-
šunka bez konzervansa
Zna li netko gdje mogu kupiti šunkicu bez konzervansa i aditiva? Ili pršut, pancetu kao zamjenu? Hvala
-
možda u gardenu da pitaš?
-
ja sam kupila domaću sušenu od bakica na tržnici.. jedva čekam
-
Pojma nisam imala da se u sunke stavlja toliko konzervansa..
Mi sunku jedemo samo za Uskrs. U ducanu nisam nis citala sam sam utrpala u kosaricu..danas ujutro citam etiketu i u soku sam..ima ih brdo..
I E621 ...tako sam sada ljuta!
Zasto..zasto..zasto???
Morala sam se ispucat..znam da nema veze s pitanjem.
-
Ma sve pet i ja se zblenem di čega sve ima. Horor. Najbolje su mi "žitarice" olfo za djecu, a sastav kao detergent.
Nisam pitala u gardenu tamo mi je i jedna kobasa preskupa.
Kupila sam od dalmuša na jarunsko mplacu domaći pršut i pancetu, ali nije to to, ja bi običnu šunkicu. Ne mogu vjerovati da to ne postoji bez milion E-ova i kikiriki ulja i mlječnih proteina i sto čudesa. Šteta.
-
Meni nije jasno zasto to treba biti u mesu..ono kuzim da salamama poboljsavaju okus..ali mesu.. :/ :?
-
mi kupujemo (za MM jer ja baš nisam ljubitelj suhomesnatog) samo špek,pršut i samoborsku.svo troje (ali samo od određenih proizvođača) imaju E 250 i kao drugo ništa navodno.pa se tješimo da je onda kad već to jedemo manje zlo. :/ a garden za cijene :shock:
-
pa taj E 250 je, koliko se sjećam štetan samo ako se prži, inače nije opasan (ako to ikoga može utješiti)
ali, kaj se tiče konzervansa u suhomesnatim proizvodima, oni su nužno zlo jer bez konzervansa bi se sve skupa lijepo pokvarilo prije nego bi stiglo od proizvođaća do potrošača, a onda bi bilo veliko zlo.
kad su nekad ljudi sušili šunku, radili su to s puno više soli (za koju isto kažu da je štetna) i imali su par mjeseci da ju posuše (obično od kraja jeseni do Uskrsa). Sjećam se šunke koju je moj deda sušio... iako moram priznat da je bila jako fina, jezik me pekao od toga kak je bila slana
-
orginalni recepti za pršut podrazumjevaju samo krupnu sol i veliki kamen
kakvi konzervansi :?
-
jedini problem kod soli je skupljanje vode u organizmu i podizanje krvnog tlaka
koliko ja znam
-
Osoblje foruma
svi dodaci u suhomesnatim proizvodima su neophodni, jer se sunkice, prsuti i ostalo vise ne suse par mjeseci, da ne kazem godinu dana. susenje ide jako kratko, industrijski, da bi se nadomjestio miris i okus dobrih starih stvari dodaju se razni aditivi. ponekad se ljudi iz te branse znaju zezati da li cemo danas susiti s hrastovim ili nekim drugim drvetom :/
-
Sve pet, ali mojem Dominiku se javlja urtikarija na konzervanse, pa uz svo poštovanje struci ako ne nađem prozivod sušen na starinski niti ga ne kupim. Neki od velikih i skupih pršuta koji ne stoje u frižideru su bez konzervnsa, a iznutra su podjednako suhi kao i uz rub,odnosno ni traga onoj svuremenoj gumenosti naglo sušenih pršuta. Šunku istina nisam našla.
-
pikula javi se sljedeće godine...
Moja bakica još uvijek peče i kuha na staroj peći na drva. A stric, naravno, suši suhomesnate proizvode na starinski način. Možete samo zamišljati pun tavan domaćih šunkica, kobasica, a tek miris...
-
dogovreno
-
moji rade kobasice i 'meso s tiblice' (koliko ja znam, bez konzervansa) - to meso je zapravo soljeno, dimljeno i pečeno meso koje se sprema u velike posude punjene kosanom masti - ta mast ga čuva od kvarenja. To je starinski način spremanja mesa u Međimurju i meni je jako fino. Ove godine smo i mi kupili mesa tak da su za nas odvojeno pripremili inače nam je uvijek prerano sfalilo...
gledala sam pred par dana prilog o 'šunkijadi' održanoj u Starim Mikanovcima. Možda je tamo bilo šunkica bez konzervansa...
-
Osoblje foruma
nije sunka, ali odnedavno sam otkrila Samoborsku salamu, proizvođač Igo-Mat iz Bregane.
U sastavu pise samo meso, papar, sol i šećer. Pa me i to odusevilo (osim okusa koji mi je mljac)
E sad se jedino bojim da ipak ima aditiva a da ih nisu duzni napisati (kao sto sam na primjeru ABC sira vidjela da nisu)
-
Osoblje foruma
Lut, čega ima u ABC siru?
-
Ima jedan rezani pakirani pršut bez konzervansa, čini mi se MIP, ali nisam sigurna, provjerit ću.
Od šunki, Bambina (Gušti) ima samo nitrite ili nitrate (ne piše broj, to su neki između E249 i E252). Nisu ni ti bajni, ali nema ono more aditiva koje ostale šunke imaju. Mislim da je isti princip i sa ostalim proizvidima tog proizvođača. Doduše, to je konzervans, pa tebi, pikula, ne pomaže, al eto za informaciju ostalima.
-
u Mercatoru ima pršuta, pancete i kobasica bez konzervansa.
-
Topic je splitan.. evo ovdje rasprave o deklaracijama http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=76839
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma