Pokazuje rezultate 1 do 27 od 27

Tema: zasto ne blitva i spinat?

  1. #1

    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    1,022

    Početno zasto ne blitva i spinat?

    danas mi je doktorica rekla da nesmijem do 2 godine davati te namjernice jer sadrze neke otrove koje bebe nesmiju. a zasto pise od 6 mj da dajemo to. i koji su otrovi prisutni u njima :/ :?

  2. #2
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    mislim da su dvije godine pretjerane.
    u literaturi s kojom sam se susretala, govori se o 10 mjeseci do godinu dana.

    Špinat, kao i sve biljke iz porodice lobodnjača, sadrže određenu količinu nitrata, a koji u većoj količini unesen u organizam može biti kancerogen. Količina nitrata u špinatu uvijek jednaka. Više nitrata nalazi se u starijim biljkama te biljkama koje su dohranjivanje umjetnim gnojivom. Veću količinu nitrata sadrži peteljka i rebra listiva špinata, a koje treba prije upotrebe ukloniti. Osim toga, veća količina štetnog nitrata nalazi se u listovima špinata ubranog tijekom vrućeg i sušnog ljetnog razdoblja.

    Kako su nitrati topivi u vodi, kuhanjem špinata dolazi do njihovog otapanja. Nitrati, otopljeni u kuhanom špinatu, djelovanjem topline lako se razgrađuju i pretvaraju u opasne i štetne nitrite. Zbog toga kuhani špinat ne treba ostavljati na sobnoj temperaturi dulje od nekoliko sati, a unutar hladnjaka najviše jedan dan. Do razgradnje nitrata u kuhanom špinatu može doći čak i u hladnjaku, pa su poznata trovanja odstajalim špinatom. Najbolje je pripremiti samo onoliko špinata koliko se može pojesti za jedan obrok. Ostatak treba obavezno baciti, a nikako ostaviti za sutra. Špinat se ne preporuča niti podgrijavati, jer toplina će potakniti razgradnju otopljenih nitrata i njihovo pretvaranje u nitrite.

  3. #3
    Vala avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    222

    Početno

    Apricot,
    A kaj u slucaju da npr. mrkvu i krumpir skuham i u blenderu pomjesam s par listova sirove blitve ili spinata, i listom sirove zelene salate?

  4. #4
    s3ja avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    sunčana strana ulice
    Postovi
    391

    Početno

    A kaj je sa smrznutim špinatom ?

  5. #5

    Datum pristupanja
    Nov 2008
    Lokacija
    veseli Baltazargrad
    Postovi
    1,559

    Početno

    moja mrvica jako voli blitvu ali ja ju tek obarim ...nekoliko minuta bez peteljki...i mislim da joj ne činim time loše. Uz to blitva je iz našeg vrta pa mi je i nekako što se savjesti tiče lakše jer bar znam da nije jš dodatno iztretirana (sjeme kao i sva druga su isto netretirana s certifikatom)

  6. #6
    MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    10,389

    Početno

    očito kuhanjem se špinat pretvara u lošu namirnicu

    prema tome svježi špinat (1xtjedno) bi mogao biti sasvim ok?

  7. #7
    EvaMONA avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    681

    Početno

    Umjerenost je najbolja. Nisam to dvoje davala prije godinu dana, ali sada kad mogu nabaviti zaista svježi špinat i blitvu bez razmišljanja ih uključim u obrok 1xtjedno.

  8. #8
    Alyssa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    774

    Početno

    Da ne otvaram novu temu - s cime mogu raditi spinat malcu od 13 mj.? Znam da ga je uputno kuhati s mlijekom da se ublazi utjecaj oksalne kiseline, ali mi mlijeko jos ne pijemo (i ne kanimo tako skoro) pa me zanima mogu li ga umjesto s mlijekom napraviti s vrhnjem?

  9. #9
    MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    10,389

    Početno

    bitan je kalcij
    kalcij na sebe veže oksalnu kiselinu

  10. #10
    paid avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008
    Lokacija
    južno južnije
    Postovi
    795

    Početno

    s rižom i malo masla npr.jako ukusno....

  11. #11
    svizac avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Samobor/Zagreb
    Postovi
    382

    Početno

    Evo jos malo o spinatu i nitratima. Svida mi se ovaj clanak jer realno sagledava ovu temu i ne siri paniku.

    http://www.wholesomebabyfood.com/nitratearticle.htm

  12. #12
    Achan avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009
    Lokacija
    Istra
    Postovi
    188

    Početno

    Hvala svizac na web adresi. Sada mi je malo lakše. Stvarno sam se počela pitati što i kako da joj radim, a da ne govorim o grižnji savjesti što sam joj sva sretna neki dan pripremila blitvu. Nije da paničarim, daleko od toga, ali ne želim napraviti neku grešku i dati joj da jede nešto što bi joj naškodilo, kao uostalom i sve mame ovdje

  13. #13
    Maya&Leon avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    892

    Početno

    Citiraj MGrubi prvotno napisa
    prema tome svježi špinat (1xtjedno) bi mogao biti sasvim ok?
    kako pripremiti takav svježi (mladi?) špinat?

  14. #14
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Citiraj Achan prvotno napisa
    Hvala svizac na web adresi. Sada mi je malo lakše. Stvarno sam se počela pitati što i kako da joj radim, a da ne govorim o grižnji savjesti što sam joj sva sretna neki dan pripremila blitvu. Nije da paničarim, daleko od toga, ali ne želim napraviti neku grešku i dati joj da jede nešto što bi joj naškodilo, kao uostalom i sve mame ovdje
    a nije to baš tako...
    da dijete svaki dan jede špinat, za svaki obrok... onda bi i moglo naškoditi.
    to što povremeno pojede, neće joj biti ništa.
    ali, dobro je znati.

    ML, misliš li da bi ti dijete jelo sirovi špinat, na salatu?
    Ili na lešo, s krumpirom ili rižom.
    Ja ne spremam ono s mlijekom, kako se najčešće radi, jer mlijeko sprječava apsorpciju željeza, pa je onda niškoristi.

  15. #15
    Achan avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009
    Lokacija
    Istra
    Postovi
    188

    Početno

    Ma naravno, mi ga jedemo možda dvaput mjesečno. Ništa nije zdravo ako se pretjera. Prošle godine je u italiji neka ženska završila na hitnoj i skoro umrla jer si je izmislila neku dijetu po kojoj je tamanila svaki dan brdo mrkve :? Uglavnom nataložila si je nekih spojeva pa skoro odapela.

    Mi ne volimo špinat na mlijeku, samo obaren sa malo maslinovog ulja i češnjaka. Ali obavezno smo odlučili probati sirovi.

  16. #16
    Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    6,634

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    Ja ne spremam ono s mlijekom, kako se najčešće radi, jer mlijeko sprječava apsorpciju željeza, pa je onda niškoristi.
    tako i ja

    M. ga dajem sirovog (kao salata ili sok), ili kuhan na pari 1-2 minute, pa kap maslinovog ulja i to je to (ponekad u kombinaciji s rižom ili prosom)

  17. #17
    Maya&Leon avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    892

    Početno

    ne znam da li bi ga jeo sirovog (na salatu) ali niti neću saznati dok mu ne probam staviti na tanjur
    inače nije "težak" po pitanju jela pa će to vjerojatno proći (a moram priznati da nisam niti ja probala...)

    osim toga, voli jesti matovilac - kažem mu da je to beba-salata - pa bi špinat mogao postati stariji-braco-bebe-salate

    svašta čovjek ovdje sazna
    a bila sam tako (samo)zadovoljna što mu dajem fini, njamnjamnjam, zdravi špinat, a onda saznam da je pripremljen na način koji ga lišava svih poželjnih sastojaka

    probati ćemo i ovu varijantu kuhanja na pari+maslinovo+češnjak

  18. #18
    svizac avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Samobor/Zagreb
    Postovi
    382

    Početno

    Mi volimo jest spinat sirov na salat. Ili samo blansiran sa maslinovim ulje. Osim spinata mi i brokulu i karfiol jedemo sirov na salatu. Zanimljiva je informacija da tijelu treba cca 4 sata da razgradi kuhanu brokulu ili karfiol a sirovi karfiol ili brokula se razgrade za cca 2 sata.

  19. #19
    Vala avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    222

    Početno

    ja sam danas zapekla u savijaci narezanu blitvu, dva jaja i maldi kravlji sir sa placa, peklo se cirka 10min., ispalo je jako fino

  20. #20
    MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    10,389

    Početno

    Citiraj Maya&Leon prvotno napisa
    Citiraj MGrubi prvotno napisa
    prema tome svježi špinat (1xtjedno) bi mogao biti sasvim ok?
    kako pripremiti takav svježi (mladi?) špinat?
    zmiksaš sa bananom

  21. #21
    winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,034

    Početno

    Čitam i mislim si da je to 100% tako, mene i moje generacije nebi već bilo među živima, mislim da se 70-ih svako malo djetetu davao špinat, a svakako da sam ga veća jela i podgrijanog za večeru (ak ga je ostalo...). Valjda sam preotporna

  22. #22
    maaja79 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006
    Lokacija
    bih
    Postovi
    178

    Početno

    moja mama ni 70ih nije podgrijavala spinat
    i uvijek ga je pravila s mlijekom

  23. #23
    winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,034

    Početno

    A ježi ga, kod mene je cijela generacija u naselju odrasla na podgrijanom špinatu na mlijeku. Otporni smo na metke valjda
    Ne velim da je to dobro, ali tak smo živjeli... 8)

  24. #24
    Banned
    Datum pristupanja
    May 2009
    Postovi
    1,455

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    Ja ne spremam ono s mlijekom, kako se najčešće radi, jer mlijeko sprječava apsorpciju željeza, pa je onda niškoristi.
    ono što je nekad vrijedilo za špinat, već dosta godina ne vrijedi.

    naime, željezo iz špinata na žalost naš organizam ne može uopće iskoristiti. razlog je oksalna kiselina koju špinat sadrži u visokim količinama koje sprečavaju resorpciju u ljudskom organizmu.

    stoga je špinat već odavno izbačen sa popisa važnih namirnica nosioca željeza.

  25. #25
    Banned
    Datum pristupanja
    May 2009
    Postovi
    1,455

    Početno

    samo da još nadopišem da isto vrijedi i za blitvu i još jedna informacija.

    pošto i špinat i blitva sadrže oksalnu kiselinu koja veže na sebe klacij, preporuča se da se još na isti dan konzumacije špinata ili blitve uzme namirnica bogata klacijem tj. u obliku mlječnih produkata (jogurt, sir..).

    a negativan se utjecaj relativno visokog udijela nitrata može umanjiti dodavanjem limuna po špinatu ili blitvi.

    inače oba povrće treba konzumirati iz drugih razloga, ali umjereno. pomažu kod probavljanja masnoća i potiču rad jetre i žuči. djeluju antibakterijski i sadrže važnu folnu kiselinu, kao i što su bogati nepohodnim vlaknima.

  26. #26
    SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010
    Lokacija
    Osijek
    Postovi
    2,554

    Početno

    Podižem ovaj topik jer imamo mladu, nešpricanu blitvu u vrtu ispred zgrade. M. ima 8,5 mjeseci i uglavnom smo na žitaricama, suhim šljivama i marelicama, prošlogodišnjim jabukama, batatu i krumpiru i jedva čekam da dozrije ovogodišnje voće i povrće pa da krenemo. E sad, prijateljica mi danas kaže kako se ti nitrati stvaraju ako povrće dugo stoji (no prema svemu pročitanom čini se da ipak nije tako).
    Što se tiče ove moje blitve, to bi bilo, ja zakuham vodu, strčim se u bašču, kad voda provrije, stavim kuhat na paru i svježe da svježije ne može biti.
    Ili da ipak pričekam 12. mjesec?

    E da, pa blita ili špinat se mogu napraviti i s majčinim mlijekom. Ili s krumpirom, a onda je dovoljno ako beba i dalje doji, popije dovoljno kalcija za taj dan?

  27. #27

    Datum pristupanja
    Apr 2009
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    187

    Početno

    Citiraj SikaPika prvotno napisa Vidi poruku
    Podižem ovaj topik jer imamo mladu, nešpricanu blitvu u vrtu ispred zgrade. M. ima 8,5 mjeseci i uglavnom smo na žitaricama, suhim šljivama i marelicama, prošlogodišnjim jabukama, batatu i krumpiru i jedva čekam da dozrije ovogodišnje voće i povrće pa da krenemo. E sad, prijateljica mi danas kaže kako se ti nitrati stvaraju ako povrće dugo stoji (no prema svemu pročitanom čini se da ipak nije tako).
    Što se tiče ove moje blitve, to bi bilo, ja zakuham vodu, strčim se u bašču, kad voda provrije, stavim kuhat na paru i svježe da svježije ne može biti.
    Ili da ipak pričekam 12. mjesec?

    E da, pa blita ili špinat se mogu napraviti i s majčinim mlijekom. Ili s krumpirom, a onda je dovoljno ako beba i dalje doji, popije dovoljno kalcija za taj dan?
    Preporučujem ti da djetetu skuhaš tu blitvu, blago tebi kad imaš nešpricanu. Malo je začiniš s maslinovim uljem i divota! Da, i staviš još koji krumpirić uz to. Moja mala je u toj dobi jela skoro svo povrće - e da sad barem toliko voli blitvu....

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •