Results 1 to 27 of 27

Thread: zasto ne blitva i spinat?

  1. #1

    Join Date
    May 2008
    Location
    zagreb
    Posts
    1,022

    Default zasto ne blitva i spinat?

    danas mi je doktorica rekla da nesmijem do 2 godine davati te namjernice jer sadrze neke otrove koje bebe nesmiju. a zasto pise od 6 mj da dajemo to. i koji su otrovi prisutni u njima :/ :?

  2. #2
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    mislim da su dvije godine pretjerane.
    u literaturi s kojom sam se susretala, govori se o 10 mjeseci do godinu dana.

    Špinat, kao i sve biljke iz porodice lobodnjača, sadrže određenu količinu nitrata, a koji u većoj količini unesen u organizam može biti kancerogen. Količina nitrata u špinatu uvijek jednaka. Više nitrata nalazi se u starijim biljkama te biljkama koje su dohranjivanje umjetnim gnojivom. Veću količinu nitrata sadrži peteljka i rebra listiva špinata, a koje treba prije upotrebe ukloniti. Osim toga, veća količina štetnog nitrata nalazi se u listovima špinata ubranog tijekom vrućeg i sušnog ljetnog razdoblja.

    Kako su nitrati topivi u vodi, kuhanjem špinata dolazi do njihovog otapanja. Nitrati, otopljeni u kuhanom špinatu, djelovanjem topline lako se razgrađuju i pretvaraju u opasne i štetne nitrite. Zbog toga kuhani špinat ne treba ostavljati na sobnoj temperaturi dulje od nekoliko sati, a unutar hladnjaka najviše jedan dan. Do razgradnje nitrata u kuhanom špinatu može doći čak i u hladnjaku, pa su poznata trovanja odstajalim špinatom. Najbolje je pripremiti samo onoliko špinata koliko se može pojesti za jedan obrok. Ostatak treba obavezno baciti, a nikako ostaviti za sutra. Špinat se ne preporuča niti podgrijavati, jer toplina će potakniti razgradnju otopljenih nitrata i njihovo pretvaranje u nitrite.

  3. #3
    Vala's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Zagreb
    Posts
    222

    Default

    Apricot,
    A kaj u slucaju da npr. mrkvu i krumpir skuham i u blenderu pomjesam s par listova sirove blitve ili spinata, i listom sirove zelene salate?

  4. #4
    s3ja's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    sunčana strana ulice
    Posts
    391

    Default

    A kaj je sa smrznutim špinatom ?

  5. #5

    Join Date
    Nov 2008
    Location
    veseli Baltazargrad
    Posts
    1,559

    Default

    moja mrvica jako voli blitvu ali ja ju tek obarim ...nekoliko minuta bez peteljki...i mislim da joj ne činim time loše. Uz to blitva je iz našeg vrta pa mi je i nekako što se savjesti tiče lakše jer bar znam da nije jš dodatno iztretirana (sjeme kao i sva druga su isto netretirana s certifikatom)

  6. #6
    MGrubi's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Šibenik
    Posts
    10,389

    Default

    očito kuhanjem se špinat pretvara u lošu namirnicu

    prema tome svježi špinat (1xtjedno) bi mogao biti sasvim ok?

  7. #7
    EvaMONA's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    681

    Default

    Umjerenost je najbolja. Nisam to dvoje davala prije godinu dana, ali sada kad mogu nabaviti zaista svježi špinat i blitvu bez razmišljanja ih uključim u obrok 1xtjedno.

  8. #8
    Alyssa's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    774

    Default

    Da ne otvaram novu temu - s cime mogu raditi spinat malcu od 13 mj.? Znam da ga je uputno kuhati s mlijekom da se ublazi utjecaj oksalne kiseline, ali mi mlijeko jos ne pijemo (i ne kanimo tako skoro) pa me zanima mogu li ga umjesto s mlijekom napraviti s vrhnjem?

  9. #9
    MGrubi's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Šibenik
    Posts
    10,389

    Default

    bitan je kalcij
    kalcij na sebe veže oksalnu kiselinu

  10. #10
    paid's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    južno južnije
    Posts
    795

    Default

    s rižom i malo masla npr.jako ukusno....

  11. #11
    svizac's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Samobor/Zagreb
    Posts
    382

    Default

    Evo jos malo o spinatu i nitratima. Svida mi se ovaj clanak jer realno sagledava ovu temu i ne siri paniku.

    http://www.wholesomebabyfood.com/nitratearticle.htm

  12. #12
    Achan's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Istra
    Posts
    188

    Default

    Hvala svizac na web adresi. Sada mi je malo lakše. Stvarno sam se počela pitati što i kako da joj radim, a da ne govorim o grižnji savjesti što sam joj sva sretna neki dan pripremila blitvu. Nije da paničarim, daleko od toga, ali ne želim napraviti neku grešku i dati joj da jede nešto što bi joj naškodilo, kao uostalom i sve mame ovdje

  13. #13
    Maya&Leon's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    892

    Default

    Quote Originally Posted by MGrubi
    prema tome svježi špinat (1xtjedno) bi mogao biti sasvim ok?
    kako pripremiti takav svježi (mladi?) špinat?

  14. #14
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Quote Originally Posted by Achan
    Hvala svizac na web adresi. Sada mi je malo lakše. Stvarno sam se počela pitati što i kako da joj radim, a da ne govorim o grižnji savjesti što sam joj sva sretna neki dan pripremila blitvu. Nije da paničarim, daleko od toga, ali ne želim napraviti neku grešku i dati joj da jede nešto što bi joj naškodilo, kao uostalom i sve mame ovdje
    a nije to baš tako...
    da dijete svaki dan jede špinat, za svaki obrok... onda bi i moglo naškoditi.
    to što povremeno pojede, neće joj biti ništa.
    ali, dobro je znati.

    ML, misliš li da bi ti dijete jelo sirovi špinat, na salatu?
    Ili na lešo, s krumpirom ili rižom.
    Ja ne spremam ono s mlijekom, kako se najčešće radi, jer mlijeko sprječava apsorpciju željeza, pa je onda niškoristi.

  15. #15
    Achan's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Istra
    Posts
    188

    Default

    Ma naravno, mi ga jedemo možda dvaput mjesečno. Ništa nije zdravo ako se pretjera. Prošle godine je u italiji neka ženska završila na hitnoj i skoro umrla jer si je izmislila neku dijetu po kojoj je tamanila svaki dan brdo mrkve :? Uglavnom nataložila si je nekih spojeva pa skoro odapela.

    Mi ne volimo špinat na mlijeku, samo obaren sa malo maslinovog ulja i češnjaka. Ali obavezno smo odlučili probati sirovi.

  16. #16
    Administratorica puntica's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    6,634

    Default

    Quote Originally Posted by apricot
    Ja ne spremam ono s mlijekom, kako se najčešće radi, jer mlijeko sprječava apsorpciju željeza, pa je onda niškoristi.
    tako i ja

    M. ga dajem sirovog (kao salata ili sok), ili kuhan na pari 1-2 minute, pa kap maslinovog ulja i to je to (ponekad u kombinaciji s rižom ili prosom)

  17. #17
    Maya&Leon's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    892

    Default

    ne znam da li bi ga jeo sirovog (na salatu) ali niti neću saznati dok mu ne probam staviti na tanjur
    inače nije "težak" po pitanju jela pa će to vjerojatno proći (a moram priznati da nisam niti ja probala...)

    osim toga, voli jesti matovilac - kažem mu da je to beba-salata - pa bi špinat mogao postati stariji-braco-bebe-salate

    svašta čovjek ovdje sazna
    a bila sam tako (samo)zadovoljna što mu dajem fini, njamnjamnjam, zdravi špinat, a onda saznam da je pripremljen na način koji ga lišava svih poželjnih sastojaka

    probati ćemo i ovu varijantu kuhanja na pari+maslinovo+češnjak

  18. #18
    svizac's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Samobor/Zagreb
    Posts
    382

    Default

    Mi volimo jest spinat sirov na salat. Ili samo blansiran sa maslinovim ulje. Osim spinata mi i brokulu i karfiol jedemo sirov na salatu. Zanimljiva je informacija da tijelu treba cca 4 sata da razgradi kuhanu brokulu ili karfiol a sirovi karfiol ili brokula se razgrade za cca 2 sata.

  19. #19
    Vala's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Zagreb
    Posts
    222

    Default

    ja sam danas zapekla u savijaci narezanu blitvu, dva jaja i maldi kravlji sir sa placa, peklo se cirka 10min., ispalo je jako fino

  20. #20
    MGrubi's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Šibenik
    Posts
    10,389

    Default

    Quote Originally Posted by Maya&Leon
    Quote Originally Posted by MGrubi
    prema tome svježi špinat (1xtjedno) bi mogao biti sasvim ok?
    kako pripremiti takav svježi (mladi?) špinat?
    zmiksaš sa bananom

  21. #21
    winnerica's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,034

    Default

    Čitam i mislim si da je to 100% tako, mene i moje generacije nebi već bilo među živima, mislim da se 70-ih svako malo djetetu davao špinat, a svakako da sam ga veća jela i podgrijanog za večeru (ak ga je ostalo...). Valjda sam preotporna

  22. #22
    maaja79's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    bih
    Posts
    178

    Default

    moja mama ni 70ih nije podgrijavala spinat
    i uvijek ga je pravila s mlijekom

  23. #23
    winnerica's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,034

    Default

    A ježi ga, kod mene je cijela generacija u naselju odrasla na podgrijanom špinatu na mlijeku. Otporni smo na metke valjda
    Ne velim da je to dobro, ali tak smo živjeli... 8)

  24. #24
    Banned
    Join Date
    May 2009
    Posts
    1,455

    Default

    Quote Originally Posted by apricot
    Ja ne spremam ono s mlijekom, kako se najčešće radi, jer mlijeko sprječava apsorpciju željeza, pa je onda niškoristi.
    ono što je nekad vrijedilo za špinat, već dosta godina ne vrijedi.

    naime, željezo iz špinata na žalost naš organizam ne može uopće iskoristiti. razlog je oksalna kiselina koju špinat sadrži u visokim količinama koje sprečavaju resorpciju u ljudskom organizmu.

    stoga je špinat već odavno izbačen sa popisa važnih namirnica nosioca željeza.

  25. #25
    Banned
    Join Date
    May 2009
    Posts
    1,455

    Default

    samo da još nadopišem da isto vrijedi i za blitvu i još jedna informacija.

    pošto i špinat i blitva sadrže oksalnu kiselinu koja veže na sebe klacij, preporuča se da se još na isti dan konzumacije špinata ili blitve uzme namirnica bogata klacijem tj. u obliku mlječnih produkata (jogurt, sir..).

    a negativan se utjecaj relativno visokog udijela nitrata može umanjiti dodavanjem limuna po špinatu ili blitvi.

    inače oba povrće treba konzumirati iz drugih razloga, ali umjereno. pomažu kod probavljanja masnoća i potiču rad jetre i žuči. djeluju antibakterijski i sadrže važnu folnu kiselinu, kao i što su bogati nepohodnim vlaknima.

  26. #26
    SikaPika's Avatar
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Osijek
    Posts
    2,554

    Default

    Podižem ovaj topik jer imamo mladu, nešpricanu blitvu u vrtu ispred zgrade. M. ima 8,5 mjeseci i uglavnom smo na žitaricama, suhim šljivama i marelicama, prošlogodišnjim jabukama, batatu i krumpiru i jedva čekam da dozrije ovogodišnje voće i povrće pa da krenemo. E sad, prijateljica mi danas kaže kako se ti nitrati stvaraju ako povrće dugo stoji (no prema svemu pročitanom čini se da ipak nije tako).
    Što se tiče ove moje blitve, to bi bilo, ja zakuham vodu, strčim se u bašču, kad voda provrije, stavim kuhat na paru i svježe da svježije ne može biti.
    Ili da ipak pričekam 12. mjesec?

    E da, pa blita ili špinat se mogu napraviti i s majčinim mlijekom. Ili s krumpirom, a onda je dovoljno ako beba i dalje doji, popije dovoljno kalcija za taj dan?

  27. #27

    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Zagreb
    Posts
    187

    Default

    Quote Originally Posted by SikaPika View Post
    Podižem ovaj topik jer imamo mladu, nešpricanu blitvu u vrtu ispred zgrade. M. ima 8,5 mjeseci i uglavnom smo na žitaricama, suhim šljivama i marelicama, prošlogodišnjim jabukama, batatu i krumpiru i jedva čekam da dozrije ovogodišnje voće i povrće pa da krenemo. E sad, prijateljica mi danas kaže kako se ti nitrati stvaraju ako povrće dugo stoji (no prema svemu pročitanom čini se da ipak nije tako).
    Što se tiče ove moje blitve, to bi bilo, ja zakuham vodu, strčim se u bašču, kad voda provrije, stavim kuhat na paru i svježe da svježije ne može biti.
    Ili da ipak pričekam 12. mjesec?

    E da, pa blita ili špinat se mogu napraviti i s majčinim mlijekom. Ili s krumpirom, a onda je dovoljno ako beba i dalje doji, popije dovoljno kalcija za taj dan?
    Preporučujem ti da djetetu skuhaš tu blitvu, blago tebi kad imaš nešpricanu. Malo je začiniš s maslinovim uljem i divota! Da, i staviš još koji krumpirić uz to. Moja mala je u toj dobi jela skoro svo povrće - e da sad barem toliko voli blitvu....

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •