Citiraj a zakaj prvotno napisa
Citiraj flower prvotno napisa
npr. cipele se moraju skinuti cim se odje u kucu. takvo je pravilo. tako svi rade. i djeca u vrticu tako rade, zar ne?
to je nekad palilo i pali dok su mali i ne dodju npr. u moju kucu gdje se cipele bas i ne skidaju...onda zapravo ispadne da lazes klincu i da govoris kao da su to nametnuta pravila a zapravo su vasa...pa ih mozes reci u ja formi.
da kazem da skidaju cipele jer ja tako odlucujem?
pa onda sigurno nece poslusati. osim toga, ako je moja odluka, onda je i promjenljiva. pa ce me svaki dan pitati jel jos uvijek moraju skidati ili se nesto promijenilo.
a i nije bas istinito.
ja zelim da mi svi doma (ukljucujuci djecu) utvrdimo neka pravila po kojima se ponasamo. ne zato jer ja to hocu, nego zato jer ce nam tako biti bolje - svima.
i oni fakat skuze da je bolje skidati cipele nego ne skidati i drze se toga.

ne znam jel kuzite te nijanse.
ja kuzim...
mislim da je teorija i praksa osobnog govor jako koristna i dobro ih je malo prouciti jer se moze kreativno koristiti...
recimo 'ja mislim/smatram' je izraz koji mozes ubaciti ispred 'jer ce nam tako biti bolje - svima'...
ali i dalje onda: apstraktan izraz - bit ce nam bolje - mozes konkretizirati ' jer nam tepisi nece biti blatni' ili pak 'jer tako mama (ili jos bolje: svi zajedno ) imamo puno manje posla oko ciscenja'....

time:
a) sebe izrazavas kao osobu (od krvi i mesa) a ne predstavnicu opcih, neuptinih ljudskih vrijednosti
b) djetetu dajes primjer koristenja alata jasnijeg osobnog izrazavanja VLASTITIH vrijednosti

hoce li tako 'poslusati'?
iskustvo mi govori da hoce... s gustom...
a i bolje ce te/nas 'cuti'...