-
-
ovo najfinija cokoladna torta (a moze biti i kolac) koju znam. nasla sam ga u jednoj knjizi o cokoladi zajedno sa ostalim najboljim cokoladnim receptima. dosta je jednostavna za napravit.
nedavno sam slala recept prijateljici pa ti kopiram:
za tijesto:
16 oz secera
14 oz brasna
6 oz kakaoa
1 zlicica soli
3 zlicice praska za pecivo
2 jaja (veca)
4 oz ulja
8 oz mlijeka
8 oz vruce vode
sve sastojke izmiksas, a vrucu vodu stavis na kraju. tjesto bude dotsa tekuce. u originalnom receptu se pece u dva posebna kalupa za tortu ali ja nisam imala sva pa sam pekla u jednom, a kasnije sam prerezala po pola. smisao je u tome da imas dva sloja za tortu. peces na 175 stupnjeva 30 -35 minuta (nesto duze ako peces sve u jednom sloju). probodes nozem ako ostane cist znaci da je peceno.
izvadis i pustis da se potpuno ohladi.
krema:
10 oz secera
8 oz (250 ml) slatkog vrhnja za slag (najmasnijeg)
15 dkg cokolade
12,5 dkg putra
1 vanili secer
stavis kuhati slatko vrhnje (netuceno) i secer i kuhas 6 minuta. dodas cokoladu i putar da se potpuno rastope (pazi da ne zagori, to ide na najmanjoj vatri) dodas vanili secer. stavis hladiti, dok se hladi ponekad promijesas s kuhacom (ne precesto). kad su i krema i tijesto ohladjeni, nafilas, znaci pola kreme na jedan sloj, prekrijes drugim slojem tijesta i premazes ostatak kreme po torti. krema bude krasna glatka i dosta tvrda pa se bas fino moze premazati.
dobro je napraviti dan prije ili barem 10-ak sati prije da se torta stigne lijepo ohladiti i nasaftati.
za zdravu varijantu (tako ga ja pravim) secer mozes koristiti smedji, prasak za pecivo, valini secer imas u DM one zdrave bez aluminija (pazi s praskom za pecivo iz bio&bio puno je slabiji, tj. treba ga staviti puno vise),
cokolada treba biti sto kvalitetnija, a brasno stavi normalno, ili ono polubijelo tip-850 (nemoj uzeti integralno jer ono oce zezat pa ti se uopce ne digne). kakao onaj gorki obican bez secera za kolace.
-
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma