-
Osoblje foruma
mislim da su dvije godine pretjerane.
u literaturi s kojom sam se susretala, govori se o 10 mjeseci do godinu dana.
Špinat, kao i sve biljke iz porodice lobodnjača, sadrže određenu količinu nitrata, a koji u većoj količini unesen u organizam može biti kancerogen. Količina nitrata u špinatu uvijek jednaka. Više nitrata nalazi se u starijim biljkama te biljkama koje su dohranjivanje umjetnim gnojivom. Veću količinu nitrata sadrži peteljka i rebra listiva špinata, a koje treba prije upotrebe ukloniti. Osim toga, veća količina štetnog nitrata nalazi se u listovima špinata ubranog tijekom vrućeg i sušnog ljetnog razdoblja.
Kako su nitrati topivi u vodi, kuhanjem špinata dolazi do njihovog otapanja. Nitrati, otopljeni u kuhanom špinatu, djelovanjem topline lako se razgrađuju i pretvaraju u opasne i štetne nitrite. Zbog toga kuhani špinat ne treba ostavljati na sobnoj temperaturi dulje od nekoliko sati, a unutar hladnjaka najviše jedan dan. Do razgradnje nitrata u kuhanom špinatu može doći čak i u hladnjaku, pa su poznata trovanja odstajalim špinatom. Najbolje je pripremiti samo onoliko špinata koliko se može pojesti za jedan obrok. Ostatak treba obavezno baciti, a nikako ostaviti za sutra. Špinat se ne preporuča niti podgrijavati, jer toplina će potakniti razgradnju otopljenih nitrata i njihovo pretvaranje u nitrite.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma