Pokazuje rezultate 1 do 18 od 18

Tema: da li vodite djecu na preglede??????????

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno da li vodite djecu na preglede??????????

ne znam da li sam postavila temu na pravo mjesto ali imam jednu dilemu.danas trebam na uzv i moram povesti svoju djevojcicu od 2,5 god.jer je nema ko pricuvati.zanima me da li ste to radile i kako ste prosle?meni je najvise kako ce reagovati jer ce uzv vjerovatno biti ginekoloski zbog hematoma koji sam imala. :?

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

možda bi mogla pričekati kod sestre, ja je ne bih sigurno vodila na vaginalni uzv :/
    Nešto veću djecu sam viđala da idu s mamama na preglede, ali bi ušla u prostoriju gdje ej med. sestra, a kod ginekoliga mislim da bi mama trebala sama. Sad ne znam hoće li to biti izvedivo s djetetom manjim od 3 godine.
    Da li bi neka tvoja prijateljica mogla s tobom, pa da pričeka s malom u čekaonici?

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

ma danas nemam srece svi su zauzeti svojim obavezama,mm na putu,mama bolesna.ma ne znam otici cu pa cu vidjeti ako moze normalan uzv prako stomaka ok a ako ne onda cu traziti da mi pomjere termin jer mi se zaista ne razvlaci po stolu pred mojom pametnicom koja bi sigurno rekla teti nemoj dijati moju mamu

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zara je isla sa mnom na skoro svaki pregled, bila je prisutna (u istoj prostoriji) čak i tokom vaginalnih pregleda

i njoj i meni je to bilo ok, a najviše joj se svidio ginekološki stolac na kojem je isprobavala sjediti, te plastične rukavice koje je uvijek uzela doma kao trofej. uzv, pregled i moje tijelo ju nisu ni najmanje zanimali.

napominjem da smo i ginekolog i ja imali jako pozitivan stav i ponašanje u cijeloj toj priči, pa nije doživjela nikakve "traume" (znaju se takve ideje imputirati tu na forumu, pa da ih preduhitrim)

sanja74 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Keti sa mnom redovno ide na UZV - mada mi ne radi vaginalni. Al ni to mi ne bi bio neki problem.. a mislim ni doktoru.
    Njih dvoje si svaki put baš lijepo popričaju.

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

I ja vodim J jer nemam kud s njim.... ako je "dobar" ostane kod sestre u kolicima , a ako nije, ide sa mnom unutra u kolicima, ali njemu je tek 11 mj. pa mu je glavna zabava pokušavanje da dohvati nešto za glođanje

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    zara je isla sa mnom na skoro svaki pregled, bila je prisutna (u istoj prostoriji) čak i tokom vaginalnih pregleda

i njoj i meni je to bilo ok, a najviše joj se svidio ginekološki stolac na kojem je isprobavala sjediti, te plastične rukavice koje je uvijek uzela doma kao trofej. uzv, pregled i moje tijelo ju nisu ni najmanje zanimali.

napominjem da smo i ginekolog i ja imali jako pozitivan stav i ponašanje u cijeloj toj priči, pa nije doživjela nikakve "traume" (znaju se takve ideje imputirati tu na forumu, pa da ih preduhitrim)
    Ovo mi se sviđa!
    Svoje sam djevojčice vodila sa sobom ako ne bi imale gdje drugo biti, ali bi uvijek ostale sa sestrom, igrale se štambiljima i čekale. Nisam ni pomišljala da ih furam unutra, ne zato što mislim da je primjereno ili nije primjereno, nego nikad čula ni zamislila tako nešto, tabula rasa...
    Sad kad se sjetim da ih vodimo kod zubara puno ranije nego je to njima potrebno, da se psihički pripreme i oslobode, i kod liječnika opće prakse, mislim, možda ni ovo kod ginekologa nije loše, možda bi to pomoglo djevojčicama i djevojkama da im kasnije odlazak kod ginekologa ne bude tako strašan.
    Znam da se ovdje radi samo o vođenju djece iz nužde, a ne o ciljanom edukativnom izletu, ali dalo mi je misliti...
    cizma zna najbolje kakva joj je curica (i ginekolog), kako bi mogla reagirati i kako inače postupaju u tim "delikatnim" situacijama gdje bi i mama trebala biti cool (mislim na vaginalni pregled), pa onda odlučiti.

Nova avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Moj 2,5 sin isto ponekad ide sa mnom. Danas smo svratili po uputnicu za UK, a on je samo ispitivao hoću li leći gore (na stol za preglede), hoću li sjesti kod sestre (gdje mi mjeri tlak), izvagao se kao i svaki put...
    Naravno da sve ovisi o atmosferi u ordinaciji, Aron se tamo već osjeća kao doma (a i njega sam tamo 1. put vidjela dok je bio još samo mala točkica!)

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

:D :D samo da javim da je sve proslo super i da je moja tikvica bila odlicna slusala je maksimalno razgovarala sa tetom
    i pjevala joj pjesmu.tete su isto bile divne pokazale su joj sobu za preglede i na kraju joj dali slikicu malog brace

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ne vidim dobrobit za ikoga u čitavoj toj priči. Iz kojeg razloga si Zaru vodila tamo gdje si vaginalno pregledavana? Zato da se nebi istraumatizirala odvojena od tebe tri i pol minute što bi bila kod sestre? Ili da dijete od malih nogu vidi kako barba gura prste u maminu vaginu, pa nek vidi što je čeka? Ili da bi mogla pričati ljudima što ti je dijete vidjelo i doživjelo? Uopće ne kužim poantu.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

cizma, drago mi je da je prošlo dobro...

ali potpisujem Trinu, ja ne bih voljela da mi dijete ide sa mnom na vaginalne preglede. Ne bih se osjećala ugodno (uostalom, ni sama se ne osjećam ugodno, to mi je nužno zlo). Za to vrijeme ostavila bih je kod sestre.
    Djeca često ne pokazuju odmah što misle i osjećaju... Ako odem malo u crnjak, možda bi u oponašanju viđenog to dijete moglo predaleko otići u igri s vršanjcima ili sama (nedavno sam čula za jednu priču gdje je curica vrtićke dobi dovedena s baterijom uguranom u vaginu u igri :brrrr

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

mislim da ne treba traziti razlog zasto je neko odveo ili nije dijete.ja sam juce imala vaginalnalni uzv dobila sam veliki carsaf kojim sam se zagrnula i ona nista nije vidjela osim velikog tv ekrana na kojem je gledala nesto sto je za nju jos apstraktno.iz ordinacije je izasla sva vazna sa slikom svo brata koje je svima pokazivala tako da sam se uvjerila da u tome nema nista lose

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Trina prvotno napisa

Ne vidim dobrobit za ikoga u čitavoj toj priči. Iz kojeg razloga si Zaru vodila tamo gdje si vaginalno pregledavana? Zato da se nebi istraumatizirala odvojena od tebe tri i pol minute što bi bila kod sestre? Ili da dijete od malih nogu vidi kako barba gura prste u maminu vaginu, pa nek vidi što je čeka? Ili da bi mogla pričati ljudima što ti je dijete vidjelo i doživjelo? Uopće ne kužim poantu.
    vec smo o ovom jednom raspravljale i tada sam objasnila cjelokupnu situaciju, razloge, za i protiv itd itd
    zato sam i napomenula gore ono sto sam napomenula i ne da mi se opet ulaziti u diskusiju o tome.
    slobodno me razapni

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ma neću te razapeti nego nije mi uopće jasna poanta. Nema veze, i meni je nešto poznato i čini mi se da sam se jednom stvarno već isčudila ovoj tvojoj izjavi pa neću više

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Ne bih vodila L u ordinaciju (naročito ne na vaginalni UZV). Bez obzira koliko star bio, potpisujem ovo
    Zato da se nebi istraumatizirala odvojena od tebe tri i pol minute što bi bila kod sestre? Ili da dijete od malih nogu vidi kako barba gura prste u maminu vaginu, pa nek vidi što je čeka?
    Doduše i inače ne vidim smislu u vođenju djece na ama baš svako mjesto gdje mama ide (ako se ima izbor naravno). Mislim, kao da mu neće biti bolje nakratko bez mene nego da čući na mjestu koje mu nije primjereno.

kole avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Ja se slazem sa Lutonjicom. S. je isao sa mnom na sve preglede i super se proveo, skrivao se iza zavesa i dozivao dr da se sakrije sa njim.... ili stisnuo neko dugme pa dozvao sestru . Takodje ne mislim da ce imati neke "traume" .

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

O štetnosti i trauma za djecu za preglede - pa kako onda nije trauma za dijete kada ga treba doktor pregledati? Intimne dijelove npr.?

Meni je ok da vidi da je ok brinuti se za svoje zdravlje, posjećivati doktora, zubara itd. I to da vidi roditelje kao pacijente.

(nedavno sam čula za jednu priču gdje je curica vrtićke dobi dovedena s baterijom uguranom u vaginu u igri :brrrr
    A ja npr. baš smatram dobro vrijeme i način da se malom djetetu objasni intima i ko gleda i dira intimne dijelove. I šta se gura u njih...

Ne znam, iskustvo koje imam ja sa djecom je dosta slično ovom što Lutonjica govori:
    uzv, pregled i moje tijelo ju nisu ni najmanje zanimali
    I opet dolazimo do onoga: svako odlučuje za svoje dijete i zna šta dijete može "podnijeti", ali mislim da je ključno to na koji način roditelji i dr. pristupe djetetu.

Joj, sad sam se sjetila jučerašnje posjete pošti. Uglavnom, ja eto baš mislim da bi djetetu od te posjete pošti sa tatom mogla biti jedna dobra trauma. TAta je cijelo vrijeme vikao: dođi vamo, dođi vamo. Više mi je išao na živce... a mali hoda okolo, čita brojeve, sjedne na stolicu, ma ništa alarmirajuće... a ovaj vamo, pa vamo...
    valjda da ga nauči kako se treba stajati u redu? Pojma nemam šta...

a72 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Povela sam svoju ,tada 8-god. curicu na uzv pregled, a bila sam trudna 10tj. i ocekivala sam da vidimo bebicu kako nam mase,jer smo ju duuuuugo cekali, i starija seka je trazila da ide sa mnom i da vidi nase malo cudo.
    Medjutim, dijagnoza je bila missed ab., nemam rijeci,suze su mi potekle, moja dr.je isto tako bila tuzna sa mnom, a najgore od svega sto je moja curica bila tu,i nje mi je bilo zao.
    Sad znam da je to bila glupost,i nikad to ne bih ponovila...ako je sve ok donijecu joj slicicu kad se vratim ,i to je puno vise nego sto smo mi od nasih mama dobijali kad smo ocekivali nase mladje ukucane...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •