Pokazuje rezultate 1 do 40 od 40

Tema: Strah da joj se nešto ne dogodi i mačka u stanu

lasada avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno Strah da joj se nešto ne dogodi i mačka u stanu

Ispričavam se moderatoricama neka ovu temu premjeste jer ne radi pretražnik a ovdje mi se činilo prikladno za otvoriti tu temu.
    Dakle, kako naša Larica raste ima 11,5 mjeseci i pravi prve korake držimo ju za ručice jer namamo hodalicu i ne želimo je, pa onda puže i dira sve i svašta mene strah da joj se ne dogodi nešto što se hoće a to je da padne, da se udari itd. Ja nemam vremena kad sam sa njom a tata nam radi tražiti po internetu što sve beba radi kad počne koracati i puzati i kako na te sve situacije reagirati a znam da će se svašta izdogađati prije njenog samostalnog stajanja i hodanja od ovog trena. Sad dok pišem ovaj tekst uši su mi okrenute unazad i stalno je pratim pogledom da mi nešto ne promakne. Imamo mali stan od 40m2 najveći je dio boravak i tu imamo kutnu garnituru ispred koje sam prostrla deku da joj nije zima za guzu da se igra, pa ona otpuže do vitrine koja ima staklena vrata i pored nje je grijalica naime isključena al ju koristimo kad Laru kupamo pa to hoće dirati a ja je stalno vraćam na tu dekicu. Onda je eto u kuhinji pa vamo, pa tamo. Kad ju dignem ona se izvija i neda mi da je sjednem lopuža stalno se igramo al moram i ja sjesti na par minuta.
    Nije meni to teško oko nje samo me hvata taj strah.
    Drugo, imamo mačku steriliziranu i ona spava na stolici a kad se probudi siđe na pod i ide u kupaonicu tamo jede ima svoje posudice i sa jelom i sa vodom, Lara još ne ide tamo jer imamo vrata iz boravka u hodnik pa vrata u kupaonicu znači tek je počela sa aktivnim puzanjem oko mjeec dana po podu a do tada po kutnoj. Djed i baka žive do nas i dođe djed sjedne na pod kod Lare i igraju se a ja koristim situaciju i gnječim miksanu hranu za jelo pa se okrenem iz kuhinje i vidim da djed i Lara sjede a mačka se okrene pored Lare i Laru po licu repom slučajno i ništa nije bilo već sam ja graknula; " djeda, zašto dozvoliš da maca Laru po licu a ti gledaš?", čovjek se uvrijedio jer se ja izderala pa sam si kasnije razmislila i mislim da sam ipak pretjerano reagirala. Imamo mačku u stanu već 5 godina, svaki dan usisavam i češljamo macu i Lara se igra na tom podu i nikad ništa a ja tako graknula jer sam se uplašila. Kad sam bila trudna Larom i nisam se testirala na toksoplazmu na vrijeme pa mi rekao moj ginekolog da sam je vjerojatno i prebolila a veterinarka mi rekla da nema bojazni za Laru da je još bolje da ju učimo sa životinjom da se sprijatelji. Ja stalno vičem na macu kad joj se približi a vidim i sama da bi maca samo Laru gledala jer zna da ju ne smije dirati jer ja ne dam. I kada njih dvije (u kojoj Larinoj dobi) i kako sprijateljiti ja sam živa koma koliko me strah a Laru ne mogu staviti pod stakleno zvono ona mora puzati i kretati se. Molim vas za savjet o ovome što sam napisala.
    Zabrinuta sam

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ja, moram priznati, nisam shvatila čega je tebe strah.
    Djeca padaju - neka više, neka manje. Moji klinci nikada nisu padali. Nikada nisam bila ni zabrinuta radi toga. Sada, kada su dobro savladali hodanje, skakanje i trčanje više je padova i nezgoda nego prije. Popnu se na stolicu pa na radnu plohu pa vade čaše iz vitrine. Ili pobacaju jastuke ne pod pa trče preko cijele kutne i onda skok na jastuke.
    Sve u kući ostalo na mjestu, biljke po podu, stolići, svjetiljke - nikada nisam ništa sklanjal. I dugo su puzali (ili bolje rečeno kasno prohodali - sa 15 i pol odnosno 16 mjeseci) i bili su isključivo na podu (bez dekice).
    A mačka - ne znam, nemam iskustva.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

kako kažeš pod staklenim zvonom ne može biti, ako ste u stanu od 40m2 s mačkom biti će često u dodiru.
    Bitno je da mačku čistite od glista, da koliko možeš počistiš pod od dlaka i posebno bitno pazi da mala ne čupa mačku, jer se mačke brane. Mene je uvijek pomalo strah da ne bi slučajno provocirala mačku tako da je ogrebe po licu i ošteti oko (premda imamo neke zbilja pitome mace, ali recimo svekiji imaju jednu nervozniju). To su male šanse, mislim da bi ogrebla možda po ruci, teško da bi baš po licu ali nikad ne znaš. Tako da je potreban stalan nadzor.

E sad, to što joj je prešla repom preko lica, ne bih se živcirala. Bit će tu još svašta. I cmakanja mačke, i ruke u usta nakon što je pogladi...nećeš je moći uvijek spriječiti. Najbolje učini koliko možeš a dalje se ne sekiraj Toksoplazme se isto ne moraš bojati. Pusti ih neka se malo igraju pod tvojim nadzorom, uči Laru da se maca draga a ne čupa, kako bi imale dobar odnos. Što više smanji nervozu i vikanje da ne bi pokupila te oblike ponašanja (npr. kod moje mame mačke ne smiju u kuću ali čim se otvore vrata na terasi one uljeću, mama ih ganja, pokušava ih zaustaviti nogom, i točno vidim kako mala kopira pa ide mačke tjerati, pokušava ih udariti nogom :shock: premda ih inače obožava... ja bih radije da to ide malo mirnije...)

Još nešto ot, ako Lara još ne hoda samostalno, izbjegavaj je voditi za ručice. Bolje je da što više puže jer je to dobro za njen motorički razvoj.

mama_jos_malo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Draga, opusti se.
    Dijete ne treba živjeti u sterilnim uvjetima i njeno je tijelo već kolonizirano bakterijama, koje nisu tako loše, kako ih proizvođači detrdženata žele prikazati

Dijete će istraživati, pusti je. Važno je da ne čini ništa što je doista ugrožava, primjerice prst u utikač

Hodalicu ste prekrižili, to je super, jer doista pedijatri i ortopedi tako savjetuju u skladu s istraživanjima. Nemojte je držati za ruke i "učiti" hodati. Kad bude spremna-prohodat će (moja K. je s 15 mjeseci prohodala) Do tada neka puže i drži se za namještaj, sama koliko može.
    Dovoljno je da je upozoriš da nije dopušteno dirati grijalicu, utičnicu.

Dijete mora otkriti i otkrivati.

Ti se opusti, jer će uskoro trčati

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

evo malo smo se ponavljale, kad smo pisale sve u isto vrijeme
    Nego sad će lijepo vrijeme, uzmite tu dekicu pa izađite malo na livadu, tamo će biti manje stvari koje se mogu razbiti i više prostora za puzanje.

Potpisujem i ovo da bakterije nisu uopće loša stvar.

tibica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Joj, joj. Kao prvo mislim da vraćanjem na dekicu nećeš puno postići. Pomiri se s tim da će ona sada ići svakamo, sve dirati, pasti milijon puta, stavljati sve u uste, kad nauči otvoriti vrata odlazit će u kupaonicu, dirati će mačju hranu, četku za wc, štapiće za uši...sve što joj je pri ruci. Ti tu ne možaš puno učiniti osim maknuti joj iz dohvata sve što je opasno i što ne želiš da dira. Gledanje u nju i držanje za ruku neće ju zaštiti od svih padova i udaraca (moja je na 10 cm od mene lupila zubima u stol i dospjela na hitnu - tresla se brda, rodio se miš, puno krvi, a ništa joj u principu nije bilo). Nemoj se previše opterećivati, napravi što možeš za njezinu sigurnost, ali pusti ju da se kreće, da istražuje, da isprobava novostečene sposobnosti.

Što se tiče mace ne znam što bi ti rekla. Znam roditelje koji imaju i macu i dijete i znam ih koji su se riješili mace kad je dijete bilo na putu...
    Ja osobno ne volim da mi je životinja u istom stanu sa djetetom, ali i moji su imali psa do nedavno pa sam ju pustila da se igra s njim.

Uživaj u djetetu i opusti se.

Pusa.

tibica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Dok sam ja napisala post vi već riješile problem.

mamasch avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Kao prvo, smiri se malo!!! Mene si isprepadala svojim postom a prošla sam kao i većina nas ovdje sve to o čemu pričaš. Malo stani na loptu i poslušaj vlastiti razum koji ti fino govori da pretjeruješ i da nema potrebe siktati na svaku situaciju koja ti se učini imalo opasnom.
    Ako želiš imati mačku u kući skupa s djetetom, onda ih moraš pustiti da se međusobno upoznaju i "dogovore" kako će si organizirati suživot. Kupaonicu drži zatvorenom, obzirom da je maca dugo s vama sigurno ti zna signalizirati kada želi jesti/ići na WC, pa ćeš joj lako odgovoriti na potrebe. Dijete, na žalost mnogih roditelja koji su malo osjetljiviji, mora istraživati i doživjeti puno loših ali i puno lijepih situacija kojih ne bi bilo da ih roditelji štite apsolutno od svega. Srećom imaš relativno malen stan i lako je kontrolirati prostor. Ja živim u kući od 100kvadrata i imam blizance - zamisli kako je bilo meni . Imali smo psa do njihove 2 godine, kojeg sam poklonila dalje jer nisam se stizala brinuti sama za djecu i za psa.
    Kad ti netko dođe u posjetu, zamoli da pripaze na dijete tako da ga puste da istražuje, i neka pri tome ne isključuju macu iz igre jer bi maca tek tako mogla postati ljubomorna na dijete. Od ovlaš dodira mačjeg repa ili šapice djetetu neće biti ništa, jedino ako je alergično na dlaku, a koliko znam to bi se do sada već otkrilo. Kućni ljubimac može samo dobro činiti svakom djetetu, osim u slučaju alergija ili lošeg postupanja sa životinjom, a to je ono što ti moraš strpljivo naučiti svoje dijete. Vjeruj mi dovoljno je veliko da može pomalo naučiti dragati macu i dijeliti igračke s njom. Ti moraš biti strpljiva i posvetiti se djetetu. Pusti i kuću i kuhanje, shvatit ćeš da je to sada sporedno dokle god ti se dijete ne osamostali u smislu da samo jede, da progovori i krene samo na WC. Do tada njegov razvoj i odgoj mora biti na prvom mjestu i svi se morate tome prilagoditi.

mamasch avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

tibica, same here.
    8)

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Da vidis mene vjerovatno bi se zgrazala, ko sto se zgraza dosta roditelja oko mene. Ja svoje dijete jednostavno pustam da samo proba sve sta hoce. Naravno, to ne ukljucuje opasne situacije, ali penjanje na trosjed, stolicu, cak neki dan i na wc skoljku, pa gore-dolje po stepenicama... prepustam njemu. Ja jesam tu kraj njega ali ne strepim nad njim. Jos niti jednom nije pao s visine, jedino na ravnom kad mu se zapletu noge. Jako je oprezan, nikad se ne penje negdje gdje se ne osjeca sigurno. U parku se sam penje na veliki tobogan i hvata se u kostac sa vecom djecom na red za spustanje. I opet, ja sam blizu njega i bodrim ga rijecima ali na njemu je da sam vidi svoje granice.
    I oduvijek imam takav stav. Mozda je zato prohodao s 11 mjeseci, bez pomoci, bez drzanja za ruke. Sve je savladao sam.
    Sto se zivotinja tice, od rodenja je s njima u kontaktu, naravno ne bas kao mala beba ali cim je krenulo puzanje dosla je i macka da ga pozdravi, pa smo dragali macu, sad dragamo sve zivotinje pa i vucjaka od susjede koji je veci od njega. Nkad nije udario ni pocupao zivotinju. Poslje operemo rukice i sve 5!
    Trebas se samo malo opustiti, skloniti sve opasne stvari van njenog dohvata i samo uzivati u napretku tvoje curice. Vidjet ces, s takvim stavom, bit ces puno sretnija i zadovoljnija mama.

lasada avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Hvala vam mame od sve sam razumijela i puno ste mi već prvi dan pomogle čak je potekla i suza
    Laru učimo da draga macu ali sam ja macu kad je bila beba jer sad ima 5 godina učila grebati i gnjavila sam ju pa se ona naučila braniti, zato me strah da kad Lara macu podraga ili možda to učini nespratno ili macu iznenadi na taj način da maca nju ne ogrebe.
    Lara nam je prva beba i nemam okolo sebe baš majki sa kojima bih razglabala o djetetovom rastu i razvoju pa mi ovaj forum jedini ovako pomaže zato vas sve to pitam.
    Sve te mame oko mene se drže jako važne i govore mi kako će doći do nas da se djeca upoznaju a na kraju nikako doći samo kad se vidimo u šetnji kažu da nemaju vremena, tu vam ljudi žive u 4 zida a ja tako nisam naučila u svom rodnom kraju eto tako da znate kako je kod mene na Plitvicama. Da nemam muža, svekra i svekrve valjda bi poludila sve što trebamo nije nam nadohvat ruke već za 20 - tak KM jedino je priroda oko nas a eto već tjedan dana pada kiša pa nikako pošteno izaći van dok se ne proljepša a jedva čekamo da pravo zatopli pa da odemo subotom nas dvije i tata pa da napravimo piknik na jezerima :D

lasada avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Eto jedan primjer koji nam se upravo dogodio. Igramo se Lara, ja i tata na podu kad Lara sjedne a iza nje ovalnog oblika stolić drveni i širi ruke a tata je uzme odmah u naramak i oboje smo izrekli da nas je strah da se nebi npr. onaj tren prevrnula na leđa i udarila o stolić zato ju je uzeo k sebi onako polako spontano. Strah me na svakom koraku :/
    Ah mi mlade (30.g.) mame

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

lasada
    vidiš kako si nas digla na noge .
    Sigurno ti je nezgodno u malom stanu, ali sve što možeš napraviti je da kupiš zaštite za utičnice i oštre bridove, skloniš opasne stvari i prepustiš se sudbini . Malena će ponekad pasti, to je dio učenja hodanja... I čini mi se da su djeca nad kojom se previše strepi i čuva često neopreznija u prvim godinama nego recimo moja kraj mene neoprezne. A to što netko ide za djetetom da ne padne opet nije garancija da neće nezgodno pasti. Imam i ja primjer, recimo mm je veliki paničar, često mi je znao prigovoriti da je ne pazim, a onda je njemu pred nosom pala sa stoličice u kupaoni i lupila glavom o školjku, premda je bio kraj nje i pazio... nešto ćeš spriječiti, nešto nećeš moći, zato je dobro da dijete zna i što je to slobodan pad, pa vježbajte i to kad ste na dekici, ili vani u travi.

Ja inače volim ostati mirna kad padne, i dignem je tek ako zaplače, nastojim se ne trzati i ne vikati ako se udari nego je po potrebi mirno utješiti, a ako joj nije ništa pustim je da se sam diže. Ne bih voljela na nju prenositi nervozu.

To što kažeš da si od mace učinila ratnika, tako sam i ja znala zezati mačiće da mi skaču na ruke... opet kad odrastu budu ozbiljniji. Da li maca izlazi iz stana? Ako da, to je dobro, one koje su uvijek zatvorene znaju biti nervoznije, koliko sam vidjela (premda ne mora biti uvijek tako). Ti najbolje znaš njezin karakter, pa im pomozi da se dobro upoznaju.

na žalost, mi smo za sad odustali od izleta na Plitvice, bilo nam je dosta puta, pa se čujemo drugi put...

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Znam da vam je mali stan, ali ima na jednom topiku gdje forumašice pišu da su zbog djece stoliće izbacili ili sklonili. I tako prilagodili dosta stvari u svom stanu tako da ima više prostora za dijete - i da se manje znoje i brinu vjerovatno.

Ono što će mene jedan dan brinuti je isto taj strah od padanja itd., ali ZNAM da je sigurno najbolji način da se dijete pusti i da samo istražuje, kao što Koksy piše i za stepenice i penjalice i sve živo...
    Samo ih treba naučiti na koji način pravilno to napraviti, pa onda da znaju čega se paziti i šta izbjegavati.
    I što manje onog: "pazi, past ćeš!" sa panikom i strahom u očima i glasu.

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

vidim da si dobila dosta savjeta sto se tice padanja ..........
    a sto se tice zivotinja .............moje oba dvije male zive od rodenja sa psom i sa mackom ...u stanu je pas ...macka ponekad ...............zivotinje najcesce osjete a je to malo dijete pa vise paze i obzirnije su sa njima nego sa odraslima ...macka ce prije pobjec maknut se ako joj sta smeta ...sakriti se tamo gdje dijete nemoze do nje ............naravno da moras paziti i uciti bebicu da pomalo draga macu a i macka ce se naviknuti na bebu ........ukoliko budes macku micala svaki put od dijeteta e tek onda radis macku ljubomornom i to ne valja ........podragaj ti mascu a onda beba i tako iz dana u dan a maca kad spava ne dirati macu .....neka ima svoj mir evo nadam se da sam ti malo pomogla .ne brini previse ......sve ce ici svojim tokom samo ako ne budes panicarila na svaku i preuvelicavala opasnost .....bit ce padova bit ce ogrebotina ali sve ce proci ....naravno sve ce bit ok uz tvoj nadzor al nemoj da uvijek zna da ih gledas probaj malo poskrivecki gledat kako se maca ponasa kad zna da ih ne nadgledas a beba u blizini mace .

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj Maslačkica prvotno napisa
    I što manje onog: "pazi, past ćeš!" sa panikom i strahom u očima i glasu.
    Potpis na ovo! Kod nas isto toga nema nego ja samo kazem "polako!" I ne viknem al kazem malo glasnije tek toliko da bude na oprezu!

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj lasada prvotno napisa
    Eto jedan primjer koji nam se upravo dogodio. Igramo se Lara, ja i tata na podu kad Lara sjedne a iza nje ovalnog oblika stolić drveni i širi ruke a tata je uzme odmah u naramak i oboje smo izrekli da nas je strah da se nebi npr. onaj tren prevrnula na leđa i udarila o stolić zato ju je uzeo k sebi onako polako spontano. Strah me na svakom koraku :/
    Ah mi mlade (30.g.) mame
    Ah ti si ista ko ja. Ja i sad kad ima 18 mjeseci pazim na takve stvari, npr. kad se mota oko stola, ili kade da ne bi pala i udarila se u glavu. Jedino sam totalno opuštena kad smo vani na dvorištu na travi. Onda trči i kak god padne ništ joj nije, ali ju ne pustim da divlja po pločniku. Jučer je gurala neka plastična kolica po travi, pa su joj zapela i prevrnula se naprijed, ruke su joj ostale ispod ručke jer se držala, ležala prek cijelih kolica a noge u zrak.

Koksy, ne bih se složila s tobom. Mislim da si ti opuštenija jer je tvoj mali spretan, a ne obrnuto. Meni npr. nikad prije nije palo na pamet da bi toliko pazila dijete i hodala za njom jer se sjećam mlađe sestre koja je rano prohodala i nikad nije padala. Ali moja mala je dosta smotana i nije baš najspretnija. Prohodala je s 14,5 mjeseci i dosta dugo gubila ravnotežu kod promjene smjera ili kad je bila umorna pa je teturala po stanu. Da ju nisam pazila da ne padne glavu bi si razbila već sto put.
    I sad još uvijek nisam baš najmirnija kad trči po stanu, uvijek mi je na oku, jer ni sad nije baš najstabilnija. Voli plesati pa se vrti u krug i stoji na jednoj nozi a drugom maše po zraku ko da pleše cancan pa se prevrne na pod. Ili se diže s poda pa se nasloni na loptu i prevrne. Ili pokuša prijeći dvije tri niske stepenice bez držanja a ne može da ne padne, a ona se samo sjuri prek. Pazim da nije blizu oštrih rubova stola, kreveta, ormara itd.
    Vidjela sam neki dan u parku curicu iste dobi, popela se sama na tobogan i ljuljačku ali je neusporedivo čvršća i sigurnija, prohodala s 10 mjeseci. Vidi se ogromna razlika između njih dvije, i da je moja tak sigurno bih ju više pustila. Mislim da je i na mami da procijeni što dijete može.

Ista stvar je i s govorom. Moja P. priča bolje nego puno dvogodišnjaka, ali mi ide na živce kad moja mama ili netko drugi za djecu koja ne govore vele da je to zato jer se nitko njima ne bavi ni razgovara, a znam da u većini slučajeva to nije istina.
    Isto tak mislim da dijete nije nespretno jer je mama stalno u blizini.

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj lasada prvotno napisa
    Ah mi mlade (30.g.) mame
    A zasto u takvoj situaciji nebi samo rukom malo pridrzali leda curici da bas ne padne na taj stolic? Pa ju malo pomaknes, njezno, bez naglih pokreta, bez da ona osjeti neku napetost. Ne morate ju odmah primati u narucje, samo suptilno sprijecis nezgodu. Ona ne mora ni skuzit da je nesto bilo. Eto, ja bi tako.
    E da, ja sam svoj ovalni stolic izbacila iz stana, iako mi je bio predivan i preskup, ali sam spasila puno zivaca.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Mi smo postavili jastuke oko njenog mjesta za igru i maknuli stolić

L&L0809 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

kad se nema novaca za uredjenje stana, ide se na minimalisticki rezim koji itekako odgovara maloj djeci.

lasada avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Drage mame, imate pravo u vezi stolića samo nam smeta i mislim da ću predložiti MM da ga rastavimo i spremimo u podrum jer će se Lara uskoro ustajati i uz taj stolić kao što to sad radi uz kutnu. Mijenjali smo se sa bakom mi njima dali ovalni svoj veliki stol za jesti a ona nama običan okrugli pa Laru na njemu prematam al sve mi se čini da ću je dalje prematati na krevetu jer se diže iz ležečeg u sjedeći položaj. Što se tiče mačke ona traži van da ide na wc i kroz dan i po noći a u stanu ima samo jelo u kupaonici. Spava na jednom od 4 stolice ili u svom krevetu ( kao kutija). Maca se boji Lare pa ju zaobilazi a kad Lara plače odmah dođe vidjeti što ona plače. Vjerojatno joj ne bi ništa napravila al pretpostavljam kad bi Lara nju začupala da bi se maca naglo okrenula i u panici je valjda ogrebla. Tako da ću njih dvije morati brzo sprijateljiti, ali Lara ne dira macu dok spava samo pokazuje nama da maca pava.

mašenka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Mi imamo 7 maca, Maša se super slaže s većinom njih, jedino se jedna ženska i dečki (2) radije sklone dok druge može razvlačiti kao žvakaću. Naravno uvijek je nadgledamo kad se igra s macama (psima ili drugim životinjkama) i često ih treba smirivati jer se zanesu pa igra postane malo grublja. Nisu sve mačke jednake, meni se čini da su ženske ipak puno tolerantnije, mislim da kuže da je mladunče pa bi joj svašta dozvolile, ipak od druge djece bježe kao đavo od tamjana ! Imamo i jednu koju ni mi baš ne možemo dirati kad nam se hoće, tuče i druge mačke, ali Maši i psima dozvoli svašta .

lasada avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

mašenka

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam svojeg ulovila kad je tek propuzao (par mjeseci) kako zvace i ispituje biancove sape (macak)

luka (hrvatski ovcar) je glumio zivu ogradu i satima lezao sa malim na krevetu izmedju sebastiana i ruba da se mali slucajno ne skotrlja

dan danas se zivotinje ne pomaknu kad se valja po njima dok nije stabilan da se slucajno ne povrijedi

imao je fazu koja me bacala u ocaj, kad je poksuavao piti iz psece zdjelice za vodu

po meni opce nije lose da macka ima pravo dati maloj do znanja da je pretjerala jer bolje da ti se to dogodi u kontroliranim uvijetima sa cistom mackom nego negdje na cesti

sebastian je dobio po prstima od sestrine macke i tek se tad naucio da bude pazljiv prema zivotinjama

sto se tice opasnog namjestaja, mi smo sve maknuli, a najveca mi je paranoja penjanje na balkonsku ogradu sa godinu i pol je dogurao stolicu u kuhinju i uspio se popeti u sudoper

melange avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

baš u zadnje vrijeme čitam ove teme o padanju i propuzavanju/prohodavanju i ko za vraga, jučer mi je malena koju čuvam opala na glavu jednom i drugi put razbila usnicu

ima 9mj, počela je gmizati, sve je mobilnija. zasad se samo unazad odguruje i uspravlja u sjedeći položaj preko jedne noge, ali sve dosta stabilno. međutim, pokušava sada valjda već krenuti i naprijed, a glava je malo "pretegne" i nema snage vratiti se nazad, ali niti krenuti naprijed, pa je jučer lupnila glavom naprijed, pod mojim nogama se igrala.

ovo kad je razbila usnicu je taman bila odguzala sa spužve i ko za vraga.

nije bilo oteknuća niti čvoruga, na svu sreću, ali bila sam u komi cijeli dan,
    i samo mislim o ponedjeljku i kako ću je kontrolirati.

a u dnevnom boravku imaju stolić kojeg bi trebalo stavljati u reklamu što nikako ne kupovati ako mislite imati djecu.
    cijeli oštro rezan od stakla s metalnim nogama koje strše na površini. noćna mora.
    sad ste mi dale ideju, u ponedjeljak ga mičem na drugi kraj kuće, a nju stavljam na tepih.
    duže će joj trebati da pobjegne s njega nego s one spužve koja je metar s metar, a ako na njemu padne, manja je šteta nego na pločicama.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

za puzavce je najbolji goli pod, bez tepiha, bez spuzve

melange avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

ali na golom podu kod njih nije parket nego pločice.
    tvrda tvrda podloga. znam da je to najpogodnije za puzanje, ali nije za padanje na glavu (a ona je sad u toj fazi).
    i sad sam se sjetila, pomalo se i kliže na tim pločicama, zapravo, tako se uglavnom i kreće.
    da je moje dijete, možda bih otrpjela koji lup i zvek nauštrb svladanoj tehnici puzanja, ali u ovoj situaciji mi je bitnije da na kraju dana roditeljima predam dijete u jednom komadu i bez masnica na glavi ili usnicama (nadam se da me kužiš)

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Pločice su tvrde i hladne i definitivno nisu za puzanje. Kaj fali ako je dijete na tepihu? Toplije mu je i sigurnije je ako udari glavom po podu

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Sirius Black prvotno napisa
    Pločice su tvrde i hladne i definitivno nisu za puzanje. Kaj fali ako je dijete na tepihu? Toplije mu je i sigurnije je ako udari glavom po podu
    ma problem je jedino taj da je dijete koje istražuje teško zadržati duže vrijeme na tepihu...

ne znam je li to dobra ideja, ali ako već opasan stolić mora ostati u sobi ja bih ga pokrila malo debljom dekom (samo još nekako treba spriječiti mogućnost da se dijete uhvati za deku i povuče, možda ako se nekako može zavezati odozdo)

lasada avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Ne znam curke mi imamo unajmljen stan i na betonu najlon i tepih po cijelom stanu meni je to super za Larino puzanje postala je prvakinja, ganja nas puzeći. A kad stigne do kutne garniture koja je razvučena kad tata na njoj spava odmah se sama podigne na noge i hoda sama uz nju. A kad joj se baš hoda cvili dok ju ne primim za rukice ona ulovi za prste i sama ide i samo se drži za moje prste i dosta je stabilna. Otpuže mi u kuninju i direkt dira kantu za smeće koja ima poklopac ali unutra vrećicu kojoj vire rubovi van kante pa je njoj to zanimljivo jer šuška. Kantu ne mogu staviti nigdje u donji element jer ondje imam suđe a baš nigdje mjesta. I ovako je mali stan pa je i kuhinja rađena po mjeri. Kad Lara prohoda morat ćemo na balkon staviti / zašarafiti neku glatku ploču na ogradu da dama ne padne dolje makar smo u prizemlju sa te strane balkona imamo oko 2,5 metra visine. Malo sam se opustila čitajući vaše postove samo još nikako da rastavimo i odnesemo stolić u podrum jerkad mi dođu gosti nemam gdje odložiti piće ili kavu nego na pod a to mi malko nezgodno. Stolić sam ispraznila i stoji uz vrata od balkona pa Larica ima mjesta za puzanje po sredini stana. Stavili smo zaštite za oštre rubove, vrata, utičnice pa smo ja i tata odahnuli makar ih nemamo puno. Posjela ja Laru jučer sebi u krilo i zovnula mazu (mačku), ona dođe pa ju ja dragam a ona u strahu pola metra od nas dvije i Lara počne vrištati a maza skrene uši prema nazad uplašena a ja Laru ustanem na noge i Larinom rukicom dragamo mazu a maza sva sretna ko malo dijete mirna al oprezna i to je bilo dosta a Lara se malko smirila jučer nije više vrištala na nju pa ćemo tako svaki dan pomalo dragati zajedno mazu, oprali rukice i sve pet. Ko zna šta nas još sve čeka pa do čitanja drage mame od nas

mamasch avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

lasada, skužila si taktiku, sad ti samo preostaje strpljenje i upornost, i isplatit će ti se vidjet ćeš.

Samo bez panike i bespotrebnih briga, opterećujete ne samo sebe nego i dijete.

Pusa

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Iako te ne poznajem, vec vidim razliku u razmisljanju izmedu tvog prvog i zadnjeg posta, vec mi djelujes smirenija!

Sto se tice stolica, to je i nas dugo mucilo, sta kad dodu gosti.
    E pa ja sam to rijesila ovako, imam jedna kolica, izgledaju ko ona za posluzivanje hrane. Inace nisu u funkciji osim kad dodu gosti, onda ih fino mogu smjestiti kako gostima pase jer su na kotacice. Mogu ih brzo odmaknuti od malca kad vidim da se penje i da bi mogao pasti na njih... Meni su stvarno prakticna stvar a i moji gosti svi redom imaju razumjevanja i nitko mi nikad nije prigovorio. A cak i da se dogodi da netko previse naucen na komoditet i da mu takve stvari smetaju ja samo odvagnem sigurnost mog djeteta i dal ce taj gost opet doci . Naravno da je kristalno jasno sto mi je bitnije...

lasada avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Joj hvala vam curke

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

a kaj te tek čeka... kad prohoda, protrči, proskače, svlada tehniku penjanja.... a macu mazite, i maca to voli.

lasada avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Da vas obavijestim da nismo na kraju još za sada izbacili ovalni stolić iz stana i da pazimo na Laru i gledamo kuda ide i šta dira već sada ona sama govori ne, ne i ipak dira al me odmah pogleda i nasmije se. Idem sa njom u kud me vodi i pokažem joj sve što nju zanima al ona hoće otvoriti gornju ladicu pa srednju pa donju pa na kraju pričepiti sebi prstiće tim ladicama jer nismo jpš kupili zaštitu za ladice kupili smo one u TL-u za sto kuna.
    Uglavnom je to tako već smo se uhodali i dobro nam ide malo smo se ipak opustili.

we&baby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

draga lasada

da ti recem evo: vec dvije god nemam u kuhinji kantu za smece, vec kukicu na zidu, na koju zakvacim vrecicu, i to mi je kanta ( jer djeca kopaju po kanti, bacaju tatine kozne cipele u nutra i stosta jos ce ostati misterija bacena u kontejner sa smecem), daklem kanta mi stoji u spajzi, NIKAD nisam niti imala stolic, kakvi gosti?, ako tim istim gostima stavis kavu na taj stolic ( mali) dijete ce ti te sve salice pobacati...daj im kapucino u ruku, kad popiju, nek odnesu u kuhinju i usput operu salice , po mogucnosti , u donjim elementima u kuhinji je samo plastika, tako da stavim prst u uvo i nek kopaju po posudama do mile volje, sve pobacam opet unutra, i sutra sve ispocetka ( isto imam malu kuhinju), svi utikaci zatvoreni ( preventivno smo ih svejedno ucili PEC- ne-ne, za slucaj da ne bi kod nekog dr dirali: vazno je pri tom promjenit facu u jaaako ozbiljnu i ne smjeskati se, da dijete nauci da je to nesto VAZNO i ozbiljno te shvati)

staklene vitrine?? ne pada mi na pamet sljedecih 18 god. stakleni stolici, stoljnjaci,ladice, vaze, tegle sa cvijecem, sl gluposti....ni u sali. moze stan i bez tog lijepo izgledati, neka stosna slika na zid, minimalisticki, moderan namjestaj.... po podu spuzve, prostirke za toplinu, iako moj savjet bolje nista, jer ce ti prije pasti sa te dekice, poskliznut se, stavi rade stramplice , pa carapice sa gumom dolje i eto ga.

da skratim u nasoj kuci nema NICEG cim se diejte moze ozljedit, porezat, ubost - a da je njima na dohvat ruke, ipak i tada se uvijek nesto nade da zveknu glavom- ali ti je sve "staz"

maca? kad je bila u toj fazi ko tvoja curica, maca je imala zdjelice na nekoj "polici" , skocila bi na to fino se gore u miru najela, isto tako je imala i za spavanje, neko povisenje i imala je svoj mir. dijete ce ti biti otpornije i zdravije ako bude sa macom. bolje to nego sterilni uvjeti. ako mogu rade glasam za 1 macju dlaku u ustima, a minus dajem domestosima, iskuhavnaju i sl....boze mili pa nikad vise alergije negu u danasnje vrijeme, jer su djeca preosjetljiva....

pusti neka macu draga, a maca ce sama bjezat od nje, kaj joj curica dojadi, bez brige....a za jos vise veselja uzmi neko paunovo pero pa se igraj da maca juri za tim po podu, da vidis vriske i veselje do neba i natrag. kasnije bi moja curica sjedila u hranilici ( na povisenom) i tako se igrala sa macom. nemoj uskratit djetetu zivotinju....

kupaona- wc papir i wc cetka stoje gore na kotlicu, i dugo to nije mogla duhvatit zbog visine...kemije i samponi tako visoko da ih jedva ja dohvatim...daklem moze sama biti u kupaoni sta se mene tice, nema nist opasno ( osim da gurne glavu u skoljku )

draga uredi si sve "po mjeri svog djeteta" OPUSTI SE i uzivaj u svom djetetu...ako i padne zadrzi na silu cool facu, podigni je samo ako place, inace reci hopaaaaa! gu-gu-gu, vidi igracke, ajmo dalje....to ce ti sigurno pomoci da budete obje opustenije....

dijete vidi tvoju napetost, pa ce biti vise placljiva i bojazljiva...

ali mozes to sprijecit. opusti se.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

we&baby, cek da skuzi da se dogura stolica i da nema visine do koje ona nemre uz malo ideja 8)

mene je spasio macji wc sa vratima, ili ga nekim cudom to nikad nije privlacilo

we&baby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

stray, skuzila bez brige

fasovali su fotic i sivaca masina... kad ih se dohvatila...

ali neka, jos nemre do onih polica koje smo namontirali pod plafonom

macka kaki autsajd 8)

lasada, preskoci ove postove, to bus citala za god i pol.......

lasada avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Curke drage!
    Da sve mi je jasno 8) najbolje je savjet igra sa macom i paunovim perom mi imamo igračku za macu na špagi je loptica i perje al jenaša Lara već to sredila i stavili smo sad ping pong lopticu na tu špagu i sad mlati time po zraku ma već se klopila po glavi al kako kažete ljubnem glavu i idemo dalje se igrati.
    Ma sad ju pustim jer smo manje više sve zaštitili po stanu u kupaonu još ne ide.
    curke

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •