Stranica 1 od 4 123 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 153

Tema: Biste li se umješali?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno Biste li se umješali?

Cure su am zaspale i u kući je potpuna tišina. Sjedam za komp, a mali susjed počinje neutješno plakati. Doziva tatu, viče boli me i ne pretjerujem urla.

Srce mi se stegne i počne mi udarati kao blesavo i odem u hodnik jer ne vjerujem što čujem. Otvorm ulazna vrata i mali i dalje glasno viče.

Kao da me netko vukao prema katu niže (to je stvarno bilo jače od mene) pokucala sam im na vrata i pitala zašto mali tako viče. Vidjela sam ga da stoji u ručniku okupan a mama je vješala veš. On je plakao.
    S obzirom da je zapravo sve bilo ok, ja sam se ispričala i objasnila kako me silno uzruja kad djeca tako plaču.
    Ona ja prokomentirala kako je ispalo da ga zlostavlja.
    Meni se samo čini da ga zanemaruje i da ga treba utješiti dok tako neutješno plače.

Inače skoro svaku treću večer maleni glasno plače, no ovo mi je bilo too much.

Biste li se umješali?
    Ispričala sam se i bila ljubazna u toj cijeloj situaciji. Sad se pomalo preispitujem. Zamišljam kako se žena negdje iznervirala kad me vidjela na vratima.

Uh. Nadam se da ce razmisliti o tome kako je takvo dječije urlanje zapravo reakcija na njeno ponašanje.

Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Moja M urla nakon kupanja kad ju oblačim.Inače nikad ne plače.
    Urla kao da joj kožu na živo skidamo. Čuju je i susjedi. Najgore je provlačenje glavice kroz bodić i rukavi. To je nešto najgore što joj možemo napraviti.
    Ne pomaže ni pjesma,ni zvečka,ni naš lavić,ni reklama za tele2 sa vrtuljkom. Ni zagrljaj,ni mamine,ni tatine puse.Ni kad ju mm drži a ja na blef oblačim....

Da si meni pozvonila u tom trenutku,vjerovatno bi dobila zvečkom u glavu.

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ja sam bila ljubazna, ispričala se. Tvoja zvečka mi nikako nije na mjestu.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Srećom pa nikome ne otvaram vrata.

Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Gle,ako su ti susjedi,valjda ih donekle poznaš i znaš dal zlostavljaju dijete ili ne.
    Moji susjedi da mi pozvone bi sigurno dobili zvečkom u glavu.Mi obožavamo svoje dijete,koje nikad ne plače jer nema razloga za to.
    Ne zanemarujemo ju,igramo se s njom,uspavljujemo,pričamo šetamo,plešemo.
    Nema kad plakati....osim nakon kupanja kad joj se rukavići približuju

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ovaj mali stalno plače. Pogotovo za spavanje. I gazdarica kuće gdje živimo ih je upozoravala zbog buke i metoda koje imaju pred klincem. Ne mislim da ga tuku, al da ne znaju za tješenje, ne znaju.

Grozno je to slušati. Nekad mi je too much.

Uvijek sam se pitala da li se treba umješati, al bolje da ja ispadnem glupa nego mali u masnicama.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ja sam više puta mislila da će me susjedi prijaviti czss. Dijete mi povečera, opere zube, obuče piđamu, pomazimo se i zželimo laku noć, pusa... i onda, redovito počne izmišljati. Gladan je, žedan, piša mu se, utrnula mu noga, još bi se malo pomazio... I to je u stanju raditi i dizati se do jutra. A nije više beba. I onda ga, nakon svih mogućih uvjeravanja bez rezultata sprašim u krevet i kažem da više ne želim vidjeti da se diže.

Onda, kad vidi da ne popuštam, počne urlati iz svega glasa: "Maaamaaaa, ja sam glaaadaaan, mooolim te, daj mi jestiii..."
    Neznam što susjedi misle o tome, ali da mi se koji tada pojavi na vratima, mislim da bih ga katapultirala...

Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Hm...ako sumnjaš na zlostavljanje,pozovi ju na kavu ili na igranje,pa vidi kako se ponaša prema malom.
    Iako postoje djeca koja stalnmo plaču,a postoje i mame koje su nervozne i ne znaju umiriti dijete.
    Ako je ovo drugo,ne možeš tu ništa.
    I da joj pokušaš objasniti(pretpostavljam da bi to bila zadnja vaša kava),vjerovatno se neće ni promijeniti.

Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Hm...ako sumnjaš na zlostavljanje,pozovi ju na kavu ili na igranje,pa vidi kako se ponaša prema malom.
    Iako postoje djeca koja stalnmo plaču,a postoje i mame koje su nervozne i ne znaju umiriti dijete.
    Ako je ovo drugo,ne možeš tu ništa.
    I da joj pokušaš objasniti(pretpostavljam da bi to bila zadnja vaša kava),vjerovatno se neće ni promijeniti.

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

O kavi razmišljam... i čini mi se da je druga stvar u pitanju.

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

da si ti moja susida izgleda kako bi mi jako često zvonila na vrata
    jer moja L. zna urlat za svaku budalaštinu. tipa: pukne joj u glavu da bi jašila na metli po kući, jer joj se ne jede kad je ručak, jer joj se ne ide spavat kad triba ići spavat, jer je propustila pokemone zabavivši se crtanjem..... i to nije pristojno cendranje nego urlanje do besvijesti.
    da ne spominjem urlanje kroz cijeli ulaz i svih 5 katova jer se na ljuljama ljuljala samo 2 sata a nije 3 sata.

i viruj mi, bez obzira na tvoju pristojnost, ja bi podivljala da mi u tom momentu pozvoniš dušebrižnički na vrata zabrinuta zašto ona urla. ko da mi nije dosta i moje muke i sramote šta se tako ponaša nego mi još netko triba doć stavljat sol na ranu.
    i još nešto: grljenje, maženje, brdo strpljenja s njom u tom momentu ne pomaže ama baš ništa. razmazili smo dite do besvijesti i to su nam samo svakodnevne pljuske koje dobivamo od nje. navikli smo je da plačem dobiva šta želi i s tim nastojimo živit. i ispravljat koliko možemo krivu drinu.

lidać2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

da si moja susjeda mislim da bi mi socijalnu pozvala jer moja zloca u zadnje vrijeme (tocnije otkako je u vrtic krenula) vristi,place i dere se zbog svake sitnice i to skoro cijeli dan ...jer npr.nemoze dobiti cokoladu,pa joj nece medo stajat,pa ju ljuti deka ,pa joj se ne jede.pa ovo pa ono...ali sve to naravno nemoze rec mirno vec vristi i place...
    ...pa se u zadnjih par dana na njeno vristenje niti ne odazivamo jer joj pokusavamo rec da to nije lijepo i da mozemo mirno pricat...i sve dok ne prestane mi se pravimo da ne cujemo...a vjeruj mi ponekad ne prestane odmah i da mi u tom trenutku dode na vrata pa kapultirala bi ga...

lucij@ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja bi se složila s ovime:
    bolje da ja ispadnem glupa nego mali u masnicama.
    I moj I. često urla, nekad ga pustim da otplače svoje, nekada mu popustim, nekada ga pustim da malo plače pa se onda tješimo.
    Sigurno je da bi se i ja uvrijedila da netko insinuira da ga zlostavljam, a tko ne bi? Svejedno, mislim da nikada ne smijemo propustiti reagirati ako imamo feeling da je netko zlostavljan.

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Djeca plaču. Jasno je to. Moja Jana plače za sve što joj nije po volji. Al ne urla. Ovo danas je bilo urlanje, zazivanje da ga boli, pa se čulo i lupanje.
    Ja sam se sva izbezumila.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno hvale vrijedno

Draga LeaB,
    koliko vidim javljaju se samo mame koje su ocito vrlo brizne i ok, a djeca im ponekad iz nekog razloga jako placu-urlaju-sto vec pa to sto si ti opisala gledaju iz svoje perspektive... Ali nekako mi se po tvom postu cini da to kod tvoje susjede nije slucaj i bas mi je drago sto si pozvonila. Ne kazem da je to dijete zaista zlostavljano, ali toliko djece je zlostavljano - i zlostavljano jer sve misle nije to nista strasno, ili nije moje da se mijesam ili sto vec...
    Ne znam sto bih ti savjetovala, jer su takve situacije uvijek teske... Cini mi se super ideja koju je neko napisao, da ih pozoves na kavu i igranje, pa ces vidjeti neki odnos prema djetetu...
    Medutim, opet je tesko prosuditi i suditi. I mozda jedan put nije dovoljan, a i pitanje je sto je to sto ce biti dovoljno da nesto zakljucis... No, ono sto kaze obiteljski zakon - da je svatko to posumnja u zlostavljanje, duzan to prijaviti - kazem posumnja, ne mora cak ni imati dokaz... To je onda stvar Centra da dokazuje. Naravno ne kazem da trebas prijaviti, sve je to vrlo delikatno, ali mi je drago sto ima ljudi poput tebe koji ne stavljaju glavu u pijesak, nego su u stanju pozvoniti i pitati zasto necije dijete place tako jako i glasno. Takvih nema puno!!! I mozda ces i koji put dobiti i zvecku u glavu, kako je netko napisao, ali ako i samo jednom djetetu pomogne takvo mijesanje od strane susjeda, onda je to puno. Ono sto sigurno uvijek mozes reci, da ti je cijela situacija vrlo nezgodna i da ne bi zeljela nikoga dovesti u neugodnu situaciju, ali da se drzis one "tko pita, ne skita". Sumnjam da ces bas ti ovu mamu moci promijeniti ako se i zaista radi o zlostavljanju, ali neki se i malo uplase kad vide da ih netko prati, pa se barem malo primire... Uvijek mozes nazvat i Hrabri telefon (telefon za pomoc zlostavljanoj i zanemarenoj djeci) pa se konzultirati...Sretno i tebi i tom malom!!!

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

o vidim pa tu ima djece hrpa koja urlaju bezrazloga..... :/

mislim i moji plaču, al ne urlaju, već je to plač kad ih neš boli, jesu gladni i slično,
    mada kaj ja znam, plaču jako rijetko...

inače, ja osobno nemogu slušati urlanje, plač i vrisku djeteta a da roditelj ne reagira, nego ga ostavio kao "bude se/mora se sam smiriti"

Hellouuu!???
    bilo vani bilo u kući, stanu....

i ja sam jednom zvonila susjedima, igrom slučaja u stanu pokraj živila mi najbolja frendica,
    mislim, mala joj je urlala, derala se ko da je kolju,
    više nisam izdržala i otišla vidit kaj se događa - hm, i kaj je bilo - htjela je crtić ova joj ga nije dala i mala vrišti, s time da joj mama ne ponudi nekaj drugo već ju ostavi u hodniku vristati i urlati,
    joj diže mi se kosa na glavi kad se toga sjetim.....

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Citiraj Loryblue prvotno napisa
    da si ti moja susida izgleda kako bi mi jako često zvonila na vrata
    jer moja L. zna urlat za svaku budalaštinu. tipa: pukne joj u glavu da bi jašila na metli po kući, jer joj se ne jede kad je ručak, jer joj se ne ide spavat kad triba ići spavat, jer je propustila pokemone zabavivši se crtanjem..... i to nije pristojno cendranje nego urlanje do besvijesti.
    da ne spominjem urlanje kroz cijeli ulaz i svih 5 katova jer se na ljuljama ljuljala samo 2 sata a nije 3 sata.

i viruj mi, bez obzira na tvoju pristojnost, ja bi podivljala da mi u tom momentu pozvoniš dušebrižnički na vrata zabrinuta zašto ona urla. ko da mi nije dosta i moje muke i sramote šta se tako ponaša nego mi još netko triba doć stavljat sol na ranu.
    i još nešto: grljenje, maženje, brdo strpljenja s njom u tom momentu ne pomaže ama baš ništa. razmazili smo dite do besvijesti i to su nam samo svakodnevne pljuske koje dobivamo od nje. navikli smo je da plačem dobiva šta želi i s tim nastojimo živit. i ispravljat koliko možemo krivu drinu.
    joj, da sam na tvom mjestu hitno bih malo poradila s djetetom na ponašanju....
    pa nemože vriskat sa svaku sitnicu, kaj ne?! :/

-------------------------------------------------------------------------------

ja volim svoju djecu, neki vele da sam stroga - nisam stroga već samo hoću da se znaju kasnije ponašat pa da i nama i njima bude ljepše i bolje, a ne da muku mučimo npr s oblačenjem majice koju ono neželi taj tren obući.....ili slično da ne nabrajam.....

lucij@ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

inače, ja osobno nemogu slušati urlanje, plač i vrisku djeteta a da roditelj ne reagira, nego ga ostavio kao "bude se/mora se sam smiriti"
    pa nemože vriskat sa svaku sitnicu, kaj ne?!
    A kako će poraditi na ponašanju ako joj nešto ne zabrani budalaštine? A normalno, mala će se onda derati zato što nije po njenom, barem je kod nas tako. I ponudim mu tisuću drugih stvari, a on i dalje po svom. Tako da nekada moraju urlati. Radi se samo o tome tko će duže izdržati .
    Sada zvuči kao da sam hladna ko špricer, ali stvarno nisam, niti prema svom djetetu, niti prema bilo kome drugome.

LeaB, dobro si učinila. Bila si ljubazna, nisi bila bezobrazna. Dijete je vikalo, urlalo da ga boli. Čulo se lupanje. Kako uopće pomislite da vas nije briga? Ne mislim da svaki puta kada čuješ da dijete plače treba uzeti na red njegove roditelje. Ali, ako imamo osjećaj da nešto ne štima, ako nam se taj osjećaj više puta javlja i ako smo dobro razmislili onda moramo reagirati.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

U kući do nas živi naša mala susjedica koja stvarno vrišti za svaku sitnicu. To budu baš gluposti u pitanju i po meni je tu riječ samo o razmaženosti djeteta. Tako zna da će dobiti sve što hoće. Meni već ide i na živce to njeno stalno deranje.

Npr. ako joj padne nešto na pod počne urlati, ako joj samo ponudimo nešto što joj ne paše vrišti, nedaj Bože uzeti koju njenu igračku :shock:

LeaB, iskreno, obzirom da mene takvo urlanje izbaci iz takta, da se moje djete tako dere bez razloga i da mi ti pokucaš na vrata, nebi bila sretna

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Citiraj lucij@ prvotno napisa
    A kako će poraditi na ponašanju ako joj nešto ne zabrani budalaštine? A normalno, mala će se onda derati zato što nije po njenom, barem je kod nas tako. I ponudim mu tisuću drugih stvari, a on i dalje po svom. Tako da nekada moraju urlati. Radi se samo o tome tko će duže izdržati .
    pa mislim da bi svaki roditelj trebao pronaći način na koji umiriti svoje dijete,
    o tome se u biti radi, ili?
    treba prokužiti dijete, doprijeti nekako do njega.....

moja sestra je recimo maloj sve dopuštala da radi (i još uvijek je tako) samo da bude mala zadovoljna i mir u kući, :/
    nemislim na takav način,
    već možda kroz igru odvratiti misli djetetu na nešto drugo...

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Citiraj Pliska prvotno napisa
    U kući do nas živi naša mala susjedica koja stvarno vrišti za svaku sitnicu. To budu baš gluposti u pitanju i po meni je tu riječ samo o razmaženosti djeteta. Tako zna da će dobiti sve što hoće. Meni već ide i na živce to njeno stalno deranje.

Npr. ako joj padne nešto na pod počne urlati, ako joj samo ponudimo nešto što joj ne paše vrišti, nedaj Bože uzeti koju njenu igračku :shock:

jao šta nevolim takav tip razmaženosti.......

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

moja nikad ne plače, može se odariti ne znam kako jako, zaplače i čim je uzmemo, smiri se...ALI

ako mene nema (a u zadnje vrijeme često moram na put) ona ne želi spavati. umorna je, ne može stajati na nogama ali ne želi spavat bez mene. kako ipak MORA spavati, mm je nosi dok ne zaspi. to ponekad prođe bez plača, ponekad s plačem, a ponekad toliko urla da valjda susjedi misle da joj gulimo kožu

neki dan me susjeda pitala što se dogodilo s malom dan prije i zašto se tako derala...

mm kaže da samo čeka da netko pozove czss :/
    ali vjerujem da nitko neće zvati jer nas susjedi znaju, znaju da smo protiv svake vrste fizičkog kažnjavanja, znaju da smo sve podredili njoj i da joj ništa u životu ne fali, a pogotovo ne ljubavi, paženja i maženja

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Da moje dijete tako zbog nečeg urla, a ti ne možeš znati zašto dijete urla.
    Moja se nekad dere ko luda bez nekog pravog razloga a stalno mi je pod nogama ili ju nosam. Jednostavno joj nekaj ne paše, umorna je, ide joj nekaj na živce pa se dere...Neka djeca to češće rade, neka manje.
    I onda još i ja takva živčana, a neka susjeda koja ima super mirnu i šutljivu djecu mi dođe pametovati i malte ne me optužuje da zanemarujem dijete.
    Malo je reći da bih joj zalupila vrata pred nosom. I potpis na mimu!

lucij@ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

daisy may, ja se stvarno trudim, ali ne pronalazim načina, još ne. Nije da sam mu ranije sve dopuštala, a sad odjednom "odrezala" već je zadnjih tri tjedna jednostavno takav. Dođem po njega u vrtić, gledam ga kako se igra, sretan je ful, teta kaže da je bio super, a kad mene vidi počne plakati. Nadam se da ćemo uskoro naći rješenje.
    Ne bi htjela više oftopičariti, tema koju je LeaB započela je puno ozbiljnija.

Vidim da većinom odgovarate kako, u najmanju ruku, ne bi bile sretne da vam netko tako pokuca na vrata. Kao što sam već rekla, ne bi bila ni ja. Ali čini mi se da bi trebale potaknuti konstruktivniju raspravu, onu u smjeru kako bi reagirale da čujemo to što je Lea čula.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

A gle to što je ona čula možda bi drugačije zvučalo meni ili nekome drugome.
    Tak da ako ne može sto posto reći kaj se događa, o čemu da rsapravljamo?

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Lea, ja te skroz kuzim, i mene uzasno uznemiruje (ne zivcira, vec bas uznemiri, razalosti...) kad cujem dijete da tako jako i nesretno place

ja mislim da se ne bih naljutila da si meni pozvonila i ljubazno pitala da li je sve u redu. mislim. ako bih ja bila smirena tada

i opet, sjetim se xxx situacija, kad su moja djeca urlala, onih trenutaka kad sve podje nizbrdo i NISTA ih vise ne moze smiriti, kad sto god da napravis, urlaona i shiza se nastavlja jos gore...
    i tada mi je padalo na pamet sto si misle susjedi, sto im radimo

posebno mi je ostalo u sjecanju, kad je N. imala cca 2 ili 3 godine, bila je u svom elementu (ne sjecam se vise tocno zasto, nije spavala, bila umorna i sve joj je bilo previse...) vristeci iz petnih zila, a ja sam izasla na balkon da se odmaknem i smirim, ona ni pet ni sest za mnom na balkon (ljeto, sve otvoreno) stoji kraj mene i vristi ko da je kolju MAMAAAA PUSTI MEEEEE, NEEEMOOOOJ, PUSTI MEEEEE !!!.... :? :/

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Moja nakon kupanja isto urla, pogotovo kad joj se ručnikom trlja kosa (a ne radimo to baš tako da joj vlasi čupamo, bez brige). Kako meni urlikanje iz petnih žila ide na živce, tu zadaću prepuštam čovjeku.

Mala urla iste riječi: "Tataaaa, nemoooj, boooli."

Možda ljudi kupaju dijete svaka tri dana?

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj daisy may prvotno napisa
    E, a da mi još netko pozvoni i izgovori ovo gore navedeno...

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa
    E, a da mi još netko pozvoni i izgovori ovo gore navedeno...
    šta bi bilo?!

da, lakše nakome odbrusit i zalupit vrata pred nosom,
    a ne priznat da dijete urla s vezom/bezveze.... :/
    jer to je jednostavno takvo dijete???

lucij@ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj ana.m prvotno napisa
    A gle to što je ona čula možda bi drugačije zvučalo meni ili nekome drugome.
    Tak da ako ne može sto posto reći kaj se događa, o čemu da rsapravljamo?
    Mislila sam o našem feelingu, ranije sam i napisala.

Ali, ako imamo osjećaj da nešto ne štima, ako nam se taj osjećaj više puta javlja i ako smo dobro razmislili onda moramo reagirati.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Točno to, zalupila bih vratima, nadajući se da ću i zahvatiti koji dio s njima.
    Jer ovo ide van brige o stanju djeteta, ovo je čisto soljenje pameti.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa
    Točno to, zalupila bih vratima, nadajući se da ću i zahvatiti koji dio s njima.
    Jer ovo ide van brige o stanju djeteta, ovo je čisto soljenje pameti.

pa dobro, al ja nisam nigdje napisala da bih to rekla nekome kad bih mu došla na vrata......

.kala. avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    Srećom pa nikome ne otvaram vrata.
    x

mislim da će većina sami za sebe reći da jako dobro mogu razumjeti i osjetiti druge, no kad su klinci (posebno tuđi) u pitanju to se u praksi često može objesit mačku o rep.

prije svega mislim da je nazivanje djece lošom, razmaženom, divljom jednostavno nepravedno (ne kažem da nema toga, ali ovakvo etiketiranje je vrlo učestalo i, primjetila bih, rado korišteno). isto kao i prozivati njihove roditelje nesposobnima (a to često insinuira svaka opaska na račun odgoja takvog djeteta)

jednostavno ima djece koja su temperamentnija, tvrdoglavija, bučnija, osjetljivija, naglija, intezivnija u svemu.
    i one koja su tiha, lako se daju smiriti i utješiti.

i roditelji potonjih nikad neće moći uistinu shvatiti što to znači imati dijete koje je glasno, vrlo uporno, vrlo temperamentno, energično (osim ako im drugo dijete ne bude takvo) i svako uspoređivanje sa svojim djetetom koje je tiho, ne pruža veliki otpor - je besmisleno.

evo što je Karp rekao:

Mnogi roditelji prilagodljive djece pogrešno vjeruju da su ispadi bijesa, koje opažaju u druge djece, posljedica loše obavljenog roditeljskog zadatka. No, istina je upravo suprotna. Roditelji živahne djece često su najabolji roditelji. Ali, njihov je posao iznimno težak.

koliko je težak teško je uopće i pojmiti roditelju koji nema jedno takvo dijete

često sam nailazila i nailazim na komentare roditelja (na ovom i na drugim forumima) kako ponosno izjavljuju kako njihovo dijete nema ispade (tantrume i sl). kao da je to stvar zbog koje bi sad nobela trebali primiti jer su time dokazali svijetu da su oni roditelji koji dobro obavljaju svoju roditeljsku dužnost. no to može biti samo djelomično točno. naime, mogu oni biti izuzetni roditelji, no prije svega imaju djecu prilagodljivog karaktera koja im roditeljsku dužnost čini laganim gradivom. a oni sa tvdoglavim, upornim, energičnim djetetom su svakodnevno izloženi mnogo većim izazovima

.kala. avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno Re: Biste li se umješali?

pardon, nisam dala odgovor na glavno pitanje ove teme...

Citiraj LeaB prvotno napisa

Biste li se umješali?

ne.

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni je u ovoj prici upalo u oko kako se svi trzamo i ogledavamo i trazimo pravi nacin da reagiramo kad je dijete - bucno. kad se dere iz petnih zila i kad najglasnije moguce zapomaze :/

zar su sva zlostavljana djeca glasna? urlicu i vriste? deru se iz petnih zila?

ne bih rekla.

meni se cini da je zlostavljano dijete (sustavno zlostavljano) - tiho. nije "klaun" kojeg ce "cijelo selo" vidjet i cut. nazalost.

i, da ne bi vrtili sto sam napisala pa citali na druge nacine - ne mislim da je svako tiho dijete zlostavljano. niti da nijedno zlostavljano nije glasno. samo mi se cini da je puno vise utucenih i usutkanih od ovih koje se cuje na kraj ulice...

lucij@ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

samo mi se cini da je puno vise utucenih i usutkanih od ovih koje se cuje na kraj ulice...
    Imaš pravo, litala, nažalost

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

hvala bogu da više ne živimo u zgradi.

koma je što se sve živo čuje, imali smo jedne susjede koji su bili izuzetno agresivni i svakih cca 3 dana su se tukli i razbijali. ja sam bila tada trudna s drugim djetetom i baš sam se bojala.

zanimljivo da mi je jednom baka ispod rekla kako je P. mirno i dobro dijete i da ga se skoro nikad ne čuje mislim da je bakica malo nagluha bila, jer je P. znao zaplakati glasno. ali ja uvijek taj plač nekako smirujem i ne dam da se dernjaju do iznemoglosti. pa valjda prekratko traje.

e sad, po mom mišljenju sve ove varijante zalupljivanja vrata pred nosom nekom tko se drznuo vidjeti što se događa meni nisu ispravne. pa zar nije bolje znati da imate nekog u blizini tko bi možda reagirao da vam je zaista potrebna pomoć zbog nečeg?! nažalost, danas su ljudi previše indolentni prema onom što se događa drugima da je to žalosno.

ja bih konkretnu situaciju okrenula u svoju korist, pozvala bih susjedu, malom opkrenula pozornost prema njoj, malo bi ga zabavile pa bi se vjerojatno i brže smirio. eto, pa nek susjeda popije sok i sutra dodje na kavu (i igru s djetetom ako ga ima).

a zanimljivo mi je to lupanje vratima pred nosom i nabrijan stav. baš me zanima kako bi vas procijenila recimo osoba iz czss-a da joj to tako napravite.

Osoblje foruma laumi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Naš sin jako plače (gotovo da urla) kad mu MM jednom na tjedan nakon kupanja navlači kožicu (ja mu to ne mogu raditi). Plače i viče: Nemoj tatica, booooli me!
    Živimo u kući pa nitko ne čuje, da čuje, svašta bi pomislili.

(OT, vodili smo ga kod pedijatra zbog toga, on kaže da je sve ok, al ja nekako ne vjerujem da je ok ako ga toliko boli...)

Ne kažem da se ne treba umiješati ako postoji sumnja na zlostavljanje.

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

moja djeca su vrištala i mali još uvijek vrišti za svaku sitnicu, a najglasnije - lkad mu mijenjam pelenu. da mi netko pozvoni kad on tantrumari - a to ignoriram jer sam zaključila da je za moje dijete to najuspješnija metoda, mislim da bi ga gađala nečim. da mi natovari na vrat czss bez da se raspita i nađe konkretne dokaze...

i da zlostavljana djeca su obično vrlo tiha, introvertna, a ne urlaju iz petnih žila

Osoblje foruma laumi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Potpisujem drugi dio Tiwinog posta, dobro si rekla.

Ne znam kako bih ja reagirala da mi netko pokuca na vrata u takvom trenutku (vjerojatno ovisno o tome kakav mi je bio dan), ali ne bih se imala pravo naljutiti ukoliko bi ta osoba bila ljubazna, kao što je bila LeaB. I meni je strašno slušati kad djeca plaču, pogotovo ako sumnjam da imaju stvarnih razloga za to.

Mislim da bih se pokušala približiti toj susjedi, pozvati je na kavu i dijete na igranje pa bih nakon nekog vremena vjerojatno vidjela je li sve ok u toj obitelji ili nije.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

moram priznat da je tiwi ovo lijepo napisala.....

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Moja kćer urla od jutra do mraka. Već 6 ipo godina tako. Ja sam sigurna da ljeti svi gosti koji dolaze misle da zlostavljamo dijete. Ali ovi koji nas poznaju znaju da je to ona i da je takva.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

pobogu, pa zašto urla od jutra do mraka?! :? :? :?

Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

I ja imam dve 'dreckavice" - jednu koja tuuuzno, ali vrlo glasno place, i drugu koja urla iz petnih zila ako joj nesto nije po volji, a pritom je umorna ili gladna (dobitna kombinacija za ispade, provereno).Kako neko rece, ponekad ne pomaze ni tesenje, ni ubedjivanje, jednostavno je moramo pustiti da se dere i to je jedini nacin da izbaci frustraciju iz sebe i najzad se smiri. Sto smatram da i nije lose - pokazati emociju i izbaciti bes iz sebe. Prihvatljivije nacine za to ucimo zajedno kroz razgovor, kad ispad prodje.
    Da mi neko pozvoni na vrata, reagovala bih shodno njegovom stavu. Ako bi to bilo uz pristojan vokabular i izvinjenje i STVARNU brigu, zaista se ne bih naljutila. Ali, ako bi se desilo nesto poput scene kada je I bila jako mala, a mi je izneli iz stana u fazi najgore dreke (negde smo zurili, ne secam se vise), a komsinica uz zlurad izraz lica pita :"A sta vi to njoj RADITE kada se toliko dere?", odgovorila bih kao i tad, bez razmisljanja: "Drzimo je vezanu za noge, okrenutu naopako, pa zato urla po ceo dan!"
    No, da se vratim temi: LeaB, mislim da je tvoja briga hvale vredna i retka u ovom svetu otudjenih gde niko ne obraca paznju sta se desava tik pored njega. Ja i dan-danas zalim sto jedne noci, kada su se komsije ispod tukle i svadjale i urlale na svoju malu decu, nisam zalupala na njihova vrata ili pozvala policiju, vec sam uplasena i zgranuta cutala ispod pokrivaca dok mi je srce tuklo kao ludo. Da se to ponovi , uradila bih isto kao ti. Doduse, ovde je nesumnjivo bilo rec o porodicnom nasilju. Kada nisi siguran u to, situacija je mnogo delikatnija...

Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Cemu ovoliko cudjenje? I sama imas decu, pa znas da ih ima raznih od onih "kojima se lako rukuje" , pa do onih drugih, malo "tezih". 8)
    Spomenula si da si malo strozija prema svojim klincima.
    Bez zelje da te osudjujem ili analiziram, ali volela bih da cujem na koji nacin ti reagujes u takvim situacijama?

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Tko god nema takvo dijete teško da može razumjeti takav karakter. Ona urla zato što je netko promijenio program, zato što je netko nešto krivo rekao, netko je krivo pogledao, bezbroj razloga od kojih me boli glava. To je jednostavno stvar karaktera. Ona je dijete toliko samostalno da je to nemoguće. sama je prohodala, sama je naučila vezati špigete (bez da je dozvolila da joj itko pokaže kako se to radi), sama je naučila voziti biciklu bez pomoćnih kola, sama je naučila voziti role. Ona sve radi i želi raditi sama. I kao takva ne prihvaća ničiju sugestiju i kad je najbanalnija stvar u pitanju jer, meni to izgleda, kao da joj ponos neda. Sve mora biti točno onako kako je ona zamislila, i ako putem shvati da to i nije najbolje riješenje, ona nikad neće priznati i odustati nego će lupati po svome, ma koliko to bilo besmisleno. Eto, zato urla. Vjerujem da će kad naraste biti jako dobra političarka, samohrana majka i vođa

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Citiraj Vishnja prvotno napisa
    Cemu ovoliko cudjenje? I sama imas decu, pa znas da ih ima raznih od onih "kojima se lako rukuje" , pa do onih drugih, malo "tezih". 8)
    Spomenula si da si malo strozija prema svojim klincima.
    Bez zelje da te osudjujem ili analiziram, ali volela bih da cujem na koji nacin ti reagujes u takvim situacijama?

čudim se iz razloga šta ja nebih mogla slušat dijete da se dere cijeli dan,
    po meni je takvo dijete strašno nezadovoljnO
    jel je ikad veselo? jel se smije?
    pa valjda postoji način da ga se smiri, zainteresira nečim drugi/trečim/desetim , ili?

mislim, nisam ja sam neki stručnjak u odgoju djece, samo pratim njihove želje i potrebe,
    a uzela sam jedan dan sestrinu malu (koja je kod nje nemoguća, kenjkava, dere se bezveze, urla..) i mala je kod mene bila drugo dijete,
    možda je stvar u pristupu?!

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

mislim, nisam ja sam neki stručnjak u odgoju djece,
    mislim, nisam ja sad neki.....

.kala. avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

a uzela sam jedan dan sestrinu malu (koja je kod nje nemoguća, kenjkava, dere se bezveze, urla..) i mala je kod mene bila drugo dijete,
    možda je stvar u pristupu?!
    možda je i pristup, ne može to nitko od nas ovdje osporit jer ne poznajemo ni tebe ni dijete, no zar nisi nikad čula da djeca imaju raspoloženje samo za svoje rodititelje? pa baki/djedu/ujni/susjedi/teti čuvalici/teti u vrtiću jedu i spavaju bez pogovora, budu dobre volje a onda ugledaju roditelje i doslovce se promjene u sekundi?

i slažem se s onim što je netko napisao gore - zlostavljana djeca su češće "ugušena glasa", ne smiju ni plakati a kamoli se derati.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ovima koje ne bi reagirale....

zamislite da se mama npr. (ne daj bože) poskliznula u kupaoni, udarila glavom - i u nesvjesti je... dijete urla, a vi se ne bi miješale...

i ne, ne vjerujem da je urlanje dio "karaktera" djece.

Stranica 1 od 4 123 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •