Pokazuje rezultate 1 do 31 od 31

Tema: Igra, igrice i tv

bundevica avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno Igra, igrice i tv

Svi naši mali prijatelji igraju igrice već odavno. I tv roditelji koriste da stignu pospremati, skuhati ručak, popiti kavicu, surfati...
    Jedna mama mi je jednom rekla da njen mali (od 3 god.) vikendom ujutro prvi ustane, upali kompjuter i igra igricu, a oni se još mogu naspavati. Pa onda red crtića, pa opet igrice...Mislim da to i nije zdravo. Treba imati mjeru i u tome.
    Moji imaju hlapića, sve sunčice i silabusa. Igrali su malo, kažu da su sve naučili i više ih ne zanima. Obične igrice na junake i sl. im nisam kupovala, jer kod prijatelja su vidjeli i nimalo ih ne zanima.
    Mojima je bitna samo igra, a za tv i igrice nemaju oni ni živaca ni vremena. Znam im reći u šali kad ne gledaju crtić duže od 15 min "da imaju crve u guzi", na šta je Karlo jednom rekao "Ma šta crve? Anakondu!"
    Uglavnom, kad dođemo u goste kod (malih) prijatelja, moji se igraju s njihovim igračkama, a domaćini igraju igrice. Nema tu nekog druženja.
    Meni je čudno što se neka djeca ne znaju igrati, a možda se i to uči od malena?
    da skratim, bojim se da će moja djeca biti čudaci, jer ih zanimaju neke sasvim druge stvari od njihovih vršnjaka, a sa druge strane ne želim da se ponašaju kao većina samo da bi se uklopili.
    Da li se vaša djeca igraju, koliko gledaju tv i igraju li igrice i koje? Da li im ograničavate vrijeme pred tv-om i kompom?

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

TV im nije ograničen. Mogu gledati kad god hoće (osim navečer) pod uvjetom da se njih troje dogovore što će gledati. I mislim da baš zbog toga ne pretjeruju. Što se igrica tiče..sin je skorz zabrijao ove godine s tim. Svi prijatelji mu igraju igrice i svi su zaluđeni tim stvarima pa se znalo događati da mi dovede 7 djece na kompjuter i nikad stati. Općenito, on kad počne igrati ne zna prestati, što je i normalno ajmoreći, izgubiš pojam o vremenu. Onda smo uveli pravilo jednog sata. Znači ima pravo igrati igrice 1 sat dnevno, s tim da ih može rasporediti kako želi, 10 min sad, 15 kasnije pa zbraja. naravno, kad su sve obaveze napravljene (domaći). I onda se dogodilo da potroši 10 minuta i onih ostalih 50 prenese u drugi dan pa onda zaboravi itd itd..Sve u svemu zadovoljna sam. Eh da, igrice smije samo zimi, sad kad je zatoplilo nedam, možda jednom u 5,6 dana. Kćer se sjeti jednom mjesečno. Ona voli Sunčicu i slične edukativne, eventualno bojanke online.. a on je lud za Transformerima koje sam opet ograničila jer mi se ne sviđaju pa igra one klasične, nekakav lik koji skuplja novčiće ili tako nešto, Tibor, Super Mario, Herkules isl.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Još moram napomenuti da nikad nisu stavljali igrice i tv prije prijatelja i društva. Mi ovdje gdje jesmo imamo sreću da nam djeca odrastaju kao mi kad smo bili mali, u ogromnom društvu, u prirodi s puno zelenila. Pa ove stvari ne smatram lošima jer su iim pak manje važne

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

u mene ko kod trine

juraju je na prvom mjestu park ispred zgrade, bicikla, lopta, prijatelji - kad je lijepo vrijeme niti se ne sjeti kompjutera. ali, ako pada npr. kiša ili je zima, mrak i sl - onda je borba, taj bi da mu ne ograničim vrijeme mogao danonoćno na kompjuteru/ps visiti. i isto je znalo njih pet visit ispred kompjutera. tako da je i kod nas uvedeno pravilo od sat vremena, s mogućnošću koji put produžavanja do maks dva sata. ne odjednom. dijete na mamu. e, kad bi meni netko isto pravilo uveo, di bi mi kraj bio

a mari, mari ne bi ništa škodilo da koji put crtić pogleda, barem 5 minuta. 8) ma kakvi, ona uopće ne doživljava televiziju, ali niti malo.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

moji gledaju crtiće, ujutro i navečer prije spavanja,
    i to za vrijeme dok ne popiju veliko bocu mlijeka,
    svaki svojih 300ml.....
    ionako bi ležali na krevetu, pa za to vrijeme pogledaju crtić....
    nevidim ništa loše u gledanju tv-a, nemora nužno biti crtić
    moja curica voli npr gledati dok. emisije o životinjama od nat.geografic....

čudila mi se prijateljica kak to da im dajem da gledaju tv,
    jer ona svojoj maloj nedopušta; one pjec+vaju, pričaju priče, crtaju, itd..
    i veli da malu uopće ni ne zanima tv, al zato kad dođu kod nekog u goste mala je doslovno zaljepljena za tv, ni ne trepne... :/

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

naravno, nemislim na cijelodnevno gledanje crtića,
    recimo dvaput dnevno po dvadesetak minuta, pola sata....

clumsy mom avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Moji su igrice zvanično prvi put probali juče - sa skoro 4.5 godine. Planiram im u startu ograničiti vreme što i nije toliko teško jer nikad do sada nisu sami uključivali komp niti bilo šta radili na njemu ako ja nisam prisutna

TV imaju u svojoj sobi (tj DVD, bez antene) pa si puštaju tu i tamo crtiće ali uglavnom kad im dosadi igra. Crtiće strogo cenzurišem i gleda se samo ono što ja dozvolim (nema Ninja Kornjača, Spidermana, Pokemona, Digimona i ostalih Mona...). Često vole da puste Kolibrije pa da samo slušaju muziku bez dizanja pogleda ka TV-u. Na TV-u crtiće gledaju uglavnom samo subotom ujutru jer tad idu svi omiljeni u redu (Pokojo, Roary, Little Princess, Noddy, Henry-jeve zanimljive životinje) pa onda uz crtiće odleže još sat vremena u pižamicama, uz njih doručkuju i oblače se. Te iste crtiće daju i uveče radnim danom ali tad obično skitamo (18-19h) i retko kad ih napenalimo.

Ja sam zadovoljna.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Moji gledaju crtiće ujutro nakon doručka ako smo doma i popodne nakon ručka ako smo doma, ali najčešće jedno od to dvoje skoro nikadn ism otoliko u kući, ujutro odgledaju par onih koji su na TV biramo zajedno, a ako gledaju popodne onda neki s dvd-a, igrice su alternativa crtićima, dakle jedno od to dvoje, nikako oboje. Oko sat u danu sve skupa, iznimke su kad smo bolesni po zimi, eh, onda tako i tako padaju sva pravila u vodu.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Crtiće im snimam (Dexter, Ben 10 pogledaju kad dođu iz škole. Vole i Malcolma u sredini; pogledaju i poneki dječji film. Strogo pazimo što i koliko gledaju.

Imaju i PS i PC - nisu uopće ovisni - ne igraju tjednima. Ponekad im dozvolim da igraju na internetu - tada bi zabrijali da im ne ograničim vrijeme, ali skidaju se s interneta čim im kažem. Zadovoljna sam kako stoje stvari s tim. M. se počeo igrati na računalu s tri godine, sad će imati 9 - ne primjećujem nikakve ovisnosti niti bilo što loše u njegovom korištenju TV-a, PC i PS. B. je iz doma došla ovisna o TV, ali to smo izlječili. I sad bi se prikovala uz TV, kad bismo joj to dopustili, ali prihvaća naše doziranje.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Andrej ima faze kad se pretvori u ovisnika o ekranu, pa mu tada više nego inače "doziramo" upotrebu TV i kompjutora. Srećom, te se faze izmjenjuju s fazama kad se ni crtića ni kompjutora uopće ne sjeti.
    Ali sve je to jako umjereno. TV program ne gleda, gleda crtiće s dvd-a (Male robote, Lineu, Boba graditelja), a od kompjutorskih igrica igra jedino glazbene igre (Orašara i Alisu). U stvari, za kompjutorom više vremena provodi pišući u Wordu ili gledajući kratke filmove o životinjama, tako da više i nisam toliki protivnik kompjutora - jer je pomoću njega stvarno puno toga naučio.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

TV imaju u svojoj sobi...........

to je jedino što sigurno nikad neću dospustiti, tv u dječjoj sobi,
    ni u našu spavaću, mada je mm već bio predložio, al nakon moje reakcije ubrzo je odustao od te ideje...

bundevica avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Nije jedini problem što djeca gledaju puno u ekran (pri tom ne mislim samo na štetnost na oči, već što vrijeme ne provode s roditeljima), nego možda još i veći problem je što odraslima nitko ne može ograničiti to isto.
    Sa jednog predavanja o utjecaju medija sam dobro zapamtila jednu rečenicu 4-godišnje djevojčice: "Voljela bih da imam ekran na čelu, jer bih onda moj tata stalno gledao u mene."

majoslava avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

mi ogranicavamo igranje igara, ali da ih djeca vole, to stoji...

gledanje filmova smo malo popustili uzde, tako da imaju svoj prenosivi dvd i taj je cesto u pogonu, tv im je kompletno neinteresantan...povremeno kad se vrti film na film vikendom, dreknemo mi odrasli ili ga sklonimo, pa neka im masta radi...
    doduse moji su u vrticu 8 sati dnevno, takoda u stvari i nema puno gledanja u ekran, buduci da ako se nesto ne radi u vrticu, onda je to buljenje u ekran...

clumsy mom avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj daisy may prvotno napisa

ni u našu spavaću, mada je mm već bio predložio, al nakon moje reakcije ubrzo je odustao od te ideje...
    Ne uspavljuju se niti se bude uz crtić, pogledaju neki samo vikendom ako ne spavaju u podne pa da odmore malo, crtić im se ne vrti da bi im pravio buku (za to pustimo muziku) već da bi stvarno seli i gledali ga...Nisu ovisni niti zloupotrebljavaju činjenicu da ga mogu gledati kad im padne. Kad im dođu gosti Tv im nije ni na kraj pameti.

Da je bilo šta od navedenog suprotno, da priču menjamo crtićem, da razgovor menjamo buljenjem u ekran, da im društvo bulji u crtić umesto da se igraju, da ne mogu odvojiti oči od TV-a...u tom slučaju bi TV leteo iz sobe istog časa. Ali ponavljam, s obzirom da im je on samo komad nameštaja uopšte ne vidim razlog zašto ga ne bi imali u svojoj sobi.

Inače, niko od nas četvoro nije ovisnik o televiziji, film sam kući odgledala možda pre par godina, serije ne pratim, mm-a uglavnom nema kući...Ja sam ovisna o muzici i tu se deca i ja savršeno slažemo - jedino ja možda ne bih stalno slušala Kolibrije ali me još uvek niko ništa ne pita

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Igraju igrice i gledaju tv.
    Naravno, mi to doziramo i kontroliramo.
    Ipak, kao što su i druge mame rekle, igra u prirodi sa prijateljima, bicikla i lopta su im najdraži.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

clumsy mom
    nisam mislila na tvoj post,
    nego općenito nevolim tv u spavaćim sobama....

a vjerujem da ga netko ima a uopće nije upaljen cijelo vrijeme, kao tvoji klinci npr...

al zato moja sestra ima tv u sobi, upaljen od - do...... :/

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

moja gleda doru.
    vikendom ujutro pogleda, ja je snimim i ponekad joj preko tjedna pustim, al rijetko. pogotovo sad kad je lijepo vrijeme pa smo stalno vani

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj clumsy mom prvotno napisa

Ne uspavljuju se niti se bude uz crtić, pogledaju neki samo vikendom ako ne spavaju u podne pa da odmore malo, crtić im se ne vrti da bi im pravio buku (za to pustimo muziku) već da bi stvarno seli i gledali ga...Nisu ovisni niti zloupotrebljavaju činjenicu da ga mogu gledati kad im padne. Kad im dođu gosti Tv im nije ni na kraj pameti.

Da je bilo šta od navedenog suprotno, da priču menjamo crtićem, da razgovor menjamo buljenjem u ekran, da im društvo bulji u crtić umesto da se igraju, da ne mogu odvojiti oči od TV-a...u tom slučaju bi TV leteo iz sobe istog časa. Ali ponavljam, s obzirom da im je on samo komad nameštaja uopšte ne vidim razlog zašto ga ne bi imali u svojoj sobi.
    Moje nemaju TV u sobi, ali točno sam ovo pomislila što je clumsica napisala. Uopće nije stvar u tome jel TV u sobi ili u boravku.

Izbrisala sam onaj dio gdje pišeš da ne gledaš serije na TV-u i da si zadnji film pogledala prije par godina.
    Ja se volim počastit kad klinke zaspu

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

i kod nas su igrice ograničene , ali na pola sata, nekad i kraće jer se njih dvojica često posvade koji će i kako igrati. iaju hrpu igrica za ps, ali igraju jednu, dvije.
    mi smo doma dva sata dnevno, prije nego oni idu na spavanje i tih dva sata tv je upaljen , ali uglavnom drnda u prazno, više služi kao nekakva zvučna kulisa , a meni dobro dođe kada vježbam samo kontrolu urlanja, zapiljim se u neku nebulozu i isključim na deset minuta, a do tada me prođe volja za vikom.
    crtiće gledaju vikendom, ali to je onda po sat-dva u komadu i to uglavnom samo subotom (nedjeljom ne stignu zbog mise), tako da mislim da to nije previše.

kada ođu gosti nema gledanja tva , osim ako kolektivno ne izraze želju.
    gosti su došli da se družite, pa se izvolite družiti.

clumsy mom avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

clumsy mom
    nisam mislila na tvoj post,
    nego općenito nevolim tv u spavaćim sobama....

a vjerujem da ga netko ima a uopće nije upaljen cijelo vrijeme, kao tvoji klinci npr...

al zato moja sestra ima tv u sobi, upaljen od - do...... :/
    Ja ne volim niti kada je TV u boravku uključen non-stop a tako je kod većine. Znam jer prečesto čujem ono ''slušala sam na TV-u dok sam kuvala u kuhinji'' i jer se ista ta većina čudi kako to ja nemam pojma šta se daje na kom kanalu u toku sedmice, u fazonu ''ako ne gledaš valjda čuješ šta puštaju''. Kad im objasnim da ja za ubijanje tišine imam radio ili player gledaju me kao čudo

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

meni nakon deset sati slušanja radija, to stvarno ide na živce. moji dečki ne vole dječje pjesmice, a muzika koju bi ja slušala s cd-a mm-a izluđuje (kao i mene njegova). tako da mi preostaje drndanje tv-a.

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Odrasla sam bez tv-a u predškolskoj dobi. Dobili ga kad sam imala 7-8 god i ne mogu reći da mi je falio. I tad je bilo strogo dozirano gledanje, isključivo sadržaj za djecu. Za zimu i bolesti samo imali hrpu igrica i knjiga. Nas je 4 djece pa nikad nije bilo dosadno
    I danas ima dana da ga uopće ne upalim. Ne treba mi.

Kad je mm doma, tv je radio cijeli dan. On je tako navikao. Svekiji ništa drugo niti ne rade, već bulje u bigbradere i sl. Ja ih doživljavam kao poprilično "jednostavne i nezanimljive ljude" (blago rečeno) pa sam uvela "pravilo zabrane praznog hoda i pozadinskih zvukova". Ne branim mm-u da gleda nešto, ali očekujem da provjeri kad mu emisija počinje, upali tv na početak i ugasi ga na kraju. I sam je primjetio da J sjedne na pod i bulji cijelo vrijeme dok on gleda pa je počeo gasiti i usred zanimljive utakmice ako je J u blizini (11 mj.). J-a ništa drugo ne može natjerati da mirno sjedi, nego tv pa je i mm počeo vjerovati da ljudi od previše tv-a oglupave.

Nema mi ništa gore nego doći kod nekog u posjetu, a oni ne prestaju gledati tv. Meni je to ponižavanje gostiju.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Citiraj Mirtica prvotno napisa
    Nema mi ništa gore nego doći kod nekog u posjetu, a oni ne prestaju gledati tv. Meni je to ponižavanje gostiju.

pričaj mi o tome....
    kad dođemo prijateljima u posjetu, njihova petogodišnja curica se zatvori u njihovu sobu i gleda crtiće na tv-u, :/
    a moji se sami igraju u njenoj sobi, curica me stalno pita kad ćemo kod xy, a meni je bezveze ih vodit tamo kad se mala ne odvaja od tv-a

ja svojima isto često puštam dječje pjesmice, vole ih
    čak i u autu kad postanu nemirni onda im stavim pjesmice pa se smire,
    kad smo doma onda plešu i tak,
    ili dječje priče s cd-a isto vple....

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

TV je dosta upaljen al ga zaprvao malo gledamo...većinom je muzika na njemu, navečer pogledamo neku seriju..

Malac ima par svojih crtića i ne gleda ih svaki dan..nekad se sjeti al ne gleda dugo...5-10 min i onda se ode igrat al mora biti upaljeno da kad pogleda u TV da je crtić još tamo...

komp je dosta upaljen zbog posla al mu još nisam pokazala nijednu igricu, nit namjeravam još duuugooo..

ako je ljep dan uvijek je za biti vani, tak da smo jako malo u kući.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Roditelji čija djeca pretjeruju u gledanju televizije lako bi se mogli naći u nebranom grožđu kad djeca krenu u školu... Naime, gledanje televizije (a i ps je tu, računalo ovisno o tome što se radi...) pogubno utječe na usmjerenu pažnju.

Pogledajte kojiput pažljivo djecu nakon duljeg gledanja televizije - pogotovo ako su u pitanju mlat-mlat crtići koji ne zahtijevaju nikakav intelektualni angažman??? Samo što ne sline (a ima i takvih) i poprimaju izgled potpunih idiota. Užasno! A nakon 2-3 sata buljenja i nepokretnog sjedenja djeca nužno podivljaju i ne daju se lako ukrotiti. Vidjela sam i previše primjera(ka), a bogme ako ima prilike, i moj mlađi bi lako potpao pod utjecaj medija, pa se trudimo da to ne bude tako.

Moji nisu na to navikli jer tv se pali samo kad se dogovorimo (gleda se prognoza vremena, odabrani snimljeni sadržaj tipa dokumentarne emisije i to ZAJEDNO tj. uz nadzor odraslih). Odavno smo Cartoon i ostale satelitske/kabelske programe skinuli i učinili nedostupnima, ali naš glavni adut protiv pretjeranog gledanja televizije je naći druge aktivnosti, ići van, zabavljati se s djecom, provoditi vrijeme s njima.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa
    A nakon 2-3 sata buljenja i nepokretnog sjedenja djeca nužno podivljaju i ne daju se lako ukrotiti.
    Ovo je točno. Kod nas se tv ne gleda, ali zato svaki put kad ode kod bake, Andrej se uvali pred televizor (baka ima satelitsku) i gleda neke crtiće na njemačkom, od kojih ne razumije ni riječ. A kad dođe doma, ponaša se totalno razulareno. Sreća pa to nije na redovnoj bazi.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

tanja, oni filmići koje si spomenula... to su neki onlajn filmovi ili?

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Nasa malecka smije gledati maks 30 min crtica dnevno (ima dvije godine). Televizor je ugasen kada imamo drustvo, kada jedemo, kada razgovaramo, kada se igramo nam cesto svira glazba. TV i/ili PC u djecjoj sobi sada i nikad ne dolaze u obzir, nema diskusije oko toga

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

crtiće gledaju rano ujutro i navečer prije spavanja,na pc-u se igraju svaki po pola sata dnevno iako mlađi uglavnom prepusti svoj termin starijem
    uzimajući u obzir da su veći dio dana na dvorištu i igraju se sa svojim vršnjacima ili s nama uopće ne vidim ništa loše u buljenju u ekran

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Anci prvotno napisa
    tanja, oni filmići koje si spomenula... to su neki onlajn filmovi ili?
    To je MM skidao s interneta, s National Geographica (kids.nationalgeographic.com)

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa
    Citiraj Peterlin prvotno napisa
    A nakon 2-3 sata buljenja i nepokretnog sjedenja djeca nužno podivljaju i ne daju se lako ukrotiti.
    Ovo je točno. Kod nas se tv ne gleda, ali zato svaki put kad ode kod bake, Andrej se uvali pred televizor (baka ima satelitsku) i gleda neke crtiće na njemačkom, od kojih ne razumije ni riječ. A kad dođe doma, ponaša se totalno razulareno. Sreća pa to nije na redovnoj bazi.
    Ista stvar... Imala sam nekoliko oštrih rasprava i sa svojom mamom i sa svekrvom dok nisu prihvatile da mi imamo razloga za ograničavanje gledanja tv-a. Sad se tv gleda kod baka jedino ako dođemo na kraće. Ako su djeca dan-dva ili dulje, vrijede pravila kao i doma. Bake su se i same uvjerile da je tako bolje.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •