danas mi je doktorica rekla da nesmijem do 2 godine davati te namjernice jer sadrze neke otrove koje bebe nesmiju. a zasto pise od 6 mj da dajemo to. i koji su otrovi prisutni u njima :/ :?
danas mi je doktorica rekla da nesmijem do 2 godine davati te namjernice jer sadrze neke otrove koje bebe nesmiju. a zasto pise od 6 mj da dajemo to. i koji su otrovi prisutni u njima :/ :?
mislim da su dvije godine pretjerane.
u literaturi s kojom sam se susretala, govori se o 10 mjeseci do godinu dana.
Špinat, kao i sve biljke iz porodice lobodnjača, sadrže određenu količinu nitrata, a koji u većoj količini unesen u organizam može biti kancerogen. Količina nitrata u špinatu uvijek jednaka. Više nitrata nalazi se u starijim biljkama te biljkama koje su dohranjivanje umjetnim gnojivom. Veću količinu nitrata sadrži peteljka i rebra listiva špinata, a koje treba prije upotrebe ukloniti. Osim toga, veća količina štetnog nitrata nalazi se u listovima špinata ubranog tijekom vrućeg i sušnog ljetnog razdoblja.
Kako su nitrati topivi u vodi, kuhanjem špinata dolazi do njihovog otapanja. Nitrati, otopljeni u kuhanom špinatu, djelovanjem topline lako se razgrađuju i pretvaraju u opasne i štetne nitrite. Zbog toga kuhani špinat ne treba ostavljati na sobnoj temperaturi dulje od nekoliko sati, a unutar hladnjaka najviše jedan dan. Do razgradnje nitrata u kuhanom špinatu može doći čak i u hladnjaku, pa su poznata trovanja odstajalim špinatom. Najbolje je pripremiti samo onoliko špinata koliko se može pojesti za jedan obrok. Ostatak treba obavezno baciti, a nikako ostaviti za sutra. Špinat se ne preporuča niti podgrijavati, jer toplina će potakniti razgradnju otopljenih nitrata i njihovo pretvaranje u nitrite.
Apricot,
A kaj u slucaju da npr. mrkvu i krumpir skuham i u blenderu pomjesam s par listova sirove blitve ili spinata, i listom sirove zelene salate?
A kaj je sa smrznutim špinatom ?
moja mrvica jako voli blitvu ali ja ju tek obarim ...nekoliko minuta bez peteljki...i mislim da joj ne činim time loše. Uz to blitva je iz našeg vrta pa mi je i nekako što se savjesti tiče lakše jer bar znam da nije jš dodatno iztretirana (sjeme kao i sva druga su isto netretirana s certifikatom)
očito kuhanjem se špinat pretvara u lošu namirnicu
prema tome svježi špinat (1xtjedno) bi mogao biti sasvim ok?
Umjerenost je najbolja. Nisam to dvoje davala prije godinu dana, ali sada kad mogu nabaviti zaista svježi špinat i blitvu bez razmišljanja ih uključim u obrok 1xtjedno.
Da ne otvaram novu temu - s cime mogu raditi spinat malcu od 13 mj.? Znam da ga je uputno kuhati s mlijekom da se ublazi utjecaj oksalne kiseline, ali mi mlijeko jos ne pijemo (i ne kanimo tako skoro) pa me zanima mogu li ga umjesto s mlijekom napraviti s vrhnjem?
bitan je kalcij
kalcij na sebe veže oksalnu kiselinu
s rižom i malo masla npr.jako ukusno....
Evo jos malo o spinatu i nitratima. Svida mi se ovaj clanak jer realno sagledava ovu temu i ne siri paniku.
http://www.wholesomebabyfood.com/nitratearticle.htm
Hvala svizac na web adresi. Sada mi je malo lakše. Stvarno sam se počela pitati što i kako da joj radim, a da ne govorim o grižnji savjesti što sam joj sva sretna neki dan pripremila blitvu. Nije da paničarim, daleko od toga, ali ne želim napraviti neku grešku i dati joj da jede nešto što bi joj naškodilo, kao uostalom i sve mame ovdje![]()
kako pripremiti takav svježi (mladi?) špinat?MGrubi prvotno napisa
a nije to baš tako...Achan prvotno napisa
da dijete svaki dan jede špinat, za svaki obrok... onda bi i moglo naškoditi.
to što povremeno pojede, neće joj biti ništa.
ali, dobro je znati.
ML, misliš li da bi ti dijete jelo sirovi špinat, na salatu?
Ili na lešo, s krumpirom ili rižom.
Ja ne spremam ono s mlijekom, kako se najčešće radi, jer mlijeko sprječava apsorpciju željeza, pa je onda niškoristi.
Ma naravno, mi ga jedemo možda dvaput mjesečno. Ništa nije zdravo ako se pretjera. Prošle godine je u italiji neka ženska završila na hitnoj i skoro umrla jer si je izmislila neku dijetu po kojoj je tamanila svaki dan brdo mrkve :? Uglavnom nataložila si je nekih spojeva pa skoro odapela.
Mi ne volimo špinat na mlijeku, samo obaren sa malo maslinovog ulja i češnjaka. Ali obavezno smo odlučili probati sirovi.
tako i jaapricot prvotno napisa
M. ga dajem sirovog (kao salata ili sok), ili kuhan na pari 1-2 minute, pa kap maslinovog ulja i to je to (ponekad u kombinaciji s rižom ili prosom)
ne znam da li bi ga jeo sirovog (na salatu) ali niti neću saznati dok mu ne probam staviti na tanjur
inače nije "težak" po pitanju jela pa će to vjerojatno proći (a moram priznati da nisam niti ja probala...)
osim toga, voli jesti matovilac - kažem mu da je to beba-salata- pa bi špinat mogao postati stariji-braco-bebe-salate
svašta čovjek ovdje sazna
a bila sam tako (samo)zadovoljna što mu dajem fini, njamnjamnjam, zdravi špinat, a onda saznam da je pripremljen na način koji ga lišava svih poželjnih sastojaka![]()
probati ćemo i ovu varijantu kuhanja na pari+maslinovo+češnjak
Mi volimo jest spinat sirov na salat. Ili samo blansiran sa maslinovim ulje. Osim spinata mi i brokulu i karfiol jedemo sirov na salatu. Zanimljiva je informacija da tijelu treba cca 4 sata da razgradi kuhanu brokulu ili karfiol a sirovi karfiol ili brokula se razgrade za cca 2 sata.
ja sam danas zapekla u savijaci narezanu blitvu, dva jaja i maldi kravlji sir sa placa, peklo se cirka 10min., ispalo je jako fino![]()
zmiksaš sa bananomMaya&Leon prvotno napisa
Čitam i mislim si da je to 100% tako, mene i moje generacije nebi već bilo među živima, mislim da se 70-ih svako malo djetetu davao špinat, a svakako da sam ga veća jela i podgrijanog za večeru (ak ga je ostalo...). Valjda sam preotporna![]()
moja mama ni 70ih nije podgrijavala spinat
i uvijek ga je pravila s mlijekom
A ježi ga, kod mene je cijela generacija u naselju odrasla na podgrijanom špinatu na mlijeku. Otporni smo na metke valjda![]()
Ne velim da je to dobro, ali tak smo živjeli... 8)
ono što je nekad vrijedilo za špinat, već dosta godina ne vrijedi.apricot prvotno napisa
naime, željezo iz špinata na žalost naš organizam ne može uopće iskoristiti. razlog je oksalna kiselina koju špinat sadrži u visokim količinama koje sprečavaju resorpciju u ljudskom organizmu.
stoga je špinat već odavno izbačen sa popisa važnih namirnica nosioca željeza.
samo da još nadopišem da isto vrijedi i za blitvu i još jedna informacija.
pošto i špinat i blitva sadrže oksalnu kiselinu koja veže na sebe klacij, preporuča se da se još na isti dan konzumacije špinata ili blitve uzme namirnica bogata klacijem tj. u obliku mlječnih produkata (jogurt, sir..).
a negativan se utjecaj relativno visokog udijela nitrata može umanjiti dodavanjem limuna po špinatu ili blitvi.
inače oba povrće treba konzumirati iz drugih razloga, ali umjereno. pomažu kod probavljanja masnoća i potiču rad jetre i žuči. djeluju antibakterijski i sadrže važnu folnu kiselinu, kao i što su bogati nepohodnim vlaknima.
Podižem ovaj topik jer imamo mladu, nešpricanu blitvu u vrtu ispred zgrade. M. ima 8,5 mjeseci i uglavnom smo na žitaricama, suhim šljivama i marelicama, prošlogodišnjim jabukama, batatu i krumpiru i jedva čekam da dozrije ovogodišnje voće i povrće pa da krenemo. E sad, prijateljica mi danas kaže kako se ti nitrati stvaraju ako povrće dugo stoji (no prema svemu pročitanom čini se da ipak nije tako).
Što se tiče ove moje blitve, to bi bilo, ja zakuham vodu, strčim se u bašču, kad voda provrije, stavim kuhat na paru i svježe da svježije ne može biti.
Ili da ipak pričekam 12. mjesec?
E da, pa blita ili špinat se mogu napraviti i s majčinim mlijekom. Ili s krumpirom, a onda je dovoljno ako beba i dalje doji, popije dovoljno kalcija za taj dan?