-
a šta vi mislite da će vas maske spasiti od virusa?
tako su i za kugu nosili one ptičje maske i bili uvjereni da je neće dobiti
kad smo već kod kuge, koja je ubila milijune ljudi u vrlo kratkom vremenu, gledala sam jedan strašno zanimljiv dokumentarac koji se bavio temom preživljavanja kuge.
Zašto su neki ljudi ljudi preživjeli a drugi ne? A svi su bili u kontaktu s bolešću. Pa su naišli na jedno izolirano i "genetički čisto" (oće reći da je populacija ostala uglavnom ista, nije se previše mijenjala tijekom godina, stoljeća) selo, za koje su imali dokumentirane podatke da je kuga bila prisutna i da su današnji stanovnici uglavnom potomci onih koji su preživjeli te su u njihovom DNK otkrili anomaliju, tj, gen koji utječe na sastav membrane stanice koja onda ne dopušta da se virus veže za nju (mislim da se radi o nekom nedostatku proteina, ali ovo je sve po sjećanju, možda sam pogriješila negdje)
Ono što je zanimljivo je da je kasnije utvrđeno da osobe koje su bile u kontaktu s virusom HIV-a a nisu se zarazile istim (radilo se o hemofiličarima koji su preko one njihove infuzije (mislim da se radi o krvnoj plazmi donora) došli u kontakt s virusom, tad se krv nije testirala na HIV) imaju taj isti gen koji im ne dozvoljava da se virus veže za stanicu. I ljudi su imuni na HIV.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma