Pokazuje rezultate 1 do 20 od 20

Tema: šunka bez konzervansa

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno šunka bez konzervansa

Zna li netko gdje mogu kupiti šunkicu bez konzervansa i aditiva? Ili pršut, pancetu kao zamjenu? Hvala

lasica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

možda u gardenu da pitaš?

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

ja sam kupila domaću sušenu od bakica na tržnici.. jedva čekam

retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Pojma nisam imala da se u sunke stavlja toliko konzervansa..
    Mi sunku jedemo samo za Uskrs. U ducanu nisam nis citala sam sam utrpala u kosaricu..danas ujutro citam etiketu i u soku sam..ima ih brdo..
    I E621 ...tako sam sada ljuta!
    Zasto..zasto..zasto???

Morala sam se ispucat..znam da nema veze s pitanjem.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ma sve pet i ja se zblenem di čega sve ima. Horor. Najbolje su mi "žitarice" olfo za djecu, a sastav kao detergent.
    Nisam pitala u gardenu tamo mi je i jedna kobasa preskupa.
    Kupila sam od dalmuša na jarunsko mplacu domaći pršut i pancetu, ali nije to to, ja bi običnu šunkicu. Ne mogu vjerovati da to ne postoji bez milion E-ova i kikiriki ulja i mlječnih proteina i sto čudesa. Šteta.

retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Meni nije jasno zasto to treba biti u mesu..ono kuzim da salamama poboljsavaju okus..ali mesu.. :/ :?

lasica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

mi kupujemo (za MM jer ja baš nisam ljubitelj suhomesnatog) samo špek,pršut i samoborsku.svo troje (ali samo od određenih proizvođača) imaju E 250 i kao drugo ništa navodno.pa se tješimo da je onda kad već to jedemo manje zlo. :/ a garden za cijene :shock:

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

pa taj E 250 je, koliko se sjećam štetan samo ako se prži, inače nije opasan (ako to ikoga može utješiti)

ali, kaj se tiče konzervansa u suhomesnatim proizvodima, oni su nužno zlo jer bez konzervansa bi se sve skupa lijepo pokvarilo prije nego bi stiglo od proizvođaća do potrošača, a onda bi bilo veliko zlo.

kad su nekad ljudi sušili šunku, radili su to s puno više soli (za koju isto kažu da je štetna) i imali su par mjeseci da ju posuše (obično od kraja jeseni do Uskrsa). Sjećam se šunke koju je moj deda sušio... iako moram priznat da je bila jako fina, jezik me pekao od toga kak je bila slana

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

orginalni recepti za pršut podrazumjevaju samo krupnu sol i veliki kamen
    kakvi konzervansi :?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

jedini problem kod soli je skupljanje vode u organizmu i podizanje krvnog tlaka

koliko ja znam

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

svi dodaci u suhomesnatim proizvodima su neophodni, jer se sunkice, prsuti i ostalo vise ne suse par mjeseci, da ne kazem godinu dana. susenje ide jako kratko, industrijski, da bi se nadomjestio miris i okus dobrih starih stvari dodaju se razni aditivi. ponekad se ljudi iz te branse znaju zezati da li cemo danas susiti s hrastovim ili nekim drugim drvetom :/

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Sve pet, ali mojem Dominiku se javlja urtikarija na konzervanse, pa uz svo poštovanje struci ako ne nađem prozivod sušen na starinski niti ga ne kupim. Neki od velikih i skupih pršuta koji ne stoje u frižideru su bez konzervnsa, a iznutra su podjednako suhi kao i uz rub,odnosno ni traga onoj svuremenoj gumenosti naglo sušenih pršuta. Šunku istina nisam našla.

baps avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

pikula javi se sljedeće godine...
    Moja bakica još uvijek peče i kuha na staroj peći na drva. A stric, naravno, suši suhomesnate proizvode na starinski način. Možete samo zamišljati pun tavan domaćih šunkica, kobasica, a tek miris...

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

dogovreno

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

moji rade kobasice i 'meso s tiblice' (koliko ja znam, bez konzervansa) - to meso je zapravo soljeno, dimljeno i pečeno meso koje se sprema u velike posude punjene kosanom masti - ta mast ga čuva od kvarenja. To je starinski način spremanja mesa u Međimurju i meni je jako fino. Ove godine smo i mi kupili mesa tak da su za nas odvojeno pripremili inače nam je uvijek prerano sfalilo...

gledala sam pred par dana prilog o 'šunkijadi' održanoj u Starim Mikanovcima. Možda je tamo bilo šunkica bez konzervansa...

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nije sunka, ali odnedavno sam otkrila Samoborsku salamu, proizvođač Igo-Mat iz Bregane.
    U sastavu pise samo meso, papar, sol i šećer. Pa me i to odusevilo (osim okusa koji mi je mljac)
    E sad se jedino bojim da ipak ima aditiva a da ih nisu duzni napisati (kao sto sam na primjeru ABC sira vidjela da nisu)

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Lut, čega ima u ABC siru?

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ima jedan rezani pakirani pršut bez konzervansa, čini mi se MIP, ali nisam sigurna, provjerit ću.
    Od šunki, Bambina (Gušti) ima samo nitrite ili nitrate (ne piše broj, to su neki između E249 i E252). Nisu ni ti bajni, ali nema ono more aditiva koje ostale šunke imaju. Mislim da je isti princip i sa ostalim proizvidima tog proizvođača. Doduše, to je konzervans, pa tebi, pikula, ne pomaže, al eto za informaciju ostalima.

thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

u Mercatoru ima pršuta, pancete i kobasica bez konzervansa.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Topic je splitan.. evo ovdje rasprave o deklaracijama http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=76839

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •