Citiraj kalimero prvotno napisa
Neki Pravilnici se mjenjaju jer su " prevaziđeni", neki se usklađuju sa pravilima E.U., bilo kako bilo sve se to svodi na isto, kao i stari Pravilnici govore o istim stvarima na drugi način.
Ovdje je više riječ o tome koliko se poštivaju Pravilnici i da li i tko konttrolira da li ono deklarirano odgovara stvarnom sastavu hrane.
Netko reče : deklaracija mora biti prevedena, ako je uvoz. Slažem se , postoje deklaracije samo nek netko kaže, u prehrani kad je kome napravljena kontrola te deklaracije. Te analize su skupe i dok ne dođe do nečeg sumnjivog, ne provjerava se.
Pa zar nije bilo X slučajeva nađenog nečeg nedozvoljenog u hrani
( sokovi, mlijeko prah itd.)
Ja sam osobno mnogo više očekivala od Hrvatske Agencije za hranu, mislila sam da će se ona time baviti.
Pred sobom imam uvozni keks, ima deklaraciju, preko koje je poljepljena deklaracija na hrvatskom koja nije identična originalnoj deklaraciji, ali bitno je da postoji. Ovdje je u pitanju % i sastav sirovina.
Nije identična jer svaka zemlja ima svoje propise. Ako pogledaš i sve one deklaracije na različitim jezicima na pakiranju vidjet ćeš da se i one razlikuju, a njih štampa proizvođač.
U slučaju da je naveden različiti postotak istog sastojka, na istom proizvodu to prijavi državnom inspektoratu. Oni su dužni postupati po prijavi i ukoliko proizvod nije ispravno deklariran bit će povučen iz trgovine.
Hranu kao takvu kontrolira proizvođač. U prometu se hrana kontrolira po prijavi, a postoji i određen postotak kontrola koje se obavljaju po slučajnom odabiru. Ne bi baš rekla da se kod nas ništa ne kontrolira.
Pravilnik onaj koji sam navela je usklađen s propisima u EU i predviđa navođenje aditiva i alergena na deklaraciji. Postoje sastojci koji se ne moraju navoditi, ali to nisu ni aditivi ni alergeni, jer je za njih bitno da stoje na deklaraciji.
Sumnjive stvari u hrani se nalaze jer postoji kontrola.
Da li bi se tebi kao proizvođaču koji strogo kontrolira svoj proizvod sviđala ideja da ti svako malo netko šalje isti na raznorazne analize (ipak je to materijalni gubitak).
Inače analize proizvoda za koje se ustanovi da su ispravni plaća država (proračun, znači svi mi), a za neispravne troškove pokriva proizvođač.