Citiraj AdioMare prvotno napisa
Mislim da se svi slažemo da je knjiga MKD od JJ svojevrsno osvježenje, kao takva.

Različito tumačimo upravo ovu stvar koju si spomenula:
poanta je u tome da dijete trebas tretirati kao sebi ravno u kontekstu izricanja stavova i nalazenja rjesenja.
Prvo:
- Tretiramo dijete kao takvo, pa imamo problem sa dosljednosti ili ... ti nabroji...
Drugo:
- Nekako ne vjerujem da postoji ova druga skupina koja tretira dijete kao sebi ravno, a baš ni u jednom trenutku ne snosi posljedice takvog tretmana u smislu rušenja (djetetovih, vlastitih, recimo to "obiteljskih granica"), pa se pitam gdje je tu smisao djetetove kompetencije kada autoritet, na trenutke, nije kompetentan. A kada se netko zapikne za ovo "autoritet", ja onda protupitam "može li bez?";
Treće:
- Mislimo da dijete jest najvažnije, ali zbog svojih mladih godina i nedostatka znanja i iskustva ne može biti nama ravno.
Zato smo mi roditelji, oni djeca, a jedni i drugi jenakovrijedni svakog poštovanja. Međutim, mora se znati tko je roditelj, a tko dijete.
ajde mi pomozi, jer ne razumijem
tretirati dijete kao sebi ravno znaci dozvoliti mu da ima svoje ja, svoja prava
to ne znaci da se ne zna tko je roditelj. rodtelj je onaj koji voli, razumije, usmjerava, i u konacnici, snosi odgovornost.