Pokazuje rezultate 1 do 13 od 13

Tema: točna sezona svih voćkica i povrćkica je...

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno točna sezona svih voćkica i povrćkica je...

Dakle molim pomoć onih s vrtom, vikendicom i ostalih upućenih- kad je točna sezona voćkica i povrćkica, a kad se iste ne isplati kupovat, jer su iz staklenika, totalno van sezone, ziher bez imalo vitamina i sl...recimo, jucer sam kupila jagode i drzala u hladnjaku do danas. Danas otvorim i one skroz plesnive, ne mogu se pojesti niti kad im se taj dio odreže, jednostavno previše vuku na neku kemiju, pesticide, nešto gorko, što ja znam što, znam, nije im još prava sezona, no kad počinje?...a svake godine zaboravim točno kad je prava sezona, mnogo čemu od prehrambenih n. Tako recimo u žurbi krenem kupovat u marketu i slučajno tako mjesec dana. Vratim se na plac, kad ono-prošla sezona ovog, nema više onog i sl...pomoć, ak me kužite što vas molim...znam da zvučim totalno needucirano, znam i da smo to sve učili iz biologije , no otad je prošlo ihaj godinica, tak da HELP! Evo popisa nekih od namirnica, slobodno dodajte ak se još sjetite koje...pišite one za koje ste ziher , na kraju ih možemo obuhvatit u jedna post

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Brokula, prokulice, češnjak, poriluk, celer, kelj, blitva, špinat, cikla, matovilac, grah, mahune, kopar, radič, zelje, buča, cvjetača, tikvice, patlidžani, krastavci, paprika, tikvice, grašak, crna i bijela rotkva...ajme, što još...

Jabuke, kruške, dinje, lubenice, maline, kupine, borovnice, rizib, breskve, marellice, nektarine, jagode, višnje, trešnje, šljive, nektarine, klementine, limun, kiwi...stao mi mozak, pomozite što još...

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sad kad gledam i nije im neki kalendar
    rajčica u siječnju :?

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

:D ...oh, a ja se vec zalaufala reć da onda zatvorimo temu...

mala laia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

ja sam taman htjela otvoriti istu...
    naravno, ovu sam si već isprintala, ali kad nevalja !

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Evo ovako napamet:

Zimsko povrće: Brokula, prokulice, poriluk, kelj, cvjetača, buča … preko cijele godine može se kod nas naći mrkva, češnjak, celer, blitva, špinat, cikla, grah, radič, kupus, a da to nije trebalo uzgojiti u stakleniku. Nešto od toga može se čuvati preko zime u malo hladnijem spremištu, drugo se u primorju uzgaja bez problema na otvorenom i zimi. Korabica, crna i bijela rotkva mislim da isto spadaju tu negdje.
    Proljeće: matovilac, mahune, kopar, grašak, rotkvice (one crvene)…
    Ljetno povrće: tikvice, patlidžani, krastavci, paprika, rajčice.

Voće: Zimi: Naranče, mandarine, klementine, ostali agrumi, pomikaki oko nove godine, kivi isto čini mi se da se bere dosta kasno, u 11.mj.
    Proljeće: rane jabuke (petrovače), borovnice, ribiz, višnje, trešnje, jagode,
    Ljeto: Jabuke (čuvaju se dobro preko zime), kruške, dinje, lubenice, maline, kupine, breskve, marelice, šljive, nektarine

Slobodno nadopunite ili ispravite, nisam za sve niti sigurna.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

U proljece nema jabuka. Petrovace se tako zovu jer zriju u osmom mjesecu, kad je Sv. Petar. Prije ostalih koje zriju u rujnu.

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

pa ovisi kako na kojem kontinentu, u južnoj americi valjda rajčice dozrijevaju u sječnju :D

ja više vjerujem jagodama koje se do sutra upljesnive nego onima koje danima blistajući stoje u dućanu i onda još nekoliko tjedana u frižideru. a mirišu na milku od jagoda, a ne na prave jagode.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    U proljece nema jabuka. Petrovace se tako zovu jer zriju u osmom mjesecu, kad je Sv. Petar. Prije ostalih koje zriju u rujnu.
    e da, moguće. Te petrovače se prve javljaju, a onda bi zapravo jabuke i kruške trebalo staviti pod jesensko voće.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Petrovace se tako zovu jer zriju u osmom mjesecu, kad je Sv. Petar. Prije ostalih koje zriju u rujnu.
    Petrovo je 29.6.
    I tada, naravno, ima "petrovača".

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Citiraj koryanshea prvotno napisa
    pa ovisi kako na kojem kontinentu, u južnoj americi valjda rajčice dozrijevaju u sječnju :D

ja više vjerujem jagodama koje se do sutra upljesnive nego onima koje danima blistajući stoje u dućanu i onda još nekoliko tjedana u frižideru. a mirišu na milku od jagoda, a ne na prave jagode.
    joj koryanshea, znas li kako su te koje sam ja kupila izgledale? Kao nacrtane i fino su mirisale i znala sam da su "umjetne", ali eto, bas su mi se jele jagode...kad ono, nit su trajne nit su bajne :/

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    Petrovace se tako zovu jer zriju u osmom mjesecu, kad je Sv. Petar. Prije ostalih koje zriju u rujnu.
    Petrovo je 29.6.
    I tada, naravno, ima "petrovača".
    Jes, jes, pravo zboris, malo sam polupala loncice.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •