hy jeste li cijepili bebace protiv pneumokoknih bolesti a to su -upala uha,sepsa,upala pluca... mi se danas cijepili prvom dozom od 3 ukupne drugu dobijemo za mjesec dana a 3 dozu s 2 godine. jedno cijepljenje kosta 530 kuna
hy jeste li cijepili bebace protiv pneumokoknih bolesti a to su -upala uha,sepsa,upala pluca... mi se danas cijepili prvom dozom od 3 ukupne drugu dobijemo za mjesec dana a 3 dozu s 2 godine. jedno cijepljenje kosta 530 kuna
e i mene to zanima.
postoje li neke nuspojave?ili reakcije na to?
mm i ja smo isto odlucili malog cijepit i naruceni smo za mjesec dana.
svako malo citam po novinama sta se po svijetu događa s raznim cijepivima pa me zanima kakva su iskustva mama i beba kod nas...
SVAKO cjepivo ima nuspojave i reakcije
googlam sad o prevnaru, osim klasičnih rekacija (crvenilo, oticanje, svrbež, povišena temperatura i sl.), kao najteža nuspojava navodi se alergijska reakcija (bilo je i smrtnih slučajeva)
npr. http://www.drugs.com/cons/prevnar.html , ali to je samo jedna od mnogih
Side Effects of This Medicine
Along with its needed effects, a medicine may cause some unwanted effects. Although not all of these side effects may occur, if they do occur they may need medical attention.
Get emergency help immediately if any of the following side effects occur:
Symptoms of allergic reaction
Difficulty in breathing or swallowing; hives; itching, especially of feet or hands; reddening of skin, especially around ears; swelling of eyes, face, or inside of nose; unusual tiredness or weakness (sudden and severe)
Check with your doctor as soon as possible if the following side effects occur:
Less common
Fever over 39 °C (102.2 °F)
Rare
Collapse or shock-like state; convulsions
Other side effects may occur that usually do not need medical attention. These side effects may go away during treatment as your body adjusts to the medicine. However, check with your doctor if any of the following side effects continue or are bothersome.
More common
Decreased appetite; diarrhea; drowsiness; fever of less than 39 °C (102.2 °F); irritability; redness, soreness, hard lump, swelling, or pain at injection site ; restless sleep; vomiting
Less common
Skin rash or hives
ja sam zvala sve bolnice od sv.duha,klaiceve,srebrnjaka... svi su rekli da ga cijepim jer 00.1 posto dijece ima neku tezu reakciju. mi nemamo nista neobicno sve za 5 :D
ja sam naisla na podatak od 1%
mislim, nije to nista vise ili manje od ostalih cjepiva, ali uz sva "obavezna" cjepiva koja moraju primiti i koja isto imaju svoje nuspojave, uistinu ne zelim kompromitirati njihov imunitet još i s neobaveznim cijepljenjima
mislim da je to puno previse za bilo koji, a kamoli djecji organizam
a ja nezelim da dobije tu bestiju rekao mi doktor stanojevic da mi znamo koliko dijece umiru radi obicne upale uha. a i gledam ovo sve ludo u svijetu pa ga zelim zastiti. moje 2 frendice su stalno u bolnici na zaraznoj upravo radi te bakterije. mali su ima kliconose i sto je najgore NAPADA SAMO ZDRAVU DJECU
a ja smatram da svoju djecu stitim upravo time sto ih ne trpam sa apsolutno svim i svacim sto farmaceutska industrija, uz marketing nabijen strahom i panikom, izbaci na trziste
ja sam valjda takva jer sam okruzena bebama koje pate upravo radi te bakterije i zao mi njih i roditelja sto se bore s tom takozvanom bolesti i sto moraju u bolnicu.
Kod zdrave djece po meni nema nikakve potrebe cijepiti protiv bakterija koje su i onako prolazne kliconoše i uvjetno patogene.
U svakom slučaju cjepivo štiti od eventualnih težih oblika bolesti a ne i od bakterije same(ista priča i sa hemofilusom koji je u kalendaru).
Jednom je moj sin imao akutnu infekciju sa obje izolirane bakterije u nosu,visoku temperaturu,jaki iscjedak...,znači blaži oblik i sve je prošlo i bez antibiotika.
Ako pričamo o djeci sa teškim kronični bolestima(a ne pričamo)nisam još dovoljno odvagala eventualnu dobrobit i rizike)ovih dana ću se dodatno informirati . Ako netko naleti na dobre infrmacije na vanjskim forumima nek ih podjeli samnom.
nama dok stalno nudi ali necemo ju cijepiti...
vjerujem da se zdravo dijete moze samo izboriti s tim bestijicama
Znam da cijepljenje prije 2 god košta oko 500 kn x 3 doze, a nakon 2 god 90 kn. :/ Već to mi je malo![]()
Nitko nije naveo koliko dugo zaštita traje?!
Mi odlučili ne cijepiti jer mi je i ovo redovno malo previše u 1. god.
Ovolika kolicina cjepiva u prvoj godini djeteta zasigurno ostavlja traga na djetetovom imunitetu, jos tome dodavati druga cjepiva za bestije koje mogu proci nezamjeceno - osobno ne vidim smisla u tome![]()
I kad pricamo o nuspojavama, mene nikad nije zabrinjavalo da li ce imati temperaturu ili nece... Mene je oduvijek brinulo ono dugorocno, sto ne pise na niti jednoj kutijici - dijabetes, autizam, autoimune bolesti, rak itd
a to sve moze dobiti i ak se cijepi i ak ne. ja sam odlucila da cu ga cijepit jer u mojoj zgradi bebac od god,dana imao je upalu uha ja sam s2 kata cijelu noc slusala kako bolno place i nezelim to prolaziti ak netreba
Ja ću sigurno cijepiti protiv pneumokoka, nakon navršene godine dana tako da ćemo dobiti 2 doze
Više od 80 % uzročnika upale uha su virusi.Tko da ovo cjepivo sa ti nema veze.Cjepivo ne štiti od pneumokoka nego eventualnih težih oblika tipa sepsa,meningitis i upala pluća.malo janje prvotno napisa
Pneumokokna bolest je zajednički naziv za bolesna stanja uzrokovana bakterijom Streptococcus pneumoniae. Pneumokok može uzrokovati upalu grla, nosa, sinusa, srednjeg uha, ali i ozbiljnije bolesti poput upale pluća, sepse i meningitisa.
...
U Hrvatskoj su u uporabi dvije vrste cjepiva Pneumo 23 i Prevenar. Cjepivo Pneumo 23 koristi se u djece iznad 2 godine starosti i odraslih, a Prevenar u dobi do 2 godine, počam već od drugog mjeseca starosti. Zaštita nije apsolutna, ali se ipak vjerojatnost pojave bolesti smanjuje za 90%. Razlog zašto cjepivo ne štiti 100% leži u činjenici da je u cjepivu nemoguće obuhvatiti sve sojeve pneumokoka koji kolaju u populaciji, a i stvaranje imuiteta nije jednako u svih osoba.
.PNEUMO 23
Pneumokokno polisaharidno cjepivo
SASTAV:
Djelatna tvar: Pročišćeni kapsularni polisaharidi Streptococcus pneumoniae sljedećih serotipova: 1, 2, 3, 4, 5, 6B, 7F, 8, 9N, 9V, 10A, 11A, 12F, 14, 15B, 17F, 18C, 19A, 19F, 20, 22F, 23F, 33F (25 µg svakog od 23 serotipa u dozi od 0,5 ml).
Pomoćne tvari: Fenolska puferska otopina (do pH=6,9) koja sadrži fenol, natrij-klorid, dinatrij-fosfat-dihidrat, mononatrij-fosfat-dihidrat i vodu za injekcije.
FARMACEUTSKI OBLIK
Otopina za injiciranje u napunjenoj štrcaljki (0,5 ml).
FARMAKOTERAPIJSKA SKUPINA
Pripravci za liječenje sustavnih infekcija, bakterijsko cjepivo, cjepivo protiv pneumokoka.
IME I ADRESA NOSITELJA ODOBRENJA
MEDOKA d.o.o.
Medvedgradska 43, 10000 Zagreb
HRVATSKA
IME I ADRESA PROIZVOĐAČA
(kršitelj koda)IS PASTEUR S.A.
2, avenue Pont Pasteur, 69007 Lyon
FRANCUSKA
NAČIN I MJESTO IZDAVANJA
Izdaje se na recept u specijaliziranim zdravstvenim ustanovama.
TERAPIJSKE INDIKACIJE
Cjepivo je indicirano od navršene dvije godine starosti za prevenciju pneumokoknih infekcija (posebice pneumonije) izazvanih serotipovima sadržanim u cjepivu:
osobe starije od 65 godina, posebice hospitalizirane osobe, osobe smještene u staračkim domovima i na gerijatrijskim odjelima
osobe slabije imunokompetencije ili često hospitalizirane osobe (osobe sa dijabetesom, kroničnim bronhitisom, plućnim oboljenjima, kardiovaskularnim oboljenjima, ovisnici o alkoholu i/ili nikotinu, i sl.)
imunokompromitirane osobe: splenektomirane osobe, osobe sa srpastom anemijom, nefrotičkim sindromom,
osobe s likvorejom
Recidivirajuće infekcije gornjeg dijela respiratornog trakta, posebno otitis media i sinusitis, nisu indikacije za pneumokokno cijepljenje. KONTRAINDIKACIJE
Kod dokazane alergije na neku od komponenata iz sastava ovog cjepiva.
Za vrijeme trudnoće, osim po preporuci liječnika.
Cijepljenje je bolje odgoditi kod povišene tjelesne temperature, akutnog oboljenja ili recidiva kroničnog oboljenja.
Cijepljenje se ne preporučuje osobama koje su cijepljene u prethodne 3 godine.
Potvrđena ili suspektna pneumokokna infekcija nije kontraindikacija i o cijepljenju se može odlučiti ovisno o rizičnosti slučaja.
MJERE OPREZA
Pri docjepljivanju je potrebno voditi brigu o mogućim reakcijama poput Arthusovog fenomena. Ne injicirati intradermalno.
Cjepivo se ne smije primijeniti intravenski. Prilikom davanja potrebno je provjeriti da igla nije penetrirala krvnu žilu.
INTERAKCIJE S DRUGIM LIJEKOVIMA
Cjepivo se može primijeniti zajedno sa ostalim cjepivima, uključujući cjepivo protiv gripe, ali je obvezno injiciranje na različita mjesta.
Da ne bi došlo do eventualne interakcije sRecidivirajuće infekcije gornjeg dijela respiratornog trakta, posebno otitis media i sinusitis, nisu indikacije za pneumokokno cijepljenje drugim lijekovima, liječnika ili farmaceuta treba obavijestiti o ostalim lijekovima koje osoba uzima.
POSEBNA UPOZORENJA
.
Cjepivo se mora primijeniti najmanje 2 tjedna prije splenektomije ili početka imunosupresivnog liječenja (kemoterapija ili drugo).
Kod djece do 2 godine starosti ne mogu se dobiti pouzdani imunološki odgovori, pa se ne preporučuje cijepljenje u toj dobnoj skupini.Trudnoća, dojenje
Cjepivo se, po preporuci liječnika, može primijeniti samo u posljednja tri mjeseca trudnoće.
Cjepivo se može primjenjivati za vrijeme dojenja.
DOZIRANJE
Primarno cijepljenje: jedna injekcija od 0,5 ml. Imunitet se stječe 2 do 3 tjedna nakon cijepljenja.
Cjepivo se mora primijeniti najmanje 2 tjedna prije splenektomije ili početka imunosupresivnog liječenja (kemoterapija ili drugo).
Revakcinacija: jedna injekcija od 0,5 ml.
Odrasloj populaciji posebno izloženoj visokom riziku od pneumokokne infekcije (npr. bolesnici s asplenijom) i osobama kod kojih je razina pneumokoknih antitijela u brzom opadanju, npr. bolesnici s nefrotičkim sindromom, bubrežnim zatajenjem ili s transplantiranim organima preporučuje se revakcinacija nakon 5 godina.
Djeci od 2-10 godina s nefrotičkim sindromom, asplenijom ili srpastom anemijom preporučuje se revakcinacija nakon 3 do 5 godina.
NAČIN DAVANJA
Preporučuje se primijeniti intramuskularno ili supkutano.
NUSPOJAVE
Kao i svi medicinski proizvodi i ovaj kod nekih osoba može uzrokovati blaže ili jače nuspojave:
Lokalne nuspojave na mjestu injiciranja: bol, eritem, otvrdnuće i edem. Ove su nuspojave blage i prolazne.
Rijetki su i prolazni slučajevi poput Arthusovog fenomena (jake lokalne nuspojave): oni se u pravilu javljaju u osoba s povišenom razinom pneumokoknih antitijela.
Blaže i prolazno povišenje tjelesne temperature, ponekad iznad 39 0C, uglavnom se javlja ubrzo nakon cijepljenja i prolazi unutar 24 sata.
Izrazito su rijetke ostale sistemske nuspojave: adenopatija, osip, artralgija i alergijske reakcije (urtikarija, Quinckeov edem i anafilaktičke reakcije).
O svim nuspojavama koje nisu spomenute u ovoj uputi obavijestite liječnika
sta ce mi teza bolest kad mi dijete ima upalu uha pa 3 dana i noci neprekidno place ili nedao bog ko bebaci od moje 2 frendice u bolnici radi te bakterije, sad sam nasla podatak da je u SAD-u od ove godine to cijepivo uvedeno u obvezno cijepljenje. ja sam ga cijepila i cujem da ce i moje frendice isto to napraviti i nije mi zao trudit cu ga zastiti koliko mogu od svega a ne razmisljam hoce li dobiti autizam,rak ili dijabetis to nastaje i pod drugim okolnostima a ne radi cijepiva
i da ne cijepi ga se tim cijepivom nego pervenalom koji ima totalno drugo napisano u upustvima i nema toliko nuspojava :D
XLutonjica prvotno napisa
Samo obavezno cijepljenje i to je to.
Uf, bilo bi dobro procitati neke stvari prije nego se odluci cijepiti "protiv upale uha" :/malo janje prvotno napisa
U konacnici bilo koja bakterija (koja uzrokuje curenje nosa) i bilo koji virus (koji uzrokuje curenje nosa) ce vrlo jednostavno dovesti do upale uha. Vrlo je lako moguce da ce usljed zacepljenog nosa, sekret krenuti u uho i na taj nacin dovesti do boli, tj. upale.
A i kada dodje do toga, paracetamol vrlo uspjesno rjesava bol, mnogi dr u danasnje vrijeme nece dati antibiotik samo radi upale, nego ce reci da cistite nos (da se sekret moze maknuti iz uha), i koristite paracetamol za uklanjanje boli. A jos bolji nacin je alternativni nacin s crvenim lukom koji odnosi bol skoro pa instant (nasjecka se sitno i stavi u carapicu, stisne da bude vlazna od luka i prisloni djetetu uz bolno uho. Drzi se dokle god ima boli. Djeluje brze od antibiotikaI naravno nos se mahnito cisti i odrzava prohodnim.)
Polako se pocni navikavati na ideju da ce ti dijete biti jos milion puta u zivotu bolesno i da to neces moci sprijeciti, i da ce vrlo vjerojatno biti mozda i gore od upale uha (koju rijesis u sekundi s crvenim lukom). Ne moze se sve kontrolirati.sta ce mi teza bolest kad mi dijete ima upalu uha pa 3 dana i noci neprekidno place ili nedao bog ko bebaci od moje 2 frendice u bolnici radi te bakterije,
Nista cudno. I farmaceutska industrija mora vratiti pare koje je ulozila za izradu tog cjepiva.sad sam nasla podatak da je u SAD-u od ove godine to cijepivo uvedeno u obvezno cijepljenje.
Ne zaboravi onu da je i "put do pakla poplocan s najboljim namjerama"ja sam ga cijepila i cujem da ce i moje frendice isto to napraviti i nije mi zao trudit cu ga zastiti koliko mogu od svegaNije lose zaista se dobro educirati o prednostima i mogucim nuspojavama.
Je da, nastaje... ali je i zanimljivo to da se pratilo u Kanadi (i neznam jos gdje) da se u populaciji djece koja su cijepljena s cjepivom za Hepatitis B (a i HiB) povecao broj dijabetesa za 60%. hm... zanemariva cinjenica. Da ne govorim da se cjepivo za HepB uvelike povezuje s autizmom itd itd itd.a ne razmisljam hoce li dobiti autizam,rak ili dijabetis to nastaje i pod drugim okolnostima a ne radi cijepiva
Dakle, nikad nije crno bijelo. Sve ima svoje rizike. Samo ih treba dobro odvagnuti i donijeti informiranu odluku![]()
Mi smo cijepljeni - primili dvije doze Prevenara i s 18mj primamo i treću.
Cijepljeni na preporuku naše ped, kao rizično dijete.
Nuspojava nismo imali.
pouzdano znam da se sad i u vecinu europskih drzava uvodi kao redovno cijepivo na teret zdravstvenog a isti je postupak pokrenut i u Hrvatskoj.
(A onda ce 85% roditelja cijepit svoju djecu bez pitanja i dodatnog informiranja.)Ocito onda oni imaju bolje statistike i provjerenije informacije.
Ja ne mislim da je to neki trik farmaceutske ind. jer to ipak nisu neki vitamini tipa 2+1 gratis ili neke kreme koje "svaka brizna majka treba kupit svme djetetu", i sl. To je ipak cijepivo. Zvala sam doktoricu i rekla da ima nuspojava ko i sva cijepiva koje je dosad primio.
Mi cemo svog mishonju definitivno cijepiti.
Da li ovo cjepivo štiti od meningokokne sepse??????????
Iskreno, ne bih ih cjepila protiv upale uha ali ako štiti od ove strašne boleštine onda definitivno bih!
ovdje je prevenar u obveznom programu cijepljenja - daje se u tri doze ( s 2mjeseca, s 3, i posljednja s 12)
Evo ti odgovor:Garfy prvotno napisa
Link na cijeli clanak:meningokokna sepsaCjepivo je proizvedeno protiv bolesti koju uzrokuju meningokoki grupe A, C, Y, W135, ali za skupinu B meningokoka, koja kod nas dominira, ono za sada ne postoji.
I jos:
http://www.zdravlje.hr/clanak.php?id=12791dr. Bernard Kaic prvotno napisa
ne zagovaram niti jednu stranu. Cijepiti ili ne cijepiti je osobna odluka svakog roditelja.
Ja osobno (znači govorim isključivo o sebi i odbijam se uvući u raspravu) sam se za cijepljenje savjetovalo nekoliko doktora kojima više vjerujem nego nečemu što meni nepoznata osoba linka na Netu (ponavljam - no hard feelings ikome!).
Ono što bih eventualno istaknula je da mi se (kao i za sve ostale medicinske "stvari") čini pomalo neozbiljno donijeti odluku o cijepljenju samo na temelju komentara i iskustva pojedinih forumašica (uključujući i mene). Iskustva drugih mama mogu poslužiti kao startna točna, no radije bih se savjetovala s liječnikom kome vjerujem nego bez rezerve uzela nešto što pročitam.
Karikiram, ali to što ja napišem da sam cijepila dijete, a forumašica xy da nije - to ne bi trebala biti jedina podloga trećoj osobi za donošenje takve odluke.
No, opet ponavljam, ovo je isključivo moje osobno mišljenje.
Ja osobno bih sagledala kolike su sanse zaraze od te bolesti protiv koje se cijepi (i koliko strasne mogu biti posljedice poboljevanja), pa onda procjeniti jel treba ili ne.
No cinjenica je da u drugim zemljama vrlo moguce prevladavaju drugi tipovi meningokoka, pa onda i ima svrhe cijepiti s tim cjepivom. Ovako kod nas, cijepiti ga protiv svih meningokoka kojih kod nas bas i nema, a biti i dalje bez zastite (jer ne postoji) kod meningokoka B koji je kod nas najproblematicniji i kod nas uzrokuje meningokoknu sepsu. Neznam, ne vidim tu logiku. Pa bi moja razmisljanja isla u smjeru onoga sto zagovara dr. Bernard Kaic.
ja sam se navodila upustvima i preporukom svoje pedijatrice,i pedijatara iz bolnica
Mi planiramo cijepiti G, u zadnjih 5 mjeseci imao dvije upale pluća ( pneumokok ) - obadvije nastale nakon što se organizam osam dana borio u "jačoj virozi" bez lijekova, a temperatura nije silazila već je svakim danom bivala sve veća, oba puta hospitalizirani i nakon dobivanja antibiotika u venu tempica nakon osam dana pada - toliko o tom vječitom izbjegavanju istih - ne znam više šta da mislim o svemu, ali znam da mi mali do daljnjega ne ide u vrtić po preporuci svih konzultiranih pedijatara, a i da je preporuka da ga svakako cijepimo.
O upalama uha neću niti govoriti - ove godine već 4.
Mislim da ću cijepiti, a vi recite da nebi po našoj priči.
Svako treba procjeniti.
Da je zdrav ne znam jel bi razmišljala o cijeplenju, ali ovo što mi prolazimo je stvarno, stvarno too much.
kavin ja sam upravo radi price kakvu si ti ispricala isla cijepiti jer bi mi bilo zao da se tako muci i da je u bolnicama![]()
Anchie definitivno si u pravu da se treba informirati pa onda donijeti odluku.anchie76 prvotno napisa
Međutim s obzirom da ja nisam medicinske struke bilo bi malo pretjerano (da ne kažem neozbiljno i neodgovorno) reći da, bez obzira na što pročitam i informiram se, sam pametnija po pitanju lijekova, cijepiva i sl. medicinskih dilema od doktora kojima je to struka. Puno mi je realnije informirati se, no pronaći doktora koji je stručnjak u polju koje mene interesira i onda poslušati i njegovo mišljenje. Pa onda pronaći još jedno (ili dva i tri) mišljenja i donijeti odluku.
Kad se radi o mom djetetu, 100% sam sigurna da mi nitko ne uvaljuje lijek samo radi "zarade" ili daje krivu terapiju samo da nas se riješi (uzimajući u obzir privatnu prirodu odnosa koji imamo s doktorima od L).
i naravno da se ponovo referiram isključivo na sebe, a ne ikoga drugog![]()
cijepila sam svoju curku nakon što joj je izoliran pneumokok u oku.
radio joj je dosta problema i popili dva antb za redom dok ga nismo istrijebili. i to mi je bili dovoljno da se odlučim za cjepivo, a da o težim bolestima i ne pomišljam. bilo mi je dovoljno da pričam sa našom pedicom i malo pročitam o sepsi, meningitisu, upali pluća..sa kojima su se napatila mnoga djeca uzrokovanima upravo pneumokokom, da budem skoro pa sigurna da ću ju cijepiti.
raspitala sam se i kod par prijatelja liječnika koji su također svoju djecu odlučili cijepiti, kod drugih pedijatara koji svakako preporučuju cjepljenje..vagnula, i zaključila da može imati više koristi nego štete.
i sve to po savjetima više stručnih osoba a ne po priči temeljenoj na mišljenju pojedinca.
Nisam ni ja medicinske struke, i zato sam spremna poslusati doktore koji znaju vise od mene. Linkala sam njihovo misljenje gore. Samo je problem sto i u samoj struci postoje razlicita misljenjaicyoh prvotno napisa
![]()
Ovo gore da se ne treba cijepiti je misljenje Dr. Bernarda Kaića, epidemiologa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
a da pitaš tri različita doktora kakvo je vrijeme danas ne bi se složili, kamoli oko cjepiva (naravno, ista stvar vrijedi i za ostale profesije).![]()
OT, nisam znala jel smijem javno napisati tko nas je savjetovao, kako i zašto.
Pa naravno da mozes javno napisati (osim ako neces iznijeti neke info koje ce ugroziti tu osobu ili tako nesto).
Iznosenje osobnih iskustava je vise nego dobro doslo![]()
evo meni je dala doktorica iz helene,stanojevic s sv.duha,pedijatri s srebrnjaka,vinograDSKE I KLAICEVE su mi dali preporuku da ga cijepim.a danas sam upoznala par mama kaj su cijepile ili ce cijepiti klince
Puno stvari igra ulogu kod odluke. Jedna od meni presudnih bi bila jacina djetetovog imuniteta, tj. da li je dijete dojeno ili nije. Mislim da to nikako ne treba smetnuti s uma. Poprilicno bitna stvar, a rijetko je se spominje u ovakvim situacijama.
a prehrana je ključna kod imunitetaanchie76 prvotno napisa
sorry ali da sam ja na vrijeme znala za ovo cjepivo sigurno bi ga dobio već nakon 1 upale i poštedila ga narednim godinama 4 također vrlo bolne upale (sve uzročnik pneumokok), noćnih vrištanja zbog boli, klaićeve hitne službe između 02-05 ujutro, visoke temperature, antibiotika, bolnice, totalne narkoze (paracenteza) i jedno more suza od kojih se srce kida na pola![]()
ok, moje dijete očito ima slabiji imunitet (neću sada ulaziti u detalje zašto je to tako) i činjenica jest da ga gotovo svaki respiratorni infekt doista teško pogodi radi čega ćemo definitivno potražiti pomoć homeopatije
no, za mene preventivna vakcinacija ipak nije crno-bijeli svijet![]()
Ja bih svoju E vakcinisala. Od 2.-gog mjeseca ove god. do sada mi je popila vec 4 :shock: antib., izoliran joj je pneumokok, trenutno smo obe na antib. zbog istog. Pocne sa laringitisom, sutradan je već bronhitis i treci dan "malo je zahvatilo pluća"Kaže dr" ah, znate, taj vrtić
"
Imamo mi i inhalator i sve, bla bla
Ali mi je vec dosta tih antibiotika i svega.7 dana bude zdrava i opet ispočetka. Napominjem, ima 3 god. i 4 mjeseca i još uvijek doji.
Zna li neko kako mi koji smo iz BiH mozemo cjepiti sa Pneumo 23 s obzirom da isti u nas ne postoji tj. nema ga za nabaviti jel te?¨
(OT joj joj drzave-dno dna)
I ja razmišljam o cijepljenju, moram priznati najviše radi moguće epidemije nove gripe.
nije valjda da razmišljaš o tzv. "svinjskoj" gripi?Mima prvotno napisa
pa u stvari ne želim ulaziti u tu raspravu jer postoji topic o tome u kojem si sudjelovala![]()
ja sam među onima koji potpisuju npr. MGrubi
http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/v...jne-elite.html
Pa sve da i nosi neki potpis (u što naravno ne vjerujem), virus se poprilično proširio, pa imam razloga razmišljati o tome da će i kod nas izazvati epidemiju.
mi se cijepimo i prevenarom,u švic .,Usa i austriji ide pod obavezno cjepivo.
A vjerujem da će uskoro i kod nas