Hvala bebolino_![]()
Hvala bebolino_![]()
Davore, a sto mislis o Splendi iliti sukralozi? Je li to jednako lose kao umjetni zasladjivaci budici da se dobiva od secera? Brine me jedino koliko je OK nacin na koji se dobiva...
Čini se da nisam dovoljno jednostavno izložio razmišljanje o šećeru: ako slatko - onda šećer.
Sve ostale varijante dolaze s rizicima.
OK, onda secer. Koristim upravo demeraru (vec kojih 10-ak god.), ne zato sto sam znala da je bolji od ostalih secera, nego mi je jednostavno bio najfiniji.
![]()
samo informacija,
moja prijateljica je tu steviju kupila u biljnoj ljekarni na Ozaljskoj u Zagrebu (ljekarna je blikzu trešnjevačkog placa)
i nije baš jeftina, oko 200-ak kuna
Davor – a Davor, Davor, jel onda bijeli preporučaš ili smedji :D ? Jel može i bijeli?
Alyssa- :shock: demerara, sto je to :shock: ?
miafa – hvala na informaciji!
?Davor prvotno napisa
kakav je rizik od uzimanja 100%-tnih melasa od raznih vrsta voca ili jacmenog/rizinog slada?
Demerara je vrsta smedjeg secera od trske, kod nas ima za kupiti Billingtons i Lara (domaci proizvodjac). Prema Davoru, to je najbolja opcija, jer nije rafiniran nego samo filtriran, nije ni fermentiran (kao slad), a nije ni tretiran krecom (kao bijeli secer).
Lekcija naucena, Davore thanx.
malo podižem temu---Davor - a muscovado od encijana, peru? Je li taj šećer dobar ili...?
bebolino_: kakvo ti je na koncu bilo iskustvo sa stevijom? Jesi li zadovoljna, koristiš li ju još uvijek, koliko je koštala?
Davor ti je o'šo s foruma.
Ne znam ti ništa reći o kvaliteti Muscovado šećera, znam samo da je meni odličan za kolače i napitke... ima jedan poseban okus.
n.grace - hvala na informaciji...hm, a kako se to zna da je otišao, baš se odlogirao? Da, i meni je taj šećer finog okusa i koristim ga, zato pitam...jel i zdrav ili samo fini![]()
Baš se odlogirao. Čak je napisao zašto, imaš na pdf 'Da se predstavimo', tema mu je zatvorena, ako te zanima, možeš pročitati.
Muscovado mi je mrak šećer, ima mi neki 'melasast' okus, vjerujem da je kvalitetniji od bijelog šećera. Malo ću proguglat...
Evo, pogledala: nerafinirani šećer od soka šećerne trske, najbogatiji mineralima - fosfor, kalcij, magnezij, kalij, ima i željeza... Koristi se u slasticama i za zaslađivanje napitaka, ukratko, uživaj(mo) u Muscovadu![]()
Nedavno je bio neki prilog ili članak, da većina takozvanog smeđeg šećera u Hrvatskoj nije ništa drugo nego obojani bijeli. Katkad se pitam ima li onda smisla trošiti toliko novca kad je u pitanju ista stvar...
Ovaj i ja kupujem (nema šanse da je pofarbani, to je crno ko karamel i ima miris melase). Koristim ga za onaj zaljev za baklavu (to jede samo mm i kaže da je super baš s tim smeđim šećerom). Jednom sam s tim smeđim šećerom napravila kremu za bijelu pitu - ispala je sjajna, kao karamel.Djeca ponekad stave u mlijeko, iako potrošimo više meda nego tog šećera. Šećer bijeli koristimo za kavu (tu i tamo, jednom tjedno je kuhamo), kolače ne prečesto i zimnicu (pekmezi, isto u što manjoj količini) i to je sve. Med je zakon.
Eto ja otkrila agavin sirup, to je u stvari voćni šećer i u obliku sirupa je. Ja jako malo koristim šećer, ali ni to ne bi smjela pa umjereno zasladim jutarnju kavu agavom, kolače radim skoro pa nikad tako da sam našla kilu šećera iz 2006. u ormaru. Više sam bila ovisnik o čokoladi, ali neću vam sad tu plakati...
sanja, daj se meni isplači, jer me zanima...otkrili su ti alergiju na slatko, na čoksu i to? Daj, barem na pm, jer me zanima radi sestrinog sina, ima isti problem...kako si uopće sošla do tog da se trebaš testirati...napiši mi ukratko, ispšričavam se na off
topicu
Nije alergija, nego imam povišeni kolesterol i šećer pa moram paziti...
sanja, jesi li probala zobeno i rižino mlijeko Alnatura iz dm-a? Jako su slatka i fina... Kad napravim bianku sa ovim zobenim/rižinim mlijekom, toliko je slatka i ukusna da uopće ne treba zasladiti - štoviše, tada bi bilo preslatko.
Smiješ li čokolade s fruktozom?
Koristim zobeno iz DM-a.
Ma ne smijem ništa... Dali mi popis, samo vodu destiliranu smijem piti.
Dobro je da možeš zobeno mlijeko... Dobar mi je i Oatly, ali mi je Alnatura čak bolja.
Destiliranu vodu? Hm, za to kao dio dijete još nisam čula, ali da ne oftopičarim previše, drži se agavinog sirupa dok ti se zdravstveno stanje ne popravi.
Ma šalim se!!! Meni ovisniku o čokoladi to teško pada pa pretjerujem.
A jesam bedasta...Inače nisam
a imam i smisla za humor, vjeruj mi...
Da te utješim: kad god sam krenula na "odvikavanje" od čokolade i općenito slatkiša, prvo vrijeme mi je bilo teško, da bi se ubrzo fakat odviknula - ne samo da nisam čeznula za čokoladom, već mi više nije odgovarala ni okusom, bila bi mi preslatka, prejaka. Ali, to me nije spriječilo da se ponovo "navučem" - i opet, i opet...![]()