Results 1 to 6 of 6

Thread: oslabljena funkcija posteljice zašto i šta to zapravo znači

Default oslabljena funkcija posteljice zašto i šta to zapravo znači

U 28 sam tjednu trudnoće. Na pregledu je gin.ustanovila da je beba na donjoj granici po veličini. Hospitalizirana sam na odjelu za očuvanj trudnoće gdje je pregledom utvrđeno da imam manjak plodne vode... i da moram mirovati.. U bolnici sam već dva tjedna da bi danas na moju inicijativu razgovarala sa glavnim doktorom koji mi je rekao da je fukcija posteljice oslabljena... šta to znači ima li ko iskustva? Već sam jedno djete izgubila ne mogu i ovo.. Možda me Vaša iskustva ohrabre!

Snjeska's Avatar

Nažalost ne znam sto to sve znači, ali znam kako je strahovati za život svog nerođenog djeteta.

Drži se i misli pozitivno!

Snjeska's Avatar

Nažalost ne znam sto to sve znači, ali znam kako je strahovati za život svog nerođenog djeteta.

Drži se i misli pozitivno!

vikki's Avatar

Ne znam što bi to točno zmačilo, ali ti iz sveg srca želim sretan ishod i zdravu bebu!

Poslid's Avatar

Oslabljena funkcija posteljice znači da ona ne vrši u popunosti svoju funkciju, nije dobro prokrvljena i s tim u vezi javlja se slabiji razvoj i rast djeteta ili potpuni zastoj.
    Postoji terapija pomoću koje se bebin razvoj može ubrzati, ali nažalost ne može se popraviti funkcija posteljice.

Za utjehu, moja prijateljica je imala taj problem u obje trudnoće. Dvoje djece je rođeno s malom porođajnom težinom (oko 2 kg) ali nije bilo većih zdravstvenih poteškoća.

jusani ovako ti to nekako knjiški ide (pokušat ću što više laički objasniti...)
    posteljica proizvodi jedan od jako bitnih proteina tzv. PAPPA ( spada u cink glikoproteine). Njegova vrijednost kako trudnoća napreduje je sve viši kada se mjeri u krvi a glavna njegova zadaća je da ima usku povezanost s IGF-om( inzulinu sličan hormon rasta) koji naravno utječe na rast i razvoj same posteljice a tako i ploda. IGF najviše sudjeluje u procesu vaskularizacije (stvaranja krvožilja) posteljice kao i njenog sijela. Kada je snižena razina PAPPA onda je snižena razina i IGF-a a time je posteljica koja se tako razvija slabije funkcije pa su najčešće takva novorođenčad manje porođajne težine. To je dobar ishod ovakvih trudnoća. Budući si već u 28tj izbjegla si moguće gore ishode (neću sada pisati o tome).
    Sada se treba usredotočiti na što veće produljenje tvoje trudnoće što znači smanjiti rasap energetski tvoje posteljice tako da plod dobije što više.
    Bez stresa i pozitivno misliti!
    Beba će biti malo manja ali zato mama lakše će izaći!!