-
Simptomi poremećaja rada štitnjače
Trebaju mi vaša iskustva i eventualno savet. Problem je sledeći: 35 godina, sveži nepušač, umorna skoro pa neprestano - spavala bih danima da mogu, anemična, bezvoljna, ugojila sam se 6kg za 2 meseca bez nekog posebnog prežderavanja (nema veze sa ostavljanjem cigareta jer je počelo pre toga i nastavilo se istim intenzitetom i sa prestankom pušenja), suva koža i neukrotiva/suva kosa, zaboravna, mozak mi definitivno radi na rezervi jer ga ne uspevam uključiti za ništa komplikovanije od pravljenja spiska za supermarket...
Sve mi liči na poremećaj štitnjače a opet ne znam. Obe moje doktorke (i ginekologica i opšte prakse) ne rade do sredine maja pa bih hormone radila privatno a opet ne bih bacala novce ako ne moram...
I koliko se uopšte čeka na rezultate da znam da li uraditi analize sad ili nije frka čekati do maja da bih sa njima otišla kod lekara?
-
Ako sumnjas na hipotireozu, za pocetak mozes napraviti samo pretragu TSH. Povisena vrijednost TSH upucuje na smanjen rad stitnjace.
Ne znam detalje za cijene, cini mi se da odredjivanje samo TSH u privatnom labosu u Zg kosta oko 90 kn (ali stvarno nisam sigurna).
-
Sad vidim da si pitala i koliko se ceka rezultat: ja dobijem rezultate (za TSH, fT4 i fT3) isti dan ako idem privatno, a u drzavnoj klinici preko uputnice obicno traje 10-ak dana. Rekli su mi da imaju neke velike kitove s ragensima (tj. za veci broj uzoraka), pa je to razlog cekanju.
-
http://www.zdravlje.hr/clanak.php?id=13058 procitaj.
Nalazi hormona u Zadru budu gotovi sutradan.
-
CM probaj sebi ogovoriti
- kakva ti je probava, ciklusi, temperatura, puls, postoji li drhtanje ruku.
Ovo sve mogu i ne moraju biti simptomi poremećenog rada štitne.
Nisam skontala jesi trudna, ako nisi moje mišljenje je da čak i možeš sačekati maj, ali ako jesi nemoj idi odmah, bar TSH.
Pozdrav
-
Probava katastrofa u poslednje vreme, ciklus neuredan (na 21-32 dana), temperatura normalna, drhtanja ruku nema. Nisma trudna.
Danka, bebelina, hvala i vama
-
osim umora jedan od simptoma može biti i povećana zadihanost kod minimalnih napora. ubrzan rad srca i dok sjediš.
guši li te išta?
kako se osjećaš kad se sagneš?
imaš li zujanje u ušima kad se nagneš prema naprijed?
ja sam svoje probleme sa štitnjačom otkrila kad mi je počela smetat rolka na vratu i kad me počela smetat plahta na krevetu kad bi se pokrila. a onda je počelo gušenje kad bi se nagnila i zujanje u ušima. srića svi nalazi su u granicama normale, ali malo povišenih vrijednosti.
-
Ja sam dugo zanemarivala simptome, jer sam mislila da, kao i mnogo drugih zena koje upadnu u problem sa kilogramima, u stitnjaci trazim razlog, a da je razlog u stvari - klopa.
Umor nisam mogla da skapiram kao simptom jer sam tada imala zahtevnog dvogodisnjaka, sisavca ov kors.
Suvu kozu imam oduvek, bledog sam tena, kosa je ionako podivljala u trudnoci i dojenju, nisam ni znala kakva bi bila da nije tih hormona.
Onda sam u jednom trenutku pocela da osecam pulsacije u predelu vrata, i odlucila se da ipak uradim te pretrage, jer sam zelela trudnocu.
Sad, posle godinu dana, mogu tacno da osetim oscilacije u radu, i obicno se potvrdi svaka moja sumnja u laboratoriji i kod endokrinologa. Moja dijagnoza je hashimoto.
-
pozz, ja sam prije 3 godine obolila na štitnjaču, moji prvi simptomi su bili aritmija,umor i zadihanost nakon predjena 2 koraka, gubitak kilaže itd.....isla sam par puta na hitnu zbog aritmije ( do 140 otkucaja/min) i tamo su mi rekli da provjerim hormone stitnjace, kad ono nalaz katastrofalan - hipertireoza, i onda su me krenuli kljukat ljekovima ( Brufen, Athyrazol, Atenolol, Praxiten - 16 tableta dnevno ), malo za reć da sam bila polumrtva :/ i onda idući nalaz - štitnjača stala i onda nakon takvih par nalaza, malo ubrza malo stane, zaključili su da imam hašimoto toksikozu i tako su me kljukali godinu i pol, dok nisam čula za Osijek i otišla tamo ( inače sam iz Slavonskog Broda ) i od tada, evo već godinu i pol dana, ne pijem ljekove i idem na kontrole svakih 6 mjeseci, uspjeli su mi regulirati taj rad, ali sad sam ostala trudna
i sad cu morati češće na kontrole i provjere rada štitnjače da ne bi opet hormoni podivljali.
Što se tiče simptoma, zavisi u kojem je stadiju bila ( ubrzana ili usporena ) - otpadala mi je kosa, bila je kao paučina, koža mi je bila suha, nokti se listali, gubitak/dobitak na kilaži, umor, aritmija, pojačano znojenje ( koje je rezultiralo dermatološkim problemima na pregibima gdje je pojačano znojenje bilo najviše izraženo )........
Tako da, najbolje bi bilo da odeš što prije izvaditi hormone ( TSH ) i da vidiš u čemu je stvar. Sretno!
-
-
cure moje,evo da se i ja malo javim.
nako duuugo izbivanja sa foruma.nisam stigla.
uglavnom...,imam 24god uskoro,ne pušać,niski tlak,rodila prije 2.god.
zadnjih miseci a posebno zadnjih 3tjedna mi je bilo loše bar 10puta.simptomi kreću ovako...ubrzano kucanje srca, ubrzano lupanje srca,kratki udisaji koje nemogu udahniti i izdahniti ono ka zijevanje.pocne mi se mantati koda sam pijana,crne točke prid očima,pritisak u glavi,ruke i noge slabina i ne osicam ih nego trnci bockaju i pritisak od prsa krece prema vratu.moram odmah sisti.a danas je muž vozia,srića.pa mi je bilo loše.jedva sqam izdržala da izađem iz auta.više nisam ni vidila od pritiska koji udari od prsa prema grlu i glavi.i divljački lupalo srce.a nikako do zraka.
pa sam počela sumnjati na štitnjaču.
za par dana vadim razne hormone jer imam glavobolje i mliko u cicama. (TSH,testosteron,estradiol,kortizol,urea,triglicer idi,kolesterol,prolaktin,DHEA/s,LH,FSH,ALT,AST,KKS,kreatinin)
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma