-
Laparotomija - miom na putu do bebe
Otvaram ovu temu jer kada pričamo o kirurškim zahvatima u ginekologiji i liječenju neplodnosti, uglavnom mislimo na histeroskopiju i laparoskopiju, dok smo o laparotomiji govorili jako malo, a možda će baš takve informacije nekome zatrebati, kao meni danas.
Dok su histeroskopija i laparoskopija relativno jednostavni zahvati kojima se provjerava stanje maternice, jajnika i jajovoda, te se izvode lakši kirurški zahvati, laparotomija podrazumijeva klasičnu operaciju, tj. presijecanje i rezanje trbušne stjenke radi izvodenja razlicitih operacija u trbušnoj šupljini. Danas se laparotomija u liječenju neplodnosti izvodi sve rjeđe radi težine zahvata i dužeg oporavka,
međutim, ponekad je to jedina opcija.
Ja imam miom veličine 5 cm koji se cijelom dužinom drži za unutrašnju stijenku maternice, te ga nije moguće odstraniti laparoskopski. Već tri godine uvjeravam sebe kako on nije razlog što još nisam trudna, ali sada kada je počeo deformirati maternicu i nakon tri neuspješna AIH više nisam tako sigurna. Želim se konačno riješiti tog podstanara i provjeriti da li je sve ostalo ok, tako da mirne duše mogu kasnije na IVF.
Pa cure, ako je neka imala iskustva s laparotomijom, pišite. Znam da me čeka poveći rez (nešto kao carski) i "ljuštenje" mioma iz maternice, pa me zanima koliko bi mogao trajati oporavak sluznice, kada se može krenuti s postupcima i odnosima, može li taj rez raditi probleme u trudnoći, koliko ste bile u bolnici... :?
Joj puna sam pitanja... Ma znam da će mi dr. sve objasniti (već je pola), ali sam ja od neke lagane panike dobar dio zaboravila. :/
P.S. operaciju smo ipak odlučili raditi privatno, u Citu, dr. Poljak i Šparac. U njih imam povjerenja i nadam se da će sve proći ok.
uklonjena zadnja recenica na zahtjev korisnice
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma