Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 53

Tema: Nemjerljive(?) karakterne osobine - pametan, glup...

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno Nemjerljive(?) karakterne osobine - pametan, glup...

Ajmo vidjet kak biste svojim rječima opisali karakterne osobine...

Kako znate kad je netko
    - pametan,
    - iskusan,
    - znalac,
    - glup,
    - mutav,
    - lijen,
    - radoholičar,
    - ...

Kako procjeniti i tko je kompetentan za procjenu karakternih osobina? Po čemu možete zaključiti da je netko pametan? Koja znanja treba imati, iz kojih područja? Kako možete zaključiti da je netko iskusan/glup/lijen/...?

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

uh, za radoholicara sam sigurna, jedan takav je otac moje djece. usput je i pametan. a i mutav

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Moja metoda je odokativna i nemjerljiva... al dosad me nije prevarila

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj mikka prvotno napisa
    uh, za radoholicara sam sigurna, jedan takav je otac moje djece. usput je i pametan. a i mutav
    još jedan

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa
    još jedan
    a kak ste došli do tog zaključka i mislite li da ste kompetentne prosuđivati o tome dal je netko pametan, mutav...?

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

još jedan
    i još jedan.
    nemam sad vremena za elaborat o ovom zaključku.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Mislim da kod ocjene ovih osobina ljudi najčešće koriste sebe kao kriterij odnosno polaznu točku.
    Znači ako ja ne radim vikendom (ako baš ne moram) radoholičari su za mene oni koji rade iako nisu prisiljeni na to.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

procjena tuđih karakternih osobina nam je potrebna da možemo usmjeravati svoj odnos sa tom osobom i sl...

za to ti ne treba kvalifikacija
    što bolje procjeniš, to će biti bolje za te

profensionalnim procjenjivanjem budućih zaposlenika se bave psiholozi, moja frendica je to radila za Croatia Airlines

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno Re: Nemjerljive(?) karakterne osobine - pametan, glup...

Citiraj Moover prvotno napisa
    Kako znate kad je netko
    -1. pametan,
    -2. iskusan,
    - 3.znalac,
    -4. glup,
    - 5.mutav,
    - 6.lijen,
    - 7.radoholičar,
    - ...

..?
    1. kaže/postupi nešto pametno

2. kaže nešto što je moguće steći sa sikustvom

3. zna detalje o nekom području, a da bi to zna, treba uložiti vrijeme da sazna

4. kaže/uradi nešto glupo, a nije dio šale ili šala sama

5. - nemam pojma- ne koristim taj izraz

6. ne da mu se raditi

7. ne može prestati raditi, to ga ispunjava, 24/7 posao

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Trudim se da ne procjenjujem ljude nego njihove postupke.
    Riječ "pametan" je zanimljiva - opisuje kognitivno stanje, ali niti jedan psiholog je ne će upotrijebiti profesionalno. Svakodnevno se upotrebljava kad se divimo malom djetetu ili se neko nekom uvlači..., i to je uglavnom jedinja njezina uporabna vrijednost.
    "Iskusan" i "znalac" može biti na nekom profesionalnom ili životnom polju, sve drugo je isto uvlačnje...
    "Glup", "mutav" su uvrede pa bi se onaj tko takve izraze koristi zlonamjerno za druge trebao pozabaviti svojom mentalnom higijenom.
    Tko smo mi da procjenjujemo je li netko lijen, a možda ima nizak tlak ili neke druge zdravstvene smetnje...
    Ako nam netko nije po volji, možemo se maknuti od njega i fajrunt, a ne procjenjivati npr. pred drugima i istoga na taj način kompromitirati.
    Tak ja na to gledam.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    Kako znate kad je netko
    -1. pametan,
    -2. iskusan,
    - 3.znalac,
    -4. glup,
    - 5.mutav,
    - 6.lijen,
    - 7.radoholičar,
    - ...

..?
    1. kaže/postupi nešto pametno

2. kaže nešto što je moguće steći sa sikustvom

3. zna detalje o nekom području, a da bi to zna, treba uložiti vrijeme da sazna

4. kaže/uradi nešto glupo, a nije dio šale ili šala sama

5. - nemam pojma- ne koristim taj izraz

6. ne da mu se raditi

7. ne može prestati raditi, to ga ispunjava, 24/7 posao
    Hehe, jesi to iz Klaića prepisala

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ne kužim temu, koja je poanta...
    (možda sam malo - jelte )

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Hvala nebesima na SDI treningu. Naucila sam medju ostalima da ne reagiramo svi jednako na nove ljude i da se u globalu mogu podjeliti u tri grupe (svaka grupe ima svoje karakteristike). U glavnome, ja sam 'crvena', to jest asertivna (brza na jeziku, mislima i djelima) i grozno reagiram na 'zelene' (analiticari) koji su promisljenji, detaljno analiziraju i imaju cesto 'autisticni' pristup (obicno su na primjer informaticari, racunovodje i sl. zeleni). Zanimljivo je da u konfliktnim situacijama iz ekstremnom 'crvenog' (prvo eksplodiram) putujem u zeleno i postajem analiticar ...

Ujedno sam naucila kako ne nasjedati na provokacije ljenih, promisljenjih ljudi i manipulativnih osoba, puno puno mi je lakse u privatnom kao i u profesionalnom zivotu otkad mogu primjeniti nedavno steceno znanje ...

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

još jedan
    a kak ste došli do tog zaključka i mislite li da ste kompetentne prosuđivati o tome dal je netko pametan, mutav...?
    Jel' ovo neko trik pitanje pa da napišemo sada - vjerujem svom tijelu (tj. mozgu) da je kompetentno/an ? Kako se dođe do zaključka - a subjektivno, barem ja, mislim ne unosim svoja opažanja o tome u neke tablice pa da mi ispadne rezultatat u stilu dobar/loš/zao. U ovome zaključivanju je jedina ispravna optika - objektivna - je li se meni taj neko čini takav i takav. Kakav je objektivno - nek' se bave s time psiholozi ili doktori, u slučaju nekih karakternih ekstrema pa da treba terapiju. Sve je to in the eye of the beholder, a kakva je objektivna istina me ne zanima, zanimalo bi me da sam u situaciji profi zaključivat i procjenjivat nekoga.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Evo, brzopleta sam, ali ne i mutava - mislila sam gore reći da je jedina smislena optika subjektivna (a ne objektivna) jer ako je cilj procjenje je li mene taj neko "zabavlja" i gušt mi je s njime jer je pametan, ovakav ili nakav ili mi je naporan jer je spor itd. Nalazim se u Maximinoj crveno-zeleni ljestvici i sroz sam svjesna da će mene neko zeleni gledat - ajme ove, a ja ću sigurno naći svoju ekipu prije među crvenima. Naravno, ne treba bit isključiv, s godinam je čovjek/žena to sve manje, pa se uspori za poslušat zelenoga, ili zeleni otrpi prvu reakciju crvenoga. Nisam u poziciji se time bavit objektivno (nisam psiholog ili tako neko tko to mora radit za posao). Ako se javi neko takav, sigurno će ti linkati nekakve stručne linkove, osim ako ne želi držati svoj instrumentarij pod velom profesionalne tajne.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I da, ovo gore pametan, to ja u navodnicima pametan, tj. meni (iz moje optike) pametan. Kakav je zapravo... a nisam neki vrhunaravni autoritet za procjenjivat, ali to i nije moj issue - ja sam sigurno kompetentna prosudit kakav je netko meni.

Osoblje foruma rahela avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

još jedan
    a za kaj bih to trebala bit kompetentna?
    jel si biram prijatelje?
    ili sam poslodavac, pa si biram zaposlenika?
    ili laprdam s nekom mamom u parku, pa čisto usput razmišljam da je ona a)pametna, b)glupa c)...

ne razmišljam pretjerano o drugima dok mi se ne pletu u život, a pletu mi se ako im ja dopuštam
    pa onda pretpostavljam da si ne bih željela mutave i glupe ljude u životu
    ili misliš na one koje ni ne možeš birati, a ipak su tu? (šogori/ice, svekrva/svakra, tete, stričevi, bratići i ostali)

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Imam savršen opis lijenosti - lijen je moj brat koji će radije ostat gladan nego dignut se i napravit si nešto za jesti (ako u međuvremenu jedna od žena u mojoj patrijalhalnoj obitelji ne stavi nešto pred njega da pojede)

Glup i pametan definiram u odnosu na sebe - premda se da raspravljat o područjima u kojima je netko jači - ali univerzalna definicija pameti bi mi bila sposobnost umrežavanja vlastitih (koliko god kompetentnih) znanja u neke zaključke ili mišljenja.
    Sukladno tome glupost mi je ta ista nesposobnost. Tj. nekog tko život promatra iz više perspektiva i nekog tko je u stanju preispitat vlastita mišljanja ili pak elaborirati kako je do određenog mišljenja došao ću nazvati pametnim, dok glupim nazivam ljude koji prihvaćaju tuđe istine za vlastite.

Mislim da bi mi i pod "pametan" spadalo i postojanje opće kulture, pošto isto smatram bitnom karakteristikom a ne znam pod koju kategoriju točno spada

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

u mom slucaju sam apsolutno kompetentna, ne samo zato sto koketiram s psihologijom. ok, mutav je vise iz milja, mutav je npr. kad ga s klincima cekam u autu i on kaze da ce doci za 10 minuta a dode za sat i 45. e, to je mutavost par ekselans.

procjenjujem samo svoje bliznje koje dobro poznam, i za njih sam kompetentna (iako ostavljam mogucnost za iznenadenje). ostale ne.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa
    Poanta teme je da se na kraju svi složimo oko toga da nitko nije pametan i nitko nije glup... da smo svi tu negdje, samo što netko ima manje ili više znanja o nečemu...

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Poanta teme je da se na kraju svi složimo oko toga da nitko nije pametan i nitko nije glup... da smo svi tu negdje, samo što netko ima manje ili više znanja o nečemu...
    i da nitko nije kompetentan o tome prosuđivati?

Čitala sam jednom knjigu jednog kršćansko-indijskog filozofa koji je na puno poetičniji način rekao nešto slično ali da me ubijete ne mogu se sjetiti kako se zove (a već neko vrijeme pokušavam).

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

pa mogao si odmah to reći

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

[quote="rahela"][quote="Moover"][quote="krumpiric"]
    ili laprdam s nekom mamom u parku, pa čisto usput razmišljam da je ona a)pametna, b)glupa c)...
    Scenarij: Laprdaš s mamom u parku o djeci...

a) doktor je eksperimentalne nuklearne fizike, al ne zna se izražavati i sve što veli o djeci nema nikakvog smisla i skroz se razlikuje u stajalištima od tebe - misliš li da je pametna ili glupa?

b) nema nikakvu struku, o fizici, matematici, književnosti, politici, autima, nogometu, štrajku studenata ne zna ništa, ali puno priča, zvuči smisleno sve što kaže, za odgoj djece je stručnjak u svakom pogledu - jel pametna ili glupa?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

a jesam ga loše citirao...

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

jel ja znam da je gospođa pod a) ovo navedeno?
    kako god, vjerujem da je svim matematičarima malo teže laprdati o pelenama osim ako ne govorimo o broju popišanih ili pokakanih
    - vjerujem da je pametna u onome što radi i čime se bavi, pretpostavljam da joj je teško izraziti se, a za stajališta o odgoju, ako su različita od mog, ne znači da su glupa

gđa b), ako mi se sviđa njen način razmišljanja o odgoju i blizak je mom, naravno da mislim da je pametna, još ako iole zna o općenitim stvarima, ne samo o odgoju, bez obzira na stručnu spremu mislim da je pametna

a što ti misliš?

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Meni dosadno pa.. idemo redom:

- pametan - zna se snaci u novim situacijama. Pametan i inteligentan su, meni, isti. Briga me sto je procitao i zna prepricati. Bitno je zna li bilo sto od toga primijeniti.
    - iskusan - prosao dosta toga da moze prepoznati situaciju i, opet, primijeniti nesto sto je naucio u prosloj/slicnoj/potpuno drugacijoj
    - znalac - e taj ne mora biti jako pametan. Ali svejedno moze biti strucnjak na svojem podrucju, koje god to bilo. A, jelte, podrucja moze biti i vise.
    - glup - smanjene, jelte, inteligencije. Sto ove obicne, sto emocionalne, sto socijalne... reagira blesavo u neblesavim situacijama. A i u blesavim.
    - mutav - ne zna reci tri ciste. A ni dvije.
    - lijen - ne udovoljava ni svojoj gujici, a kamoli nekoj drugoj. Nije isto kao onaj koji ceka da drugi napravi umjesto njega. Taj je, onako, vise snalazljiv.
    - radoholicar - radi, radi, a pored njega prolazi sve drugo. I bitno i nebitno.
    - ... - e, ovi su mi najbolji!

Svako je kompetentan za procjenu, ali onako, za vlastitu uporabu. Bez bilo kakve procjene uopce ne bi bilo (smislenih) medjuljudskih odnosa.

Al' sam ga pametna danas.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Kaae
    Ja ne znam što bih pametno rekla (aha!), osim da OSOBNO više cijenim one čije su sklonosti slične mojima, a na tim je područjima kompetentniji od mene-recimo, zna prevesti neku riječ s engleskog, a ja ne znam; pročitao je više knjiga od mene; vrstan je i svestran pravnik (za razliku od mene uskog fahidijota) itd itd...
    Potpuno sam svjesna toga da je taj moj sustav procjene pogrešan, i to nipošto ne znači da ne cijenim onoga koji zna što je ciklotron ili kako se orbitom kreću nebeska tijela, međutim, ovoj se prvoj skupini klanjam do poda

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj rahela prvotno napisa
    a što ti misliš?
    Ja mislim da je ljudi uglavnom (nekom više, nekom manje) prosuđuju po sebi, svojim stajalištima i znanjima... ako se netko u stajalištu slaže samnom i ima znanja kao ja (ili veća), onda je on pametan. Ako ne, hebga, onda je glup. Jer glup je svatko tko se ne slaže samnom...

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Citiraj Kaae prvotno napisa
    Svako je kompetentan za procjenu, ali onako, za vlastitu uporabu. Bez bilo kakve procjene uopce ne bi bilo (smislenih) medjuljudskih odnosa.
    Možda bolje reći - nitko nije kompetentan, ali ipak svi to činimo

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

pa dobro, uglavnom smo se složili da onaj tko misli kao ja je pametan

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

a jes pametna... 8)

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ne, ne. Onaj tko misli kao JA, naravno.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

zar si sumnjao

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa
    Ne, ne. Onaj tko misli kao JA, naravno.
    kad sam napisao "ja", mislio sam na svakoga od nas da tako razmišlja, ne samo JA...

Žabica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Pametan, uglavnom kad vidim da se snalazi u svim područjima, zna neke detalje za koje nikad čula, takvi me uvijek imresoniraju i na kraju sama sebi ispadam glupa .
    Iskusan, eh ovo ne znam objasniti, al skužim iz priče, ista stvar i sa znalcem.
    Glup, kad ne konta najednostavnije stvari.
    Mutav kad mu treba milijon puta nešto pojasniti i na kraju opet ne napravi dobro. I da, često i za sebe mislim da sam mutava za neke stvari.
    Lijen, eh i to mi je relativno, svi smo mi lijeni za nešto, ali lijenim ljudima smatram one koji bi mogli nešto od sebe napraviti i imaju priliku za to, ali oni radije kukaju i plaču nad svojom sudbinom.
    Radoholičar, posao, posao i samo posao.

melange avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

nema šanse. na ovom svijetu ima fakat mutavih i glupih ljudi. kako god okreneš.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

i ja sam pametna 8)
    i lijena

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    i ja sam pametna 8)
    i lijena
    I ja!

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Htjedoh napisati još ovo - društvo si biramo prema "kompatibilnosti" tj. tko nam paše.

A psiholozi i druge socijalne struke godinama, desetljećima i stoljećima pokušavaju mjeriti nemjerljivo kroz kojekakve testove inteligencije i drugih sposobnosti i tome ljudi uvijek nalaze mane.

Daklem, opet se na kraju vratimo na onu "taj mi paše, a ovaj ne" i tu nema nikakvih objektivnih kriterija koji bi vrijedili za sve.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa
    Htjedoh napisati još ovo - društvo si biramo prema "kompatibilnosti" tj. tko nam paše.
    Znači, nekim forumašicama odgovara da imaju mutave muževe...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Znači, nekim forumašicama odgovara da imaju mutave muževe...
    Naravnoooo! Ni ja nisam iznimka!

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Dovoljno je da bude pametan, a možda je mutav samo zato jer uz mene ne može doći do riječi.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Dovoljno je da bude pametan, a možda je mutav samo zato jer uz mene ne može doći do riječi.
    Moj DOSLOVNO ne moze uz mene doci do rijeci. Cesto. 8)

BebaBeba avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

potpisujem Peterlin od rijeci do rijeci
    Samo sta kod mojeg nije u pitanju da je mutav pa nemoze doc do rijeci nego sam ja ta koja brblja ko navijena 0-24 Pa ko je onda tu mutav hm hm...

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

a što je s onom uzrečicom "s kim si, takav si"?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

a što je s onom uzrečicom "s kim si, takav si"?
    To znači da se razumijemo, a ne da smo isti.

To se odnosi na sustav vrijednosti, ne na karakterne osobine. Valjda... Jedino tako i možemo izdržati skupa. AKo nam se sustav vrijednosti jako razlikuje, odnos je neodrživ (svejedno da li se radi o braku, vezi, široj obitelji, prijateljstvu...).

BebaBeba avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Slazem se, mislim da se opcenito u ljudskim odnosima, bilo prijateljskim bilo ljubavnim ljudi upravo nalaze i povezuju po tome da imaju slicne sustave vrijednosti i stavove.
    Nemogu rec ISTE jer bi po mom misljenju ljudima s identicnim stavovima i sustavima vrijednosti bilo jako dosadno u zivotu, nebi se imali oko cega svadati niti bi imali argumente da si medusobno dokazuju tko je "mutav"

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ima par ljudi za koje bi mogla reći da nisu baš nešto inteligentni. A kako sam došla do te velevažne spoznaje..pa to su ljudi koji imaju vrlo usko znanje o svemu(manje mislim na nekakvo stručno znanje, više na opće životne činjenice) a uz takav kapacitet oni su uvjereni da su jako pametni, ne zaustavljaju se kad se granica nekakve teme debelo pomakne od njihovih mogućnosti, nametljivi su u isticanju tog njihovog umnog kapaciteta itd, itd. Postoje ljudi koji se ne snalaze najbolje verbalno pa na prvu ostave dojam nepametne osobe ali daleko su od toga. Iskusni su oni koji su svojom strukom, zanimanjem ili igrom okolnosti u životu jako dugo u nečemu pa su savladali tolike vještine i znanja da možeš reći da su iskusni i vjerovati im. Znalac-povezujem sa strukom najčešće mada ni iskustvo nije zanemarivo. Mutav-ljudi koji ili ne vole pričati ili se ne snalaze sa riječima. Ja spadam u mutave često puta. Jer nisam od onih koji vole pričati (ko bi rekao, puuuuno bolje mi ide i draže mi je pisanje). Lijen-to su oni koje vidiš kako se dižu iz sjedećeg položaju pa glasu uzdahnu :"Ajme majko, sve me boli" ili oni koji dva sata prije nekakvog posla kukaju kako su umorni ili im se neda, oni koji traže pomoć susjeda da im opere tri čaše..ima ih koliko oćeš. Radoholičar-mislim da je tu sve jasno. Pametni-ljudi koji posjeduju više vrsta inteligencije i znaju je upotrijebiti u pravom trenutku

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj gita75 prvotno napisa
    Mislim da kod ocjene ovih osobina ljudi najčešće koriste sebe kao kriterij odnosno polaznu točku.
    U ovo sam sigurna...
    Bar mislim da ja tako radim, dakle, netko je pametniji od mene, netko je gluplji, netko ljeniji...

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

evo potpuno nekompetentne osobe , a to su mi potpisali kompetentni s procjene osobnosti ( koje u sklopu ostalih procjena vrše nad nama svakih nekoliko godina- valjda da vide jesmo li zaglupili ili napredovali u firmama) ; uglavnom - dobila sam bezbroj epiteta ( s kojima se, naravno, slažem ) i jedan koji me odmah "bocnuo" - lakovjerna ; mislim?! , na pragu četrdesetih, oni meni da sam lakovjerna , u prijevodu : ako mi kažeš da si pametna, ja mislim da si pametna , ali, s druge strane i za sebe mislim da sam pametna , toliko o mojoj procjeni i kompetenciji za istu

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •