Naslov zvuči malo tragično - mislim da pobačaj definitivno treba biti opcija i treba biti legalan. Ipak smo i mi živi i nismo uvijek u stanju izabrati želimo li biti trudne (npr. silovanje, a i znam neke žene koje su prakicirale prekinuti snošaj kao kontracepciju, pa su muževi svojevoljno odlučili da bi mogli ovog puta osatviti trag).
Ja sam sretna mama malog Noe starog 3.5 mjeseca. Imala sam problema usklađivanja sebe i sebe-mame s vremenom od 24 sata na dan i polako mi uspijeva.
IZ OSIJEKA SAM. Trudnoća mi je bila ok - tlak nizak - sve štima. Privatni ginekolog - super njega. AMNIOSKOPIJE boljele ko sam vrag i poslije toga sam krvarila. Tjedan dana prije termina, na pregledu u 19h navečer mi skočio tlak na 145/110. Doktor me poslao na hitan prijem u bolnicu pod sumnjom na preeklamsiju. Provela sam na odjelu za "humanu reprodukciju" tih tjedan dana, sa stalnim provjeravanjima tlaka (koji je odmah pao opet na niski, pa su se svi doktroi čudili, ali me niti jedan nije slao kući), CTG, amnioskopije (jednom dvaput zaredom i sl).
Htjela sam ići kući ali ništa. Bila sam stalno otvoena 2-3 cm.
Dan poslije termina sam bila na amnioskopiji (da ne spominjem da je svaki put drugi liječnik - inače sam stidljiva) bio je oko 6-7 studenata koji se SVI ZAREDALI NA MENI! Liječnik je njima objašnjavao kako se po plodnoj vodi vidi točan termin i da meni JOŠ NIJE TERMIN. Htjela sam još slušati jer sam bila nestrpljiva kad ću roditi, ali IZBACIO ME VAN, Kad sam se obukla smo mi je tutnuo karton u ruke.
Vratila sam se na odjel i odložila karton kod sestara i otišla u sobu se presvući jer mi je došao M u posjetu. Kroz otvorena vrata čula sam svoje prezime i riječ rađaona. malo mi se sledila krv, ali sam pomislila: ma nije, doktor je rekao da mi još nije termin. Tada me preko interfona u sobi babica pozvala: "Gospođo X. u ambulantu!"
Mislila sam, zašto u ambulantu kad sam sad bila na pregledu. Otišla sam zbunjeno do pulta sestara,a i MM je zbunjeno gledao kroz staklena vrata. Sestra me mrko pogledala i rekla izvolite u ambulantu - idete u rađaonu! Zar vam liječnik nije rekao?!
ja sam rekla NE LIJEČNIK MI NIJE NIŠTA REKAO (i mislim u sebi, dapače, objašnjavao je kako mi još nije termin). Ona je nazvala liječnika da provjeri i onda mi potvrdila da idem u rađaonu jer imam MEKONIJSKU PLODNU VODU!!!
Dobro, ja ušla, sestra me OBRIJALA I POREZALA, DALA MI KLISTIR. Klistir je prošao ok s obzirom da uopće nisam imala trudove. Otuširala sam se i pripremila mirno sve za porod (to je jedina prednost). zajedno s MM sam se odšetala do rađaone. NISAM SE USUDILA NIPTA PITATI - NI DA BIH STOLICU NI DA NE BIH EPIZIOTOMIJU.
Polegli su me na stol, stavili neki lavor i probušili mi vodenjak velikom iglom i onda se natiskivali na moj stomak da sva voda izađe. Ja sam samo gledala kad će mi pustiti M da uđe.
Tad je došao MM u zelenoj uniformici i sjeo kraj mene. Meni s u odmah počeli trudovi, kao bolovi za vrijeme menstruacije, samo su išli nekako stalno. OSJEĆALA SAM SE SLABO I NISAM PUŠTALA NI GLASA - SAMO SAM ŽMIRILA. Tad je došla jedna mlađa doktorica i rekla da su mi trudovi preslabi i da će mi dati drip. Tu sam se naježila, ali sam i dalje šutila.
TAD JE POČEO PAKAO. Oko 4 sta konstantne jake, najjače boli. MM sam rekla samo da me pusti da me ne dira, da odgovara sestrama umjesto mene i ŠUTILA SAM ŠUTILA I ŽMIRILA... Gledala sam samo na sat. Najgore mi je bilo što nisam ništa znala, prvi mi je put, ne znam koliko će trajati, hoće li biti gore...
OSJEĆALA SAM SE SAMA. SAMA U SVOM TIJELU. OČEKIVALA SAM STRPLJIVO VELIKU BOL. DISALA. ŽMIRILA. GLEDALA NA SAT. NADALA SAM SE DA SVE IDE DOBRO - DA SE OTVARAM - A NAJVEĆA NOĆNA MORA MI JE BILA DA PROĐU SATI I SATI A DA NE USPIJEM OBAVITI NIŠTA I DA ONDA JOŠ ŠALJU NA CARSKI (koji ima sasvim drugačije posljedice - pa bih ih imala s obje strane).
POTAJNO SAM ZAMIŠLJALA DA MOGU OTIĆI IZ SVOG TIJELA. DA NISAM BILA TRUDNA RAZMIŠLJALA BIH O TOME "KAKO DA SI PRIKRATIM MUKE" AKO DOĐE DO NEIZDRŽIVOG, ALI POŠTO JE U MENI BILO MALO ŽIVO VOLJENO NEVINO BIĆE TO NISAM MOGLA... NITI ŽELJELA...
PA SAM SE SAMO OSJEĆALA ZAROBLJENO. RAZMIŠLJALA SAM KAKO NE MOGU NIKAMO POBJEĆI - STISNULA ZUBE I TRPILA BOL ZA KOJU NISAM ZNALA KAD ĆE PRESTATI I HOĆE LI BITI JOŠ GORE.
U MENI SE RODILO STRAHOPOŠTOVANJE PREMA SVIM ŽENAMA ŠTO SU RODILE. TAKOĐER SAM RAZMIŠLJALA DA TATE NE SMIJU INZISTIRATI NA IMENU DJETETA JER ŽENA IMA TO PRAVO I JOŠ PUNO VEĆA PRAVA...
MM mi je bio velika podrška. Ohrabrivao me, hrabro sjedio kraj mene i sve izdržao.
U boksu pred mog bila je žena koja se porađala oko 12 sati i stalno se derala i derala, skvičila i zazivala carski.
U jednom trenutku sam ja kroz par suzica tiho ispustila glas i rekla MM da bih i ja carski i da se jako bojim. Nisam se mogla ustati pa su mi stavili KATETER DA IZVADE MOKRAĆU. A prilično sam sigurna da mi je u jednom trenutku i guza nešto sama ispustila.
Nakon 4 sata agonije doktroica me pregledala i rekla da odlično napredujem i da imam već 8 prstiju, da još samo malo pa će porod.
TO MI JE DALO NEVIĐENU SNAGU I OPTIMIZAM. Skinuli su mi drip, počela sam uviđavati razliku između 2 truda i puno više su mu se ovi svidjeli - osjetila sam im svrhu - otvarala sam se. Nisam zatomljavala trud već ga svjesno puštala da obavi posao - osjećala sam kako se sve širi i to me nije boljelo.
Došli su liječnici i viknuli POROD! Upalili su neku jarku lampu i sjatili se oko mene. Rekli su mi da tiskam kad osjetim trud. U svoj strci ja sam čekala trud, ali on nikako. Nisam ga mogla osjetiti pa sam počela tiskati. Doktorica se nadvila nad moj stomak i gurala bebu. OVAJ POSTUPAK ME NIJE UOPĆE BOLIO - VALJDA ME NIJE STIGAO BOLJETI. Iako su me na tečju učili da tiskam prema naprijed - prema onim Kegelovim mišićima, u bolnici su mi rekli da tiskam kao da idem na veliku nuždu - JA SAM SE UPLAŠILA I TISKALA KAKO SU MI REKLI - SVOM SNAGOM!!!
Tako nekoliko duugih puta i beba je bila vani - nisam ni osjetila. Stavili su mi ga na stomak. Vidjela sam samo tjeme. Imao je 3710 g i 51 cm, apgar 10/10 sva sreća. Tata mu je prerezao vrpcu i nunao da i tješoi. Ja sam bila presretna. Kad su me pitali za ime izašlo je iz mojih usta kao neko pjesmica. Kad sam čula vlastiti glas skoro sam umrla od smijeha.
SAD KAD JE SVE BILO GOTOVO (posteljice se i ne sjećam) I S BEBOM SVE U REDU PITALA SAM SESTRU: NISAM POPUCALA JEL'DA?
ONA MI JE REKLA: DRAGA, JA SAM TEBE I REZALA!
Bila sam skroz zbunjena jer nisam ništa osjetila (MM je rekao da taj tupi zvuk neće nikada zaboraviti - kao da režeš škarama neku debelu tkaninu). ŠIVANJE JE BOLILO KO SAM VRAG - SVAKI UBOD I SVAKO POTEZANJE KONCA DA SE KOŽA STEGNE... Prošlo i to... Odležala sam 2 sata, o onda u sobu. Ja vesela, pričam ko navijena, ništa ne osjećam osim sreće. MM je zabunom ponio moje naočale i mobitel sa sobom kući pa sam bila ćorava ko slijepi miš. Sestra me otuširala oko ponoći (rodila sam u 16:45h). Zanimljivo mi je bilo da me uopće nije bilo sram - KAO DA MOJE TIJELO VIŠE NIJE MOJE TIJELO VEĆ KAO NEKA TVORNICA S VELIKOM SVRHOM... TUĐA STVAR. JAVNA STVAR.
Imala sam ožiljak od oko 3-4 cm + male šavove što sam popucala - dobila sam hemoride od tiskanja. Još me ništa ne boli.
Ujutro: ja se sva tresem, ohladilo se tkivo i mene sve boli za umrijeti, više nego na porodu - NE MOGU SE USTATI, NE MOGU HODATI, NE MOGU SJEDITI, NE MOGU PIŠKITI NE MOGU KAKITI, NE MOGU JESTI...JEDINA SREĆA MI JE BEBICA - MOJ SLATKI MALECKI NOA - NITKO MI NE POMAŽE S DOJENJEM... ON NE ZNA ZAPOČETI SISATI, NAPATILI SMO SE DOK SMO ZAPOČELI - STRPLJIVO I HRABRO - ALI NEMA MLIJEKA DOVOLJNO - ON ZASPI - JA MISLIM DA SE NAJEO - A ONDA U NOĆI PLAČE I PLAČE - JA NADLJUDSKIM MAPORIMA SE USTAJEM, STAVLJAM GA NA KREVET, PENJEM SE NA KREVET NADAJUĆI SE DA ME NITKO NEĆE VIDJETI JER SU TO BILI MANEVRI... PATIMO SE OKO SAT I PO NA JEDNOJ DOJCI, PA SE USTAJEM - PREMJEŠTAM BEBU NA DRUGU STRANU, JA SE VRAĆAM NA KREVET U ZNOJU I BOLOVIMA, PAZEĆI PORED SVEGA DA BEBA U SVAKOM TRENUTKU OSTANE NA GORNJOJ PLAHTI, A MOJE KRVAVO TIJELO DA DODIRUJE SAMO DONJU PLAHTU I OPET OKO 1,5H...
Kako se nije najeo, ovog puta nije jadan zaspao nego stalno plakao i plakao. Ja nisam znala što je u pitanju pa sam se ustala i nunala ga i hodala okolo u bolovima... Sestra se navirila nakon 3 sata plakanja i kad je vidjela da ga nosim pogledala me kao glupaču i rekla PA DAJTE TOM DJETETU JESTI! i otišla...
JA SAM SHVATILA DA SAM SAMA I PONOVO SE BACILA NA POSAO DOK DIJETE NIJE KONAČNO ISCRPLJENO ZASPALO...
Jedva sam čekala da dođem kući gdje će mi ga barem netko moći dodati na dojenje...
Sve u svemu - primijetila sam da mame baš i nemaju neka prava ili što je gore - mi ih ni ne tražimo samo šutimo i trpimo i želimo biti dobre mame. Nakon ovog uskustva ja sam razmišljala o svim mogućim kontracepcijama i željela ih koristiti sve odjednom da ne bih nikada nikada nikada bila u istoj situaciji opet. Uvijek sam mislila da samo treba stisnuti zube tih 5-6 sati i gotovo, a najgore je tek poslije. Prohodala sam nakon tjedan dana, prestala krvartiti nakon 20 dana, sjela nakon 3 tjedna pomalo, išla na veliku nuždu te kod kuće, u svoj agoniji nisam uspjela dojiti i nisam imala mlijeka niti na izdajalici pa mi se beba hrani adaptiranjim mlijekom. Sad ima 3.5 mjeseca. Ja sam puno bolje iako imam problema s bubrezima i hemoridima i strijama i ožiljcima. Polako pronalazim normalni ritam života...
Želim imati još 1-2 djeteta, ali najrađe bih jedno za drugim da sve to "odradim" odjednom pa onda uživam u dječjem smijehu i odrastanju...
DRAGE ŽENE, JA NE BIH NIKADA ABORTIRALA, ALI NE DAJTE MOLIM VAS DA NAM TO PRAVO ZABRANE - MI SMO ISTO ŽIVE I NISMO TVORNICE ŽIVOTA VEĆ NJEGOVATELJICE ŽIVOTA - A DA BISMO TO MOGLE MORAMO PRVO MOĆO NJEGOVATI SVOJ!!
HVALA...
frida editirala naslov