Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 74 od 74

Tema: jel bijeli šećer zbilja loš? a smeđi? koji vi koritite?

  1. #51

    Datum pristupanja
    Feb 2009
    Postovi
    142

    Početno

    Hvala bebolino_

  2. #52
    Alyssa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    774

    Početno

    Davore, a sto mislis o Splendi iliti sukralozi? Je li to jednako lose kao umjetni zasladjivaci budici da se dobiva od secera? Brine me jedino koliko je OK nacin na koji se dobiva...

  3. #53
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Čini se da nisam dovoljno jednostavno izložio razmišljanje o šećeru: ako slatko - onda šećer.

    Sve ostale varijante dolaze s rizicima.

  4. #54
    Alyssa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    774

    Početno

    OK, onda secer . Koristim upravo demeraru (vec kojih 10-ak god.), ne zato sto sam znala da je bolji od ostalih secera, nego mi je jednostavno bio najfiniji.

  5. #55

    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Postovi
    86

    Početno stevija

    samo informacija,

    moja prijateljica je tu steviju kupila u biljnoj ljekarni na Ozaljskoj u Zagrebu (ljekarna je blikzu trešnjevačkog placa)

    i nije baš jeftina, oko 200-ak kuna

  6. #56

    Datum pristupanja
    Feb 2009
    Postovi
    142

    Početno

    Davor – a Davor, Davor, jel onda bijeli preporučaš ili smedji :D ? Jel može i bijeli ?
    Alyssa- :shock: demerara, sto je to :shock: ?
    miafa – hvala na informaciji !

  7. #57

    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    2,235

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa
    Čini se da nisam dovoljno jednostavno izložio razmišljanje o šećeru: ako slatko - onda šećer.

    Sve ostale varijante dolaze s rizicima.
    ?
    kakav je rizik od uzimanja 100%-tnih melasa od raznih vrsta voca ili jacmenog/rizinog slada?

  8. #58
    Alyssa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    774

    Početno

    Demerara je vrsta smedjeg secera od trske, kod nas ima za kupiti Billingtons i Lara (domaci proizvodjac). Prema Davoru, to je najbolja opcija, jer nije rafiniran nego samo filtriran, nije ni fermentiran (kao slad), a nije ni tretiran krecom (kao bijeli secer).
    Lekcija naucena, Davore thanx .

  9. #59

    Datum pristupanja
    Feb 2009
    Postovi
    142

    Početno

    malo podižem temu---Davor - a muscovado od encijana, peru? Je li taj šećer dobar ili...?
    bebolino_: kakvo ti je na koncu bilo iskustvo sa stevijom? Jesi li zadovoljna, koristiš li ju još uvijek, koliko je koštala?

  10. #60
    n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Postovi
    4,993

    Početno

    Davor ti je o'šo s foruma.
    Ne znam ti ništa reći o kvaliteti Muscovado šećera, znam samo da je meni odličan za kolače i napitke... ima jedan poseban okus.

  11. #61

    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Postovi
    849

    Početno

    Citiraj anchie76 prvotno napisa Vidi poruku
    Najbolje je ne jesti slatko i basta 8)
    lakše reći nego provesti u djelo, ah

  12. #62

    Datum pristupanja
    Feb 2009
    Postovi
    142

    Početno

    n.grace - hvala na informaciji...hm, a kako se to zna da je otišao, baš se odlogirao? Da, i meni je taj šećer finog okusa i koristim ga, zato pitam...jel i zdrav ili samo fini

  13. #63
    n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Postovi
    4,993

    Početno

    Baš se odlogirao. Čak je napisao zašto, imaš na pdf 'Da se predstavimo', tema mu je zatvorena, ako te zanima, možeš pročitati.

    Muscovado mi je mrak šećer, ima mi neki 'melasast' okus, vjerujem da je kvalitetniji od bijelog šećera. Malo ću proguglat...

  14. #64
    n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Postovi
    4,993

    Početno

    Evo, pogledala: nerafinirani šećer od soka šećerne trske, najbogatiji mineralima - fosfor, kalcij, magnezij, kalij, ima i željeza... Koristi se u slasticama i za zaslađivanje napitaka, ukratko, uživaj(mo) u Muscovadu

  15. #65

    Datum pristupanja
    Apr 2010
    Postovi
    2

    Početno

    Nedavno je bio neki prilog ili članak, da većina takozvanog smeđeg šećera u Hrvatskoj nije ništa drugo nego obojani bijeli. Katkad se pitam ima li onda smisla trošiti toliko novca kad je u pitanju ista stvar...

  16. #66
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    32,963

    Početno

    Citiraj n.grace prvotno napisa Vidi poruku
    Evo, pogledala: nerafinirani šećer od soka šećerne trske, najbogatiji mineralima - fosfor, kalcij, magnezij, kalij, ima i željeza... Koristi se u slasticama i za zaslađivanje napitaka, ukratko, uživaj(mo) u Muscovadu
    Ovaj i ja kupujem (nema šanse da je pofarbani, to je crno ko karamel i ima miris melase). Koristim ga za onaj zaljev za baklavu (to jede samo mm i kaže da je super baš s tim smeđim šećerom). Jednom sam s tim smeđim šećerom napravila kremu za bijelu pitu - ispala je sjajna, kao karamel.Djeca ponekad stave u mlijeko, iako potrošimo više meda nego tog šećera. Šećer bijeli koristimo za kavu (tu i tamo, jednom tjedno je kuhamo), kolače ne prečesto i zimnicu (pekmezi, isto u što manjoj količini) i to je sve. Med je zakon.

  17. #67

    Datum pristupanja
    Mar 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    417

    Početno

    Eto ja otkrila agavin sirup, to je u stvari voćni šećer i u obliku sirupa je. Ja jako malo koristim šećer, ali ni to ne bi smjela pa umjereno zasladim jutarnju kavu agavom, kolače radim skoro pa nikad tako da sam našla kilu šećera iz 2006. u ormaru. Više sam bila ovisnik o čokoladi, ali neću vam sad tu plakati...

  18. #68

    Datum pristupanja
    Feb 2009
    Postovi
    142

    Početno

    sanja, daj se meni isplači, jer me zanima ...otkrili su ti alergiju na slatko, na čoksu i to? Daj, barem na pm, jer me zanima radi sestrinog sina, ima isti problem...kako si uopće sošla do tog da se trebaš testirati...napiši mi ukratko, ispšričavam se na off
    topicu

  19. #69

    Datum pristupanja
    Mar 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    417

    Početno

    Nije alergija, nego imam povišeni kolesterol i šećer pa moram paziti...

  20. #70
    n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Postovi
    4,993

    Početno

    sanja, jesi li probala zobeno i rižino mlijeko Alnatura iz dm-a? Jako su slatka i fina... Kad napravim bianku sa ovim zobenim/rižinim mlijekom, toliko je slatka i ukusna da uopće ne treba zasladiti - štoviše, tada bi bilo preslatko.
    Smiješ li čokolade s fruktozom?

  21. #71

    Datum pristupanja
    Mar 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    417

    Početno

    Koristim zobeno iz DM-a.

    Ma ne smijem ništa... Dali mi popis, samo vodu destiliranu smijem piti.

  22. #72
    n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Postovi
    4,993

    Početno

    Dobro je da možeš zobeno mlijeko... Dobar mi je i Oatly, ali mi je Alnatura čak bolja.
    Destiliranu vodu? Hm, za to kao dio dijete još nisam čula, ali da ne oftopičarim previše, drži se agavinog sirupa dok ti se zdravstveno stanje ne popravi.

  23. #73

    Datum pristupanja
    Mar 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    417

    Početno

    Ma šalim se!!! Meni ovisniku o čokoladi to teško pada pa pretjerujem.

  24. #74
    n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Postovi
    4,993

    Početno

    A jesam bedasta... Inače nisam a imam i smisla za humor, vjeruj mi...
    Da te utješim: kad god sam krenula na "odvikavanje" od čokolade i općenito slatkiša, prvo vrijeme mi je bilo teško, da bi se ubrzo fakat odviknula - ne samo da nisam čeznula za čokoladom, već mi više nije odgovarala ni okusom, bila bi mi preslatka, prejaka. Ali, to me nije spriječilo da se ponovo "navučem" - i opet, i opet...

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •