Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 74

Tema: jel bijeli šećer zbilja loš? a smeđi? koji vi koritite?

  1. #1

    Datum pristupanja
    Feb 2009
    Postovi
    142

    Početno jel bijeli šećer zbilja loš? a smeđi? koji vi koritite?

    Eto, to su moja pitanja, jer...od puno ranije brijem na smedji šećer...al ne znam, nekako sam u zadnje vrijeme u teskoj dilemi: u trgovinama je bar 10 vrsta smedjeg secera, dosta od toga iz Kolumbije, hm...kako znat da to nije običan bijeli, pa pofarban u smedje (jer takve sam stvari cula) i zasto bih onda kupovala pofarbani bijeli secer, za pet puta skuplje, nego zvanicni bijeli ...mislim, obje su mi bake koristile bijeli secer, jedna dozivjela 83, druga jos ziva, 86 god...pa valjda se i bijeli dobiva iz secerne repe, a to je biljka, nije? Taj dio ne znam bas, priznajem (rafinirano, nerafinirano, bla, bla), tko to znanje ima u malom prstu nek me/nas prosvijetli, please!!! Stvarno sam tudum ovdje a voljela bih konacno znati PRAVUUU ISTINU . Da ne velim javovor sirup, jecmeni slad i sl...naravno, i to me sve izuzetno zanima - dakle, zasto da, zasto ne, i koje je najbolje i najprirodnije sladilo !!! Ajmo curke pametnice, dajte me naucite

  2. #2
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    32,944

    Početno

    U prirodi slatko je jako rijetka pojava. Slatko je voce i med i time je popis zavrsen.

    To bi nam trebalo biti dosta... ali neeee, mi sladimo sve sto treba i ne treba, secerom bijelim i smedjim i umjetnim sladilima... AKo ga se koristi umjereno i bez pretjerivanja, zapravo je svejedno.

    Eh sad, smedji ili bijeli.... ne tvrdim da sam u pravu, ali ovo je moje misljenje:

    Ako idemo po makrobiotickom principu da se hrana treba jesti iz lokalnih izvora, ondak je za nas bolji bijeli secer koji se dobiva iz repe, a ne smedji koji se dobiva iz secerne trske (koliko znam, jos ne raste kod nas). Nase bake sigurno ga nisu koristile u kolicinama u kojima mi to cinimo (npr. moja je kuhala crni pekmez od sljiva BEZ secera...).

    Razlika u cijeni smedji-bijeli lako bi mogao biti samo transport.

    Inace, secer je secer - nek me netko demantira, ali smedji secer lako bi mogao biti marketinski trik.

    Ja imam doma i bijeli i smedji i koristim ih prema potrebi. Trudim se da bude bez pretjerivanja.

  3. #3

    Datum pristupanja
    Feb 2009
    Postovi
    142

    Početno

    pekmez od sljiva bez secera :shock: :shock: :shock: !!!! MLJAC, posaljes mi na pp, ili makar me uputis na temu ak si negdje slucajno dala recept , please :D ?

    Da, tako i ja nekako mislim za secer, pa sam htjela znat koja od vas misli slicno...no, voljela bih cut i tko je 100% za smedji secer i zasto...

  4. #4

    Datum pristupanja
    Feb 2009
    Postovi
    142

    Početno

    pekmez od sljiva bez secera :shock: :shock: :shock: !!!! MLJAC, posaljes mi na pp, ili makar me uputis na temu ak si negdje slucajno dala recept , please :D ?

    Da, tako i ja nekako mislim za secer, pa sam htjela znat koja od vas misli slicno...no, voljela bih cut i tko je 100% za smedji secer i zasto...

  5. #5

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Najlipši grad na svitu..
    Postovi
    635

    Početno

    No da,...milsim da je najbolje jesti umjereno I ja sam čula prije o obojanosti melasom bijelog šećera pa se prodaje pod tamnii slično.
    Ja osobno ne volim ukus smeđeg šećera i ne koristim ga osim za neke kolače koji to traže i ustrajno tamanim bijeli, s tim da u zadnje vrijeme dosta zamijenjujem bijeli za fruktozu radi drugačijeg utjecaja na organizam i razgradnju.

  6. #6

    Datum pristupanja
    Feb 2009
    Postovi
    142

    Početno

    fruktoza, molim, jel netko rekoa fruktoza ?!?!? Please Krampus, napravi od mene vrlu strucnjakinju pa kazi sreco - di, sta, kako, u kom obliku, koliko kosta i sl :D ???

  7. #7

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    1,610

    Početno

    Koristim i bijeli i smeđi šećer, i to većinom za kavu i kolače. Smeđi kupujem u DM-u.
    Isto tako dosta koristim med (na kruhu ), javorov sirup stavljam na američke palačinke.
    Fruktoze isto ima u DM-u, ali se ne sjećam cijene.

  8. #8
    anchi pp avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,908

    Početno

    Mada koristim smeđi - također mislim da je to marketinški trik.

    Samo u kolačima u čim manjim količinama.

    Hm, ne i u kruh ga stavljam. :/

    Pekmeze također radim bez šećera, osim onih s fakat kiselim voćem, a tu stavim svega par žlica.

    Isto me zanima fruktoza - po čemu je bolja od šećera i da li se dobiva od voća ili nekako drugačije?

  9. #9
    anchi pp avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,908

    Početno

    Citiraj mamkanica prvotno napisa
    pekmez od sljiva bez secera :shock: :shock: :shock: !!!! MLJAC, posaljes mi na pp, ili makar me uputis na temu ak si negdje slucajno dala recept , please :D ?

    Da, tako i ja nekako mislim za secer, pa sam htjela znat koja od vas misli slicno...no, voljela bih cut i tko je 100% za smedji secer i zasto...
    I ja radim pekmez od šljiva bez šećera i to mi je daleko najbolji pekmez koji sam radila i probala u životu (upravo tamanimo zadnju malu teglicu i nestrpljivo čekam sezonu šljiva).
    Recept imaš tu na forumu, tema je bila vjerojatno zimnica ili pekmezi

  10. #10
    Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,030

    Početno

    čitala sam odličnu knjigu o hrani (what einstein told his cook, autor Robert L. Wolke), u kojoj piše da se smeđi šećer od bijelog razlikuje po stupnju rafiniranosti, to jest količini izbačenih tvari. i autor tvrdi da u tom izbačenom dijelu nema neke velike hranjive vrijednosti, a smeđi šećer koji kupujemo kod nas u dućanima ionako se radi tako da se na bijeli rafinirani šprica melasa. tako da više ne inzistiram na smeđem.

  11. #11

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Najlipši grad na svitu..
    Postovi
    635

    Početno

    Citiraj mamkanica prvotno napisa
    fruktoza, molim, jel netko rekoa fruktoza ?!?!? Please Krampus, napravi od mene vrlu strucnjakinju pa kazi sreco - di, sta, kako, u kom obliku, koliko kosta i sl :D ???
    Najjeftinija u DMu pola kile oko 11 kuna...a kako je dosta slađa to i niej strašno..ali oprez nije dobro pretjerivati s količinom fruktoze dnevno.
    A oblik..kristalići, kao šećer

  12. #12

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Najlipši grad na svitu..
    Postovi
    635

    Početno

    Zašto je bolja fruktoza, pa ovako..laički..dijabetičari koriste fruktozu jer sporije sagara odnosno ne vrši onako nagli rast inzulina kao bijeli šećer pa je time za organizam zdravija i ne dovodi do jo-jo efekta..(ono kad jedeš slatko pa si odma nakon toga gladan)
    Ima još, ali nisam stručnjak pa nek me netko nadopuni.

  13. #13

    Datum pristupanja
    Feb 2009
    Postovi
    142

    Početno

    upornamama-jel ti za americke palacink koristis bas onu napravu sto se reklamira na tv, ili imas recept za smjesu a peces "normalno", sto god to znacilo za americke palacinke...?

    A jel neka od vas koristi bas bas neki odredjeni smedji secer, a da zna da je on originalan a ne farban????

  14. #14
    Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,720

    Početno

    Citiraj Krampus prvotno napisa
    No da,...milsim da je najbolje jesti umjereno I ja sam čula prije o obojanosti melasom bijelog šećera pa se prodaje pod tamnii slično
    Ono što sam ja čitala je da je obojeni šećer ako je od šećerne repe, a smeđi šećer sa manje obrađenosti i kao zdraviji je se dobiva od šećerne trske. Znači, paziti od čega je šećer.

    X na Krampus za fruktozu - ne diže tako naglo šećer u krvi.

  15. #15

    Datum pristupanja
    Feb 2009
    Postovi
    142

    Početno

    P.S jedna totalna novina koju sam cula na telki: biljka STEVIA-osuši se i koristi umjesto šećera, navodno je :shock: 400 :shock: x sladja od secera. To sam gledala u onoj dnevnoj emisiji oko 14 h, ne znam kak se zove, s ursulom tolj...

  16. #16
    anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,991

    Početno

    Za steviu sam i ja citala da je dobra, da nije ko zasladjivaci (u smislu stetnosti) a ni kao secer (u smislu dizanja inzulina). Gdje se moze kupiti kod nas i koliko to cudo kosta?

  17. #17
    anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,991

  18. #18

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Najlipši grad na svitu..
    Postovi
    635

    Početno

    O steviji još uvijek navodno nema dovoljno podataka i ispitivanja...

  19. #19
    anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,991

    Početno

    Najbolje je ne jesti slatko i basta 8)

  20. #20

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Najlipši grad na svitu..
    Postovi
    635

    Početno

    evo malo sa hr.alt.med o šećerima...upravo se vodi rasprava

    > Sta je s ovim nerafiniranim smedjim secerom koji dodje 25kn pola kg i ima
    > dosta drugacijji okus od bijelog secera?

    Malo zdraviji, nesto manji GI i oko 20 % manje kalorija. Zato jer ima vise
    melase, a to znaci vise vitamina i minerala.

    > Postoji li uopce zdravi smedji secer?

    Nemam nista protiv niti jedne definicije zdrave hrane, samo reci na sto
    tocno mislis. Da li ces se otrovati, oboljeti od dijabetesa, raka, dobiti na
    tezini, karijes,...? Niti jedna vrsta secera (saharoze) tu nece utjecati ako
    je prehrana u normalnim granicama (energetski, omjerom i dr.). Vise ce
    utjecati npr. riza ili kruh...
    Taj nerafinirani smedji je nesto "zdraviji" jer ima vise melase od obicnog,
    te vise vitamina i minerala. Takodjer i manje kalorija i GI. Ali ako
    vise-manje normalno jedes, taj unos je beznacajan.
    Secer ima dosta niski GI (tj. negdje je u sredini), sto mnogima nije jasno
    te misle da secer (saharoza) medju najgorim namirnicama sto se tice dizanja
    nivoa inzulina, gladi, debljanja i sl.

    Dakle - najbolji je nerafinirani smedji, zatim obicni tamni smedji (6.5-7 %
    melase), svijetli smedji (oko 3.5 - 4 % melase), pa bijeli. Ali uz takve
    razlike, ne bih se time opterecivao.

  21. #21
    Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,720

    Početno

    Citiraj anchie76 prvotno napisa
    Najbolje je ne jesti slatko i basta 8)
    X
    vjerujem da postoji i prirodan način kako MALO zašećeriti hranu, tj. koristeći svježe namirnice + npr. cimet, Peterlin danas spomenu kako on "obmani" jezik i nos, pa se može koristiti manje šećera.
    Od "nesvježih" namirnica može se koristiti npr. suho voće umjesto šećera (u kolačima miksano npr.) i na taj način zašećeriti ili nešto tako...

    Tips and tricks?

  22. #22

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    1,610

    Početno

    mamkanica, ovdje imaš recepte za američke palačinke, ja radim po receptu koji je stavila kloolk.

  23. #23
    ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004
    Lokacija
    Zagreb,wild west
    Postovi
    9,219

    Početno

    Mi imamo doma bijeli šećer ali ga korisitmo jako rijetko, a imamo i mseđi šećer od šećeren trek koji zapravo izgleda kao neku malo mokri prah i koji je jako ukusan, nema veze okusom sa šećerom ovim običnim.

  24. #24
    Lu avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    Molvice
    Postovi
    1,830

    Početno

    ja sam prije dva dana jela kuhani puding sa tocno dvije kapljice stevie i ostala :shock: jer je skroz na skroz slatko.

  25. #25

    Datum pristupanja
    Feb 2009
    Postovi
    142

    Početno

    ana m.-gdje kupis taj, bas, bas od secerne trske? Kakva je ambalaza?
    Lu-gdje si nabavila steviju :D ?

  26. #26
    ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004
    Lokacija
    Zagreb,wild west
    Postovi
    9,219

    Početno

    Citiraj mamkanica prvotno napisa
    ana m.-gdje kupis taj, bas, bas od secerne trske? Kakva je ambalaza?
    Lu-gdje si nabavila steviju :D ?
    Mislim da ga ima u Konzumu i u Interšparu (za ostale ne znam jer baš i ne kupujem drugdje).
    Ambalaža je neki smeđe-crnp crveni kao najlon.tj. vrećica.
    Piše da je iz Perua.

  27. #27

    Datum pristupanja
    Feb 2009
    Postovi
    142

    Početno

    Hvala ana m.

  28. #28
    Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,079

    Početno

    Ne radujte se prerano. Vodila se tu već rasprava o Steviji, dani su i linkovi o njenoj štetnosti........
    Znat će Davor.

  29. #29
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    32,944

    Početno

    Citiraj mamkanica prvotno napisa
    pekmez od sljiva bez secera :shock: :shock: :shock: !!!! MLJAC, posaljes mi na pp, ili makar me uputis na temu ak si negdje slucajno dala recept , please :D ?

    Da, tako i ja nekako mislim za secer, pa sam htjela znat koja od vas misli slicno...no, voljela bih cut i tko je 100% za smedji secer i zasto...
    Nema tu nikakvog posebnog recepta.... Staviš šljive u veliku rajnglu i kuhaš dok se ne raspadnu i dok iz njih ne ispari suvišna voda. Barem je tak moja baka kuhala. Naoružaš se velikom rajnglom (10 litri, koja ide na 2 plamenika) strpljenjem i miješaš... To se kuha saaaatima.

    Eh, sad... ja sam žena 21. stoljeća i to mi ne pada na pamet. Zlata Nanić iz one eko-udruge Zrno jednom je na tv rekla da radi taj pekmez u pećnici. Daklem, posuda koja ide u pećnicu ne smije imati plastične drške, cijela mora bit metalna i što veća. Može se to i u protvanu, ali dobije se relativno mala količina. I ide nešto brže jer je u tankom sloju, ali namučih se poslije čisteći pećnicu pa to više ne radim tako...

    Evo jednog recepta s interneta, koji se spremam isprobati kad mi u kolovozu dozru bistrice na gruntu:

    http://www.kkuhar.com/detrecept.asp?IDr=1737

  30. #30

    Datum pristupanja
    Feb 2009
    Postovi
    142

    Početno

    Hvala upornamama na receptu ! Čokolada a di cemo nac tog Davora, ja ne znam kako se traze nickovi
    Peterlin-super , ali kako onda mjesat pekmet koji je u pecnici??

  31. #31
    bebolino_ avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008
    Lokacija
    Zagreb Malešnica
    Postovi
    125

    Početno

    Čokolino, jer možeš dati link jer nemogu naći raspravu o štetnosti Stevia.
    Toliko sam se sad zainteresirala za nju da ću je naručiti, ali bi prije htjela još pročitati što se tu pisalo, iako mislim da je biljka jako ljekovita, oprez nemože škoditi. Vidjela sam da se spominje da nije dobro kod dojenja to uzimati, ali mi to nema nikakve logike.

  32. #32
    bebolino_ avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008
    Lokacija
    Zagreb Malešnica
    Postovi
    125

    Početno

    Vidim da nisam jedina koja traži Davora
    Mi inače stalno kupujemo pekmez od šljiva bez šećera, 450g /cca24kg i baš je fin. Jede ga i mali, a MM pod obavezno jer je dijabetičar.

  33. #33
    Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,079

    Početno

    Ne pronalazi mi ništa, a sigurna sam da smo o tome već pričali :/ .
    Ima na netu puno o Steviji
    http://www.healthnews.com/natural-he...safe-1807.html

  34. #34
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    O steviji sam osvrt napisao ovdje: http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...2137&start=375
    Problem stevije nije u porijeklu nego u djelovanju: zbunjuje metabolizam. Isto vrijedi i za ostala (umjetna) sladila.

    Problem bijelog šećera je koštani pepeo koji se koristi u njegovoj proizvodnji :bljuc: Obzirom da je kemijski prilično čist zapravo i nije posebno problematičan.

    Problem slada i smeđeg muskovit šećera (praškast i vlažan) je što su uglavnom fermentirali i prije nego su ponuđeni kupcima, što se lijepo dade provjeriti njuhom. Produkti fermentacije lijepo blokiraju rad jetre.

    Problem fruktoze je sličan problemu sladila: povezuju ga s pretilošću. Očito isto zbunjuje metabolizam.

    Problem meda je mala vjerojatnost botulizma kod djece.
    ____________________________________

    Ostaje smeđi kristalni šećer (demerara i cassonade), neki egzotični šećeri (palmin, kokosov) koje je kod nas teško nabaviti i javorov sirup. Za odrasle još i med.

    Za dijabetičare vrijede neka sasvim druga pravila igre i niti jedna rasprava ovog tipa ih se ne tiče.

  35. #35
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

  36. #36

    Datum pristupanja
    Feb 2009
    Postovi
    142

    Početno

    Ajme Davore, kakšni nastup, zadivljena sam , jesi doktor ili nutricionist ili samo brijes na zdravlje, ne znam, uglavnom vrlo strucno i super zboris ...dobro da vec nisam krenula po bijelom svijetu, tj na sve strane trazit steviju, a vec sam htjela ...dobro onda, mozes li mi reci ove dvije vrste smedjeg secera - di nabavljas?

  37. #37

    Datum pristupanja
    Feb 2009
    Postovi
    142

    Početno

    I jos - je li po tebi onda javorov sirup korista0n i zdrav? Znam da se on ima za kupiti u DM-u ali je dosta skup pa se jos nisam odlucila, ali me jakozanima, no istovremeno ga povezujem s debelim Amerima i njihovim sljezovim kolacicima, koje navodno bez tog sirupa oni ne znaju niti jesti ...hm, sad, dakle, jel zdrav...?

  38. #38
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Citiraj anchie76 prvotno napisa
    Najbolje je ne jesti slatko i basta 8)
    mogla si mi isto tako i pištolj uperiti u čelo!

  39. #39
    bebolino_ avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008
    Lokacija
    Zagreb Malešnica
    Postovi
    125

    Početno

    Pročitala sam linkove koje je stavio Davor jer me Stevija zaista zainteresirala i nikako mi nije jasno, pa čak niti argumentirano zašto to nije dobar zaslađivač uz sve ta svojstva koja joj se pripisuju. Možeš li biti tako ljubazan, pa ako se već razumiješ u to, da mi argumentiraš?

  40. #40
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    32,944

    Početno

    Citiraj mamkanica prvotno napisa
    Hvala upornamama na receptu ! Čokolada a di cemo nac tog Davora, ja ne znam kako se traze nickovi
    Peterlin-super , ali kako onda mjesat pekmet koji je u pecnici??
    To se NE miješa. Ostanu kožice i bude malo grudasto, ali trik je u tome da se to procesira samo. Radila sam samo u klasičnom protvanu. Šljive su se ispekle i pustile relativno malo soka. Problem mi je bio što se nisu mogle puniti u staklenke a da unutra ne ostanu mjehurići zraka, no bilo ga je tako malo da smo ga začas pojeli.

    Ovaj recept s linka još nisam isprobala.

  41. #41
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Umjetna sladila su na udaru zadnjih oko godinu dana jer je postalo očito da izazivaju pretilost. To se ne izvlači iz logike da nešto bez kalorija ne deblja, nego posredno proučavanjem posljedica. Što se posljedica tiče, očito je da zbunjuju organizam, jer su ih povezali s pretilosti. O tome se raspisao i naš Ignac Kulijer, vidi http://www.vjesnik.hr/pdf/2008%5C08%5C02%5C51A51.PDF

    Smeđi šećer kupujem uglavnom "Lara" i momentalno je unutra šećer iz Indije. Prije je bio s Mauricijusa. Dobar izbor je i australski šećer.
    Ako se zove "demerara" onda nema greške.

  42. #42
    magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    A6
    Postovi
    6,641

    Početno

    Citiraj Peterlin prvotno napisa
    U prirodi slatko je jako rijetka pojava. Slatko je voce i med i time je popis zavrsen.

    To bi nam trebalo biti dosta... ali neeee, mi sladimo sve sto treba i ne treba, secerom bijelim i smedjim i umjetnim sladilima... AKo ga se koristi umjereno i bez pretjerivanja, zapravo je svejedno.
    u prirodi je i kuhano i pečeno jako rijetka pojava, skorodabihrekla nepostojeća, izuzev onih nekoliko jadnih životinjica koje padnu u gejzire i/ili vulkane
    pa ljudi svejedno tako konzumiraju hranu

  43. #43

    Datum pristupanja
    Feb 2009
    Postovi
    142

    Početno

    magriz potpisujem, tako se i ja tjesim kad svakodnevno posegnem za cokoladom :D i da ne velim, i ostalim "ne korisnim" stvarima...ali mi uveseljavaju trbuscic, sta cu, jace je od mene

  44. #44

    Datum pristupanja
    Feb 2009
    Postovi
    142

    Početno

    p.s. hm, a jesmo li rekli gdje se nabavlja stevia :?

  45. #45
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    32,944

    Početno

    Ma to nam ne treba! I to je samo marketinski trik...

  46. #46
    bebolino_ avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008
    Lokacija
    Zagreb Malešnica
    Postovi
    125

    Početno

    Ja sam si ju naručila, pa ćemo vidjeti. I baš se veselim :D

  47. #47

    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    2,235

    Početno

    da, kazu da je smedji secer zapravo bijeli secer obojan melasom.
    ali melasa je barem krcata zeljezom, za razliku od bijelog secera koji nema ama bas nikakvih vrijednih hranjivih sastojaka.

    ja bijeli secer uopce ne koristim, kupujem iskljucivo smedji (a i njih ima gomila na trzistu i nisu svi jednako vrijedni), melase (od trske, rogaca, sipka), rizin i jecmeni slad, med, fruktozu, blue agave sirup, javorov sirup. neke kolace zasladjujem mljevenim suhim vocem.

    pa ako slatko i nije zdravo, barem uz to pojedemo jos i neke hranjive sastojake. a po meni u tome i jest smisao zdrave prehrane - jesti hranu, a ne prazne kalorije.

  48. #48
    bundevica avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007
    Postovi
    1,078

    Početno

    Citiraj Peterlin prvotno napisa

    Eh sad, smedji ili bijeli.... ne tvrdim da sam u pravu, ali ovo je moje misljenje:

    Ako idemo po makrobiotickom principu da se hrana treba jesti iz lokalnih izvora, ondak je za nas bolji bijeli secer koji se dobiva iz repe, a ne smedji koji se dobiva iz secerne trske (koliko znam, jos ne raste kod nas).
    Nažalost ovo nije točno!
    Mi jedemo bijeli šećer, ali to nije šećer od repe nego od šećerne trske, jer je jeftiniji! šećer koji se proizvede u Hrvatskoj se izvozi i prodaje duplo skuplje u Europu, jer oni imaju novaca da to i plate, a mi jadnici uvozimo ovaj naš "bijeli" iz Brazila.
    Kako znam? Mi sijemo repu i tako su nam rekli u šećerani.

  49. #49

    Datum pristupanja
    Feb 2009
    Postovi
    142

    Početno

    Peterlin – a sto kad ostane zraka, pokvari se, s? Pa kako to izbjeci i u biti kako do tog uopce dodje*
    Bebolino_-hm, i ti si sad macka jer nam ne zelis reci gdje si ju i od koga narucila ??? ...pa i jesi, priznajem ...al onda ocekujemo topic od tebe, tipa „stigla stevia“ ili „iskutva sa stevijom iz prve ruke“ PLEASE !!!
    tridesettri i bundevica – e pa ovako necega sam se i plasila, hm, hm, hm....pa dobro, a onda jel nam taj bijeli secer cini nesto strasno lose, ili je pak jednostavno beskorisan?
    Tridesettri-ja sebi prizeljkujem jedan takav arsenal zasladjivaca, blago tebi 8) , to je vec gotovo pa ko hobi

  50. #50
    bebolino_ avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008
    Lokacija
    Zagreb Malešnica
    Postovi
    125

    Početno

    Citiraj anchie76 prvotno napisa
    Mamkanica, nije nikakva tajna, samo sam čitala link koji su cure već stavile. A iskustva ću napisati, čim ju probamo. Uzela sam bijeli prah, a ne kapi, jer u kapima ima još i drugih dodataka.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •