina nakon pojavljivanja prvih GM usjeva na tržištu, biotehnološke korporacije još uvijek ne uspijevaju proizvesti tako dugo obećavane GM usjeve s očitim prednostima za potrošače i poljoprivrednike, stoji u novom izvještaju FoE International objavljenom 23. veljače.
    Objavljivanje izvještaja koji obuhvaća razdoblje od 1994.- 2004. vremenski se podudara s početkom UN-ove konferencije o GMO i potencijalnom riziku vezanom uz njih koja se odražava u Kuala Lumpuru. To je 1. susret zemalja potpisnica Protokola o biosigurnosti iz Carthagene, međunarodnog sporazuma koji je stupio na snagu u rujnu 2003.

Izvještaj "Genetski modificirani usjevi: desetljeće neuspjeha (1994.-2004.)" pokazuje da takvi usjevi izazivaju probleme kod poljoprivrednika i u okolišu, te da:
    ˇ osim štetnog socio-ekonomskog utjecaja, stvorili su brojne i alarmantne probleme u okolišu (npr. genetsko zagađivanje) a neki od njih su (poput GM uljane repice u UK ili GM kukuruza u Meksiku) direktno ugrozili biološku raznolikost
    ˇ masovna sadnja GM usjeva diljem svijeta ( što je glavni cilj biotehnološke industrije) uvelike bi pogoršala sadašnje stanje ekološke osjetljivosti povezane s monokulturnom poljoprivredom
    ˇ slučaj Argentine (drugi po veličini proizvođač GM usjeva na svijetu) dokazuje da GM usjevi nisu rješenje za "glad u svijetu" kao što tvrde biotehnološke tvrtke, s obzirom da su milijuni Argentinaca suočeni s glađu i pothranjenošću
    ˇ potrošači diljem svijeta još uvijek se opiru prihvaćanju GM hrane
    ˇ mnoge siromašne zemlje su čak odbile pomoć u hrani ako je ona sadržavala GMO
    ˇ biotehnološki div Monsanto je pod pritiskom potrošača i dobavljača odgodio puštanje na tržište svoje GM pšenice, što je prvotno planirano za 2004.
    ˇ nepovjerenje naspram GMO-a je u Europi toliko jako da su svi takvi proizvodi uklonjeni iz ponude većine supermarketa, a nema naznake da će se situacija promijeniti

"Suprotno obećanjima biotehnoloških kompanija, realnost u proteklih deset godina pokazuje da se ne može obećati sigurnost GM usjeva, da oni nisu niti jeftiniji ni bolje kvalitete i da nisu čarobno rješenje koje će riješiti glad u svijetu" izjavio je u Kuala Lumpuru Joan Lopez iz Friends of the Earth International.

"Svijet hitno treba obvezujuće zakone koji će prisiliti zagađivače da plate za genetsko zagađivanje koje prouzroče. Proces koji bi omogućio donošenje takvih zakona trebao bi se dogovoriti ovdje i sada." dodao je Lopez.

Izvještaj možete download-ati sa www.foei.org/media/gmdecade

Stranice konferencije su www.biodiv.org/biosafety/

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Vjerujem da ne ću reći ništa novo, ali ipak bih željela naglasiti glupost onih koji dozvoljavaju Europi da nam nameće GMO-o!!!!
    Zašto?
    Pa zato što se ekološkim, organskim bio-uzgojom može zaraditi puno veća para, lova nego GMO uzgojem
    Tko od tih seljak koji će uzgajati GMO biljke će dati to svojoj djeci da jedu? Tko će od nas to kupiti u dućanu, ako znamo da na deklaraciji "mora" ( o tome bi se isto dalo raspravljat) pistai da je uzgojeno GMO-"metodom".
    Znate li vi koliko bi mi zaradili organskim uzgojom i izvozom?
    vani ljudi bar u Europi paze što jedu u to sve više!!!! Ja sigurno ni sebi ni svom djetetu neću kupiti nešto što sadrži GMO-rađe ne će jesti te namirnice ( bar one za koje ćemo znati da sadrže GMO).

U opće mi nije bitno je li GMO štetan ili nije, ne želim jesti nešto iz laboratorija!!!!Ne želim breskvu s okusom jagode, već jabuku s crvom.
    Grozim se i pesticida.
    Odlućila sam si posaditi neke biljke, ali strah me da sjeme ne bude kontaminirano, kako da danas ikom vjeruješ, sve je samo lova.
    Sve ovo me posjetilo na Australsku seriju Mclaodove kćeri i organskom uzgoju ovaca-nije to tako lako, i nije 100% "bio", ali barem se trude da bude, a neke stvari se ne mogu izbjeći, kao lijekovi itd. kad su životinje boleste, ali to je manja šteta nego GMO ili ovca Dolly.

Ljudi danas odlaze na odmore u mala mjesta, na seoski turizam, traže domaću hranu, a mi o GMO-o uzgoju i to kada ga se svi hoće riješit, kao otpada, dajmo ga Balkancima, a mi ćemo domaće Francuske sireve i vina, Norveške divlje losose, Grčko maslinovo ulje, a Hrvatima sve iz laboratorija, pa zaposlit ćemo tako puno ne zaposlenih, više ne će biti teškoga rada na zemlji, ljudi će imati više vremena za sebe, polja i obradive površine im više neće trebati, pa ih možemo pretvoriti u građevinska zemljišta ili golf terene jer hranu ćemo i tako proizvoditi u epruveti.

Ovo nije stvar nacionalnog ponosa, već logike i pameti.
    Hrvati mislen da su bliže Zapadu kada pokupe njihovo "smeće" i to kada ga cijeli Svijet neće, to je moderno, napredno-Hrvatska je gora od raka, on bar napravi korak naprijed a Hrvati stalno dva nazad, kao da su glupi, neinformirani, naivni-ja ne kužim, kaj nam mogu ako nećemo GMO-opet prijetiti blokadaom i tako jadnog izvoza :?
    Ljubomorni su što je Hrvatska jedan od rijetkih bisera Europe, ima vodu, prirodu i more, pa bi je oni zagadili a svoje očistili, a mi pokorni kao da nam daju najlijepši dar i to besplatno.
    Prodamo li se, nećemo ispasti face kako uvijek mislimo kada se ulizujemo Europi, već naivni tupani.
    To je kao kad bi nekom siromašnom i neukom čovjeku Poklonio peglicu, a on ti je do neba zahvalan, ne znajući da to više nitko ne vozi, a on tebi pokloni, npr. zemlju iz zahvale za gradit stanove!!!!

To je čovjek koji ne zna vrijednost onog što posjeduje.
    Luda sam od ovakvih tema i podrška Mavroviću ( bez obzira što neki sumnjaju da to radi iz sebičnih, poslovnih razloga)

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Mavrović je sa razlogom ljut

1 polje GMO pšenice ili kukuruza će kontaminirati/zagaditi sva ostala polja obične ili organske pšenice
    polen se prenosi vjetrom, GMO polen ima u sebi transgen, nakon križanja sa običnom pšenicom dobiješ sjeme iz kojeg će narasti mutant biljka

desilo se u Meksiku, skoro da nema polja orginalnih kukuruza (ne-GMO usjev) koji nema problema sa kontaminacijom, istraživanja su potrdila da je sve kontaminirano

ne možeš zaustaviti vjetar

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

EU ima kod nas dva interesa:
    1. pitka voda - naše bogastvo
    2. kapaciteti smetlišta

radi toga će nas uključiti u EU

SAD je napravila pritisak na EU da uvede GMO
    no, EU ih je zeznula sa naljepnicom: GMO

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

da, slažem se mislim da si me krivi shvatila ja zdušno podržavam Mavrovića :D

žalosno je to za Meksiko što se dešava s kukuruzom, pa njihova se nacionalna kuhinja bazira na kukuruzu
    isto tako u Americi, pa tamo više nitko ne konzumira kukuruz, upravo zbog GMO, zna se da je sve kontaminirano

Možda ćemo imati "sreće" pa nas stranci pokupuju zbog ljepota pa izgrade kuće, hotele ili ćemo od dva zla dobiti veće napraviti će smetlište od naše Države.
    Iskreno ja sam protiv ulaska HR u EU samo zbog toga što nas neće tretirati kao ostale zemlje, i ne primaju nas zbog toga već kako si rekla da bi mogli ovaj put po ZAKONU napravit smetlište od naše Države i još štošta- da smo kojim slučajem Englezi klanjali bi nam se do poda i od naše cijele zemlje napravili Nacinalni park!!!!!

Mi nismo svjesni svoje vrijednosti, bitnije nam je lažno laskanje Zapada, a poslije ćemo biti na koljenjima ko robovi. Napokon imamo samostalnu državu ali mi valjda nikad nismo bili dobri gospodari, zato smo valda vječni robovi. To je kao kad siromah odjednom dobije veliku lovu na lotu, pa je spiska u kockarnici i opet postane siromašan-to je sudbina Hrvata i Hrvatske!!!!
    Sramota!!!!!
    Bog nam je dao sve osim malo hrabrosti i pameti!!!!!!

Ivke avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ivke avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

sramota u sta nas hdzovska vlada pretvara. vise stvarno nemam rijeci za njihove gadarije od ukidanja zabrane pusenja, najkonzervativnijeg mpo zakona na svijetu, uskoro zabrane abortusa, uvodjenja gmo....

najbolje bi bilo da nas jadrankica i ekipa jednostavno sve prodaju u eksperimentalne svrhe, ionako smo pokusni kunici za sve njhove konzervativne perverzije

DiLala avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

ja i opet kasnim, no tema je vruća jer ovih dana sam nešto naletjela po medijima - da se na mala vrata GMO ulazi sigurno u RH.
    Nitko to ne želi od naroda.... ali eto, na poziciji su ljudi koji to guraju u RH ne zato da bi se ulagivali EU nego zato jer imaju koristi od toga. Po đepu. Potkupljeni su.
    Scenarij mi je ko iz horrora, tko je malo više o tome čitao i informirao se itekako je shvatio dugotrajnu i opsežnu štetnost GMO-a, ja se samo nadam da će ipak nekako pamet i dobro pobijediti i da će zabraniti taj GMO po cijelom svijetu.
    Pa ko bi to jeo? Ja kad idem na plac tražim jabuke s rupom, tražim kvrgave krastavce i grbave ružne mrkve, tražim paradajz s izbočinama i udubinama.....
    pa ko jede savršeno lijepe jagode u 10 mjesecu, ili savršen paradajz za Božić, mada se tu i ne radi o samom GMO-u - to je samo umjetno uzgojen hibridni paradaj/ il jagoda - bez okusa i sa 80% manje vitamina/minerala/ čega li već, GMO je puno opasniji....
    jel ima nade što mislite?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ajme nama
    najgori problem kog GMO-a je da ga ne možeš kontrolirati, polen leti svuda, nosi ga vjetar, kukci .... na taj način i okolna no-gmo polja postaju kontaminirana
    izgubiti ćemo orginalne vrste, GMO gen je patentiran i ako ga nađu u tvom sjemenu morati ćeš platiti odštetu zbog autorskih prava

DiLala avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

sve to sam već saznala što kažeš kao i o učincima na zdravlje i daljnji razvoj čovječanstva, no nekak se naivno i bedasto nadam da možda ipak... u jednom trenu stane sve to i prekine se taj GMO horror...

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Pratim vas

Nadam se samo da se GMO-ovci nisu već organizirali i pripremili sjetvu, jer uz ovu Vladu i njihovu uspješnost u održavanju zakona - i ovaj će pasti do proljeća.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

GMO-ovci su ogromne međunarodne kompanije , ko im može stati na put?

u RH su već posijana polja GMO-a, kako inače objasniti kamione koji su ušli u Mađarsku i vraćeni jer je kukuruz bio GMO

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Mislim da je krajnje vrijeme da svi zasadimo komadić zemlje i posadimo sadnice od domaćeg sjemena. Kad takvog sjemena nestane... ne znam kakvo smeće ćemo jesti.
    Npr. rajčica, još se uvijek na placu može pronaći onaj starinski paradajz kakvog je imala moja baka na vrtu, onaj što ima tanku kožicu i naraste ogroman, svi su raznih oblika i obično gore bude popucan... Ali i takvih štandova je na placu sve manje...

Ne znam da li ovo spada pod ovaj topic, ali prebacite me ukoliko ovo ne spada ovdje.
    Gledam neki dan vrećice prosa i heljde... i skužim da to nije Čakovečki proizvođač kako sam mislila, nego je on uvoznik. Proso je uvoz iz Rusije, heljda iz Ukrajine Pa zar mi ne proizvodimo proso i heljdu?!?
    I onda kupim Alnaturin proso, misleći, ok uzgojeno je negdje u Njemačkoj... e pa nije, uvoz je iz Kine. Nakon ovog sam još u većem šoku :shock: Odmah mi kroz glavu prođu ona zagađenja od industrije u Kini, može li to zbilja biti ekološka proizvodnja tamo?!?
    Sve dalje, sve više sam u komi i pitam se da li su uopće proizvodi koje kupimo i koji su deklarirani kao eko uzgoj, zaista i eko uzgoj? Tko to može garantirati?

Ivke avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Dr. Lima o Codexu, sa prijevodom na hrvatski

http://www.youtube.com/watch?v=JwWxHL5pbik

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •