Ja sam imala taj problem u svom dvorištu, svaki dan bih našla po 5-6 novih hrpica, jer prije nego smo se doselili u toj kući se baš i nije živjelo, i dvorište je bilo mačji raj... Sad imam tri mačke, zapravo te tri su se udomaćile i njih hranimo.
Problem nismo baš riješili, ove tri su se (uglavnom) naučile da mi to ne obavljaju nasred dvorišta, imaju svoja dva omiljena mjesta: pod nekim kao borićem gdje je suho, rahlo tlo i ima iglica pa mogu zatrpati (a i meni je to lako poslije lopaticom pokupiti), i ispod velikog grma božikovine. Klinci znaju da tamo bolje da ne zalaze, i svi sretni. Jedino je problem s mačkama (i mačorima!) koji su u prolazu i ne znaju pravila lijepog ponašanja, a sumnjam i da jedna od ove tri zna zastraniti.
Netko mi je kao neškodljivo sredstvo za odbijanje predložio papar...ehhh, koliko sam papra samo posipala po livadi, možda je pomoglo malo. Kod ovih naših je više pomoglo što smo ih pratili što rade pa sam ih par puta potjerala s livade kad sam skužila što spremaju, pa su skužile da ih na ona dva mjesta ne diram, a i srećom su ta mjesta kakva njima pašu - rekoh već, suha i rahla.
Svejedno, svaki dan kad dođem s posla napravim forenzičnu pretragu dvorišta, ono uzduž i poprijeko (sva sreća što nemam veliko dvorište), i kažem nađe se ali puno manje nego prije godinu dana.

Moj prijedlog je: komad zemlje metar sa metar ograditi i nasuti pijeska, u većini slučajeva privući će ih da baš na tom mjestu obave nuždu. Iz pijeska treba svako malo pokupiti drekece, povremena kiša će isprati mokraću a može se u sušnim periodima zaliti s par kanti vode da se ispere, jer gospođe mace su fine guz... - vole obavljati nuždu u čistom.